dilluns, 30 de maig del 2016

Els nens de famílies pobres pateixen el doble d'obesitat que els de les riques a Catalunya

MALALTIA EMERGENT

Els nens de famílies pobres pateixen el doble d'obesitat que els de les riques a Catalunya

El 9,6% dels nens fins a 14 anys de classe alta són obesos, davant el 20,1% dels de classe baixa

Salut intervé a través dels menús escolars, en què un 80% de les postres ja són de fruita fresca

Els nens de famílies pobres pateixen el doble d'obesitat que els de les riques a Catalunya
RICARD CUGAT
  EL PERIODICO                         
Dilluns, 30 de maig del 2016 - 10:38 CEST
Els anys de crisi econòmica no han modificat els hàbits alimentaris de les famílies situades en la franja alta de la societat, però sí que els han relegat a un perillós segon pla en els estrats de classes mitjana i baixa de Catalunya, que, per múltiples motius, han fixat com a criteri prioritari a l'organitzar la seva nutrició que el menjar sigui barat, atipi i sigui fàcil, molt fàcil, de preparar.
Aquesta circumstància s'ha traduït en una concentració de l'excés de pes a les classes més empobrides de totes les edats, encara que és la franja infantil la que preocupa de forma especial els metges i responsables sanitaris. L'enquesta de salut del 2014 de la Generalitat -l'última publicada- reflecteix que encara que la proporció total de nens de 0 a 14 anys que pateixen obesitat o sobrepès amb prou feines ha variat, o fins i tot ha baixat algun punt en l'últim quinquenni i segueix estant pròxima al 31% d'aquesta població, resulta que, observant la situació econòmica i la posició social de les famílies, es perceben unes notables diferències: un 20,1% dels menors adscrits a la classe social baixa són obesos, malaltia que només afecta a un 9,6% dels nois de classe alta. Entre els de classe mitjana, el 13,4% pateix obesitat, i el 19%, sobrepès.

EL PES COM A INDICADOR SOCIAL

“Entre els nens de les famílies de renda baixa existeix el doble d'obesitat que en els de classe alta –confirma Gemma Salvador, dietista nutricionista de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPC)-. Aquesta desproporció està relacionada també amb el nivell d'estudis dels pares d'aquests nens. Les famílies amb baixos recursos són les més vulnerables, per aquest motiu, a patir malalties cardiovasculars i diabetis”.
Patir obesitat en els primers anys de la vida incrementa de forma important el risc de patir alteracions coronàries, cardíaques, metabòliques, articulars i algunes formes de càncer a l'arribar a l'edat adulta, a més d'hipertensió, artrosi, gota i trastorns psíquics, afegeix l'especialista.

L'excés de pes és causa de diabetis, hipertensió, artrosi i algunes formes de càncer

Entre la població adulta l'excés de pes malaltís s'ha consolidat com un bon indicador de l'estrat social al qual la vida adscriu a cadascú. La polarització va en augment, a mesura que minva l'anomenada classe mitjana i creix la pobresa. L'enquesta de la Conselleria de Salut abans citada indica que un 8,3% dels catalans de classe alta pateix obesitat i un 42,1% sobrepès (estadi previ a la patologia). L'obesitat arriba al 20,2% dels adscrits a la classe baixa i al 16% dels que es consideren de classe mitjana: el pes malaltís gairebé es triplica entre els pobres.

CONTROL ALS MENJADORS ESCOLARS

Els serveis dietètics de Salut es van marcar fa gairebé un decenni revertir el que consideren una perillosa tendència social: Espanya és el tercer país europeu -després de Grècia i Itàlia- amb nivells més elevats d'obesitat en totes les edats, destacant la infantil. Els especialistes relacionen aquesta dada amb els actuals registres de mortalitat: les malalties cardiovasculars són la primera causa de mort en l'actualitat a Espanya i superen el càncer. Les intervencions de les Administracions sanitàries en aquest tema han sigut, fins ara, poc exitoses.
“La nostra intervenció sempre ha se ser en forma de recomanacions, perquè no podem ordenar quins aliments han de comprar les famílies ni tampoc dirigir aquest aspecte als centres escolars –explica Gemma Salvador-. El focus principal, no obstant, el posem en les escoles. L'estratègia se centra a assessorar-los de forma exhaustiva, perquè els sigui còmode adaptar els menús a la forma sana d'alimentar-se. No podem multar les escoles que no compleixin els nostres consells”.
La Generalitat pot “supervisar i revisar” els menús que serveixen les escoles, però no fa inspeccions de control a les cuines dels col·legis. “Els menjadors escolars no ens enganyen, ni es neguen a informar-nos de què serveixen als plats", -assegura. Les escoles tendeixen a reduir les racions de carn vermella, factor que, juntament amb el cost dels salaris del personal, determina la despesa en alimentació de l'alumnat. “Això és justament el que nosaltres recomanem, incideix Salvador-. Potenciar la verdura, introduir el llegum com a plat únic i no donar carn més de dos dies a la setmana”.
De moment, han aconseguit que “un 80%” de les escoles catalanes hagin substituït les postres làctiques o la brioixeria industrial per fruita fresca. “Ja no se serveixen tants 'sanjacobos' [porc arrebossat], croquetes o fregits als menjadors escolars –afirma Salvador-. Els missatges van calant com la pluja fina, però la diferència persisteix als centres que escolaritzen els nens de famílies amb pocs recursos, en comparació amb els de classe alta”.

Sense unitat de referència en obesitat infantil

La xarxa hospitalària de Catalunya no disposa d'una unitat multidisciplinària de referència que centralitzi l'atenció de l'obesitat infantil. Cada hospital destina a aquesta malaltia una insuficient dotació de pediatres i endocrinòlegs, reconeixen els especialistes. Els programes sanitaris específics dirigits a frenar l'obesitat infantil són inexistents en l'actualitat. Un dels experimentats més eficaços en els últims anys, el projecte Nens en Moviment que va desenvolupar un equip de nutricionistes i psicòlogues contractats a l'Hospital de la Vall d'Hebron, es va suprimir a l'irrompre la crisi i, malgrat les promeses de l'actual gerència, no s'ha tornat a reiniciar.
Els suggeriments que els serveis de dietètica i nutrició de salut dirigeixen a les escoles inclouen, de forma prioritària, la introducció de l'exercici físic, pautat i regular, entre els nens. Aquesta activitat, suggereixen, ha de comptar amb l'aprovació del nen que l'ha de practicar, ja que si no no hi haurà continuïtat.
Als pares se'ls aconsella oferir menús variats als nens i evitar que repeteixin un plat si ja n'han menjat prou. També proposen controlar les racions de pa i eliminar els sucs preparats i les llaminadures.

diumenge, 29 de maig del 2016

El llagostí, protagonitza les jornades gastronòmiques d’Alcanar

Cultura

El llagostí, protagonitza les jornades gastronòmiques d’Alcanar

Una quinzena de restaurants innoven amb el crustaci més ben valorat de la Terra Alta



llagosti-n-17632
El llagostí d’Alcanar s’ha convertit en un referent gastronòmic al territori i ara ja va maridat amb vins proposats pel Consell Regulador de la Denominació d’Origen Terra Alta. Per això a Alcanar li dediquen les V Jornades Gastronòmiques del Llagostí d’Alcanar.
El producte estrella dels restaurants d’Alcanar serà el llagostí fins al 26 de juny. Valorat i reconegut arreu arriba a les taules de manera tradicional i innovadora. Una quinzena d’establiments serviran menús especials amb un denominador comú: el producte estrella dels pescadors de les Cases.
Entre els menús destaquen els xupa-xups de foie amb llagostins i gelatina de romesco de La Marinada, les mandonguilles de rap i llagostins del Restaurant Chaparral, els canelons de rap i llagostins amb crema de marisc de La Costa, l’arròs negre amb llagostins i carxofes de la Lluna, la broqueta de llagostí amb tempura de Can Manel, els farcellets de verduretes amb bolets i llagostins de Casa Ramón i, el carpaccio de llagostí del Racó.
L’èxit del llagostí d’Alcanar ha fet que el 16 de juny, amb motiu del Dia Mundial de la Tapa, Alcanar s’afegeixi al CREG, Catalunya Regió Europea de la Gastronomia.


(Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu en aquesta pàgina.)

dissabte, 28 de maig del 2016

La cuina de la Neus: Flam de coco

Cultura

La cuina de la Neus: Flam de coco

Neus Cuscó ens proposa un postre que agrada a petits i grans



Flam de coco.
Flam de coco.
Ingredients:
200 g coco ratllat
1 pot petit llet condensada
1/4 litre llet
3 ous
75 g de sucre
un rajolí de suc de llimona
Elaboració:
Farem un caramel amb el sucre, una cullerada d’aigua i unes gotes de llimona. Ho posarem en un motlle. Barrejarem els rovells d’ou amb la llet condensada i la llet. Després hi afegirem 150 g de coco. Quan ho tinguem tot ben barrejat, hi afegirem també les clares a punt de neu. Posarem aquesta pasta dins del motlle amb la base de caramel. Courem el flam al forn, de 30 a 40 minuts, a 180°. Quan el flam s’obri una miqueta per dalt, la cocció serà acabada. Per estar-ne segurs, punxarem el flam i si el pinxó surt net, senyal que ja és cuit. El deixarem refredar. Un cop fred, el desemmotllarem (passarem un ganivet pel voltant per fer-ho més fàcil). Li donarem la volta i el col·locarem a sobre d’una plata. El decorarem amb els 50 g de coco que ens quedaven.


(Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu en aquesta pàgina.)

divendres, 27 de maig del 2016

Diez vegetarianos para disfrutar

Diez vegetarianos para disfrutar




Entre los 5ºC y 65ºC de temperatura es donde las bacterias se multiplican hasta alcanzar niveles inseguros (Robert Daly / Getty)

Cinco comidas que nunca deberías recalentar

Ya sabéis que en El Comidista vegetarianos, lo que se dice vegetarianos no somos, pero sí mucho de darle más a la verdura que a la carne, de rendirle culto al mundo vegetal y de defender que una cocina vegetariana sabrosa y gastronómicamente valiosa no solo es posible, sino necesaria. Sí, esto va de hedonismo vegetariano, de porno vegetal, de ser feliz comiendo legumbres, hortalizas, frutas, cereales, huevos y lácteos tratados como los ingredientes de primera clase que son.
Hoy hablaremos de restaurantes vegetarianos y veganos donde nadie en su sano juicio echará de menos la carne o el pescado, donde disfrutarás en cada bocado sin sentirte un comensal de segunda categoría por renunciar a los animales –siempre o de manera eventual– y donde vegetarianos y omnívoros pueden compartir mesa y pasárselo igual de bien. De sitios donde la estacionalidad es la que manda, donde la proximidad del producto es más importante que la etiqueta “eco” y donde hay vida más allá de la hamburguesa de seitán (que también puede estar bien, pero eh: ahí fuera hay todo un mundo).
Para elaborar esta lista –aunque estamos trabajando en el don de la ubicuidad aún no hemos dado con la pócima correcta, por desgracia– hemos recurrido a una serie de amigos, colaboradores y personas con criterio gastronómico en general, no necesariamente vegetarianos pero sí con la mente bien abierta al respecto: aprovecho para darles las gracias a todos (y decirles que seguramente pronto volveremos a darles la tabarra).
Green Spot
© Proporcionado por Prisa NoticiasChili sin carne (pero muy rico). GREEN SPOT
A pesar de a nuestro capo Mikel Iturriaga le entusiasma el verde y muchos días no come bichos muertos, reconoce que siempre ha tenido “cierto reparo hacia los restaurantes vegetarianos, lastrados con demasiada frecuencia por el jipitrusquismo alimentario o por el abuso de las masas, las bechameles o los caldurrios de verdura”. Por eso cree que es una excelente noticia “que estén surgiendo restaurantes que se salen de ese cliché, como el modernillo-pero-agradable Green Spot”.
Este "vegetariano para vegetarianos y no vegetarianos", como reza su lema, sirve platos alegres, coloristas, moderados en precio y sin prejuicios respecto a tradiciones gastronómicas: lo mismo picas un muhamara que te zampas un chili sin carne o una crema de lentejas thai. Como apunte final, Mikel cuenta que “muchas de sus pizzas causarían un infarto a los puristas napolitanos -hay una con carbón activado-, pero seguramente se reanimarían con la coliflor rebozada con salsa de tamarindo o el excelente carpaccio de colirrábano”.
Green Spot C. de la Reina Cristina, 12. Barcelona. Tel 938 025 565
El Curry Verde
Recurrimos a Xabier de la Maza, al frente de los gastrosaraos The Loaf y Pantori –y una de las personas con más criterio gastronómico del Atlántico, forjado a base de comer y beber mucho, y muy bien– para que nos chive su restaurante vegetariano favorito. No duda ni un segundo en mandarnos de cabeza a El Curry Verde de Xabi Mendizabal y Enara Ormazabal en Fuenterrabía, que califica como “el mejor vegetariano de todo Euskadi y parte del Universo. Además, ir a Hondarribia siempre es un placer, y en verano más”.
Un vistazo rápido a sus gyozas de seta shitake y verduritas, sus samosas de patata al curry y guisantes, su masaman curry o los linguini de germen de trigo con cebolla caramelizada, champiñones, tomate seco y queso parmesano confirman que Xabier –y David de Jorge, que también le ha cantado alabanzas al restaurante en cuestión– tiene toda la razón. De paso, Xabier nos regala otra dirección de un restaurante “no vegetariano, pero que trata las verduras comme il faut: el Urola. Se come como Dior”. Poco más que añadir.
El Curry Verde Santiago Kalea, 67. Fuenterrabía (Guipúzcoa) Tel. 943 537 779
Kimpira
© Proporcionado por Prisa NoticiasRuperta dio la vida por una buena causa. KIMPIRA
No podíamos no pedirle consejo para esta selección a Rodrigo de la Calle, el ideólogo de la gastrobotánica ahora al frente de ese templo a lo vegetal –que no vegetariano– que es El Invernadero. Rodrigo es contundente en su respuesta: “Kimpira es el mejor sitio para comer verduras como dios manda. Porque comer vegetariano no es una opción gastronómica, sino ideológica, en el único vegetariano que he disfrutado a nivel gastronómico ha sido en este”.
Además de una carta con platos de pasta, hamburguesas, bravas de yuca y platos saludables para los niños cada día ofrecen un menú diferente adaptado a la temporada “compuesto por sopa o crema, plato principal basado en cereales, legumbres o proteína vegetal, verduras, pickles y algas, postre y té” por un precio razonabilísimo.
Kimpira C/ Convento San Francisco, 5. Valencia. Tel 963 923 422
Botanique
Dos de los miembros de nuestro comité de sabios vegetariano, Marta Martínez del blog Mi dieta vegana y Nacho Aparicio, del muy recomendable restaurante y tienda de alimentación ecológica Mamá Campo, coinciden en la elección de Botanique como uno de sus rincones madrileños favoritos. Marta asegura que “el nombre no es nada casual, las opciones crudiveganas son para mi su plato fuerte: saludable y verde, pero con mucho sabor. No hay que perderse la tabla de quesos, simplemente espectacular”.
Nacho lo define como “una antigua charcutería en la que tienen cosas veganas sencillas pero que están bastante buenas”, y un paseo por su Instagram nos confirma que todo tiene buenísima pinta –ay, este risotto de algas– y que tengo hambre, de paso. Tiene un menú a base de productos de temporada compuesto de primero y segundo plato por 9 euros, 2,5 más si queremos llevarnos el postre (yo querría).
Botanique C/ de Santa Isabel, 5 (Mercado de Antón Martín, segunda planta). Madrid. Tel. 914 293 673
Copenhagen
© Proporcionado por Prisa NoticiasFestival de sabor y color. COPENHAGEN
Xavi Sempere, director creativo de la refrescante agencia de publicidad Trumbo y aficionado al buen comer, recomienda fervientemente no perderse el Copenhagen, donde preparan ricas croquetas de boletus con avellanas tostadas, una refrescante ensalada de pistacho, aguacate, fresa, mezclum con virutas de queso ahumado y germinado de rábano, hamburguesas campeonas –sin animalitos– y una deliciosa tarta casera de queso y violetas.
“Es de unos tipos que han conseguido hacer un pequeño grupo de restauración, Oslo y Malmö son sus otros restaurantes”, nos cuenta Xavi. “El ambiente es cosmopolita –me recuerda a las pelis de Woody Allen, cuando la gente habla apasionada de cosas mientras come y bebe vino– la comida es sabrosa y las croquetas muy buenas”. Además, está en el corazon de Russafa, uno de los barrios con más movimiento de Valencia, y tienen un menú de mediodía por 11,90.
Copenhagen C/ Literato Azorín, 8. Valencia. Tel. 963 289 928
Rasoterra
Os hemos hablado antes de Rasoterra por tierra, mar y aire –incluso he compartido la receta de sus imbatibles trufas de aceite de arbequina–, pero no podía faltar una mención a mi restaurante vegetariano favorito en esta selección. Un paraíso donde las verduras, los huevos y el queso se convierten en lujuriosas croquetas de temporada –si tenéis la suerte de ir cuando hay setas, lo vais a gozar especialmente–, ceviches de algas y fabulosos platos como los espárragos blancos de Gavá en salsa teriyaki, puré de chirivía y mongetes de Santa Pau con sésamo negro o los canelones de patatas y aguacate , alioli ahumado, aceitunas negras y chips de chía.
Todo regado con una estupenda selección de vinos –con preferencia por los naturales, a los que Daniele Rossi, al frente de la bodega, profesa un cariño especial–, cervezas artesanas y uno de los mejores bloody mary que he probado nunca. Si no os dejáis aconsejar por Chiara y le dáis candela a sus quesos, os arrepentiréis toda la vida, y si probáis su postre Give peas a chance –a base de guisantes, fresa, chocolate, nueces y un alucinante helado de chirivía–, vais a vivir una auténtica experiencia gastronómica.
Rasoterra C/ de Palau, 5. Barcelona. Tel. 933 186 926.
El Vergel
© Proporcionado por Prisa NoticiasLa belleza era esto. EL VERGEL
Y ahora les toca a los mismísimos Daniele y Chiara recomendar su restaurante vegetariano favorito, El Vergel, en el que coinciden y recomiendan con arrobo. “El Vergel nos gusta porque no es un vegetariano al uso: es bastante gastronómico y evita en la medida de lo posible los clásicos ingredientes de la cocina vegetariana aburrida y cansina. Y, cuando los usan, hacen platos interesante como un ceviche de tofu y seta de cardo”. ¿Necesitáis más pistas? Echad una ojeada a su galería de fotos (y no le pidáis matrimonio a ese tiramisú, si podéis).
El Vergel C/ Major, 13. Tarragona. Tel. 877 064 850
Landare
Nacho Aparicio, de Mamá Campo recomienda encarecidamente una visita a Landare, “un restaurante vegano estupendo donde hacen un guiso de alubiones con calabaza o de garbanzos al curry riquísimos, albóndigas de avena, estofado de berenjenas y postres muy buenos sin lácteos”, algo que puede hacer caer lágrimas de gratitud a alérgicos a la proteína de vaca e intolerantes a la lactosa. Nacho matiza que está a años luz de ser vegetariano y le ponen bastante la carne y el pescado, lo que le da todavía más mérito al elegido.
Landare C/ de Trueba, 4. San Sebastián. Tel. 943 288 988
Vega
© Proporcionado por Prisa NoticiasToma curry vegano. VEGA
En una de mis últimas visitas a Madrid unos cuantos amigos vegetarianos me hablaron muy bien del Vega, así que fui a probarlo. Todavía recuerdo el saborazo y la textura de una ensalada india con hinojo y aguacate aliñada con mucha alegría, un curry de garbanzos –servido sobre una cesta de papadum y acompañado de arroz integral– y unos postres a los que no les hacían ninguna falta los lácteos. Tienen muchas opciones sin gluten y la mano generosa para las especias, los aderezos y los brotes: una maravilla, vamos.
Vega C/ Luna, 9. Madrid. Tel. 910 70 49 69
El bon lloc
La maquilladora Carla Agudo –más conocida como Ira Make Up– no puede tomar lácteos y hace tiempo que decidió renunciar a la carne y al pescado, pero no a la comida rica, como podéis ver en su cuenta de Instagram repleta de coloridos hummus, currys brutales y tomates que dicen "cómeme". Carla recomienda encarecidamente El bon lloc, "el sitio donde actualmente ejerce de chef Toni Martínez, que antes estuvo en Sésamo, Biocenter y el increible obrador Lujuria Vegana. Si te parecía que sus pasteles eran buenos, cocinando salado lo es muchísimo más".
Si sus palabras no os parecen suficientemente convincentes, tal vez lo sean los nombres de algunos de los platos: a mí el ragú de setas con espuma de patata y lima, puerros asados en escabeche, mollete de seitán hoisin con crema de pimiento verde frito, cacahuete y cilantro me han conquistado. De los postres, como el milhojas con crema de Habana Club 7 y nougatine de avellana y un mundo de arce, vainilla, nueces, speculoos y caramelo, mejor hablamos otro día (que ahora estoy muy ocupada babeando).
El bon llocC/ Sant Feliu, 7. Palma de Mallorca. Tel. 971 71 86 17

© RASOTERRA

dimarts, 24 de maig del 2016

Cuscús amb vinagreta de menta

Vida

Cuscús amb vinagreta de menta

Cuscús amb vinagreta de menta
Cuscús amb vinagreta de menta   |   Anna Murgadas
Va arribant la calor i és moment de pesar en amanides refrescants. Guanyen punts aquelles que podem deixar fetes a la nevera abans d'anar a la platja. Aquesta setmana us en proposo una amb cuscús i vinagreta de menta. Jo he triat pebrot verd, ceba tendra i poma àcida per acompanyar-la, però la podeu condimentar amb el que volgueu, les possibilitats són infinites. I us quedarà sempre bé si feu cas a la presidenta de la lliga 'posem un rajolí de llima per quasi tot', que sóc jo...

Ingredients (plat únic per a dues persones)

250 g de cuscús
250 ml d'aigua
sal
oli
un dau de mantega salada, d'uns dos centímetres
2 pebrots verds
6 cebes tendres
1 poma àcida
1 llima espremuda
50 ml oli
10 ml de reducció de vinagre de Mòdena
1 cullerada sopera de mostassa de Dijon
15 fulles de menta

Poseu l'aigua el foc en una olla, amb sal i un fil d'oli. Quan arrenqui el bull aboqueu-hi el cuscús i retireu-lo del foc. Remeneu-lo i deixeu-lo reposar deu minuts, fins que es begui l'aigua. Passats els tres minuts, poseu-hi la mantega i retorneu l'olla al foc, fins que es desfaci. Aboqueu el cuscús en un bol i remeneu-lo amb una forquilla, que els grans us quedin el mínim d'enganxats possible. Reserveu el cuscús a la nevera.

Talleu la ceba tendra i el pebrot a dauets petits, tan petits com pugueu, i passeu-los per una paella amb una mica d'oli calent. Afegiu-hi un rajolí del suc de la llima que haureu espremut, una quarta part. Un cop la ceba agafi una mica de color, traieu-ho del foc i reserveu-ho. Peleu i talleu la poma a daus petits i poseu-los en un bol amb un altre quart del suc de la llima. Remeneu-la bé, que quedi ben amarada. Traieu el cuscús de la nevera, afegiu-hi la ceba, el pebrot i la poma i remeneu-ho bé. Podeu tornar-ho a posar a la nevera fins a l'hora de menjar.

Ara només us faltarà la vinagreta. Poseu al got del túrmix l'oli, la reducció de vinagre de Mòdena, la cullerada de mostassa, la menta i la meitat del suc de llima que encara teniu. Integreu-ho bé amb el robot, un parell de minuts, i, si encara no és hora d'entaular-vos, guardeu la vinagreta dins un pot a la nevera. A l'hora de servir només us caldrà remenar-lo i tirar la vinagreta sobre el cuscús. Fresquet, fresquet...


diumenge, 22 de maig del 2016

Berenars saludables en la infància

Publicacions

Berenars saludables en la infància

El berenar és un àpat recomanat en el cas de nens i adolescents i, per ser nutritiu i sa, ha d'incloure productes làctics, fruita i cereals.



Un nen, durant el berenar. Foto: Fèlix (via Flickr)
Quina importància i quins avantatges té el berenar per als nens?
En les etapes de creixement és summament important que l’alimentació sigui equilibrada i variada per tal d’assegurar les necessitats nutricionals. Per aquesta raó, el berenar està especialment aconsellat en nens i adolescents. En el cas dels nens, el seu organisme encara no té la suficient preparació per mantenir períodes de dejuni prolongats, ja que el seu aparell digestiu està en plena maduració i desenvolupament. Si a això se suma el fet que els nens tenen un estómac petit i que necessiten bastant energia per afrontar la gran activitat física a la qual es veuen sotmesos, es pot comprendre la importància del berenar en aquestes edats.
El decàleg de l’alimentació de l’Asociación Española de Pediatría de Atención Primaria1, recomana repartir el que es menja al dia en cinc àpats: esmorzar, mig matí, dinar, berenar i un sopar lleuger. El berenar ha d’aportar el 15% de l’energia total que consumim al dia. Prendre alguna cosa a mitja tarda té avantatges nutricionals, ja que ajuda a mantenir un nivell constant de sucre en sang i evita que el nostre organisme consumeixi les seves reserves energètiques. A més també ajuda a controlar el sobrepes2 perquè calma la gana a mitja tarda i evita un consum excessiu d’aliments durant el sopar i que piquem entre hores. D’altra banda, el berenar proporciona energia útil per al desenvolupament d’activitat física durant la resta de la tarda.

Per seguir llegint l’article, feu clic aquí.
(Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu en aquesta pàgina.)

dissabte, 21 de maig del 2016

La cuina de la Neus: coliflor amb beixamel

Cultura

La cuina de la Neus: coliflor amb beixamel

Neus Cusco ens proposa aquesta recepta gustosa, per degustar les darreres verdures d'hivern, que encara trobem al mercat i són ben maques



coliflor amb beixamel 1
Ingredients:
(per a 4 persones)
1 coliflor grossa
50 g pernil
1 gra d’all
25 g de mantega
50 g farina
1/2 litre de llet
sal i pebre
formatge ratllat
Elaboració:
Tallem la coliflor a ramets i els bullim amb aigua i sal durant uns 10 minuts.
Escorrem i posem la coliflor en una plata per anar al forn.
Fregim una mica el pernil amb un gra d’all a trossets petits, amb una mica d’oli i mantega.
Posem la farina, remenem, i hi tirem la llet calenta amb una mica de sal i pebre. Remenem fins a aconseguir una salsa una mica espessa. La tirem per sobre de la coliflor. I a sobre de tot hi esmicolem el formatge ratllat, que posarem a gratinar al forn.
I bon profit.


(Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu en aquesta pàgina.)

Coca d’escalivada amb anxoves


Cultura

Coca d’escalivada amb anxoves

Neus Cuscó ens ofereix un entrant adaptat a les necessitats de cada família



coca escalivada1
Ingredients:
Per a l’escalivada:
2 pebrots vermells
2 albergínies llargues
2 cebes tendres
salsa de tomàquet
sal i oli
Per a la pasta:
300 g de farina
100 g oli
100 g aigua
1/2 sobre de Royal
sal
Elaboració:
Per a l’escalivada:
Posem les verdures al forn, a 200°, de 30 a 40 minuts. Haurem untat les verdures amb oli per tot arreu, haurem punxat la ceba i les haurem salat una mica Les tombarem cada deu minuts. Un cop feta l’escalivada, la posarem a dintre d’un taper una estoneta, perquè fer-la suar i que es refredi una mica. Després pelarem les verdures.
Per a la pasta de la coca:
Es pot comprar la pasta de coca feta. La base es pot fer amb pa de coca, obert per la meitat i torrat al forn. A sobre de la pasta o el pa hi posarem una mica de salsa de tomàquet.
Ara, si ens animem a fer la pasta: posarem la farina sobre el marbre, en forma de volcà, i hi posarem a dins l’oli, l’aigua i la sal. Remenarem de mica en mica i treballarem la pasta fins que no s’enganxi a les mans i quedi una pasta fina. La deixarem reposar mitja hora. L’estirarem amb el corró i en farem una coca gran o quatre de petites. La posarem al forn 20 minuts. Hi posarem una mica de salsa de tomàquet a la base i a sobre l’escalivada a tires, ben posades. Amanirem l’escalivada amb una mica d’oli i sal i enfornarem 5 minuts més. Un cop cuita la coca i fora del forn, l’adornarem amb les anxoves.
coca escalivada 2
(Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu en aquesta pàgina.)

divendres, 20 de maig del 2016

Torna la caragolada més sonada

Cultura

Torna la caragolada més sonada

Arrenca l'Aplec del Caragol de Lleida amb 103 colles, 12 tones de caragols i unes ulleres plegables



caragolada
El caragol és el símbol de la cuina tradicional de les terres de Ponent. Per això entre avui i diumenge se’n consumiran dotze tones, provinents de tots els racons del món. L’Aplec del Caragol de Lleida 2016, amb més d’un centenar de colles, serà el més multitudinari. Al recinte dels Camps Elisis, s’hi congregaran 13.000 collistes i 200.000 visitants bojos pels caragols.
Àpats populars, concerts de matinada, concursos de porró i cervesa i conferències. Tots aquests actes aniran a càrrec de les 103 colles que participen en l’aplec. Els Originals, Ullà i Moniatos són les tres penyes d’estrena. Diumenge al matí faran la tradicional cercavila, però amb un canvi de recorregut. Per seguretat, passarà per l’avinguda Josep Tarradellas. Un cop arribats al Port Vell, es lliuraran les escarapel·les, les medalles que reconeixen les millors colles.
De la mateixa manera, la fira estrena complement propi, unes ulleres de sol plegables de diversos colors amb un caragol a la pota esquerra. En aquesta línia, l’editorial Cossetània ha posat a la venda una edició limitada del conte de La Caragolada. L’obra té per protagonista l’Hèlix, la mascota de l’aplec, que acompanya en Patufet en la visita a la festa.
També creixen les ofertes per a viure la festa a través de la nova aplicació de la fira i del ‘pack del visitant‘, que ofereix per primera vegada un sopar en una colla, dissabte. Amb el lot, hom podrà entrar en tres colles diferents i tindrà dret a degustacions, begudes, indumentària, tiquet del tren turístic i entrada als monuments de la ciutat. Els vídeos i fotos de la fira es podran difondre a les xarxes socials amb l’etiqueta #AplecLleida2016.


(Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu en aquesta pàgina.)

dimecres, 18 de maig del 2016

La Fira del Vermut arriba amb música i plena d'activitats


La Fira del Vermut arriba amb música i plena d'activitats

Alguns dels millors vermuts catalans es podran tastar a Sant Cugat el cap de setmana del 28 i 29 de maig


Plaça Barcelona de Sant Cugat del Vallès acollirà la Fira del Vermut coincidint amb el cap de setamana del 28 i 29 de maig. Serà una fira en la qual es podran tastar alguns dels millors vermuts de Catalunya juntament amb productes gastronòmics que aportaran comerços locals, actuacions musicals i moltes més activitats que es repartiran entre els dos dies de la fira.
El jazz acompanyarà la jornada amb les actuacions dissabte de "Guillem Jubany Trio" a les 12:30 i de "Sandra Cooper & Guillem Jubany Duo" diumenge a quarts de 12 del migdia. Dissabte a la tarda hi haurà l'actuació de "Soul of Fusió" a les 17:30h. Pel que fa a les activitats, hi haurà dues masterclass de vermuts (dissabte a les 13h, dirigida per Ester Bachs; i diumenge a les 12h, amb Guillem Panisello). Dissabte a la tarda hi haurà un taller de pintura amb vi i el diumenge a partir de les 13, un taller de còctels elaborats amb vermut.


Així, mentre que els tiquets per a bescanviar els vermuts, que es vendran a 1,5 euros, es podran comprar directament als estands d'informació de la fira i per evitar les cues, també es podran adquirir d'avançada a partir del dimecres 25 a les oficines del TOT; per a assistir a algunes de les quatre activitats, cal fer reserva i adquirir les entrades de forma anticipada a través del web firadelvermut.cat.

A la fira hi haurà parades per a tastar els millors vermuts del país i la presència d'alguns comerços santcugatencs que aportaran el complementgastronòmic a la beguda per "fer el vermut" ben bé com marca la tradició. Així hi haurà, formatges i embotits de la botiga online RebostQGat.cat; conserves i especialitats de La Vermuteria, tapes del restaurant Telefèric i els postres d'Andonie pastissers, entre altres propostes.
El programa

DISSABTE 11h -19h
A les 11:00h - Obertura de portes de la Fira del Vermut

Durant tot el dia:
- Tast dels millors vermuts de Catalunya segons els Premis Vinari
- Aperitiu amb productes de comerços locals

A L'ESCENARI DE LA PLAÇA

12:00h - Inauguració oficial de la Fira del Vermut
12:30h - Actuació musical del grup "Guillem Jubany Trio"
17:30h - Actuació musical del grup "Soul of Fusió"

A LA SALA TASTOS TR3SC
13:00h- 14:00h - Aprèn a tastar els estils del vermut, amb Ester Bachs
18:00h-19:00h- Taller de pintura amb vi, amb Marta Arañó
A les 19:00h - Fi de la jornada

DIUMENGE d'11h-17h

11:00h - Comença la segona jornada de la Fira del Vermut

Durant tota la jornada:
- Tast dels millors vermuts de Catalunya segons els Premis Vinari
- Aperitiu amb productes de comerços locals

A L'ESCENARI DE LA PLAÇA:
11:30h - 12:00h Actuació musical "Sandra Cooper & Guillem Jubany Duo"

A LA SALA TASTOS TR3SC
12:00h - Masterclass de vermuts amb Guillem Panisello
13:00h - Taller de còctels amb vermut amb Mariona Vilanova, del Nykteris Coctail Bar de Girona
17:00h Fi de la Fira

Per a més informació, firadelvermut.cat.

La paella ja té emoji de Whatsapp

Ciència i Tecnologia

La paella ja té emoji de Whatsapp

La icona impulsada per l'actor Eugeni Alemany i l'empresa la Fallera serà als teclats el mes vinent



paella - 31-07-2015
La paella ha aconseguit de tenir el seu propi emoji i serà disponible en tots els teclats dels dispositius electrònics el mes vinent. És la primera vegada que una campanya col·lectiva determina la inclusió d’un símbol en teclats com el de WhatsApp, segons que ha informat la Fallera, l’empresa promotora de la iniciativa juntament amb l’actor de Sueca Eugeni Alemany.
La versió 9.0 d’Unicode, el consorci format entre més per empreses com Apple, Google, Microsoft i  IBM, apareixerà incloent-hi aquesta emoticona i per als teclats dels dispositius electrònics.
La PaellaEmoji fou acceptada com a candidata el 30 de juliol ‘per raons de popularitat i per haver estat demanda per unes quantes comunitats’ i passarà a ser un dels setanta-dos nous emojis d’enguany. Una vegada s’hagi adaptat als requeriments tècnics del llenguatge Unicode i que cada empresa en desenvolupi la seua pròpia versió, el ‘Shallow Pan of Food’ (nom tècnic de la PaellaEmoji) s’inclourà en l’actualització del sistema operatiu de tots els dispositius.
És la primera ocasió que una petició col·lectiva per a incloure un nou emoji acaba materialitzant-se. Ha estat ‘la unanimitat social’ i la seva ‘acceptació global’, les que han avalat una proposta nascuda a València el desembre del 2014.

L’estratègia de la marca d’arròs valenciana s’ha basat a generar aliances per a multiplicar l’efecte de la proposta, valent-se de les xarxes socials, d’una figura com Eugeni Alemany al capdavant i de suports importants com el del xef José Andrés. La campanya va començar amb un envit d’Alemany, a la gala Wikipaella, demanant de parlar amb el director executiu d’Apple, Tim Cook, i després amb un viatge a Silicon Valley on van tenir lloc els primers contactes amb Unicode.
Més tard la iniciativa va anar fins el Japó amb l’objectiu de modificar el disseny proposat per la influent plataforma Emojipedia, que representava una paella amb pèsols, gambes i pollastre. Amb el suport de Shigetaka Kurita, creador dels emojis, la iniciativa va llançar una causa (#ComboiPaellaEmoji) perquè es respectés el disseny de la paella tradicional. Va ser trending topic mundial amb 17.715 piulades i 7.886 usuaris a tot el món. Va ser el reconeixement definitiu.
Segons Eugeni Alemany, tot plegat ‘ha estat una experiència molt divertida i al mateix temps emocionant’: ‘Molt content per haver aconseguit alguna cosa entre tanta gent. Una cosa que va començar essent molt xicoteta a les xarxes i que es va anar estenent, però sense deixar mai de ser autèntica.’


(Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu en aquesta pàgina.)

Nova cerveseria la Segarreta

Publicacions

Nova cerveseria la Segarreta



verkami-segarreta
La Segarreta es una microcerveseria que vàrem començar el nostre camí ara fa quasi 10 anys en un local de Santa Coloma de Queralt. Per a mantenir el creixement necessitem un espai més gran. Ens cal una nova instal·lació per continuar fent cervesa artesanal.

Heus ací el projecte que proposa Verkami.

(Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu en aquesta pàgina.)

dissabte, 14 de maig del 2016

La cuina de la Neus: Macedònia de primavera

CulturaLa cuina de la Neus: Macedònia de primavera

La cuina de la Neus: Macedònia de primavera

Amb maduixots, meló i nespres, molt refrescant i digestiu



macedonia de primavera1
Ingredients:(per a 4 persones)
2 melonets Gàl·lia
250 g maduixots del Maresme
10 nespres
4 cullerades soperes de sucre roig
Suc de dues llimones
Elaboració:Tallem els melons per la meitat, els buidem tot fent boletes. Els posen en un bol. Després netegem els maduixots, sense treure-li la part del tronquet i les fulles, perquè no agafin aigua. Els afegim al bol. Pelem les nespres, traiem els pinyols i els partim per la meitat. També els afegim al bol.
Posarem quatre cullerades de sucre i el suc de dues llimones dins del vol amb les fruites i ho deixem reposar un parell o tres d’hores.
Per a la presentació, aprofitarem la closca del meló, que servirà de recipient per acollir la fruita macerada. La meitat de la closca del meló es col·locarà dins d’un bol transparent.
Aquesta macedònia és una base que es pot servir acompanyada amb iogurt, nata, vi dolç, suc de taronja…


(Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu en aquesta pàgina.)