dissabte, 26 de novembre del 2016

La temporada del xató arrenca a Vilanova i la Geltrú

Cultura > Gastronomia

La temporada del xató arrenca a Vilanova i la Geltrú

El xató és un plat originari del Penedès i el Garraf



Festival_del_Xato_a_Vilanova
Aquest cap de setmana el xató serà el protagonista a Vilanova i la Geltrú degut a dosfestivals: el Xató i la Festa dels Mercats, dues iniciatives que posen a l’abast dels visitants la gastronomia vilanovina. El municipi obre així la nova temporada de la Ruta del Xató que abasta les comarques de l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf. Una aventura gastronòmica lligada als vins de DO Penedès i al plat xató, originari d’aquest territori i que s’elabora amb escarola, tonyina, bacallà, anxoves o seitons, olives i la salsa de xató feta d’ametlles, avellanes, all, nyores, pa, vinagre, oli d’oliva i sal.
L’objectiu d’aquest festival és mostrar els plats i els productes més típics del municipi, dins del Mercat del Centre i oferir una oportunitat única per conèixer i adquirir els productes necessaris per elaborar un autèntic xató de Vilanova i la Geltrú, a més de gaudir d’una festa amb una variada degustació de tapes elaborades amb productes típics del mar i de la terra, tot això, en un entorn ambientat amb música en directe.
Cada ciutat, que participa en la ruta del xató, té la seva pròpia recepta d’aquest plat, amb algunes variacions, en el cas de Vilanova i la Geltrú és la següent: Picar en un morter els grans d’all amb la sal perquè no saltin. Un cop ben aixafat, afegir les ametlles i les avellanes i treballar-ho fins que tot plegat quedi com una pasta homogènia. Raspar la part interior de les nyores escaldades afegir la polpa obtinguda al morter. Un cop tot homogeneïtzat, posar-hi la molla de pa amb vinagre, una mica escorreguda, i continuar treballant-ho. Un cop fet, afegir-hi lentament l’oli mentre es remena, també lentament, per donar a la salsa la consistència desitjada. En una safata, col·locar l’escarola ben escorreguda i un xic de salsa, remenar bé i servir després als plats. Acompanyar-ho amb la tonyina, el bacallà, els seitons i les olives, i un cop servit els comensals són lliures de posar-hi una mica més de salsa segon el gust de cadascú.
Seguint aquesta recepta diferents persones de la ciutat competiran per a veure qui fa el xató més bo en el concurs nacional de xató, així mateix, al llarg de la ruta del xató també hi ha obert un concurs perquè la gent pugui votar quin xató li ha agradat més entre els municipis que hi participen: Vilanova i la Geltrú, El Vendrell, Vilafranca del Penedès, Sitges i Calafell.
mapa ruta xato
El Xató és el plat principal del Carnaval i neix lligat al món del vi. La cerimònia d’aixetonar la bóta, consistia a posar-li una petita aixeta -l’aixetó- que permetia treure el vi. Era l’inici de la festa, i com tota festa anava acompanyada d’un àpat. Aquest àpat estava format per ingredients salats: anxova, tonyina i bacallà, que eren habituals en el rebost de pagès, acompanyats amb unes fulles de la verdura del temps del fred; l’escarola i unes olives, tot plegat enriquit amb una salsa, feta amb tècniques de clares connotacions àrabs, i amb diversos graus de sofisticació, era d’ús comú entre la pagesia. Aquest plat va ser batejat amb el nom de Xató.

[Heu pensat que ajudaríeu molt VilaWeb aportant-hi una petita quantitat per a fer-vos-en subscriptors? Cliqueu ací per apuntar-vos-hi. I gràcies per llegir-nos.]

Trinxat de col i patata amb camagrocs i botifarra de perol

CulturaGastronomia

Trinxat de col i patata amb camagrocs i botifarra de perol

La cuina de la Neus continua proposant receptes on els bolets juguen un paper cabdal



trinxat amb camagrocs
Ingredients:1 col verda arrissada
4 patates
1 tall de cansalada viada
250 g de camagrocs
1 botifarra de perol
4 alls
sal i pebre negre
Elaboració:Bullim la col i la patata, fetes a trossos, fins que siguin ben toves. Agafem una paella, amb una mica d’oli i hi fregim la cansalada, a trossets petits. Reservem la cansalada i a la mateixa paella hi passem una mica la botifarra a rodanxes. També la retirem. Sofregim els alls a trossets i els camagrocs ben nets, fins que hagin perdut l’aigua. Si fa falta, hi afegim una mica més d’oli. Ho reservem.
Notícies del dia
Cada matí rebràs les notícies del dia a la teva bústia de correu
Posem la col i la patata a la paella, aixafades al gust de cadascú. Hi afegim els bolets, els alls, la cansalada, i deixem que s’enrosseixi. Li donem forma de truita. Un cop feta, la servim amb les rodanxes de botifarra per sobre.

[Heu pensat que ajudaríeu molt VilaWeb aportant-hi una petita quantitat per a fer-vos-en subscriptors? Cliqueu ací per apuntar-vos-hi. I gràcies per llegir-nos.]

QUÈ CAL ENTENDRE PER CUINA CATALANA . Per Jaume Fàbrega

BONA VIDA
Jaume Fàbrega







QUÈ CAL ENTENDRE PER CUINA CATALANA



QUÈ ES LA CUINA CATALANA

La noció de cuina catalana és, certament, un fet assumit.Però, si bé d’ una banda constitueix una autèntica cuina nacional  (que comprèn, a més, els Països Catalans) de l’ altra, és  relativament poc coneguda més enllà de certs tòpics o de certes confusions.
D’ entrada, però, no hauríem de parlar de “cuina “, sinó de “cuiners” (o cuineres); i tampoc, de “cuina” en singular, sinó de “cuines”: cuina tradicional (que no és exactament el mateix que cuina popular), Alta Cuina Tradicional, cuina de les fondes, d’ autor,cuines regionals…
En els manuals internacionals, per cuina catalana s’entén sovint la que es practica a Catalunya Nord , només una petita part del país. D’altres vegades,històricament, aquesta cuina s’ assimila amb la d’ Aragó (a causa del títol que tenien els antics reis catalans) o amb Espanya (a causa de l’ habitual confusió entre país i estat), com podem veure en la pintoresca definició del Larousse Gastronomique i en els d’ altres diccionaris. Sonia Allison, a The Cassell Food Dictionary (1990) diu que “à la catalane” és un “terme francès que significa a l’estil de Catalunya al nordest d’ Espanya, denotant la inclusió de tomàquets i algunes vegades arròs”. I segons els mentors i preceptors internacionals de cuina, la projecció de la cuina catalana d’ autor, amb els millors restaurants del món passa com a “cuina espanyola”.
Però la cuina de Catalunya, en un sentit nacional, no és  una cuina ni francesa ni espanyola;és si de cas ibèrica- o millor, gal.loibèrica- i, naturalment, mediterrània. És també la cuina dels Països Catalans, cadascun amb la seva identitat. Com es pot fer un suposat “Corpus de la cuina catalana”, em pregunto, ignorant aquesta dada fonamental?-
Així doncs, la cuina catalana no s’ajusta a les actuals nocions polítiques, ja que desborda els límits de l’ Espanya política i històrica.
La llengua, aquest senyal d’ identitat tan important per a qualsevol país, és el que delimita bàsicament l’ espai geogràfic, històric i cultural d’ aquesta cuina.La cuina catalana, ha parlat i parla català.Es tracta, doncs, d’ una cuina nacional amb variants regionals, comarcals i d’ altres tipus. Hi ha cuina de mar i de muntanya, de diari i de festa, rural i urbana,tradicional i moderna. I també una cuina moderna, creativa o d’autor.

UNA CUINA AMB HISTÔRIA
Cert:darrere la cuina catalana actual hi ha la història d’ un país.Un país que es diu Catalunya, no Espanya, ni França, sinó per les construccions estatals forçades. Un país que va tenir el seu auge, sota el nom legal de Corona d’ Aragó, a l’ Edat Mitjana.Catalunya va ser un dels estats-nació més precoços d’ Europa, va senyorejar al comerç mediterrani i va mantenir la seva presència econòmica, comercial o política al sud d’ Itàlia, Grècia, Tunísia, Egipte, etc. Abans,fenicis i grecs, i més tard els romans, li havien donat la seva vocació mediterrània (trilogia del blat, olivera i vi, peix salat…).Els àrabs varen aportar nous productes,com la canyamel (sucre) i certes espècies,l’albergínia, la carxofa, potser l’arròs i la pasta. Com a resultat de tot això, en aquest territori floreix una de les literatures gastronòmiques més precoces i completes d’ Europa. En català s’ escriuen, des del segle XIII, receptaris (Llibre de Sent Soví),manuals de vins i bones maneres (Com usar bé de beure e menjar, de Francesc Eiximenis), llibres de dietètica i destil.lats (com els d’ Arnau de Vilanova), de pastisseria (Libre de totes maneres de confits) i fins i tot manuals afrodisíacs (Speculum al foder). Fins a culminar en el que és , sens dubte, el més il.lustre llibre antic de cuina, el Llibre del coc, de Mestre Robert (s. XV).En aquells moments, la cuina catalana-com afirma Platina, i més tard Grimod de la Reynière- era una de les grans cuines de referència d’ Europa. Els cuiners catalans eren dels millors del món (Platina), i cuinar “a la catalana” era un símbol de prestigi.De fet, a través d’ altres llibres de l’ època barroca i fins els segles XIX i XX -citem Ferran Agulló i Josep Pla, entre altres autors- es va perpetuar aquesta il.lustrada tradició bibliogràfica.

L’ESPAI:EL PAISATGE A LA CASSOLA
Si al.ludim a la frase atribuïda a Josep Pla (però que no trobem en cap dels seus llibres),la geografia és, naturalment, una dada important par a entendre la cuina de qualsevol país. Tanmateix, malgrat el tòpic sobre la riquesa del sòl català, això no és rigorosament cert: varen escassejar les primeres matèries bàsiques- com el blat i els formatges-, i per això la necessitat del comerç aragonès i mediterrani.
Si bé, certament,els viatgers estrangers, des del segle XVI, varen lloar les fèrtils hortes barcelonines o valencianes,o els productes balears, l’ agricultura, als Països Catalans, és força difícil: com va escriure Pierre Vilar, l’ home català “es cultiva cultivant”, a partir d’ un esforç considerable per a arrancar a una terra difícil els seus fruits. Com diu la dita espanyola,”los catalanes de las piedras sacan panes”, una frase ben reveladora. Les grans zones geogràfiques de Catalunya, doncs, influeixen en les seves diverses cuines. Hi ha una Catalunya humida (bàsicament el Pirineu, Girona i el nordest, fins a Barcelona; correspon a la història Catalunya Vella reconquerida) i una Catalunya seca (sud de Barcelona, Tarragona i centre i sud de Lleida; equival a la Catalunya Nova, reconquerida més tard). I ja, després, hi ha , mar enllà o cap al sud, les noves Catalunyes.
Hi ha,com a dada de partida predominant- tant històrica com geogràfica- el Pirineu, a ambdós costats de l’ actual frontera, amb tota la sòlida cuina de muntanya. I hi ha la costa: el litoral mediterrani català ofereix el seu ric repertori de peixos i mariscs. Però, més enllà de l’ estricta dada geogràfica, Catalunya, històricament, sempre ha estat molt urbanitzada, i per això, per damunt de les imposicions estrictes de la geografia, ha existit un “gran mercat”- l’emblema europeu dels quals és el de la Boqueria, sense menystenir el Mercat Central de València o el de Palma de Mallorca, i a nivell de logística mediterrània, el de Marcabarna o el de Sant Carles, de Perpinyà.

L’HORTA MEDITERRÀNIA
Cada cuina, àdhuc més enllà del que produeix el seu territori, té unes certes preferències per certs ingredients, lògicament això també s’ escau aquí. Comencem pels vegetals, que corresponen, en línies generals, als típics de la Mediterrània occidental, amb alguns de l’ oriental i d’ altres de tipus atlàntic i fins i tot nòrdic.
De totes maneres cal fer un incís. No existeix una distribució de la cuina catalana entre mar, horta, muntanya, etc. com proposava Llorenç Torrado, ja que el peix, molt sovint és present a la muntanya – a Olot, per exemple, fan Cua de bou amb sèpia- i a la marina es fan plats de muntanya- com el Trinxat. Pel que fa a l´Horta, alguns dels pocs plats que ha donat és la Paella Valenciana, però no consten plats específics del Riberal, a la Catalunya Nord, ni de les hortes del Llobregat a Barcelona.
Això ho podem veure en el camp dels cereals: al costat del blat, comú a la Península, a certes zones s’ ha utilitzat, per exemple, el sègol. També hi ha una tradició de blat i blat de moro emprats en olles i escudelles, i fisn de l’ ordi (Catalunya Nord). La pasta és un ingredient molt important i popular en aquesta cuina, des de l’ edat Mitjana,i el seu tractament ofereix solucions originals (guisats i rossejats)-.
En l’ús imaginatiu de la farina, no podem oblidar les coques- dolces i salades-, que constitueixen un veritable senyal d’ identitat de la cuina dels Països Catalans.
Els llegums preferits pels catalans no són els cigrons (com ocorre amb els espanyols) si bé es fan servir, juntament amb les llenties-, sinó les mongetes, així com els fesolets o fesols de l´ull negre en algunes comarques. L’arròs constitueix un ingredient bàsic, definitori, i amb una presència enlluernadora.
Són molt populars les patates i els naps- de Capmany, de la Garrotxa, de la Catalunya Nord,de Cerdanya o Talltendre, negres i finíssims, napicols valencians-, així com els salsafins i d’altres vegetals. La paleta de sabors és molt rica: cols verdes i blanques, bledes, mongetes tendres, coliflor, pastanagues, carxofes, xirivies, espinacs, porros..Faves i pèsols tenen una gran estima, al costat de pebrots i albergínies, base de la famosa escalivada, del tumbet mallorquí o de la pericana valenciana.
Es també important la fruita, fresca i seca, que els catalans empren molt en la seva cuina, amb carn o e peix, como a guarnició o en les salses: peres, pomes, codonys, taronges,figues, prunes, ametlles, panses, pinyons, avellanes.

EL PARADÍS MARI
En el camp del peix i marisc, la cuina catalana ofereix tradicionalment una gran riquesa: ja en els receptaris medievals hi ha una gran quantitat de receptes, superiors a les de qualsevol recpetari europeu.
Han desaparegut algunes espècies, com l’ esturió, la llampresa o el salmó- peixos que, no obstant,la cuina d’ autor ha reïncorporat.D’altres, com el nero o anfós i peixos afins són cada cop més escasses. Són apreciats el corball, el déntol, l’ orada, el pagell i, sobretot, el rap, del qual la cuina catalana en treu un gran partit, així com dels peixos de roca, de carn dura, com les escórpores.El marisc  ofereix trets particulars: els petits i exquisits musclos de roca, les famoses gambes de Palamós o de Dénia i els no menys famosos llagostins de Sant Carles de la Ràpita, els popets, les garotes o eriçons de mar i les espardenyes de la Costa Brava, sense oblidar les llagostes, llamàntols, cabres i cigales, per desgràcia cada cop més escassos.
El bacallà, el peixopalo, les tripes de bacallà, el bull de tonyina- o d’ anfós, a les Balears, on Formentera excel.leix pel peix sec- i tota mena de saladures són també estimats, en aquest darrer cas al País Valencià, i el primer a la Costa Brava, a les costes tarragonines, etc.
Catalunya gaudeix d’ una famosa carn, la vedella de Girona o la del Berguedà, o dels Pirinues, amb denominació d’ origen. No obstant, és el xai pirinenc, molt tendre, la carn tradicional per definició, així com el corder occidental i meridional i el xot illenc.
El corral és esplèndid, ja que són molt populars els pollastres- amb denominacins d’ origen i races epscífiques-, els ànecs i les oques.Conills, galldindis, etc. completen el panorama.
Sense oblidar el porc, omnipresent en la cuina catalana i base  d’alguns dels millors i més variats embotits d’ Europa (botifarra,llonganissa, fuet, bisbe…),incloent els excepcionals fets amb porc negre de Mallorca (sobrassada, camallot o camaiot,etc.) o el porc faixat de Menorca.
La caça inclou peces majors i menors, pèl i ploma,com el porc senglar, la cabra salvatge, la llebre i el conill, així com guatlles, tudons, becades, tords, etc.
EL REBOST I EL CELLER
Esmentem, entre els productes silvestres, els espàrrecs, les xicoies i cama-roes, les tàperes…I els bolets, dels quals els catalans en són uns autèntics apassionats, ja  se n’ utilitza moltes espècies i es cuinen de moltes maneres. Els cargols , de forma similar, tenen una gran estima, i són considerats motiu de festa gastronòmica, a la Catalunya francesa o a Lleida, i fins i tot un plat complet, amb d’ altres ingredients (cabra de mar, conill, peus de porc,pop…).
Pel que fa als formatges, els més famosos i històrics, d’ ovella, són només un record: esmentem el serrat, l’ originalíssim tupí, fermentat amb aiguardent. Resulta millor el terreny dels formatges frescos i les llets quallades, destacant el mató i el gironí recuit, l´esdcels recuit de drap, que se solen degustar amb sucre o mel,així com el brossat i el brull. Actualment es produeixen formatges de cabra molt dignes d’ esment.Pel que fa als de vaca, Menorca produeix un dels grans formatges europeus, el Maó. Cada cop es fan més i més bons formatges, incloent noves vareitats com els blaus, amb ratafia, etc.
Els productes de l’ ànec i l’ oca tenen a Catalunya una gran tradició: destaca la producció gironina de confits, foie gras  i magret o pernil d’ ànec. No oblidem  les famoses anxoves de l’ Escala-i de Cadaqués, Palamós, Roses, Blanes, etc., o de Cotlliure.
Hi  ha també famosos olis d’ oliva, com els de la D.O.Siurana o de les Grrigues,  els de l´Empordà, Tarragonao els de Sólller i alguns de valencians.
La pastisseria és important, tradicional-i fins ritual:torrons, panellets,mones, coques, braçs, gatons d’ ametlles i tortades, pastissets, cocarrois,rosquilles- i d’ una gran qualitat,sovint a nivell europeu (nata, xocolata,fruites).
Els vins cada cop gaudeixen d’ un més gran prestigi, amb blancs de primeríssima línia i negres cada cop millors, amb DO com el Priorat considerades de les primeres del món, i amb un Penedès, on una sola empresa és la principal exportadora espanyola.Són també tradicionals  una gran qualitat els vins dolços i generosos; ranci, garnatxa d’ Empordà, Banyuls, moscatell valencià, malvasia, mistela, fondellol.Alcohols típics són les ratafies i licors d’ herbes, els aiguardents de fruita i alguns brandis.

GRAMÀTICA DE LA CUINA CATALANA
Una cuina, però, no es defineix només pels seus productes o els plats, sinó per les harmonies, gustos i combinacions particulars que ofereix, així com per les salses, tècniques i procediments.No pels mots,sinó per la gramàtica.No pels plats,doncs, sinó per les tècniques.I no solament pel present, sinó també per la història. Tot això ho té aquesta cuina.
La cuina catalana utilitza diverses tècniques amb accent propi, de les més simples a les més sofisticades: coccions a la brasa (Escalivada), rostits i bullits, guisats i estofats, saltats i fregits i, com a aportació característica, el “rostit humit” o “rostit” en cassola de terrissa. En el tractament de l’ arròs i la pasta ofereix  originals propostes de guisat i “rossejat”. Com a greixos, fa servir l’ oli d’ oliva i el llard.Ja Ferran Agulló va escriure, els anys 30, que hi ha quatre salses o bases de cuina fonamentals en aquesta cuina: el sofregit , la samfaina , l’ allioli (amb all i oli, i variants amb ou, codony, fruita seca, etc.) i la picada (pasta a base de fruita seca, all, julivert, etc.). En realitat hi ha moltes d’ altres salses : romesco, allipebre, salmorreta,salsa de julivert ,etc.
Pel que fa a plats característics, cal diferenciar entre cuina de diari o de subsistència i cuina de festa o ritual.
Per tant, és inútil discutir quins són els plats “típics” de la cuina catalana, o barallar-se sobre determinats purismes. Justament, una característica d’ aquesta cuina nacional és que a partir d’ unes quantes tècniques, sabors, etc.que li són propis, ho incorpora tot (alguns  productes americans són, ara, fonamentalment catalans) i té un gran poder d’ assimilació i mestissatge (canelons, gaspatxos,plats de carn, etc.)…i a vegades un excessiu esnobisme a incorporar tot el de fora…Una fusió que, com deia Santi Santamaria, sol resultar una indigesta confusió.

UNA CUINA PONT
Les principals característiques d’ aquesta cuina, a parer meu són les següents. Per la seva situació, la cuina catalana és una “cuina pont”, dins de les cuines mediterrànio-llatines, de Portugal a Istanbul: com la seva llengua, aplega característiques generals del context llatí, amb un continuum que inclou el sud de França i Itàlia, però també Espanya, Portugal o Marroc.En la seva essència, com va escriure Josep Pla,és arcaica i totalment “construïda”, amb una continuïtat històrica que va des de l’ edat Mitjana:ha fet doncs, una gran aportació històrica. La cuina catalana constitueix una veritable i refinada gastronomia- amb les seves pròpies cuines regionals, més enllà dels tòpics sobre certes cuines ètniques.
Proposa uns codis antropològics, uns comportaments alimentaris i uns llenguatges propis.La seva paleta d’ harmonies i sabors és variada i d’ una sorprenent combinatòria: va d’ allò més senzill- preferència per les hortalisses simplement bullides- al més sofisticat- salses molt confitades o imaginatives, agredolços,barreges de dolç i salat, de marisc i carn , de fruita amb carn i peix, de bolets i mariscs particulars.
La primera matèria té qualitat, però també una gran varietat.Presenta diversos nivells: és una cuina completa, amb plats de diari i de festa, molt senzills o molt sofisticats.D’una forma similar, els seus diversos registres la converteixen en una cuina oberta. Sap evolucionar i sap nacionalitzar diversos ingredients i plats:és integradora. a través del mestissatge.És, finalment, per la seva oferta, molt plural,ja que s’ hi uneixen l’ antic i el modern, el mediterrani i el continental, el dietètic i l’alimentós. Elements que  fan  de la cuina catalana una cuina alhora simple, rica, i atractiva per al paladar actual.

QUÈ ES LA CUINA CATALANA

La noció de cuina catalana és, certament, un fet assumit.Però, si bé d’ una banda constitueix una autèntica cuina nacional  (que comprèn, a més, els Països Catalans) de l’ altra, és  relativament poc coneguda més enllà de certs tòpics o de certes confusions.
D’ entrada, però, no hauríem de parlar de “cuina “, sinó de “cuiners” (o cuineres); i tampoc, de “cuina” en singular, sinó de “cuines”: cuina tradicional (que no és exactament el mateix que cuina popular), Alta Cuina Tradicional, cuina de les fondes, d’ autor,cuines regionals…
En els manuals internacionals, per cuina catalana s’entén sovint la que es practica a Catalunya Nord , només una petita part del país. D’altres vegades,històricament, aquesta cuina s’ assimila amb la d’ Aragó (a causa del títol que tenien els antics reis catalans) o amb Espanya (a causa de l’ habitual confusió entre país i estat), com podem veure en la pintoresca definició del Larousse Gastronomique i en els d’ altres diccionaris. Sonia Allison, a The Cassell Food Dictionary (1990) diu que “à la catalane” és un “terme francès que significa a l’estil de Catalunya al nordest d’ Espanya, denotant la inclusió de tomàquets i algunes vegades arròs”. I segons els mentors i preceptors internacionals de cuina, la projecció de la cuina catalana d’ autor, amb els millors restaurants del món passa com a “cuina espanyola”.
Però la cuina de Catalunya, en un sentit nacional, no és  una cuina ni francesa ni espanyola;és si de cas ibèrica- o millor, gal.loibèrica- i, naturalment, mediterrània. És també la cuina dels Països Catalans, cadascun amb la seva identitat. Com es pot fer un suposat “Corpus de la cuina catalana”, em pregunto, ignorant aquesta dada fonamental?-
Així doncs, la cuina catalana no s’ajusta a les actuals nocions polítiques, ja que desborda els límits de l’ Espanya política i històrica.
La llengua, aquest senyal d’ identitat tan important per a qualsevol país, és el que delimita bàsicament l’ espai geogràfic, històric i cultural d’ aquesta cuina.La cuina catalana, ha parlat i parla català.Es tracta, doncs, d’ una cuina nacional amb variants regionals, comarcals i d’ altres tipus. Hi ha cuina de mar i de muntanya, de diari i de festa, rural i urbana,tradicional i moderna. I també una cuina moderna, creativa o d’autor.

UNA CUINA AMB HISTÔRIA
Cert:darrere la cuina catalana actual hi ha la història d’ un país.Un país que es diu Catalunya, no Espanya, ni França, sinó per les construccions estatals forçades. Un país que va tenir el seu auge, sota el nom legal de Corona d’ Aragó, a l’ Edat Mitjana.Catalunya va ser un dels estats-nació més precoços d’ Europa, va senyorejar al comerç mediterrani i va mantenir la seva presència econòmica, comercial o política al sud d’ Itàlia, Grècia, Tunísia, Egipte, etc. Abans,fenicis i grecs, i més tard els romans, li havien donat la seva vocació mediterrània (trilogia del blat, olivera i vi, peix salat…).Els àrabs varen aportar nous productes,com la canyamel (sucre) i certes espècies,l’albergínia, la carxofa, potser l’arròs i la pasta. Com a resultat de tot això, en aquest territori floreix una de les literatures gastronòmiques més precoces i completes d’ Europa. En català s’ escriuen, des del segle XIII, receptaris (Llibre de Sent Soví),manuals de vins i bones maneres (Com usar bé de beure e menjar, de Francesc Eiximenis), llibres de dietètica i destil.lats (com els d’ Arnau de Vilanova), de pastisseria (Libre de totes maneres de confits) i fins i tot manuals afrodisíacs (Speculum al foder). Fins a culminar en el que és , sens dubte, el més il.lustre llibre antic de cuina, el Llibre del coc, de Mestre Robert (s. XV).En aquells moments, la cuina catalana-com afirma Platina, i més tard Grimod de la Reynière- era una de les grans cuines de referència d’ Europa. Els cuiners catalans eren dels millors del món (Platina), i cuinar “a la catalana” era un símbol de prestigi.De fet, a través d’ altres llibres de l’ època barroca i fins els segles XIX i XX -citem Ferran Agulló i Josep Pla, entre altres autors- es va perpetuar aquesta il.lustrada tradició bibliogràfica.

L’ESPAI:EL PAISATGE A LA CASSOLA
Si al.ludim a la frase atribuïda a Josep Pla (però que no trobem en cap dels seus llibres),la geografia és, naturalment, una dada important par a entendre la cuina de qualsevol país. Tanmateix, malgrat el tòpic sobre la riquesa del sòl català, això no és rigorosament cert: varen escassejar les primeres matèries bàsiques- com el blat i els formatges-, i per això la necessitat del comerç aragonès i mediterrani.
Si bé, certament,els viatgers estrangers, des del segle XVI, varen lloar les fèrtils hortes barcelonines o valencianes,o els productes balears, l’ agricultura, als Països Catalans, és força difícil: com va escriure Pierre Vilar, l’ home català “es cultiva cultivant”, a partir d’ un esforç considerable per a arrancar a una terra difícil els seus fruits. Com diu la dita espanyola,”los catalanes de las piedras sacan panes”, una frase ben reveladora. Les grans zones geogràfiques de Catalunya, doncs, influeixen en les seves diverses cuines. Hi ha una Catalunya humida (bàsicament el Pirineu, Girona i el nordest, fins a Barcelona; correspon a la història Catalunya Vella reconquerida) i una Catalunya seca (sud de Barcelona, Tarragona i centre i sud de Lleida; equival a la Catalunya Nova, reconquerida més tard). I ja, després, hi ha , mar enllà o cap al sud, les noves Catalunyes.
Hi ha,com a dada de partida predominant- tant històrica com geogràfica- el Pirineu, a ambdós costats de l’ actual frontera, amb tota la sòlida cuina de muntanya. I hi ha la costa: el litoral mediterrani català ofereix el seu ric repertori de peixos i mariscs. Però, més enllà de l’ estricta dada geogràfica, Catalunya, històricament, sempre ha estat molt urbanitzada, i per això, per damunt de les imposicions estrictes de la geografia, ha existit un “gran mercat”- l’emblema europeu dels quals és el de la Boqueria, sense menystenir el Mercat Central de València o el de Palma de Mallorca, i a nivell de logística mediterrània, el de Marcabarna o el de Sant Carles, de Perpinyà.

L’HORTA MEDITERRÀNIA
Cada cuina, àdhuc més enllà del que produeix el seu territori, té unes certes preferències per certs ingredients, lògicament això també s’ escau aquí. Comencem pels vegetals, que corresponen, en línies generals, als típics de la Mediterrània occidental, amb alguns de l’ oriental i d’ altres de tipus atlàntic i fins i tot nòrdic.
De totes maneres cal fer un incís. No existeix una distribució de la cuina catalana entre mar, horta, muntanya, etc. com proposava Llorenç Torrado, ja que el peix, molt sovint és present a la muntanya – a Olot, per exemple, fan Cua de bou amb sèpia- i a la marina es fan plats de muntanya- com el Trinxat. Pel que fa a l´Horta, alguns dels pocs plats que ha donat és la Paella Valenciana, però no consten plats específics del Riberal, a la Catalunya Nord, ni de les hortes del Llobregat a Barcelona.
Això ho podem veure en el camp dels cereals: al costat del blat, comú a la Península, a certes zones s’ ha utilitzat, per exemple, el sègol. També hi ha una tradició de blat i blat de moro emprats en olles i escudelles, i fisn de l’ ordi (Catalunya Nord). La pasta és un ingredient molt important i popular en aquesta cuina, des de l’ edat Mitjana,i el seu tractament ofereix solucions originals (guisats i rossejats)-.
En l’ús imaginatiu de la farina, no podem oblidar les coques- dolces i salades-, que constitueixen un veritable senyal d’ identitat de la cuina dels Països Catalans.
Els llegums preferits pels catalans no són els cigrons (com ocorre amb els espanyols) si bé es fan servir, juntament amb les llenties-, sinó les mongetes, així com els fesolets o fesols de l´ull negre en algunes comarques. L’arròs constitueix un ingredient bàsic, definitori, i amb una presència enlluernadora.
Són molt populars les patates i els naps- de Capmany, de la Garrotxa, de la Catalunya Nord,de Cerdanya o Talltendre, negres i finíssims, napicols valencians-, així com els salsafins i d’altres vegetals. La paleta de sabors és molt rica: cols verdes i blanques, bledes, mongetes tendres, coliflor, pastanagues, carxofes, xirivies, espinacs, porros..Faves i pèsols tenen una gran estima, al costat de pebrots i albergínies, base de la famosa escalivada, del tumbet mallorquí o de la pericana valenciana.
Es també important la fruita, fresca i seca, que els catalans empren molt en la seva cuina, amb carn o e peix, como a guarnició o en les salses: peres, pomes, codonys, taronges,figues, prunes, ametlles, panses, pinyons, avellanes.

EL PARADÍS MARI
En el camp del peix i marisc, la cuina catalana ofereix tradicionalment una gran riquesa: ja en els receptaris medievals hi ha una gran quantitat de receptes, superiors a les de qualsevol recpetari europeu.
Han desaparegut algunes espècies, com l’ esturió, la llampresa o el salmó- peixos que, no obstant,la cuina d’ autor ha reïncorporat.D’altres, com el nero o anfós i peixos afins són cada cop més escasses. Són apreciats el corball, el déntol, l’ orada, el pagell i, sobretot, el rap, del qual la cuina catalana en treu un gran partit, així com dels peixos de roca, de carn dura, com les escórpores.El marisc  ofereix trets particulars: els petits i exquisits musclos de roca, les famoses gambes de Palamós o de Dénia i els no menys famosos llagostins de Sant Carles de la Ràpita, els popets, les garotes o eriçons de mar i les espardenyes de la Costa Brava, sense oblidar les llagostes, llamàntols, cabres i cigales, per desgràcia cada cop més escassos.
El bacallà, el peixopalo, les tripes de bacallà, el bull de tonyina- o d’ anfós, a les Balears, on Formentera excel.leix pel peix sec- i tota mena de saladures són també estimats, en aquest darrer cas al País Valencià, i el primer a la Costa Brava, a les costes tarragonines, etc.
Catalunya gaudeix d’ una famosa carn, la vedella de Girona o la del Berguedà, o dels Pirinues, amb denominació d’ origen. No obstant, és el xai pirinenc, molt tendre, la carn tradicional per definició, així com el corder occidental i meridional i el xot illenc.
El corral és esplèndid, ja que són molt populars els pollastres- amb denominacins d’ origen i races epscífiques-, els ànecs i les oques.Conills, galldindis, etc. completen el panorama.
Sense oblidar el porc, omnipresent en la cuina catalana i base  d’alguns dels millors i més variats embotits d’ Europa (botifarra,llonganissa, fuet, bisbe…),incloent els excepcionals fets amb porc negre de Mallorca (sobrassada, camallot o camaiot,etc.) o el porc faixat de Menorca.
La caça inclou peces majors i menors, pèl i ploma,com el porc senglar, la cabra salvatge, la llebre i el conill, així com guatlles, tudons, becades, tords, etc.
EL REBOST I EL CELLER
Esmentem, entre els productes silvestres, els espàrrecs, les xicoies i cama-roes, les tàperes…I els bolets, dels quals els catalans en són uns autèntics apassionats, ja  se n’ utilitza moltes espècies i es cuinen de moltes maneres. Els cargols , de forma similar, tenen una gran estima, i són considerats motiu de festa gastronòmica, a la Catalunya francesa o a Lleida, i fins i tot un plat complet, amb d’ altres ingredients (cabra de mar, conill, peus de porc,pop…).
Pel que fa als formatges, els més famosos i històrics, d’ ovella, són només un record: esmentem el serrat, l’ originalíssim tupí, fermentat amb aiguardent. Resulta millor el terreny dels formatges frescos i les llets quallades, destacant el mató i el gironí recuit, l´esdcels recuit de drap, que se solen degustar amb sucre o mel,així com el brossat i el brull. Actualment es produeixen formatges de cabra molt dignes d’ esment.Pel que fa als de vaca, Menorca produeix un dels grans formatges europeus, el Maó. Cada cop es fan més i més bons formatges, incloent noves vareitats com els blaus, amb ratafia, etc.
Els productes de l’ ànec i l’ oca tenen a Catalunya una gran tradició: destaca la producció gironina de confits, foie gras  i magret o pernil d’ ànec. No oblidem  les famoses anxoves de l’ Escala-i de Cadaqués, Palamós, Roses, Blanes, etc., o de Cotlliure.
Hi  ha també famosos olis d’ oliva, com els de la D.O.Siurana o de les Grrigues,  els de l´Empordà, Tarragonao els de Sólller i alguns de valencians.
La pastisseria és important, tradicional-i fins ritual:torrons, panellets,mones, coques, braçs, gatons d’ ametlles i tortades, pastissets, cocarrois,rosquilles- i d’ una gran qualitat,sovint a nivell europeu (nata, xocolata,fruites).
Els vins cada cop gaudeixen d’ un més gran prestigi, amb blancs de primeríssima línia i negres cada cop millors, amb DO com el Priorat considerades de les primeres del món, i amb un Penedès, on una sola empresa és la principal exportadora espanyola.Són també tradicionals  una gran qualitat els vins dolços i generosos; ranci, garnatxa d’ Empordà, Banyuls, moscatell valencià, malvasia, mistela, fondellol.Alcohols típics són les ratafies i licors d’ herbes, els aiguardents de fruita i alguns brandis.

GRAMÀTICA DE LA CUINA CATALANA
Una cuina, però, no es defineix només pels seus productes o els plats, sinó per les harmonies, gustos i combinacions particulars que ofereix, així com per les salses, tècniques i procediments.No pels mots,sinó per la gramàtica.No pels plats,doncs, sinó per les tècniques.I no solament pel present, sinó també per la història. Tot això ho té aquesta cuina.
La cuina catalana utilitza diverses tècniques amb accent propi, de les més simples a les més sofisticades: coccions a la brasa (Escalivada), rostits i bullits, guisats i estofats, saltats i fregits i, com a aportació característica, el “rostit humit” o “rostit” en cassola de terrissa. En el tractament de l’ arròs i la pasta ofereix  originals propostes de guisat i “rossejat”. Com a greixos, fa servir l’ oli d’ oliva i el llard.Ja Ferran Agulló va escriure, els anys 30, que hi ha quatre salses o bases de cuina fonamentals en aquesta cuina: el sofregit , la samfaina , l’ allioli (amb all i oli, i variants amb ou, codony, fruita seca, etc.) i la picada (pasta a base de fruita seca, all, julivert, etc.). En realitat hi ha moltes d’ altres salses : romesco, allipebre, salmorreta,salsa de julivert ,etc.
Pel que fa a plats característics, cal diferenciar entre cuina de diari o de subsistència i cuina de festa o ritual.
Per tant, és inútil discutir quins són els plats “típics” de la cuina catalana, o barallar-se sobre determinats purismes. Justament, una característica d’ aquesta cuina nacional és que a partir d’ unes quantes tècniques, sabors, etc.que li són propis, ho incorpora tot (alguns  productes americans són, ara, fonamentalment catalans) i té un gran poder d’ assimilació i mestissatge (canelons, gaspatxos,plats de carn, etc.)…i a vegades un excessiu esnobisme a incorporar tot el de fora…Una fusió que, com deia Santi Santamaria, sol resultar una indigesta confusió.

UNA CUINA PONT
Les principals característiques d’ aquesta cuina, a parer meu són les següents. Per la seva situació, la cuina catalana és una “cuina pont”, dins de les cuines mediterrànio-llatines, de Portugal a Istanbul: com la seva llengua, aplega característiques generals del context llatí, amb un continuum que inclou el sud de França i Itàlia, però també Espanya, Portugal o Marroc.En la seva essència, com va escriure Josep Pla,és arcaica i totalment “construïda”, amb una continuïtat històrica que va des de l’ edat Mitjana:ha fet doncs, una gran aportació històrica. La cuina catalana constitueix una veritable i refinada gastronomia- amb les seves pròpies cuines regionals, més enllà dels tòpics sobre certes cuines ètniques.
Proposa uns codis antropològics, uns comportaments alimentaris i uns llenguatges propis.La seva paleta d’ harmonies i sabors és variada i d’ una sorprenent combinatòria: va d’ allò més senzill- preferència per les hortalisses simplement bullides- al més sofisticat- salses molt confitades o imaginatives, agredolços,barreges de dolç i salat, de marisc i carn , de fruita amb carn i peix, de bolets i mariscs particulars.
La primera matèria té qualitat, però també una gran varietat.Presenta diversos nivells: és una cuina completa, amb plats de diari i de festa, molt senzills o molt sofisticats.D’una forma similar, els seus diversos registres la converteixen en una cuina oberta. Sap evolucionar i sap nacionalitzar diversos ingredients i plats:és integradora. a través del mestissatge.És, finalment, per la seva oferta, molt plural,ja que s’ hi uneixen l’ antic i el modern, el mediterrani i el continental, el dietètic i l’alimentós. Elements que  fan  de la cuina catalana una cuina alhora simple, rica, i atractiva per al paladar actual.

dijous, 24 de novembre del 2016

Pavo relleno asado 

Pavo relleno asado 


Receta de pavo al horno© Proporcionado por Recetas de Rechupete Receta de pavo al horno
8 personas · Preparación díficil · 7 euros/persona · Tiempo de preparación: 250 min ·
MSM

Ingredientes

  • 1 pavo pequeño de unos 4 - 4 y medio kg. aprox.

  • 3 cebollas grandes

  • 50 g de nueces peladas

  • 50 g. de uvas sultanas o pasas

  • 150 g. de mantequilla

  • 100 ml de aceite de oliva virgen extra

  • Pimienta negra recién molida y sal (al gusto)

  • 150 g. de bacon

  • 200 g. de zanahorias, comino molido, canela molida, sal y pimienta (al gusto)

  • 2 naranjas y su ralladura

  • Stuffing mix preparado, Stove top Kraft (170 g.)

  • Salsa - Gravy (preparado para el pavo) y Salsa de Arándanos (Jellied cranberry sauce) de nuestra Foodinthebox

  • Opcional: Unas ramitas de tomillo, romero y orégano

Cómo preparar pavo relleno. Hasta hace algunos años el pavo asado y relleno solamente se asociaba a ocasiones muy puntuales del año como Navidad o el día de Acción de Gracias, pero ahora es un plato especial para muchos días del año.El pavo contiene muy poca grasa, no tiene colesterol y su carne es muy nutritiva y sabrosa, así que es una gran opción como plato principal para estas fiestas navideñas en las que ya estamos a tope de calorías. Además su preparación es sencilla, se suele hacer como un pollo común: asado o relleno de otros alimentos, pero invirtiendo más tiempo en el horneado. Tenéis varios ejemplos en el blog como la pularda de conventoel gallo de Mos o el famoso Capón de Villalba que preparo al estilo gallego.El pavo, llamado gallina de las Indias por los conquistadores españoles, es oriundo de México donde los aztecas lo llamaban guajalote. Llegó a Europa procedente de este país en el primer tercio del siglo XVI a través de los jesuitas. De ahí que al pavo al principio se le llamara “jesuita”. En aquella época se convirtió en símbolo de exquisitez que se reservaba a la monarquía y la alta sociedad, y más tarde en protagonista de comidas y cenas navideñas. Los ingleses, lo llamaron ”turkey”, porque lo descubrieron en Turquía, y lo convirtieron en el plato clásico de la Navidad.El pavo asado relleno es una de la opciones para el día de Acción de Gracias (Thanksgiving Day). Una celebración tradicional de Estados Unidos, que se celebra todos los años el cuarto jueves del mes de Noviembre, que este año es el 26 de Noviembre. Generalmente en esta festividad se reúnen en torno a una mesa familiares y amigos a compartir un banquete. Aunque sus orígenes son religiosos, está considerada como una festividad secular.La mayoría de personas en los Estados Unidos celebran esta fiesta con reuniones familiares en sus hogares donde preparan un banquete. En muchas casas es común ofrecer una oración de gracias y el plato principal tradicional para la comida o cena es un gran pavo asado u horneado. Este pavo tradicionalmente va acompañado con un relleno hecho de pan de maíz y salvia y se sirve tradicionalmente con una jalea o salsa de arándanos rojos. Y para acabar esta copiosa comida, no puede faltar un buen postre, se suele acompañar con su famosa Apple Pie, pastel de manzana o un delicioso brownie de chocolate.También encontramos el pavo relleno en muchos hogares en Navidad. Todo ello sin olvidarnos de los sabrosos, tradicionales e interminables menús del 24 de diciembre. Y es que los platos americanos son mucho más que comida rápida, su gastronomía es tan heterogénea como sus diversos territorios y en su conjunto es mucho más rica de lo que popularmente creemos. Tras la imagen de “fast food” se esconden un sinfín de platos tradicionales muy elaborados como su plato estrella. Espero que os guste y os animéis a prepararlo en estas fechas.

Lleida passa a la final del Cartaví 2016 amb nou restaurants

Cartaví Lleida 2016
Participants i finalistes dels restaurants de Lleida - Foto: Cartaví

VADEVI.CAT
13:17
22/11/2016

Lleida passa a la final del Cartaví 2016 amb nou restaurants

La Federació d’Hostaleria de la capital acull la tercera semifinal d'aquesta edició
VADEVI.cat
Nou restaurants de les comarques de Lleida han estat escollits finalistes del premis CARTAVÍ per un jurat professional que va s'ha reunit aquest dilluns 21 de novembre a la seu de la Federació d'Hosteleria de Lleida.

El jurat que ha valorat les cartes de vins dels establiments lleidatans estava format per: Jordi Martínez, Sommelier delegat a Lleida de l’Associació Catalana de Sommeliers, Olga Codina, Secretaria General del CRDO Costers del Segre, Ramon Solsona, de la Federació d’Hosteleria de Lleida i Gregori Alvareda, Sommelier i membre de la Ruta del Vi de Costers del Segre.

El jurat ha decidit que els restaurants finalistes per categoria que passen a la final siguin:

CATEGORIA A (premi mig del menú a partir de 40€):
  • LA BOSCANA de Bellvís
  • L’ESTEL DE LA MERCÈ de Lleida
CATEGORIA B (preu mig del menú a partir de 20€ fins a 40€):
  • LO PONTS de Ponts
  • CASA MASOVER de Buira
  • LA HUERTA de Lleida
  • RESQUITX de Golmés
CATEGORIA C (preu mig del meú fins a 20€):
  • 2007 RESTAURANT de La Fuliola
  • L’ERA DEL SALASSE de Salàs de Pallars
  • LA CABANA D’EN GELI de Solsona
La darrera semifinal provincial tindrà lloc el 28 de novembre a l'Estació Enològica de Reus.

Els Premis CARTAVI estan organitzats per l’Associació Vinícola Catalana en col·laboració de l’INCAVI, l’Associació Catalana de Sommeliers, FIVIN i de les onze denominacions d’origen catalanes.

Lasarte, una casa gran: vegeu el cognom del xef

ELS RESTAURANTS DE PAU ARENÓS

Lasarte, una casa gran: vegeu el cognom del xef

MONICA TUDELA

Que Lasarte és una gran casa s'aprecia des que t'obren la porta, en com et reben, de quina manera et fan seure. Espai ampli, taules separades, parets de fusta clara i mobles que amaguen vaixelles i coberteries, celler envidriat amb 600 referències i 2.500 ampolles que fa anar el sommelier Marc Pinto. De tot això n'és responsable Joan Carles Ibáñez, codirector de l'establiment amb Paolo Casagrande, el cap de cuina, l'altre garant de l'esplendor d'aquest restaurant inaugurat el 2006 i reinaugurat amb magnificència una dècada després aprofitant la transformació de l'Hotel Condes de Barcelona a l'Hotel Monument.
Els detalls, sempre els detalls: que a la carta bevible --dos toms ben dissenyats a què s'ha de dedicar temp-- hi figuri la població en què s'ha elaborat el vi i el nom de l'enòleg, o els rul·los de mantegues tunejades.
Lasarte
Mallorca, 259. Barcelona
93.445.32.42
Preu mitjà (sense vi): 100 €
Menús degustació: 185 i 150 €
Per sobre de Joan Carles i Paolo, Martín Berasategui (d'ofici, a més de xef, col·leccionista d'estrelles, ja en són vuit), el director de directors.
La tasca de Paolo és complexa: com ser Paolo i com ser Martín. “Haig d'estar a l'alçada d'un nom superimportant. Hi ha una filosofia, uns passos a seguir, que es complementen amb la meva mirada. Fins i tot els plats compartits són diferents”. Es refereixen a icones berasateguianes com el milfulls de poma, fuagràs i anguila o l'amanida de verdures i pètals amb crema d'enciam, llamàntol i cargols de punxes, que a la casa mare (al Martín Berasategui de Lasarte-Oria, a Guipúscoa) presenten d'una altra manera. Aquest plat –¡aquest plat!– és bonic, és bo, és sa, és atractiu. Puntillisme en verd, com puntillista també és el colomí a la brasa esquitxat amb tàperes, olives negres, salsa barbacoa, galanga. En cap cas la bellesa sacrifica el gust: barroquisme útil i intel·ligent.
Pregunto a Martín per Paolo, italià de 36 anys, de viatge gastro pel món des dels 18: “Una joia, un número u”. L'àpat transcorre al privat sobre la cuina, des d'on s'espia o es contempla el tràfec de les gorres blanques al comandament d'Andrea Drago, Roberto Riveros i el pastisser Xavier Donnay.

Renuncio al maridatge --"harmonies”, corregeix Antonio Coelho, el 'maître', que, a més, m'ensenya la llibreteta en què Joan Carles ha escrit a mà les correspondències entre copa i plat-- per un sol negre, Acusp 2014, encara que apareixen tragos meravellosos com la Pajareta, una solera del 1851 de De Muller.
Texto Alternativo
La gamba de 140 grams amb una emulsió del seu corall. MÒNICA TUDELA
Ràfega d'aperitius dels quals selecciono la ortigueta en tempura, pa d'àngel cruixent d'arròs negre amb gambetes i la maionesa de cogombre i jalapeños amb tàrtar de navalles. El brioix amb cansalada viada ibèrica és per agafar la cistella de pa i ficar-la al sarró.
Martín Berasategui aconsegueix per a Barcelona el primer restaurant amb tres estrelles Michelin.
Martín Berasategui aconsegueix per a Barcelona el primer restaurant amb tres estrelles Michelin.MÒNICA TUDELA
La cosa es posa estupenda amb l'ostra escabetxada i el granissat de créixens --quins temps aquells en què la companyia del bivalve era el pebre--, la 'royal' de carrabiners, curri vermell i carxofes; la falsa tòfona --fuagràs-- amb bolets fermentats i làmines de tòfona i el risotto de cítrics --sorprenent i inesperat--, escopinyes i eriçons. Apareix la gamba de 140 grams --la Mama Gamba-- amb una emulsió del seu corall, que identifica Lasarte, establiment d'arrel basca i matís mediterrani. Tanco amb el llenguado amb percebes i làmina de pop, amb una versió de la salsa verda que connecta mars i triestrellats.
Una gran casa, una casa gran: vegeu el cognom del xef.

El Lasarte de Barcelona obté la tercera estrella Michelin

CulturaGastronomia

El Lasarte de Barcelona obté la tercera estrella Michelin

Us oferim la llista dels restaurants amb estrelles dels Països Catalans



15192807_10154707872954659_1886223735046706082_n
El restaurant Lasarte, la proposta gastronòmica a Barcelona de Martín Berasategui amb el xef italià Paolo Casagrande als fogons, ha aconseguit la tercera estrella Michelin. El Lasarte, que és al Monument Hotel Barcelona  5GL, va obrir  el gener del 2006. L’any següent va obtenir la primera estrella i el 2010 la segona. Aquesta és l’única tercera estrella de tota la península Ibèrica.
D’aquesta manera, ja hi ha quatre restaurants dels Països Catalans que tenen aquesta distinció, juntament amb el Celler de Can Roca a Girona, el Sant Pau a Sant Pol (el Maresme) i Quique Dacosta a Dénia (la Marina).
Notícies del dia
Cada matí rebràs les notícies del dia a la teva bústia de correu
H_3150069.JPG
D’esquerra a dreta: Josen Roca i Martín Berasategui.
Han aconseguit dues estrelles Michelin els restaurants valencians L’Escaleta (Cocentaina, el Comtat) i BonAmb (Xàbia, la Marina).
I obtenen una estrella per primera vegada: Céleri (Barcelona), Xerta (Barcelona), Ca l’Arpa (Banyoles, Pla de l’Estany), La Boscana (Bellvís, Pla d’Urgell), L’Antic Molí (Ulldecona, Montsià), Raúl Resino (Benicarló, el Maestrat), Sents (Ontinyent, la Vall d’Albaida), Adrián Quetglas (Palma) i Argos (Port de Pollença, Mallorca).
Martín Berasategui ja té vuit estrelles Michelin i és el primer cuiner amb dos restaurants que tenen tres distincions: Martín Berasategui a Lasarte-Oria i, ara, Lasarte Barcelona. La tercera estrella al restaurant de Barcelona, la hi ha donada un dels seus deixebles i ex-alumnes, Paolo Casagrande. ‘Hi ha saba nova a la marca Berasategui, ells em fan gran’, ha dit. I ha explicat que la cuina els permet de convertir-se en ‘transportistes de felicitat’.
S’havia apuntat que enguany podria ser un dels millors dels darrers anys de la guia Michelin per als restaurants catalans amb dues estrelles, que cobegen la tercera i hi han posat afany i cura. Però al final només l’ha aconseguida el Lasarte. Amb tot, aquest restaurant passarà als annals de la guia i de la història de la gastronomia pel fet de ser el primer de la ciutat de Barcelona que aconsegueix la tercera estrella.
La llista dels restaurants estelats dels Països Catalans:
Amb tres estrelles:
El Celler de Can Roca (Girona)
Sant Pau (Sant Pol de Mar)
Quique Dacosta (Dénia)
Lasarte (Barcelona)
Amb dues estrelles:
L’Escaleta (Cocentaina)
BonAmb (Xàbia)
Zaranda (Calvià)
Àbac (Barcelona)
Miramar (Llançà)
Les Cols (Olot)
Enoteca (Barcelona)
Moments (Barcelona)
Amb una estrella:
Céleri (Barcelona), Xerta (Barcelona), Ca l’Arpa (Banyoles), La Boscana (Bellvís), L’Antic Molí (Ulldecona), Raúl Resino (Benicarló), Sents (Ontinyent), Adrián Quetglas (Palma),  Argos (Port de Pollença), Disfrutar (Barcelona), Hoja Santa (Barcelona), Hotel Restaurant Empòrium (Castelló d’Empúries), Tresmacarrons (el Masnou), Pakta (Barcelona), Tickets (Barcelona), Malena (Gimenells), L’Ó (Sant Fruitós de Bages), Les Moles (Ulldecona), Casamar (Llafranc), Alkimia (Barcelona), Caelis, Hotel Palace (Barcelona), Cinc Sentits (Barcelona), Dos Cielos, Hotel Melià (Barcelona), Gaig (Barcelona), Hisop (Barcelona), Hofmann (Barcelona), Fonda Sala (Olost), Moo, Hotel Omm (Barcelona), Saüc (Barcelona), Via Veneto (Barcelona), Els Casals (Sagàs), L’Angle (Barcelona), Capritx (Terrassa), Estany Clar (Cercs, Berguedà), Can Jubany (Calldetenes), La Cuina de Can Simón (Tossa de Mar), Ca l’Enric (la Vall de Bianya), Bo.Tic (Corçà), Massana (Girona), La Fonda Xesc (Gombrèn), Els Tinars (Llagostera), Torreó de L’Indià (Xerta), Rincón de Diego (Cambrils), Can Bosch (Cambrils), Fogony (Sort), Les Magnòlies (Arbúcies), Dos Palillos (Barcelona), Koy Shunka (Barcelona), Lluerna (Santa Coloma de Gramenet), Nectari (Barcelona), Els Brancs (Roses, Platja de Canyelles Petites), Monastrell (Alacant), L’Escaleta (Cocentaina), Casa Manolo (Daimús), La Finca (Elx), Casa Pepa (Ondara), El Poblet (València), La Sucursal (València), Ricard Camarena (València), Riff (València), Cal Paradís (Vall d’Alba), BonAmb (Xàbia), Andreu Genestra (Capdepera), Es Molí d’en Bou (Sa Coma), Es Racó d’es Teix (Deià), Simply Fosh (Palma), Es Fum (Palmanova), Jardín (Port d’Alcúdia), Can Dani (Formentera), La Gallineta (Perpinyà), La Balette (Portvendres), El Fanal (Banyuls).
Girona ha estat per primera vegada l’amfitriona de la gala de la Guia Michelin, on es lliuren les estrelles als millors restaurants de l’Estat espanyol i Portugal. S’ha fet al Mas Marroch, l’espai de celebracions del Celler de Can Roca a Vilablareix, al costat de Girona, i hi han participat els millors cuiners dels Països Catalans, l’estat espanyol i Portugal. Hi ha assistit el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, amb més de 450 convidats, un centenar de periodistes acreditats i també tots els xefs dels restaurants de dues estrelles i tres.

[Heu pensat que ajudaríeu molt VilaWeb aportant-hi una petita quantitat per a fer-vos-en subscriptors? Cliqueu ací per apuntar-vos-hi. I gràcies per llegir-nos.]

dimecres, 23 de novembre del 2016

ARS Collecta 456, el cava més car de la història?

cava

ARS Collecta 456, el cava més car de la història?

Una elaboració exclusiva i limitada a 1.500 ampolles del cupatge de tres paratges diferents i únics

Ars Collecta, l'obra magna de Codorníu

| 23/11/2016 a les 11:13h
Ars Collecta ret homenatge a les 456 anyades del celler. La quantitat que es posa a la venda és molt limitada, 1.000 ampolles, i amb un preu de 175 €, probablement el més car de la història. Una selecció de chardonnay (45%), pinot noir (45%) i xarel·lo (10%) de les seves millors vinyes i finques situades en tres zones climàtiques diferents.

Ars Collecta és un ambiciós projecte que l'empresa creadora del cava fa més d'una dècada que s'està gestant. La col·lecció es compon de 5 caves: Jaume Codorníu, tres caves de finca: La Fideuera, El Tros Nou i la Pleta, i 456, aquest últim el millor cupatge de les tres finques.

Ars Collecta 456 és l'obra magna d'aquesta nova col·lecció. Amb anyada 2007, la primera en què es va començar el projecte, el cava representa el saber enològic d'una casa quatricentenària. De fet, el seu nom, 456, simbolitza el nombre de veremes de Codorníu des de 1551 fins a 2007.