dissabte, 28 d’octubre del 2017

La cuina de la Neus: panellets

CULTURAGASTRONOMIA

La cuina de la Neus: panellets


Cinc classes de panellets amb base de massapà i de coco



Panellets.
Ingredients:(per a uns setanta panellets)400 g ametlla mòlta
400 g sucre de llustre
150 g patates
Ratlladura de llimona
Una cullerada de sucre de vainilla
Guarnició:
100 g pinyons
100 g ametlles crues picades
100 r coco ratllat
una cullerada de nescafè
2 ous
Maizena
Elaboració:
Bullim les patates amb pell. Les aixafem. Barregem la patata amb l’ametlla mòlta i el sucre. Ho treballem. Ratllem la pell de la llimona i el sucre de vainilla. Continuem treballant la pasta fins que sigui uniforme. La deixem reposar vint-i-quatre hores a la nevera. Ja tenim el massapà fet.
Dividim el massapà en quatre parts iguals i procedim a fer els panellets de diferents gustos:
Pinyons: fem boles de massapà, les passem per Maizena i per clara d’ou batuda. Enganxem els pinyons a les boles i les pintem amb rovell d’ou.
Ametlla: formem petits cilindres de massapà i hi passem Maizena i clara d’ou batuda. Els cobrim amb ametlles picades i les pintem amb el rovell d’ou.
Coco: barregem el massapà amb la meitat del coco. Formem petites piràmides, que arrebossarem amb coco ratllat.
Cafè: barregem el massapà amb una cullerada de nescafè i fem les boles.
Untem una plata de forn amb una mica de mantega i farina i coem els panellets al forn, preescalfat a 200 graus, de 12 a 15 minuts.
També us oferim la recepta d’uns panellets que no tenen com a base el massapà, sinó que la base és el coco:
Panellets banyats amb xocolata
Ingredients:100 g de coco ratllat100 g de sucre1 llimona150 g d’aigua mineral200 g xocolata de cobertura1 boleta de mantega
Elaboració:Posem l’aigua al foc amb el sucre i una mica de ratlladura de llimona. Remenem a foc baix fins que el sucre es dissolgui. Quan l’aigua comenci a bullir, la retirem del foc i hi afegim el coco. No deixem de remenar. Ho deixem refredar una mica. I fem boletes de la mida d’un bombó. Guardem unes hores les boletes a la nevera.
Mentrestant, posem la xocolata i la mantega en un bol. La desfem al microones anant en compte, un minut, remenat i si convé tornant a desfer-la. Quan la xocolata ja és desfeta, banyarem les boletes de coco i les deixarem refredar a la nevera. Abans que es refredin del tot podem guarnir les boles amb encenalls de xocolata o anissos petits de colors.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]

diumenge, 22 d’octubre del 2017

La cuina de la Neus: Rap amb all cremat

CULTURAGASTRONOMIA

La cuina de la Neus: Rap amb all cremat


Un plat de cassola



Rap a l'all cremat.
Ingredients:
800 g de rap
1 cabeça d’alls
una mica de safrà
4 tomàquets per a ratllar
sucre i sal
4 patates del bufet grosses
1 got de vi blanc
una mica de fumet
una mica de farina
oli
Elaboració:
Agafem una cassola de ferro, hi posem un bon raig d’oli i els alls filetejats. Quan són ben daurats, els traiem de la cassola i els posem dins del morter amb una mica de safrà. Fregim el rap enfarinat a la cassola i l’enrossim. Mentrestant, amb el morter, piquem els alls i el safrà amb el got de vi blanc. Ho reservem.
Un cop fregit el rap, el reservem. A la cassola hi posem els tomàquets ratllats amb una mica de sal i una mica de sucre per treure’ls l’acidesa. Quan el tomàquet és cuit, hi afegim la picada i una mica de pebre negre. Ho remenem i hi posem les patates esqueixades. Si cal, hi afegim una miqueta de fumet o d’aigua. Quan les patates són cuites, afegim el rap i deixem la cassola al foc durant deu minuts més.
Aquest plat també el podem fer amb lluç o algun altre peix de carn dura.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]

dimarts, 10 d’octubre del 2017

Aquests són els Premis Vinari 2017, els millors vins de Catalunya d'enguany

 ElMón-Vadevi.cat
diari lliure, obert i per compartir

Aquests són els Premis Vinari 2017, els millors vins de Catalunya d'enguany

Turó de les Abelles 2013 de Finca Viladellops s'emporta el premi Gran Vinari d’Or 2017 i el Premi Nissan al Millor Vi Ecològic de l'any

per Redacció 07/10/2017 
Vadevi.cat                                               
L'Auditori de Vilafranca del Penedès ha acollit aquesta nit l'acte de lliurament dels cinquens Premis Vinari, guardons nascuts amb la voluntat de donar a conèixer els millors vins de Catalunya de l’any. Enguany, els guardons s’han fet públics a través de l’emissió en directe de la gala pel Canal 33.

El vi negre Turó de les Abelles 2013 de Finca Viladellops (DO Penedès) s’ha alçat com el gran vencedor de la nit després de ser reconegut amb el Gran Vinari d’Or, i el millor vi negre de guarda, categoria de negres amb criança superior als 12 mesos. Aquest vi també s’ha endut el reconeixement al millor vi ecològic i ha esdevingut el millor vi de la DO Penedès. El cava Maria Rigol Ordi Gran Reserva Brut Nature 2011 ha estat l’escumós més ben valorat i s’emporta el reconeixement de Gran Vinari Escumós.

La gala ha estat l'acte final d'aquesta edició dels Premis Vinari que van arrencar a la primavera amb una convocatòria a tots els cellers catalans i que enguany ha aconseguit la participació de 870 referències de 235 cellers, emparats en alguna de les dotze denominacions d'origen de Catalunya.

El jurat professional ha estat format per una setantena d’experts en sommelieria, enologia, distribució, exportació, comunicació i prescripció de vins, i part del panell de tast de l’INCAVI. Tots ells han qualificat en quatre jornades de tast a cegues desenvolupades durant els mesos de juny i juliol a Monvínic Barcelona, i en una darrera, la final, on es van tornar a avaluar els vins millors puntuats en les primeres rondes. Això va ser el 4 de setembre a El Celler de Rubí.

Els vins han participat en dotze categories, cadascuna de les quals ha rebut un Vinari d'Or, tres Vinari de Plata i cinc Vinari de Bronze. Així mateix, s'han donat a conèixer els Vinari Especial a la Producció Ecològica, a la Millor Etiqueta de Vi i els Vinaris Especials a les DO, que reconeixen els tres millors vins de cadascuna de les dotze Denominacions d'Origen de Catalunya.

La garnatxa ha estat en aquesta edició una de les varietats més premiades, tant en la seva expressió en vins blancs i negres, monovarietals i en cupatge, com en els vins dolços. Els millors escumosos reivindiquen les varietats tradicionals, l’afinament en llargues criances, i la varietat trepat per als rosats, una varietat autòctona de la Conca de Barberà que està donant grans resultats en l’elaboració de negres i escumosos frescos i de perfils afruitats.

Turó de les Abelles 2013, Finca Viladellops, Gran Vinari d'Or, Millor vi de Guarda i Millor Vi Ecològic de Catalunya


El Gran Vinari d'Or 2017, que distingeix el millor vi català, ha estat per al Turó de les Abelles 2013 de Finca Viladellops. Un vi negre de guarda, cupatge a parts iguals de sirà i garnatxa negra, del qual s’elaboren poc més de 2.000 ampolles.

La garnatxa creix en una parcel·la en ple massís del Garraf denominada Turó de les Abelles, de terreny pobre, pedregós i calcari que li aporta un caràcter mineral; el sirà prové d’una vinya caracteritzada per la presència de fòssils marins en el terreny. Les dues varietats fermenten en bótes obertes de roure francès i manté la seva criança durant 24 mesos. Turó de les Abelles és el vi icona del celler, d’expressió mediterrània, elegant i molt gastronòmic.

Finca Viladellops es troba a Viladellops, al municipi d’Olèrdola (Alt Penedès). Hi té la família Desvalls al capdavant, qui lidera, des de l’any 1999, un nou projecte d’elaboració de vins de qualitat 100% mediterranis. Vins que volen transmetre la tipicitat a partir de l’aposta per les varietats autòctones com a base dels seus vins: garnatxa per als vins negres i xarel·lo per als blancs, seguint la tradició mil·lenària de la zona.

Aquest mateix vi ha guanyat l'Or en la categoria de Vins Negres de Guarda i el Vinari d'Or Especial de la DO Penedès. Els més de 70 tastadors que han puntuat a cegues els vins participants, han reconegut aquest vi per la seva amplitud aromàtica, amb un perfil afruitat, floral molt fresc i especiat, així com la seva elegant estructura i el pas intens pel paladar.

Maria Rigol Ordi Gran Reserva Brut Nature 2011, Gran Vinari Escumós


Aquesta Cava, nascuda el 1987 a Sant Sadurní d’Anoia, segueix el llegat familiar que s’inicià al 1897 amb una ferma aposta pels vins flor i les llargues criances, elaborant una producció limitada de caves de qualitat amb una gran personalitat. El seu Gran Reserva Brut Nature és un cupatge tradicional de 35% macabeu, 40% xarel·lo i 25% parellada que destaca per la seva intensitat aromàtica rica en matisos, frescor i cremositat.

Reconeixement a la sommelier Rosa Vila


El vi no era una opció per dedicar-s’hi perquè havia vist com es patia. Per això es va fer mestra. Però després de donar moltes voltes va seguir el camí inexorable que diu “segurament em devia estar marcat”. Va ser una de les primeres dones sommeliers titulada de l’Estat i ha dedicat tota la seva vida al vi i a la docència del vi. Ara ha decidit retirar-se i deixa enrere un llegat de propostes i innovacions en el camp de la prescripció. Va escollir la final dels Premis Vinari com el seu últim tast de vins.

Els Vinari d'Or, amb caràcter del sud


La DO Montsant ha estat una de les grans protagonistes de la nit: ha vist com els seus vins s’enduien el màxim reconeixement de les categories de blancs joves, rosats i negres de criança: Vinyes Domènech Bancal del Bosc Blanc 2016, el millor blanc jove; Coca i Fitó Rosa 2015, el millor rosat; i Com Gat i Gos 2014 de Baronia del Montsant s’ha endut el premi al millor negre de criança.

Per la seva banda, el Millor Blanc amb Criança ha estat per Joan Giné Blanc 2015 de Buil & Giné (DOQ Priorat), un vi blanc que brilla en terra de negres.

La DO Terra Alta s’endú el Vinari d’Or al Millor Vi Negre Jove per Los Ceps de la Via Verda 2016 del recent estrenat celler Les Vinyes del Convent. I l’Empordà va convèncer el jurat amb les seves garnatxes dolces, guanyant el Vinari d’Or al Millor Vi dolç, ranci o de postres amb el Perelada Garnatxa de l’Empordà Solera de 12 anys 2004.

Cinc Vinaris d'Or per a la DO Cava


Els 5 Vinari d'Or restants, reservats a vins escumosos, se'ls emporta la DO Cava. Són el Brut Pere Olivella Galimany, en la categoria d’Escumosos Joves (criança mínima de 9 mesos); el Carles Andreu Rosat Trepat Reserva Barrica en la categoria d'Escumosos Rosats; i Vendrell Olivella Brut Nature Original de Mas Gomà 1724 en la categoria d’Escumosos Reserva (criança mínima de 15 mesos).

El Vilarnau Gran Reserva Vintage s’ha endut el màxim reconeixement entre els Escumosos Gran Reserva (criança mínima de 30 mesos); i en la categoria de les Antigues Reserves (amb criança mínima de 50 mesos), s'ha imposat el Maria Rigol Ordi Gran Reserva Brut Nature, que també ha estat el Gran Vinari Escumós –el millor escumós dels presentats a concurs- per decisió del jurat.

Premis Vinari especials


Els Premis Vinari també reconeixen els millors vins de producció ecològica certificada, i en aquesta ocasió, el Premi Vinari Nissan al Millor Vi Ecològic també recau en el penedesenc Turó de les Abelles 2013 de Finca Viladellops.

El disseny també té el seu lloc als Premis i un comitè especialitzat en disseny, il·lustració i àmbit de la publicitat ha donat el premi al Floresta 3F8, del celler Pere Guardiola, entre d’altres motius, perquè “és una etiqueta senzilla però amb personalitat, que transmet un missatge molt clar, identifica el vi i fa marca”.

divendres, 6 d’octubre del 2017

Sant Sadurní, capital del Cavatast

CULTURA > GASTRONOMIA

Sant Sadurní, capital del Cavatast


Una cinquantena de cellers de la zona hi participen



El Cavatast, la fira de degustació de caves i gastronomia, es fa aquest cap de setmana a Sant Sadurní d’Anoia. En la mostra hi participen gairebé una cinquantena d’elaboradors de cava de la zona i també diverses empreses de restauració, xarcuteria i pastisseria. Adquirint un tiquet, els amants del cava podran tastar varietats noves i acompanyar-les amb productes de la terra com ara pa artesà, pernil o formatge.
A més, a la fira hi haurà tasts guiats, classes magistrals, tallers per a aprendre a fer còctels de cava… Molts cellers també ofereixen degustacions de totes les seves varietats. N’hi ha una de cava sense sulfurs. Però el que abunda més són els maridatges, n’hi ha de tota mena: amb peixos fumats, amb productes enllaunats, amb anxoves, amb marisc…
En el Cavatast també hi ha activitats paral·leles d’enoturisme, com ara visites al Centre d’Interpretació del Cava Fassina i portes obertes en alguns cellers de la vila. A més, pel Cavatast, tot Sant Sadurní es vesteix de festa i s’organitza una fira d’artesania a la Rambla de la Generalitat amb parades, mostres d’oficis, tallers i activitats infantils.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]