CULTURA >
GASTRONOMIA
Com fer una melmelada de móres?
Recepta de la nutricionista Dolors Borau dins la sèrie 'Fruites d'estiu'
El periodisme que l'actualitat necessita
Aquest 2020 és un any de canvis arreu
del món, i nosaltres us volem ajudar a entendre'ls. En temps de crisi,
el periodisme compromès és més important que mai i el vostre suport és
l'únic que pot assegurar la continuïtat de VilaWeb.
Si ho vols i ho pots fer,
col·labora amb VilaWeb.
VilaWeb us presenta una altra recepta amb fruita, a càrrec de la nutricionista Dolors Brofau. Avui, melmelada de móres.
Ingredients per a dos comensals
- Móres
- La meitat del pes de les móres en sucre
- El suc d’una llimona
- Aigua (1 got ple per 1 kg de fruita)
Preparació
- Poseu les móres en una escorredora i renteu-les a raig amb aigua freda.
- Deixeu-les escórrer i peseu-les per poder calcular la quantitat de sucre.
- Poseu-les en una cassola on després coureu la melmelada i afegiu-hi la meitat del pes en sucre.
- Poseu-hi la part proporcional de l’aigua. Es calcula que cal un got ple per 1 kg, 1/2 got per 500 g o 1/4 de got per 250 g.
- Escorreu-hi el suc d’una llimona o de mitja, depenent de la quantitat de fruita que tingueu.
- Deixeu-ho macerar unes quantes hores (d’avui per demà o del matí al vespre).
- Quan hagi passat l’estona, poseu la cassola a foc lent i aneu-ho reduint fins que quedi una barreja espessa.
- Tritureu-ho amb la batedora.
- Si no us agrada trobar-hi els petits pinyols que tenen les móres, passeu-ho pel colador xinès.
- Mentrestant, heu d’haver posat a bullir els pots de vidre que creieu que necessiteu perquè siguin esterilitzats.
- Els pots es bullen coberts d’aigua fins dalt durant deu minuts, s’escorren i es deixen refredar.
- Ompliu els pots ja freds fins a la línia on el pot es fa més estret,
perquè s’adapta al diàmetre de la tapa, i tapeu-los amb unes tapes que
ajustin bé.
- Quan els pots siguin plens, poseu-los cap per avall per desplaçar
l’aire contingut i així aconseguireu fer un buit casolà al pot de
conserva.
Observacions
- Si feu la melmelada amb móres que heu anat a collir, penseu a
dur-les amb un estri on no s’aixafin, com una carmanyola de plàstic
resistent o un pot de vidre; no les poseu dins una bossa de plàstic, que
s’aixafaran i se’n farà un puré abans d’arribar a casa.
- Antigament, la melmelada era una alternativa per a emmagatzemar els
excedents de fruita de temporada i s’hi afegia molt de sucre per
assegurar-ne la conservació durant uns quants mesos: s’hi posava tant
sucre com fruita.
- Actualment no cal afegir-n’hi tant i, a més, ja no ens agrada que hi hagi una dolçor tan exagerada: el paladar ha canviat.
- A més, molts de nosaltres tampoc no vivim en una masia, on hàgim de
suportar les inclemències del temps i sortir a llaurar el camp cada dia:
no necessitem tantes calories ni fem tanta despesa energètica per
gastar-les.
- És millor calcular que una melmelada es faci amb la proporció de la meitat del pes de la fruita en sucre.
- Quan es tracta d’aquestes fruites àcides (les móres, les maduixes,
els albercocs, els préssecs…), també és agradable de mantenir el gust
original, amb el toc àcid, i que no siguin tan dolces.
Taula 1. Valoració nutricional de la preparació de la melmelada amb 1/2 kg de móres
Butlletí de VilaWeb
Rebeu les notícies de VilaWeb cada matí al vostre correu
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada