dijous, 21 d’abril del 2016

Un llibre per sucar-hi pa... amb tomàquet

OBRA DE REFERèNCIA SOBRE EL TòTEM GASTRONòMIC CATALà

Un llibre per sucar-hi pa... amb tomàquet

Leopoldo Pomés reedita su clásico 'Teoría y práctica del pan con tomate'

  • FERRAN IMEDIO / BARCELONA
  • EL PERIODICO
Dimecres, 13 d'abril del 2016
Leopoldo Pomés té prohibit als cuiners del seu restaurant Flash Flash que facin la recepta amb pa amb tomàquet més trencadora que coneix: la truita del nen. És una truita farcida de molla de pa amb tomàquet, oli i un punt de sal. Se la va inventar el pintor Xavier Valls, pare de l’actual ministre francès, Manuel Valls. La recepta està recollida al llibre que acaba de reeditar, l’entretingut i interessant Teoria i pràctica del pa amb tomàquet (Tusquets), i forma part de 69 propostes més relacionades amb aquest tòtem de la gastronomia catalana, a més a més d’articles diversos amb dosis de fina ironia.
El fotògraf i publicista, «enamorat» del pa amb tomàquet des que té ús de raó, recorda que la seva mare aprofitava les sobres per fer-li un entrepà de lluç amb pa amb tomàquet; el peix sol no se’l menjava. Però la recepta que més li agrada és aquesta: «Agafar un tomàquet de penjar i treure-li l’aigua i les llavors esprement-lo; amb el que queda del tomàquet, fregar-lo generosament al pa de coca, i després s’hi afegeix oli d’oliva verge extra en abundància i sal. I posa-hi el que vulguis».
El pa amb tomàquet, tan exitós i simple com menyspreat pels grans de la gastronomia, siguin xefs o divulgadors, dóna molt joc i plaer, encara que Pomés s’ha horroritzat quan li han servit una salsa de tomàquet, oli i sal per estendre-la amb cullera sobre el pa, o quan ha demanat un entrepà amb pa amb tomàquet i li han posat el fruit tallat en rodanxes a dins del pa.
Hi ha poca bibliografia sobre un plat tan popular a Catalunya i tan poc conegut més enllà de l’Ebre i els Pirineus. «Això és perquè som tímids, si fóssim italians hauria arribat a tot el món», afirma Pomés, que va escriure el llibre fa 30 anys i es va divertir molt, com ara, quan ha repassat cada recepta, ha escrit un nou pròleg en què proclama la seva màxima de «l’hedonisme al poder» i ha comptat amb les il·lustracions de la seva filla Juliet i de les firmes de David Trueba (pròleg) i Pau Arenós (recepta).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada