diumenge, 28 de maig del 2017

La cuina de la Neus: albergínies farcides de carn

CulturaGastronomia

La cuina de la Neus: albergínies farcides de carn




Albergínies farcides de la Neus Cuscó.
Ingredients:
4 albergínies
200 g carn picada de vedella
200 g carn picada de porc
1 ou
all i julivert
50 g pa ratllat
sal i pebre negre
1 ceba
1 copeta de vi blanc
100 g formatge Emmental
una mica de salsa de tomàquet
50 g de pinyons
Elaboració:
Posem un raig d’oli en una paella i sofregim les carns picades. Salpebrem. Un cop siguin una mica cuites, hi tirem la ceba ben ratllada, l’all i julivert i la polpa de les albergínies* també ben picada. Un cop cuit tot plegat, hi tirem un ou batut, una copeta de vi blanc, ho barregem tot i deixem reduir el vi. Tot seguit hi tirem per sobre una mica de pa ratllat.
Notícies del dia
Cada matí rebreu les notícies del dia a la vostra bústia de correu
*Mentrestant, agafem les albergínies, les tallem de dalt a baix i les marquem amb el ganivet. Hi posem sal i una mica d’oli. Les coem al forn (20) o al microones (10). Un cop cuites, buidem la polpa una miqueta.
Quan tenim la pasta feta, omplim les albergínies. Hi tirem formatge ratllat i uns quants pinyons per sobre. Ho gratinem cinc minuts al forn.
Les albergínies se serveixen amb una mica de salsa de tomàquet al plat, que fa també d’element decoratiu.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]

divendres, 26 de maig del 2017

Caragolada a Lleida

CulturaGastronomia

Caragolada a Lleida


Per primera vegada assistirà a l'Aplec del Caragol una penya de Perpinyà



El caragol és el protagonista aquest cap de setmana a Lleida. S’hi celebrarà l’Aplec del Caragol, una reunió dels entusiastes d’aquest mol·lusc gastròpode, delícia gastronòmica. Enguany assistirà per primera vegada una colla de Perpinyà. Es diu ‘Team Cargol’ i alguns dels seus penyistes tenen arrels lleidatanes. Per a entendre la magnitud del certamen cal recórrer als números que hi ha darrere: cent dues colles, tretze mil penyistes, dos-cents mil visitants i dotze tones de caragols. Aquests són els ingredients que han convertit aquest aplec en el més important del país.
Qui s’apropi a l’aplec, no només podrà menjar-se un bon plat de caragols. En matèria gastronòmica també s’hi faran tasts de cervesa i un concurs d’allioli. Fora del menjar, es faran altres actes lúdics. La música acompanyarà a la caragolada, especialment a la nit quan, a les carpes de les penyes, es faran actuacions en directe. I pels menuts, hi haurà la cursa del caragol, una gimcana dins del recinte.
També s’hi donaran premis. El Caragol Bover (en positiu) es lliurarà al locutor radiofònic Cosme Garcia, molt implicat en la festa; i el Caragol Llimac (en negatiu) al periodista de TV3 Xavi Valls, que després d’un partit entre el Barça B i el Lleida Esportiu, va dir que el millor que havia passat era la victòria blaugrana. Segons els organitzadors, el periodista va reconèixer després que no va ser un comentari massa encertat i recollirà el premi en persona com a gest del seu error.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]

dimecres, 24 de maig del 2017

Investigadores vascos crean patatas moradas y rojas beneficiosas para la salud

con pigmentos antioxidantes

Investigadores vascos crean patatas moradas y rojas beneficiosas para la salud

EFE - Martes, 23 de Mayo de 2017 - Actualizado a las 11:05h
     

Galería Noticia
El Instituto Vasco de Investigación y Desarrollo Agrario, Neiker-Tecnalia, ha desarrollado clones de patata morada o roja que incorporan pigmentos antioxidantes beneficiosos para la salud.
GASTEIZ.  Según ha informado hoy este instituto, su investigación para la mejora genética de la patata ha logrado ya obtener variedades con elevados niveles de compuestos bioactivos como antocianinas, fenoles y carotenoides, que se adoptan bien al cultivo.
Neiker ha recordado que la patata, además de ser un alimento básico, contiene una gran variedad de minerales y fitoquímicos, es decir sustancias que ayudan a proteger las células del daño que genera procesos cancerígenos.
De este modo han conseguido desarrollar nuevas variedades con un alto contenido en pigmentos que poseen un gran efecto terapéutico relacionado sobre todo con la actividad antioxidante y que tienen una doble función, ya que por una parte son beneficiosas para la salud y por otra, aportan una intensa coloración morada o roja atractiva para el consumidor.
En ese intento de mejora genética, se ha estudiado el ácido clorogénico, tanto porque su consumo es beneficioso como por sus funciones en la defensa de la planta contra patógenos.
El estudio también se ha centrado en el grupo de los carotenoides, ya que además de estar asociado con un color amarillo intenso se consideran beneficiosos para la salud ocular y para reducir el riesgo de sufrir degeneración macular asociada a la edad.
Neiker inició esta investigación en 2014 para lograr patatas con elevados niveles de compuestos bioactivos, capacidad antioxidante y que se adaptasen a las condiciones de cultivo en Euskadi.
Para ello evaluó una serie de variedades de carne roja y morada, pero que tenían una baja adaptación y producción, por lo que se hicieron cruces para conseguir variedades óptimas tanto desde el punto de vista productivo como nutricional y de mercado.
A lo largo de este año se llevarán a cabo ensayos agronómicos comparativos y se reproducirán los clones obtenidos más prometedores que darán lugar en poco tiempo a nuevas variedades para su posterior desarrollo y comercialización.

diumenge, 14 de maig del 2017

La cuina de la Neus: pastís de micacos

CulturaGastronomia

La cuina de la Neus: pastís de micacos

És el temps de menjar nespres, fruita de maig · També us ensenyem a fer la melmelada de nespres




Ingredients:
1 paquet de pasta brisa o de full rodona
10 micacos (nespres)
50 g sucre roig
1 ou
75 g sucre blanc
150 g nata per muntar
Elaboració:
Posem la pasta brisa en un motlle rodó. La punxem amb una forquilla per tot arreu. Hi posem melmelada de micaco* per sobre.
Tallem els micacos per la meitat. Els traiem el pinyol. Els arruixem amb unes gotes de llimona perquè no s’oxidin. Col·loquem les meitats dels micacos a sobre la melmelada i els espolsem amb sucre roig.
Col·loquem el pastís al forn a 180°, de 35 a 40 minuts. Al cap de 20 minuts, hi afegim una crema (batent l’ou, el sucre i la nata) per entremig de la fruita. Tornem a posar el pastís al forn de 15 a 20 minuts més. Quan sigui cuit, podem pintar els micacos amb una mica de la mateixa melmelada.
Notícies del dia
Cada matí rebreu les notícies del dia a la vostra bústia de correu

*Per fer la melmelada de micaco:
Com que el micaco és una fruita amb aigua, la barregem amb poma Golden.
Per un 1 kg net de micacos hi posem 2 pomes Golden, 1 kg de sucre, el suc de mitja llimona, un gotet d’aigua i mitja canyeta de vainilla. Ho posem tot al foc i ho fem bullir una mitja hora, fins que quedi espès. Traiem la vainilla i passem la melmelada per la batedora fins que quedi ben fina. Després, la melmelada ja es pot envasar i bullir al bany maria vint minuts per conservar-la.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]

Així és l'umami, el cinquè sabor

POSSIBILITATS DEL SENTIT DEL GUST

Així és l'umami, el cinquè sabor

El "sabor deliciós", que s'uneix al dolç, el salat, l'amarg i l'àcid, es troba en el pernil serrà, els tomàquets, el bonítol i el formatge


Alguns estudis parlen que podria augmentar les ganes de menjar fins a un 40%


Així és l'umami, el cinquè sabor

Dimarts, 25 d'abril del 2017 - 14:21 CEST

EL PERIODICO                      
Des de petits ens ensenyen que les papil·les gustatives distingeixen quatre sabors: dolç, salat, amarg i àcid (o agre). Però hi ha un cinquè sabor, anomenat umami, que en japonès significa "sabor deliciós, saborós" -de la combinació dels termes 'umai' (que vol dir 'deliciós') i 'mi' (que significa 'sabor')- i que va ser descobert pel científic Kikunae Ikeda, professor de química de la Universitat Imperial de Tòquio.



Ikeda va arribar a la conclusió que l'aminoàcid glutamat (més conegut com a àcid glutàmic o glutamat) era el responsable de proporcionar aquest nou sabor, difícil de descriure, però que ajuda a la salivació i estimula el coll, el paladar i la part posterior de la boca. En suma, és l'encarregat de realçar el sabor agradable d'una gran quantitat d'aliments.
En la recerca del compost que originava aquest cinquè sabor, que és el més desconegut però el més present en la nostra dieta, el professor va aconseguir sintetitzar el 1908, partint de grans quantitats de caldo d'alga 'Laminaria japonica' (també coneguda com a kombu), la sal anomenada glutamat monosòdic, que comença a comercialitzar l'empresa japonesa Ajinomoto Co., Inc. i per això el glutamat es comença a conèixer popularment com a ajinomoto (que pot ser traduït com "l'essència del gust") o sal xinesa.

Aquest condiment, que pot arribar a produir una gana voraç (alguns estudis parlen que podria augmentar les ganes de menjar fins a un 40%), potencia el gust i l'aroma dels menjars, i els dona el gust umami. És molt comú en tots els menjars precuinats, siguin congelats o en llauna. Aquest és el motiu pel qual quan prenem aliments que en contenen (patates, salsitxes, etcètera) "no ens en podem menjar només una", tal com diu l'anunci. És un additiu potenciador del sabor que s'amaga rere 50 noms diferents, com l'E-621, l'MSG, l'extracte de llevat, la proteïna hidrolitzada, l'àcid glutàmic i el caseïnat de sodi o de calci.

UMAMI NATURAL

Però hi ha altres aliments més sans que en contenen de forma natural, com el pernil serrà, els tomàquets, el bonítol i el formatge. És per això que en moltes receptes de cuina s'utilitzen encenalls de pernil o formatge ratllat, per exemple. O l'os de pernil per potenciar el sabor dels caldos.


Aquests aliments aconsegueixen potenciar el sabor individual de la resta dels ingredients utilitzats. I, tot i que encara no estem educats per distingir el sabor umami -com sí que fem amb el dolç, el salat, etcètera-, cada vegada és més habitual a les cuines per aconseguir aquest sabor més intens que dona un toc especial als plats. De fet, fa 40 anys es produïen 200.000 tones de glutamat monosòdic, i avui se'n produeixen més de tres milions de tones.
L'anomenat cinquè sabor es pot percebre en una zona més àmplia de la llengua. Així com el dolç es nota en punts localitzats de la punta de la llengua i l'amarg a la part posterior, es creu que les papil·les gustatives sensibles a l'umami són presents a més de la meitat de la llengua.

divendres, 12 de maig del 2017

Els mestres formatgers prenen el protagonisme a la mostra Lactium de Vic

Cultura > Gastronomia

Els mestres formatgers prenen el protagonisme a la mostra Lactium de Vic

La fira de formatges, que s’ha independitzat del Mercat del Ram, aplega quaranta productors



Tradicionalment la mostra Lactium s’havia fet en el marc del Mercat del Ram de Vic però enguany la fira de formatges s’ha independitzat i es fa aquest cap de setmana al parc de Jaume Balmes. Però a banda d’aquest canvi de dates, la fira manté l’esperit de sempre. I un dels seus trets diferencials en comparació amb les altres mostres formatgeres que es fan al país és la presència de la figura del formatger, perquè ells són els millors prescriptors del seu producte i són els que millor poden explicar allò que fan.
Així hi participaran una quarantena de formatgeries catalanes que presentaran més de 150 varietats. Entre les novetats d’enguany hi ha un nou espai de divulgació i coneixement de la cultura del formatge on s’hi faran una dotzena de tastos guiats. També hi ha el ‘Txis Corner’, un indret on les formatgeries podran presentar novetats o formatges singulars. Lactium estrena la figura del formatge convidat que serà la prestigiosa marca gallega Cortes de Muar, que elaboren els seus productes amb llet crua de vaca.
L’oferta de la fira es completa amb una selecció de productes agroalimentaris que s’associen al formatge com ara cerveses, vins, pans i confitures. Perquè a més de degustar tots aquests productes, també es podran comprar directament dels mateixos productors. Finalment dissabte al vespre es farà la festa ‘Rock and Txis’, una vetllada on s’oferirà al públic més de 40 tapes protagonitzades pel formatge.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]