diumenge, 31 de març del 2019

Recepta: Pèsols i carxofes estofats amb botifarra negra

Ingredients:
(per a 4 persona)
1 kg i mig de pèsols de la floreta
1 kg de carxofes del Prat
1 manat d’alls tendres
1 ceba tendra
2 tomàquets
100 g de cansalada viada
1 tros de botifarra negra ampla
oli d’oliva, sal i pebre negre i vermell
herbes aromàtiques (herba, llorer, orenga)
una copeta de vi blanc
mitja copeta d’anís
una mica d’aigua mineral si cal
Elaboració:
En una cassola amb oli, daurem la cansalada a trosset petits.
‘Diari d’un judici polític’, per Josep Casulleras
Rebeu cada dia al vostre correu la crònica i l’anàlisi de tot allò que passa al Tribunal Suprem espanyol
Després, passem la botifarra negra sencera una mica per la cassola i la reservem.
Hi afegim una mica d’oli i daurem els alls tendres tallats ben petits i la ceba tendra també picada petita.
Ratllem els tomàquets i els afegim a la cassola, amb un polsim de sucre. Tirem el vi i l’anís.
Deixem evaporar l’alcohol i incorporem a la cassola els pèsols i les carxofes tallades en sis trossos (abans de coure, les tindrem amb aigua i llimona perquè no s’oxidin). Ho salpebrem i hi afegim les herbes aromàtiques. Deixem coure els pèsols i les carxofes uns vint minuts, fins que siguin cuits però no en excés.
Posem l’estofat en una safata amb uns talls de botifarra negra i unes fulletes de menta per a decorar el plat.

divendres, 29 de març del 2019

El Palau Robert dedica una exposició a Carme Ruscalleda, la xef amb més estrelles Michelin del món

CULTURA > GASTRONOMIA

El Palau Robert dedica una exposició a Carme Ruscalleda, la xef amb més estrelles Michelin del món

‘Carme Ruscalleda. L’essència del gust’ explora la tasca de l’autora d’una cuina amb una gran projecció internacional que fusiona la tradició i l’avantguarda des dels seus inicis
La mostra ‘Carme Ruscalleda. L’essència del gust s’ha inaugurat aquesta setmana al Palau Robert de Barcelona, on es pot veure a la Sala 3 fins al 29 de setembre. Exhibeix la trajectòria de l’ambaixadora de la cuina catalana al món, ja que és la xef que acumula més estrelles Michelin. A través d’objectes, menús i fotografies, la mostra explora la tasca de l’autora d’una cuina amb una gran projecció internacional que fusiona la tradició i l’avantguarda des dels seus inicis.
La comissària de la mostra, Anna Alberni, explica que gran part de l’exposició és un rescat d’objectes que Ruscalleda tenia a casa o al seu estudi i que ajuden a entendre i definir com és la cuinera. Així el punt de partida de la mostra, que es dividiex en diversos àmbits, és una representació la botiga de Sant Pol on Ruscalleda va començar el seu projecte, abans d’obrir el primer restaurant. Tot seguit hi ha una cronologia que detalla la feina feta en els tres restaurants que ha tingut la cuinera: el Sant Pau de Sant Pol de Mar, el de Tòquio i el Moments de Barcelona.
‘Diari d’un judici polític’, per Josep Casulleras
Rebeu cada dia al vostre correu la crònica i l’anàlisi de tot allò que passa al Tribunal Suprem espanyol
En tercer lloc, el visitant troba un espai audiovisual que mostra el dia a dia a la cuina del Sant Pau. La idea és crear una experiència immersiva i que el visitant se senti com si fos al mig de la cuina, amb els seus moments de calma i el punts àlgids, plens d’estès. Finalment, l’exposició es completa amb un espai dedicat a l’obra de la cuinera. Primer hi apareixen ressenyats dotze productes que caracteritzen la cuina de Ruscalleda com ara el porc, el peix, els arrossos, els suquets, el pa amb tomàquet i la influència japonesa, entre més. I d’altra banda, hi ha dotze menús temàtics on la cuinera ha afegit la creativitat en les receptes tradicionals catalanes.

Recepta: Costelletes de conill amb puré i allioli

Ingredients:
(per a quatre persones)
de 8 a 10 costelles per persona
4 patates per a bullir
50 g de mantega
1 got petit de llet
sal, pebre
1 llimona
farina per a arrebossar
oli per a fregir
20 cirerols
Per a fer l’allioli:
1 gra d’all
un rovell d’ou
una molla de pa amb vinagre
sal i oli
‘Diari d’un judici polític’, per Josep Casulleras
Rebeu cada dia al vostre correu la crònica i l’anàlisi de tot allò que passa al Tribunal Suprem espanyol
Elaboració:
Salpebrem les costelletes, les mullem amb un raig de llimona, les enfarinem i les fregim amb oli, en una paella.
Mentrestant, bullim les patates amb pell. Un cop cuites, les pelem i les passem pel passapuré, amb la mantega i la llet. I ho salpebrem.
Passem per la paella els cirerols amb un gra d’all.
Muntem el plat: el puré al mig, les costelletes al voltant, amb els cirerols, i en un cantó posem una cullerada d’allioli.

Recepta: els bunyols de la meva àvia

Ingredients:
250 g farina de força
mig sobre de Royal
3 ous
100 g de sucre
150 mg de llet
3 cullerades d’oli de gira-sol
ratlladura d’una llimona
una copeta d’anís
oli abundant per a fregir
sucre llustre
Elaboració:
En un bol, posem els rovells d’ou i el sucre i remenem fins que blanquegi. Hi afegim la ratlladura de llimona, la llet, l’oli, l’anís, la farina i el llevat Royal. Ho barregem tot i ho deixem reposar uns vint minuts. Després, hi afegim les clares a punt de neu en compte.
‘Diari d’un judici polític’, per Josep Casulleras
Rebeu cada dia al vostre correu la crònica i l’anàlisi de tot allò que passa al Tribunal Suprem espanyol
En una paella fonda o un cassó, plena d’oli ben calent, anem fregint els bunyols, amb l’ajuda de dues culleretes. Una vegada ben daurats, els escorrem amb l’ajut d’un paper de cuina. Els col·loquem en una safata i, per acabar, els aboquem sucre llustre per sobre.
Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot
Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

La Ruta del Bacallà torna al bell mig de la Quaresma

Ruta Bacallà 2019
Som al bell mig de la Quaresma i una de les menges més tradicionals d’aquesta època és el bacallà. Aquest peix provinent de la mar del Nord és tan popular en la nostra gastronomia que hi ha desenes de receptes diferents per a cuinar-lo: amb samfaina, a la llauna, amb pebrot i tomata, amb truita, confitat, esqueixat, amb brandada… Sabent això, cada any per Quaresma a Barcelona es fa la Ruta del Bacallà, que impulsa el Gremi de Bacallaners de Catalunya, Estrella Damm i Bacallà d’Islàndia.
Comença aquest cap de setmana i s’allargarà fins al 14 d’abril, a les portes de Setmana Santa. En total hi participen vint-i-vuit restaurants de tot Barcelona i nou bacallaneries de la ciutat. Cada restaurant ofereix diversos menús en què el bacallà té el paper central: hi ha un menú degustació que consta de cinc plats i postres, un menú normal, mig menú pensat per als dies de cada dia i la possibilitat de degustar el bacallà en forma de tapa. Entre els restaurants participants n’hi ha de molt diversos: Semproniana, Casa Leopoldo, els Pescadors, Hoffmann… I per això els preus i els plats varien segons cada restaurant. Però tots tenen un element en comú: els plats de bacallà van acompanyats de la cervesa Inèdit d’Estrella Damm.
‘Diari d’un judici polític’, per Josep Casulleras
Rebeu cada dia al vostre correu la crònica i l’anàlisi de tot allò que passa al Tribunal Suprem espanyol
Sobre la programació de les bacallaneries, cada dissabte del cicle oferiran degustacions de bacallà in situ. Les dates són el 30 de març, i el 6 i el 13 d’abril i cada tastet val entre un euro i dos. En la ruta, hi prenen part un total de nou bacallaneries, algunes de les quals són situades en mercats de Barcelona: Bacallaneria Anguera Llobet (al Mercat de la Sagrada Família), Bacalalo, Perelló 1898 (al Mercat del Ninot), Pesca Salada Crusellas y Saladitos (amb parades als mercats del Clot, Carmel, Mercè i Vall d’Hebron).

Per què el bacallà és l’estrella de la cuina quaresmal?

La cuina quaresmal és un subgènere gastronòmic i el bacallà n’és el protagonista indiscutible. Però per què aquest peix i no qualsevol altre? Doncs perquè antigament si la gent vivia lluny del mar i volia guardar els preceptes de la Quaresma, era molt complicat de mantenir el peix fresc i en condicions òptimes. Per això el bacallà, que ve de la mar del Nord i que es conserva en salaó, ha estat tradicionalment un dels peixos més segurs de consumir. Això l’ha convertit en un producte molt arrelat a la nostra cuina i, gràcies a la Quaresma, també s’ha tornat molt versàtil.

dimarts, 26 de març del 2019

Cinc cellers catalans, patrocinadors d'un dinar groc a Brussel·les

Cinc cellers catalans, patrocinadors d'un dinar groc a Brussel·les

L'àpat tindrà lloc el proper dissabte 6 d'abril i el menú té un cost de 30 euros per persona

VADEVI

Els cellers Batlliu de Sort (DO Costers del Segre), Cedó Anguera (DO Montsant), Vins de Foresta (Avinyonet del Penedès) i Rosell Mir (Subirats) patrocinen un dinar groc en solidaritat amb els presos polítics i els exiliats que tindrà lloc el dissabte 6 d'abril a Brussel·les. També hi participen Allibera'm -el vis solidari amb presos i exiliats- i la botiga de vins La Vinícola, situada al barri barceloní de l'Eixample. El dinar, organitzat per l'Assemblea Nacional Catalana de Brussel·les, tindrà lloc a Le Cercle, situat a la Rue Doyen Boone 6, 1040 Etterbeek. El menú té un preu de 30 euros i tots els beneficis es destinaran a les famílies dels presos polítics i exiliats.

Aquest és el cartell de l'esdeveniment:
Cartell del dinar groc organitzat a Brussel·les

dilluns, 25 de març del 2019

Manual per conèixer els diferents tipus de vermut

Manual per conèixer els diferents tipus de vermut

Ara que estem preparant els Premis Vinari dels vermuts us convidem a distingir-los entre la seva elaboració, el color o la seva dolçor

elMón

D'aquí a ben poc es triaran els millors vermuts de Catalunya als Premis Vinari. Serà a Terrassa dia 11 d'abril. Si n'elaboreu, heu de saber que les inscripcions estan obertes i que es poden formalitzar seguint aquest enllaç.  Pels que sou consumidors, us expliquem quins són els diferents tipus, no només pel colors, sinó també per la seva elaboració, i el seu grau de dolçor.

Podem escollir entre:
  • Vermut roig o negre (Rosso): és el vermut català més tradicional, el que més es ven i serveix. De l’estil dels vermuts italians de Torí, és un vermut dolç i amb regust amarg de les herbes i plantes que s’utilitzen.
  • Vermut blanc: és el vermut blanc, aromàtic i dolcenc. Per a elaborar-lo, es parteix de vi blanc i una mescla d’herbes i plantes alpines i mediterrànies.
  • Vermuts reserva: també hi ha els gran reserva o edicions limitades de vermuts que fan un envelliment en bótes de fusta. La paraula “reserva” també Indica un estil concret de cada casa per elaborar aquest tipus de vermut, ja que no hi ha ni un mínim ni un màxim de temps que el vermut maduri en aquests recipients de fusta. Tenen una expressió més complexa, més aromes de fruits secs i regalèssia de pal, més  cos i sovint més grau alcohòlic.

També podem diferenciar els vermuts segons la seva dolçor:
  • Seran extra-secs (o extra-dry) ”), el seu contingut de sucres és inferior a 30 grams per litre
  • Secs, si contenen fins a 50g/l
  • Semi-secs, si el contingut de sucres està entre 50 i 90 g/l.
  • Semi-dolços, si contenen entre 90 i 130 g/l.
  • Dolços, si contenen més de 130 g/l

I també existeixen altres estils més innovadors com els vermuts rosats com el Montseta Rosat (guanyador dels Premis Vinari 2018), daurats, amb fórmules que marquen més un perfil “amarg” o amb maceracions especials d’algun botànic com el Miró & Paco Pérez Rojo Fusión que duu una maceració extra d’oliva arbequina (i va guanyar el premi al millor vermut innovador dels Premis Vinari 2017). I fins i tot, podem trobar vermuts que ens recorden més el vi amb què estan fets, com el Barbarosso i Barbabianco d’Alella, elaborats amb garnatxa negra i pansa blanca.

diumenge, 17 de març del 2019

Recepta: els bunyols de la meva àvia

Ingredients:
250 g farina de força
mig sobre de Royal
3 ous
100 g de sucre
150 mg de llet
3 cullerades d’oli de gira-sol
ratlladura d’una llimona
una copeta d’anís
oli abundant per a fregir
sucre llustre
Elaboració:
En un bol, posem els rovells d’ou i el sucre i remenem fins que blanquegi. Hi afegim la ratlladura de llimona, la llet, l’oli, l’anís, la farina i el llevat Royal. Ho barregem tot i ho deixem reposar uns vint minuts. Després, hi afegim les clares a punt de neu en compte.
En una paella fonda o un cassó, plena d’oli ben calent, anem fregint els bunyols, amb l’ajuda de dues culleretes. Una vegada ben daurats, els escorrem amb l’ajut d’un paper de cuina. Els col·loquem en una safata i, per acabar, els aboquem sucre llustre per sobre.

divendres, 15 de març del 2019

La Ruta de Vins de la DO Terra Alta a Barcelona està en marxa


La Ruta de Vins de la DO Terra Alta a Barcelona està en marxa

Garnatxa Blanca on Road és el nom de la ruta de vins que la Denominació d’Origen Terra Alta posa en marxa a Barcelona fins al 24 de març.
 VADEVI
Garnatxa blanca On Road

Garnatxa Blanca on Road és el nom de la ruta de vins que la Denominació d’Origen Terra Alta posa en marxa a Barcelona fins al 24 de març.Es tracta de la primera ruta de vins que la DO organitza a la capital catalana i es podrà gaudir a 8 locals dels principals barris del centre de la ciutat.

Amb l’organització d’aquesta ruta, la DO Terra Alta busca seguir fent difusió de la Garnatxa blanca, la seva varietat més emblemàtica i gràcies a la qual compta amb un distintiu propi: Terra Alta Garnatxa Blanca 100x100.

Els locals participants ofereixen als clients una copa de Garnatxa Blanca DO Terra Alta acompanyada d’una tapa, que és diferent a cada un dels locals, buscant oferir maridatges alternatius per tal d’ampliar l’oferta gastronòmica i que aquells que estiguin interessats en la ruta puguin gaudir de tastos diferents a cada local i descobrir la versatilitat de la Garnatxa Blanca.

Els locals de la ruta

La ruta està formada per 8 locals repartits a diferents barris del centre de Barcelona. Així, al barri Gòtic trobem Zona d’Ombra (Salomó Ben Adret, 12), una enoteca especialitzada en la venda i la degustació de vins a copes en un espai on la cultura també té un pes important.

Prop del barri Gòtic, a Ciutat Vella, es troba Sexy Wine (Joaquim Costa, 8), un club de vins amb una interessant i activa agenda de cursos i tastos. Tirant cap a Poble Sec, Cap de Suro (Jaume Fabra, 12), una botiga especialitzada en vins, amb degustació i productes curosament seleccionats per gaudir-ne.

Abans, parada a Sant Antoni, a Vinateria Rosaluna (Floridablanca, 5) un espai de vins on les copes s’acompanyen de propostes gastronòmiques i a on poder gaudir d’un bon grapat d’activitats lligades al món de la cultura en general i del vi en particular.

I a l’altra banda de Barcelona trobem dos locals al dinàmic barri de Poblenou: Més De Vi (Marià Aguiló, 123) i Bodega Alaparra (Pujades, 136). D’estils diferents, tos dos comparteixen i destil·len amor pel vi. Més De Vi és un espai tranquil i especialitzat en vins i productes de proximitat, on poder gaudir d’un bon sopar.Bodega Alaparra, d’ambient més informal, també té una gran proposta de vins maridats amb oferta gastronòmica i una bona agenda d’activitats amb tastos i maridatges.

I per acabar la ruta, dos locals al centre de Barcelona: Eixample Esquerra i Eixemple Dreta. El primer és AmoVino(Aribau, 30), un espai dedicat al vi on prendre una copa, maridar-la amb alguna tapa i, fins i tot, comprar alguna ampolla. A l’Eixample Dreta, al costat de la Sagrada Família, trobem Sagrades Tannines(Passatge de Simó, 20), un celler informal i acollidor, amb vins amb personalitat i una oferta gastronòmica per maridar-los.

Un cap de setmana a la Terra Alta

La Denominació d’Origen Terra Alta vol premiar a aquells que s’apropin als locals de la ruta per conèixer i gaudir de la seva Garnatxa Blanca. Així, aquells que participin de la ruta i que vulguin deixar constància, només hauran de fer-se una foto amb la seva copa de vi i penjar-la a les seves xarxes (Instagram, Facebook i Twitter) fent servir el hashtag #fansDOTerraAlta i mencionant el perfil de la DO Terra Alta. Les millors fotografies entraran en el sorteig d’un cap de setmana a la Terra Alta per conèixer de prop la comarca i gaudir de diferents propostes enoturístiques. A més, hi haurà també dos lots de vins per aquells que pengin les seves fotos i que en surtin guanyadores en segon i tercer lloc al sorteig.

La Plataforma per la Llengua presenta el seu cava per normalitzar el català

La Plataforma per la Llengua presenta el seu cava per normalitzar el català

"Volem ser referents del que hauria de ser normal, com l'ús de la llengua", reivindica Manel Prat, cap del departament de màrqueting de Bonpreu-Esclat

La Plataforma per la Llengua ha presentat aquest dimecres, 12 de desembre, la cinquena edició del seu cava a l'Esclat de Sant Cugat. La beguda, produïda per Sumarroca i distribuïda pel grup Bon Preu-Esclat, destina part dels beneficis a la normalització del català.
Òscar Escuder, president de Plataforma per la Llengua, ha destacat "tothom qui compra el cava aporta el seu gra de sorra per la normalització del català". "Ens agradaria no haver d'existir i que el català no fos una anomalia després de tants anys de suposada democràcia", ha apuntat Escuder, que ha recordat que enguany l'entitat celebra els 25 anys de vida. El president ha assenyalat el valor "social, gastronòmic i artístic" d'aquest cava. "El 2001 hi havia el 3% de vins i caves en catala i ens vam fixar l'objectiu de millorar-ho. El 2003 ja n'hi havia mes del 90%", ha apuntat Escuder per posar de relleu la tasca que es fa des de la Plataforma per la Llengua.
"És alucinant que encara no s'etiqueti tot en català"
Josep Puig, director general de Sumarroca, ha explicat en aquests cinc anys han "promocionat el producte i fidelitzat els clients" amb la voluntat de "potenciar la llengua". "És alucinant que encara no s'etiqueti tot en català o que hi hagi pàgines web d'aquí que no estiguin en català".  "Esperem que serveixi modestament per la llengua i demostra el compromís de la família Sumarroca amb Catalunya".
"Volem ser referents del que hauria de ser normal, com l'ús de la llengua, on encara hi ha camps endarrerits com és la gran distribució", ha reivindicat Manel Prat, cap del departament de màrqueting de Bonpreu-Esclat, que també ha volgut emfatitzar la "sensibilitat del grup pels productors i pagesos" del territori". "Aquest cava és per una causa bona i justa", ha afegit Prat.
El cava, que té una primera tirada de 10.000 unitats, està fet amb les varietats xarel·lo, macabeu, parellada i un toc de chardonnay. El dibuix de la botella està creat per l'artista Perejaume, a partir d'un treball fet fa uns anys per la Plataforma per la Llengua. El dibuix representa les corbes de nivell del Turó de l'Home i la forma recorda a una llengua.

Més de 600 cerveses artesanes d’arreu, al Barcelona Beer Festival

Barcelona Beer Festival 1
Més de 600 cerveses provinents de 314 tallers artesans i més de 1.500 professionals del sector vinguts d’arreu. Aquestes són les xifres del Barcelona Beer Festival, el festival especialitzat en cervesa artesana més gran que es fa al país. La trobada, que no para de créixer, es fa durant tot aquest cap de setmana a la Farga de l’Hospitalet de Llobregat. Amb només vuit anys d’existència i gràcies a l’expansió que ha viscut el món de la cervesa artesana, el festival s’ha consolidat com una cita de referència que aplega les darreres tendències i novetats del sector.
Al festival hi haurà 120 sortidors que serviran més de 646 cerveses diferents. Entre tota aquesta oferta, els organitzadors han intentat buscar un equilibri entre les cerveseres nacionals i les que es fan a la resta del món, ja que la filosofia del Barcelona Beer Festival resideix en el coneixement i l’intercanvi per mostrar què es fa aquí i a fora. Una de les novetats d’enguany és que s’han dividit les més de 600 cerveses en set grans famílies. D’aquesta manera, expliquen els organitzadors, és més fàcil orientar-se entre tanta oferta i es fa pedagogia de la cultura cervesera.
Aquestes set famílies seran presents a tot el festival mitjançant un codi de colors a les cartelleres i explicacions de cada categoria. També hi haurà un codi específic per a la cervesa sense gluten i sense alcohol, per tal que tothom pugui gaudir de l’experiència cervesera del festival. Com ja és tradicional, les cerveses s’aniran tornant als sortidors i una gran pissarra i els tocs de campana informaran de les varietats que es poden degustar a cada moment.

La cervesa artesana, tot un univers per descobrir

El món de les cerveses artesanes és molt complet i va molt més enllà de la mera degustació de diferents marques i tipus. Per això l’oferta del festival es complementa amb un bon reguitzell d’activitats paral·leles, amb tastos guiats, tallers, presentacions de nous productes i col·loquis. Divendres, per exemple, es podrà fer un curs d’introducció al vocabulari cerveser, aprendre a fermentar aliments i participar en un col·loqui amb Martin Dickie, fundador de la marca de cervesa escocesa Brewdog i un dels referents europeus de la revolució de la cervesa artesana.
Dissabte es faran tres sessions de tast molt diferents: un serà de cerveses i formatges, l’altre de cerveses fetes amb llúpol de procedència 100% catalana i el darrer anirà a càrrec d’un sommelier especialitzat en cervesa, que aconsellarà alguns maridatges insòlits. També hi haurà un taller per a aprendre a cuinar amb flor de llúpol, un dels ingredients bàsics de la cervesa que té unes possibilitats gastronòmiques molt poc conegudes. Finalment, diumenge hi haurà una degustació guiada de cerveses catalanes, un maridatge de cerveses amb productes fumats i un taller per a aprendre a cuinar amb cervesa.
Aquesta és una de les moltes propostes que us oferim per al cap de setmana. Si voleu descobrir-ne més, cliqueu a Què podem fer aquest cap de setmana: deu propostes

Olot, capital de l’embotit artesà durant un cap de setmana

Com que Olot i la resta de la comarca de la Garrotxa tenen una llarga tradició d’elaboració d’embotits, no és estranya que una de les cites gastronòmiques més destacades del calendari sigui la Fira de l’Embotit, que es fa aquest cap de setmana al passeig d’en Blay d’Olot. Es fa amb l’objectiu de prestigiar aquest producte i la feina dels seus elaboradors i, alhora, difondre l’embotit d’elaboració artesanal. Hi haurà gairebé setanta parades d’alimentació on, a més de tota mena d’embotits, també s’hi podran trobar formatges artesanals i cerveses.
Per complementar l’oferta comercial del mercat, s’han programat tot d’activitats paral·leles al voltant del món de l’embotit i del porc. Així, el col·lectiu Cuina Volcànica, que celebra vint-i-cinc anys, farà dues demostracions de la manera com cuinar la carn de porc, i diversos bars d’Olot ofereixen un vermut amb degustació de llardons i embotits de la fira. També s’organitza un concurs d’embotits casolans a càrrec del cuiner Pep Nogué, un tast a cegues d’embotits i formatges, una demostració d’especejament del porc i tasts d’embotits mallorquins i porchetta italiana.
La programació de la Fira de l’Embotit també inclou la ballada de les peces d’imatgeria festival del Porc i el Xai per part de l’Associació d’Olotins Amics del Porc i del Xai, passejades en poni i el tradicional ball de bastons a càrrec de l’Esbart d’Olot. De la mateixa manera, es faran tallers d’elaboració de botifarres i la tercera edició de l’activitat ‘Un dia a pagès’. És un espai dedicat a la vida al camp i a la granja on els infants poden jugar i aprendre els oficis tradicionals i les feines del camp.

Galícia, territori convidat

Cada any hi participa un territori convidat, enguany és Galícia. Per mitjà del Centro Galego de Barcelona, s’ha convidat a participar en la fira el xoriç gallec, que pot tenir indicació geogràfica protegida, i un dels formatges més famosos de Galícia: el Tetilla. Tots dos productes, molt emblemàtics de la gastronomia gallega, es podran degustar a la fira. I per tal d’aprofundir encara més en la cultura i les tradicions gallegues, en el marc de la fira hi haurà un grup de folklore que oferirà diverses actuacions de dansa.
Aquesta és una de les moltes propostes que us oferim per al cap de setmana. Si voleu descobrir-ne més, cliqueu a Què podem fer aquest cap de setmana: deu propostes

La carxofa i el pollastre Pota Blava, protagonistes del Març Gastronòmic al Prat de Llobregat

Jornades gastronmiques Pota Blava i Carxofa Prat
El Març Gastronòmic és una activitat que dóna el tret de sortida a les festes de la Carxofa del Prat, que s’allargaran fins a principi de maig. Amb aquestes festes, el Prat de Llobregat vol compartir la seva oferta agrícola i gastronòmica de proximitat. Per això, fins al 14 d’abril, el pollastre de raça Pota Blava, la carxofa del Prat i tots els altres productes frescos del Parc Agrari del Llobregat seran els protagonistes dels menús especials que han preparat a 35 restaurants de divuit ciutats del Baix Llobregat, el Vallès Occidental i el Barcelonès.
Entre l’oferta, hi ha menús de tota mena i de preus ben variats però tots tenen un element en comú: presenten plats elaborats amb la carxofa, del Prat, i amb pollastre Pota Blava. A partir d’aquí, cada cuiner dóna joc a la seva creativitat i s’hi poden trobar tant propostes d’estil més tradicional, com ara pollastre rostit a la catalana o carxofes arrebossades, fins a plats més innovadors. Pel que fa a les carxofes, alguns exemples serien en forma de paté, xips o acompanyant una amanida de favetes o un risotto. I el pollastre es pot degustar en croquetes, canelons, terrines, mar i terra de pollastre amb escamarlans o les crestes arrebossades a tall d’aperitiu.
També hi ha restaurants que acompanyen els dos productes estrella del Parc Agrari del Llobregat amb altres ingredients de temporada conreats a la zona. Un bon exemple d’això són els calçots de Gavà, però n’hi ha més: molts menús van acompanyats de diverses verdures, com ara carabasses, pèsols, cols i faves. Tampoc no hi falta l’arròs que es conrea al delta del riu, les herbes aromàtiques que creixen als marges ni plats elaborats amb els ous que ponen els Pota Blava.
Aquesta és una de les moltes propostes que us oferim per al cap de setmana. Si voleu descobrir-ne més, cliqueu a Què podem fer aquest cap de setmana: deu propostes

diumenge, 10 de març del 2019

Consells per fer la dieta nòrdica, la més saludable juntament amb la mediterrània


Pixabay
Des que l'Organització Mundial de la Salut va publicar un informe per Europa en el qual destacava que les dietes mediterrània i nòrdica són molt recomanables per a la salut ―perquè prevenen les malalties cardiovasculars, la diabetis, l'obesitat i la inflamació crònica, aquests dos estils d'alimentació han disparat l'interès dels científics de tot el món.
Les dues dietes tenen moltes similituds, encara que potser el que més les diferencia és el tipus d'oli que s'utilitza per cuinar. Mentre que en la mediterrània s'utilitza el d'oliva, en la nòrdica el més comú és l'oli de colza. Aquest és, sens dubte, un dels punts més conflictius de la dieta, perquè aquesta classe d'oli procedeix de la colza, però millorat en el seu origen per fer baixar la concentració de determinats components menys saludables com l'àcid eurícic i els glucosinolats. S'obté de les llavors mòltes de les plantes de colza. En la comunitat científica hi havia una certa controvèrsia sobre la idoneïtat d'aquest oli, però en els últims anys la major part de les investigacions han conclòs que el seu baix contingut en greixos saturats i alt en greixos monoinsaturats saludables, i el fet que presenta una alta concentració d'àcid alfa-linolènic ―un omega-3 molt beneficiós―, el converteix en un aliment recomanable.
Si ets dels que vol apuntar-se a la dieta nòrdica, pròpia de països com Dinamarca, Finlàndia, Noruega, Islàndia, Suècia i Grenlàndia i comprovar de primera mà els seus beneficis per a la salut, a més de l'oli de colza, tingues en compte aquests consells i fes una nova llista de la compra.
En primer lloc, aquestes són les bases d'aquesta dieta: augmentar el consum de fruites, verdures i aliments de temporada. I si és possible, ecològics. Prendre més grans sencers integrals, més peix, menys carn i molt pocs aliments ensucrats i processats.

1. Farines integrals
Oblida't del pa blanc. Pensa en els foscos i densos pans del nord, rics en fibra i atapeïts d'hidrats de carboni complexos de gran qualitat. Estan plens de vitamines, minerals i antioxidants molt beneficiosos per a la salut. Un exemple és el Rugbrod, pa de sègol danès elaborat a partir de massa mare.
2. Fruits vermells
Als nòrdics els encanten els fruits vermells, que tenen grans beneficis per al sistema circulatori, mantenint les artèries sanes i disminuint la pressió arterial.
3. Peixos rics en greix saludable
El salmó, les sardines, la tonyina blanca... són peixos rics en omega-3 que redueixen la inflamació crònica dels teixits, milloren la capacitat cognitiva i prevenen les malalties cardiovasculars.
4. Verdures d'arrel i tubercles
Inclou en la teva dieta una gran quantitat de verdures com les pastanagues, les xirivies o les remolatxes, ja que tenen un alt percentatge de fibra i ajuden a controlar els nivells de sucre en sang.
5. Nous i llavors
Igual com succeeix en la dieta mediterrània, les nous són un aliment molt important en la nòrdica. Són riques en zinc, coure, potassi, vitamina E, niacina, antioxidants i greixos monoinsaturats i poliinsaturats.
6. Llegums
Cal incloure llegums almenys tres vegades a la setmana en l'alimentació. Proporcionen proteïnes d'alta qualitat i són riques en nutrients com la riboflavina, la vitamina B6, calci, zinc i ferro.

L’escorxador comarcal del Moianès externalitza la seva producció

ECONOMIA > EMPRESES

L’escorxador comarcal del Moianès externalitza la seva producció

Appeal Agrifood Group assumirà les 130 persones que hi treballen

L’escorxador comarcal del Moianés ha tancat un acord amb l’empresa Appeal Agrifood Group pel qual externalitza a aquesta empresa els processos de producció. La voluntat de l’acord, segons que han explicat ambdues parts, és la necessitat de millorar els procesos però també la resolució de la situació laboral dels treballadors de l’escorxador.
Appeal Agrifood Group assumeix els treballadors de l’escorxador comarcal, un total de 130 persones, que passaran a tenir una jornada laboral regulada i retribucions
segons marca el conveni càrnic.
‘Diari d’un judici polític’, per Josep Casulleras
Rebeu cada dia al vostre correu la crònica i l’anàlisi de tot allò que passa al Tribunal Suprem espanyol
Els sindicats defensen que la majoria de les cooperatives de treball del sector càrnic, presents sobretot en escorxadors i sales de desfer, treballen de manera irregular, segons la interpretació de la normativa d’inspecció de Treball, fent una utilització fraudulenta del format cooperatiu, en detriment de les condicions de treball.

dijous, 7 de març del 2019

Els gens del cervell canvien segons els aliments ingerits

dieta
Un equip científic del Centre de Regulació Genòmica (CRG) a Barcelona ha descobert com els gens del cervell canvien amb els aliments ingerits, i ha constatat que una dieta obesògena – rica en energia – desencadena canvis en l’expressió dels gens de diferents àrees del cervell.
L’estudi, publicat a la revista ‘eNeuro’, mostra que petits canvis en l’expressió de molts gens es correlacionen amb els canvis físics i de comportament en els ratolins, i això proporciona pistes sobre com un entorn obesogen pot produir canvis de comportament i també alteracions físiques que condueixen a l’obesitat.
‘Diari d’un judici polític’, per Josep Casulleras
Rebeu cada dia al vostre correu la crònica i l’anàlisi de tot allò que passa al Tribunal Suprem espanyol
Els investigadors del CRG Ilario de Toma, Marta Fructuoso i Mara Dierssen, en col·laboració amb Bartek Wilczynski, de la Universitat de Varsòvia, van estudiar com l’expressió gènica canvia en certes regions del cervell associades amb l’equilibri d’energia i recompensa quan els animals ingerien les anomenades dietes ‘obesògenes’.
Creien que aquest treball els revelaria per què els ratolins acabaven tenint sobrepès o menjant massa quan tenen accés lliure a una dieta de xocolata. Fins ara, se sabia molt poc sobre com aquesta dieta condueix a canvis en l’expressió gènica al cervell i com es coordinen aquests canvis.
En la seva investigació, van estudiar els canvis en l’expressió gènica dels ratolins que tenien accés a una dieta rica en energia, i els ratolins als quals se subministrava aquesta dieta van acabar amb sobrepès i amb conductes compulsives, de manera similar a com l’obesitat es desenvolupa en els humans.
L’obesitat és un problema creixent a tot el món; als EUA, els experts prediuen que més del 85% dels adults tindran sobrepès o seran obesos el 2030. L’obesitat incrementa substancialment el risc de desenvolupar altres malalties cròniques, incloses la diabetis tipus 2, malalties cardíaques i circulatòries, depressió, alguns càncers i morts prematures.

Recepta: Rap amb carxofes, tomàquets i gambes

Ingredients:
(per a quatre persones)
8 talls de rap
12 carxofes
16 cirerols (tomàquets cherry)
12 gambes
oli, sal, pebre i llimona
Per a la salsa:
4 nyores
1 llesca de pa fregit
2 alls
50 g d’avellanes
2 tomacons
una mica de vinagre, sal
pebre negre, oli
‘Diari d’un judici polític’, per Josep Casulleras
Rebeu cada dia al vostre correu la crònica i l’anàlisi de tot allò que passa al Tribunal Suprem espanyol
Elaboració:
Netegem el rap, el salpebrem i li tirem un raig de llimona.
Pelem les carxofes, les partim per la meitat i les fem bullir tres o quatre minuts. Les escorrem i reservem.
Salem els cirerols sencers i els reservem.
Posem la planxa a escalfar i quan estigui calenta, posem les carxofes a coure i tot seguit els tomàquets cirerols. Quan estiguin cuits, els retirem i coem el rap. Al final, posem a la planxa les gambes salades.
Emplatem col·locant bé el rap, les carxofes, els tomàquets i finalment les gambes.
Ho acompanyem amb una salsa a l’estil del romesco.
Per a fer la salsa:
Tindrem les nyores en remull amb aigua calenta.
Agafem els alls i els tomàquets, els emboliquem amb paper d’alumini i els coem al forn. I un cop cuits, els traiem la pell.
En un bol, posem la polpa de les nyores, els alls i els tomàquets, el pa fregit, les avellanes, un raig de vinagre, sal, una mica de pebre negre i un bon raig d’oli d’oliva. Ho passarem pel túrmix fins que quedi ben triturat. La salsa ha de quedar espessa.

dissabte, 2 de març del 2019

Erotisme i vi s'alien de nou en el Concurs de Relats amb DO Penedès

Erotisme i vi s'alien de nou en el Concurs de Relats amb DO Penedès

Una proposta de la fundació Futura Local amb el patrocini de la DO Penedès, d’Euroselecció i Tastavins, Diputació de Barcelona, Ajuntament de Vilafranca del Penedès, Consell Comarcal i l’Incavi
VADEVI
Concurs de relats eròtics
Arrenca la tercera edició del Certamen de relats eròtics on el vi o clàssics Penedès adquireixen tot el protagonisme. Davant l’èxit assolit a la primera convocatòria, El Penedès ja pot presumir de consolidar-se com a referent de l’erotisme, el vi i la literatura, continuant amb una temàtica associada a l’oferta vitivinícola penedesenca.
 
 
Una proposta de la fundació Futura Local amb el patrocini de la DO Penedès, d’Euroselecció i Tastavins, Diputació de Barcelona, Ajuntament de Vilafranca del Penedès, Consell Comarcal i l’Incavi .

Per continuar donant a conèixer la zona vitivinícola del Penedès i la seva forma peculiar d’elaboració de vins i clàssics Penedès les bases incorporen elements a tenir en compte en els relats com poden ser vocabulari del mon vitivinícola, varietats del Penedès o cellers de la DO Penedès. Enguany, el lliurament dels premis es farà el 29 de juny de 2019, i en un celler emblemàtic dins de la DO Penedès, per tal que els participants puguin gaudir d’unes hores en el Penedès.
 
El  jurat  del Certamen està compost per professionals del món vinícola o literari i repeteixen com al concurs del 2017: Joan Bruna, Pilar Blasco, Susanna Aluja, Lluís Delgado, Ramon Nadal, Ruth Troyano i Pere Escudé.

Les obres podran presentar-se des de la publicació d’aquestes bases, a finals de gener, fins a les 24 hores del dia 15 de juny de 2019 com a data i hora límits. Les bases es poden trobar a  les webs www.futuralocal.org i www.dopenedes.cat.

S’estableixen els següents premis per les tres obres guanyadores.

  • 1r premi de 500 euros (impostos inclosos), més una dotzena de copes Ridel, atorgats per la DO Penedès i per Euroselecció, i un lot de 12 vins
  • 2n Premi : l’experiència “12 Hores Al·lucinants al Penedès” de l’Acadèmia de Tastavins,  més una dotzena de copes Riedel, i un lot de 6 vins
  • 3er Premi: Un sopar per a dues persones a Cigró D’Or a Vilafranca del Penedès, 12 copes Riedel, atorgat per Euroselecció i un lot de 3 vins

divendres, 1 de març del 2019

És temps de pèsols al Maresme: mil i una maneres de degustar-los

A cavall entre l’hivern i la primavera, el pèsol arriba al seu punt òptim de maduració durant el mes de març. I un dels pèsols del país amb més prestigi és el que es conrea a la comarca del Maresme, que pertany a la variant coneguda com de la floreta o garrofal. El seu principal tret distintiu és la gran dolçor, però també són coneguts per ser més petits i suaus que la resta de varietats. I per difondre’n les qualitats i propietats, durant tot aquest mes diverses viles de la comarca organitzen activitats gastronòmiques sota el programa conjunt ‘És temps de pèsols al Maresme. Hi ha una mica de tot: rutes de tapes, menús especials, degustacions populars i en alguns indrets com Mataró i Sant Andreu de Llavaneres mariden els pèsols amb altres ingredients.
El tret de sortida és aquest cap de setmana a Caldes d’Estrac, on es fa la ruta gastronòmica de la tapa del pèsol. Hi participen dotze bars i restaurants de la vila que ofereixen tapes i racions elaborades amb pèsols. Tot seguit, del 14 de març al 28 d’abril, el focus del cicle es mourà a Mataró. Allà es faran les Jornades Gastronòmiques del Plat de Mataró. És una recepta molt arrelada al poble que consisteix en sèpia acompanyada de pèsols i patates. El cap de setmana del 12 al 14 d’abril es farà a Sant Andreu de Llavaneres la festa del pèsol garrofal. Comprèn diverses activitats, com ara demostracions de cuina, degustacions populars de pèsols i coca de Llavaneres, un concurs de cuina, un mercat de productors i rutes pels horts de conreu.
‘Diari d’un judici polític’, per Josep Casulleras
Rebeu cada dia al vostre correu la crònica i l’anàlisi de tot allò que passa al Tribunal Suprem espanyol

Pesolada per tot el Maresme

Paral·lelament als actes puntuals, mentre duri el mes de març, restaurants de Caldes d’Estrac, Mataró, Sant Andreu de Llavaneres, Arenys de Mar, Argentona, Canet de Mar, el Masnou, Sant Pol de Mar i Sant Vicenç de Montalt ofereixen menús protagonitzats per les varietats del pèsol autòcton de la comarca. Hi participen restaurants de tota mena i d’estils ben diversos, des de fondes de tota la vida a establiments premiats per la Guia Michelin.
Per això s’hi poden trobar tant els plats més tradicionals, com receptes especialment pensades per donar protagonisme al pèsol, i també algunes combinacions més atrevides. Entre els tradicionals, hi ha pèsols ofegats, a la catalana, saltejats amb pernil o botifarra de perol, mandonguilles amb sèpia i pèsols, guisats acompanyant peixos o marisc… Pel que fa al plats protagonitzats per pèsol, el trobem com a ingredient central d’amanides fredes, cremes o acompanyat d’un ou passat per aigua. Finalment, també hi ha restaurants que proposen melmelada de pèsol, gelat de pèsol i, fins i tot, pèsols amb xocolata.