En castellà hi ha un plat que s’anomena salpicón. Es defineix com una barreja de peixos adobats amb oli i vinagre que es menja fred. Suposo que el bategen amb aquest nom tenint en compte que ‘salpicar’, que en català solem dir ‘esquitxar’, també vol dir barrejar o fer-ne peces més menudes. No té traducció fàcil i em sembla que dir-ne ‘còctel mariner’ és el més ajustat a allò que representa el plat.
Els ingredients d’aquest còctel són diversos animals marins: les gambes, el pop i els musclos. El pop i els musclos són dos mol·luscs, uns animals que tenen un cos tou sense segments, molt sovint protegit per una closca. El musclo és un mol·lusc bivalve, amb dues closques, com la cloïssa o l’escopinya. El pop és un mol·lusc cefalòpode (nom que significa ‘cap i potes’, que es dóna als animals amb tentacles, com també la sípia i el calamar). Les gambes són dins el grup dels crustacis, animals que tenen el cos cobert per una closca.
Butlletí de notícies de VilaWeb
Rep les notícies de VilaWeb cada matí al teu correu