A cavall entre l’hivern i la primavera, el pèsol arriba al seu punt òptim de maduració durant el mes de març. I un dels pèsols del país amb més prestigi és el que es conrea a la comarca del Maresme, que pertany a la variant coneguda com de la floreta o garrofal. El seu principal tret distintiu és la gran dolçor, però també són coneguts per ser més petits i suaus que la resta de varietats. I per difondre’n les qualitats i propietats, durant tot aquest mes diverses viles de la comarca organitzen activitats gastronòmiques sota el programa conjunt ‘És temps de pèsols al Maresme. Hi ha una mica de tot: rutes de tapes, menús especials, degustacions populars i en alguns indrets com Mataró i Sant Andreu de Llavaneres mariden els pèsols amb altres ingredients.
El tret de sortida és aquest cap de setmana a Caldes d’Estrac, on es fa la ruta gastronòmica de la tapa del pèsol. Hi participen dotze bars i restaurants de la vila que ofereixen tapes i racions elaborades amb pèsols. Tot seguit, del 14 de març al 28 d’abril, el focus del cicle es mourà a Mataró. Allà es faran les Jornades Gastronòmiques del Plat de Mataró. És una recepta molt arrelada al poble que consisteix en sèpia acompanyada de pèsols i patates. El cap de setmana del 12 al 14 d’abril es farà a Sant Andreu de Llavaneres la festa del pèsol garrofal. Comprèn diverses activitats, com ara demostracions de cuina, degustacions populars de pèsols i coca de Llavaneres, un concurs de cuina, un mercat de productors i rutes pels horts de conreu.
‘Diari d’un judici polític’, per Josep Casulleras
Rebeu cada dia al vostre correu la crònica i l’anàlisi de tot allò que passa al Tribunal Suprem espanyol