dijous, 26 de setembre del 2019

La Mostra de Vins i Caves torna a florir amb prop de 100.000 tastos


La Mostra de Vins i Caves torna a florir amb prop de 100.000 tastos

Els cellers han valorat de forma molt positiva el nou emplaçament al barri de Sant Antoni, d'aquesta 39a edició
VADEVI
La 39a Mostra de Vins i Caves de Catalunya ha tornat al centre de Barcelona
La 39a Mostra de Vins i Caves de Catalunya ha tornat al centre de Barcelona | Incavi
La Mostra de Vins i Caves de Catalunya tanca la seva 39a edició amb una embranzida després del canvi d'ublicació. Les xifres de públic i les sensacions dels cellers són positives i pel que fa als tastos s'ha arribat als 100.000. Es van repartir 16.000 copes de vi amb les quals es van poder tastar més de 400 referències. 

El retorn al centre de la ciutat sembla que és un dels revulsius d'aquestes bones xifres i també de les bones sensacions dels cellers que no van quedar gaire contents després que la Mostra de l'any passat es fes a la Vila Olímpica (aquest any eren fins a 7 cellers menys que l'edició passada). Un emplaçament, al Moll de la Marina, ampli i evocador amb el mar a prop, però que obligava a desplaçar-se fora del centre de la ciutat, on es desenvolupen la majoria d'activitats de la festa major de Barcelona.
Així i tot, el director general de l’INCAVI, Salvador Puig mostra la seva satisfacció: “La relació entre el barri de Sant Antoni i la 39a Mostra ha estat molt positiva, des el primer moment el barri s’ha fet seva la Mostra i això es notava en l’ambient d’aquests dies, amb molts assistents del barri i famílies, així com en la rebuda per part del Mercat i els comerciants de la zona”.

Pel que fa el nou emplaçament, en comparació amb d’altres edicions, Salvador Puig opina que “tot i ser un espai més reduït que a Lluís Companys, estem contents i els cellers així també ens ho han manifestat. Per tant, la nostra intenció és continuar en aquest mateix espai en la propera edició”. 

D’altra banda, Ramon Sentmartí, director gerent de Prodeca, explica que “una bona manera de vendre els vins i els caves al món és des de Barcelona i Catalunya. Si els coneixem i els apreciem, en som ambaixadors”. Segons Sentmartí, “la Mostra ha estat un any més clau en aquesta missió”.



dijous, 19 de setembre del 2019

Maduixes per mesurar la contaminació

Maduixes
Distribuir fins a 1.000 plantes de maduixes pels deu districtes de Barcelona per mesurar els contaminants que recullen les seves fulles és una de les activitats incloses al Park (ing) Day 2019, acte que donarà el tret de sortida el divendres 20 de setembre, a la Setmana Mundial d'Acció pel Clima.

Més de 60 entitats, coordinades per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGLOBAL) i que comptarà amb la col·laboració de la cooperativa Espai Ambiental i el suport de l'Ajuntament de Barcelona, ocuparan 120 places d'aparcament a la capital catalana. L'acció pretén transformar places públiques d'aparcament en parcs, jardins i d'altres formes d'espai públic.
Aquest any, el Park (ing) Day de Barcelona, que se celebra a 200 ciutats de tot el món per reivindicar una reducció de la contaminació pel trànsit de vehicles i nous models de ciutats centrades en les persones i el medi ambient, s'iniciarà el projecte "Vigilants de l'Aire", en què es distribuiran un miler de plantes de maduixes a la ciutat per analitzar els contaminants de cada barri.
barcelona contaminació acn
"Barcelona és la ciutat europea amb més densitat de vehicles per quilòmetre quadrat i és una les cinc ciutats més contaminades d'Europa, superant els valors màxims de protecció de la salut que estableix l'OMS", ha destacat Eva Vilaseca, organitzadora de la iniciativa i membre de la cooperativa Espai Ambiental.
De la seva banda, Raül Toran, organitzador de la iniciativa i divulgador científic d'ISGLOBAL, ha comentat que "les plantes són petites estacions de monitoreig de la contaminació ambiental". "Amb el temps, a les seves fulles s'acumulen partícules de l'aire i aplicant tècniques biomagnètiques podem identificar quins compostos s'acumulen a les fulles i analitzar la concentració de contaminants a l'aire de la ciutat", ha detallat.
Segons Toran, estudis previs han demostrat que la concentració de contaminants a les fulles de les plantes es correlaciona amb el volum de trànsit de cotxes, trens o tramvies.

Altres activitats

Entre les activitats que s'organitzaran també destaca una 'Estació del Reciclatge', a l'Avinguda Vilanova, en la qual mitjançant el pedaleig col·lectiu de vuit bicicletes s'activarà una màquina que donarà el primer pas en la cadena del reciclatge: el triturat.
També organitzaran un concert d'Utopia Trio al carrer Parlament, i un taller sobre reciclatge de teixits al carrer Calàbria, en què ensenyaran com donar una segona vida a la roba.
L'organització també ha planejat diverses rutes amb bicicleta per la ciutat per conèixer de prop totes les instal·lacions previstes.

dimecres, 18 de setembre del 2019

L'Estat vincula la crisi del cava a la presència de l'independentisme al sector

L'Estat vincula la crisi del cava a la presència de l'independentisme al sector

El ministre d'Agricultura acusa el sobiranisme de "polititzar" el sector en resposta a una interpel·lació d'ERC

El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació en funcions, Luis Planas, ha vinculat els problemes del sector del cava a l'independentisme durant la sessió de control al govern estatal al Congrés dels Diputats. Així ha respost a la interpel·lació de la diputada d'ERC, Carolina Telechea, que ha aprofitat per preguntar què farà el govern espanyol per evitar la caiguda del preu del raïm "que està arruïnant els productors". El socialista ha admès que els baixos preus del raïm li "preocupen" però que "divergeix" de l'anàlisi que n'ha fet la republicana. Planas no ha detallat accions concretes i ha contestat que el sector té un problema d'organització que, "entre altres motius", es deu a la seva "politització". "Fins i tot l'independentisme s'ha posat en el sector del cava", ha lamentat. "És una qüestió que em preocupa i tindré ocasió de parlar-ne amb la consellera (Jordà) si es digna a venir als consells consultius que celebrem per preparar els consells de ministres europeus", ha dit Planas. El ministre ha sigut l'encarregat de respondre les intervencions dels diputats a la sessió de control d'aquest dimecres.

dilluns, 16 de setembre del 2019

Recepta: Pastís de pasta de full amb crema i fruita del temps

ULTURA > GASTRONOMIA

Recepta: Pastís de pasta de full amb crema i fruita del temps

L’alegria de la fruita de final de l’estiu i la primera tardorenca
Ingredients:
1 làmina de pasta de full rectangular
3 ous
mig litre de llet
dues cullerades de Maizena
la pell d’una llimona
una mica de vainilla
100 g de sucre
gelatina de poma o llimona
fruita del temps (figues, raïm, maduixes, kiwi, préssecs)
Elaboració:
Posem la pasta de full en una safata d’anar al forn, amb un paper vegetal a sota i la punxarem. L’enfornem a 180°, de divuit a vint minuts, aproximadament, fins que quedi daurada.
Reservem una mica de llet per a desfer la Maizena en fred.
En un cassó, hi posem al foc la resta de la llet, una pela de llimona i la vainilla. Quan comenci a bullir, tirem els ous remenats amb el sucre i la Maizena desfeta.
Remenem la llet amb una espàtula fins que quedi una crema feta i espessa. Al primer bull, retirem la crema del foc i la continuem remenant fins que quedi ben fina.
Posem la crema per sobre de la pasta de full cuita. Tallem la fruita i la col·loquem per sobre, amb gràcia.
Desfem la gelatina amb una mica d’aigua, un minut al microones, i pintem la fruita perquè quedi brillant.
I aquestes postres ja es poden menjar. Si no es mengen tot seguit, guardarem el pastís a la nevera fins al moment de servir-lo.
Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

diumenge, 15 de setembre del 2019

Leopoldo Pomés, exquisit com el pa amb tomàquet

Fa poques setmanes que es va morir el fotògraf Leopoldo Pomés. Més enllà de la fotografia i la publicitat, tenia un fructífer vessant d’hedonista i de gastrònom. I tal com explica en el seu sorprenent tractat Teoria i pràctica del pa amb tomàquet (publicat el 1985 a Tusquets i del qual s’han fet diferents edicions, la darrera no fa pas gaire i que és a les llibreries), el gaudi del menjar ja li venia de petit. En aquestes coses reconeix que llavors ja era molt espavilat.
Una vegada gran, amb la seva dona, Karin Leiz, apassionada també de la gastronomia (autora de diversos receptaris de cuina), van fundar els restaurants Flash Flash, especialitzat en truites, i Il Giardinetto. El Flash Flash, que ja té cinquanta anys i manté l’estètica pop ideada per Federico Correa i Alfons Milà, avui és una reminiscència d’allò que fou la Barcelona de la gauche divine al voltant del carrer Tuset. La imatge del Flash Flash era protagonitzada per Karin Leiz, que de jove havia estat la model de les fotos de Pomés.
Butlletí de notícies de VilaWeb
Rep les notícies de VilaWeb cada matí al teu correu
Una de les gràcies i valors de Leopoldo Pomés és que va saber combinar el món sofisticat i exclusiu de la gauche divine amb el gust per elements tan populars com el pa amb tomàquet. I això el fa especial i autèntic.
En el llibre Teoria i pràctica del pa amb tomàquet, relata amb gràcia i audàcia moltes vivències personals, alhora que aporta cert rigor sobre la menja i com menjar-la. I més enllà de les receptes que també recull, molt basades en la relació de l’ou i la truita amb el pa amb tomàquet (tot lliga), hi ha un moment en què té la gràcia de proposar dues llistes. La primera: Quan, amb qui i on s’ha de menjar pa amb tomàquet. La segona: Quan, amb qui i on no s’ha de menjar pa amb tomàquet. Perquè, la gastronomia, per damunt de tot, és un fet social, un acte alimentari lligat al plaer dels sentits i al fet de compartir.

Quan s’ha de menjar el pa amb tomàquet i quan no? 

Pomés diu que el pa amb tomàquet s’ha de menjar, per exemple, mitja hora després d’haver fumat herba; molt d’hora al matí, a l’estiu, després d’haver caminat una hora pel camp, acompanyat d’una bona amanida fresca, tomàquet i pebrots; davant un nen desmenjat a l’hora de berenar; a les tres de la matinada, després d’haver fet l’amor; acabat d’arribar d’un viatge a fora de Catalunya, davant les càmeres de televisió americanes; quan us concedeixin un premi; la segona vegada que rebeu a casa un ambaixador o un ministre estranger…
I recomana no menjar-ne la primera vegada que rebeu a casa un ambaixador o un ministre estranger; en un bon restaurant de Madrid o Nova York si no heu donat una bona propina i no parleu el mateix idioma que el cuiner; quan corre mala maror; escrivint a màquina; en una reunió de negocis amb gent nerviosa…

I una recepta: la truita del nen

I acabem amb una recepta del llibre, que és de les que quan la llegeixes ve de gust de tastar. Explica Pomés: «Xavier Valls, pintor molt important, ja va donar mostres de la seva possibilitat artística quan va inventar, de molt petit, una truita a la francesa a l’interior de la qual va posar molla de pa amb tomàquet convenientment amanida. És una delícia sorprenent també pel seu tacte i gust.»
I continua: «El procediment és simple: de mitja llesca de pa amb tomàquet, se’n treu la crosta; l’ou batut es posa a la paella; es deixa que prengui uns segons i s’hi posa a sobre la molla de pa, agrupada de punta a punta pel centre i disminuint progressivament cap als extrems del diàmetre. Es cargola com una truita a la francesa.»

divendres, 13 de setembre del 2019

Setcases celebra l’arribada dels primers bolets de la temporada

festa bolet setcases
A començament de setembre, Setcases (Ripollès) s’omple d’amants dels bolets que, delits per trobar-ne els primers de la temporada, pugen a la muntanya a provar sort. És per celebrar aquestes primeres aparicions de la tardor que fa vint-i-set anys que hi fan la Festa del Bolet amb activitats, degustacions i concursos per a tots els públics.
Què podem fer aquest cap de setmana: deu propostes
Tant dissabte com diumenge pels carrers de Setcases s’instal·larà la Fira Artesana i a la Sala dels Estudis hi haurà una exposició de bolets. A més, dissabte els Randellaires amenitzaran la jornada amb la seva animació folk. A les 17.00 es farà la conferència ‘Els bolets de Setcases‘, a càrrec de Jordi Rius, membre de la Societat Catalana de Micologia. Per cloure la jornada, a les 19.00 faran un concert a la plaça Major.
Diumenge d’11.00 a 13.00 es farà el tastet de bolets i a les dotze de migdia el concurs infantil d’identificació de bolets. A les 13.30 a la Sala dels Estudis es lliuraran els premis de la festa al bolet comestible de més pes, a la cistella de bolets comestibles més gran i a la màxima varietat d’espècies de bolet. Aquest acte posarà el punt final a un cap de setmana centrat en els bolets, sobretot en les parades d’artesans i de venedors de bolets dels carrers del poble.

Els millors formatges artesans s’apleguen a Lladó

La Fira Catalana del Formatge Artesà de Lladó es fa per vint-i-quatrena vegada aquest diumenge, 15 de setembre, consolidada com una de les cites per als amants del formatge artesà del país. Enguany, hi participaran trenta formatgers artesans d’arreu del Principat i de Catalunya Nord. A més, hi haurà quinze parades d’altres productes gastronòmics artesans i un reguitzell d’activitats lúdiques i culturals.
Què podem fer aquest cap de setmana: deu propostes
Com a novetat d’enguany, es lliurarà un premi al millor formatge artesà de la fira, a banda dels tradicionals diplomes d’or, plata i bronze a les categories de formatges de vaca, ovella, durs de cabra, cabres toves i àcides. El concurs es farà de nou del matí a dotze del migdia, quan es lliuraran els premis a la Placeta. El jurat és format per noms reconeguts de la gastronomia, la comunicació, la fotografia i l’audiovisual. Tots els formatges guanyadors es podran comprar a la fira. 
A dos quarts d’una, es farà un tast de vi i cervesa amb formatges per a conèixer els millors maridatges de cadascun dels làctics. Durant tot el dia es podran adquirir tiquets de degustació de formatges a la carpa de la fira.
Podeu consultar la programació de la Fira del Formatge
A banda de la fira de formatges, també s’han organitzat activitats per a amenitzar la jornada. Per als més menuts, de deu a una, s’instal·laran darrere l’església de Santa Maria una cinquantena de jocs de fusta a càrrec de Fefe i Companyia. A les onze del matí, des de la mateixa església, sortirà una visita teatralitzada pel nucli antic de Lladó, i a dos quarts d’una hi haurà un concert d’Emilio Sánchez a la Placeta. No serà l’única oferta musical: la jornada es clourà amb un concert de Könupar a dos quarts de set del vespre, just després de l’espectacle de Claret Clown ‘El circ Peperoni’.

dimecres, 11 de setembre del 2019

L'addicció al menjar, un problema del nostre temps

Adicción comida Pixabay
Les addiccions suposen un problema siguin de l'ordre que siguin. Afortunadament cada vegada es coneix més sobre elles i gràcies als estudis dels especialistes comptem amb més informació i coneixement sobre les mateixes. Dins de les nombroses addiccions a les quals s'exposa l'ésser humà, l'addicció al menjar és una d'elles i pot afectar a qualsevol persona, perquè no en va tots ens alimentem diàriament i per això estem en contacte amb el menjar constantment.

Què és l'addicció al menjar

L'addicció als aliments està estretament associada amb els trastorns alimentaris, com l'obesitat, la bulímia i el trastorn per afartament. Diversos estudis suggereixen que les persones poden desenvolupar una dependència química d'aliments en concret de la mateixa manera que hi ha els qui desenvolupen addiccions a l'alcohol o al tabac.
Bufet
El consum d'aliments desencadena substàncies químiques al cervell, com la dopamina, que actuen com una recompensa i provoquen sensacions agradables a l'individu. Aquestes substàncies químiques també poden actuar com un alliberament d'angoixa emocional.
Les addiccions es poden dividir en dues categories: addicció a una substància, com en el cas d'una droga, o addicció a un comportament, com el de fer exercici. En aquest sentit, l'addicció al menjar, és una addicció al comportament de menjar.
Es considera que els productes rics en sucre, greix o midó estan més estretament associats amb l'addicció al menjar. Aliments com les patates fregides, el caramel, les galetes, la xocolata, la pizza, el pa o el gelat són alguns exemples que freqüentment apareixen relacionats a aquesta addicció.

Quins són els símptomes més freqüents

Els símptomes de l'addicció al menjar poden ser físics, emocionals i socials. Alguns dels més habituals són tenir capritxos obsessius, menjar compulsivament, tenir intents continus de deixar de menjar en excés seguits de recaigudes, patir pèrdua de control sobre la quantitat i la freqüència de l'alimentació, menjar tot sol per no sentir-se controlat o ingerir aliments fins a sentir-se incòmode.
Dolços
Els qui pateixen d'addicció al menjar poden experimentar sentiments negatius després de consumir grans quantitats d'aliments. Entre els més habituals hi ha la baixa autoestima, la culpa, la vergonya i la incomoditat. Però a més, poden donar-se respostes físiques com la pràctica d'exercici compulsiu, una intensiva restricció alimentària i els vòmits induïts per un mateix.
Per tractar l'addicció al menjar s'han d'abordar les necessitats emocionals, físiques i psicològiques de qui la pateix. Cal centrar-se a trencar l'hàbit crònic i reemplaçar-lo per altres de més saludables, abordant al seu torn, si es donessin, problemes afegits com l'ansietat o la depressió.
A més de la possibilitat de sotmetre's a tractaments com la teràpia cognitiva conductual, la teràpia del trauma o la medicació que es pugui prescriure pels metges especialistes, convé introduir un canvi en l'estil de vida de l'addicte. Reemplaçar els aliments processats i dolços per alternatives més nutritives, realitzar tres menjars equilibrats al dia, beure aigua en abundància pel seu efecte saciant, consumir menjar cuinat a casa, realitzar exercici amb regularitat i dormir prou en el mateix horari, són algunes de les pautes més recomanables a posar en pràctica.
En qualsevol cas, qualsevol persona que senti que la seva alimentació està fora de control, o que cregui que necessita ajuda per assolir un pes saludable, ha de consultar amb el seu metge. Ningú millor que un doctor per fer una primera valoració de la situació per la qual travessa el pacient.