divendres, 30 de març del 2018

Bacallà amb panses i ou dur, fet en 40 minuts







El  bacallà amb panses i ou dur és un plat habitual de Divendres Sant. L’avi d’una amiga meva sempre protestava perquè no entenia que un plat tan exquisit només s’hagués de menjar una vegada l’any: el Divendres Sant, quan a moltes cases es menjava peix com a penitència –paraula que no tinc pas clar que avui hi hagi gaire gent que sàpiga què vol dir. Ara en podem menjar per plaer. És una recepta molt popular que barreja dolç i salat. Ràpida de fer, té l’inconvenient important que la qualitat de la matèria primera és decisiva i els condiments no dissimularan si no és prou bo. El millor tall del bacallà per a fer aquest plat és el morro; la penca també és bona, però és prima i té més espina.

Ingredients:

—bacallà (compteu els talls que en necessiteu);

—ous (un per cap, però afegiu-n’hi algun de més, que és el que té més èxit);

—panses;

—farina;

—tomàquet ratllat o triturat;

—ceba;

—panses.

thumb_474__4-2

Passos a seguir:

1) Posar les panses a remullar. El primer pas és agafar les panses i posar-les a remullar. Les hi deixeu una bona estona (un parell d’hores o més). Les panses, millor que les compreu sense pinyol.

2) Fregir el bacallà. Un cop dessalat (el podem haver comprat així o fer-ho nosaltres), agafem els talls del bacallà ben escorreguts i els enfarinem. Després els fregim per totes dues cares amb oli calent.

3) Sofregit. Aprofitem l’oli del bacallà i fem un sofregit amb ceba i tomàquet. No cal res especial. Feu-lo com us agradi habitualment: amb el tomàquet ratllat o triturat. Millor que en feu en abundància.

4) Bullir els ous. Mentre feu el sofregit, poseu els ous a bullir. Han de quedar durs i sencers. Un cop bullits, els refredeu amb aigua freda per pelar-los més fàcilment.

5) Fregir els ous. Un cop pelats els ous, els partim pel mig, de dalt a baix, i els enfarinem. Després els fregim. Un tomba-tomba. Per girar-los, val més que no feu servir pinces; una forquilla us serà més útil i evitarà que els esberleu. La gràcia és que arribin al plat sencers.

6) Posar-ho tot a la cassola. Un cop tot a punt, ho posarem a la cassola de terra o de ferro. Primer els talls de bacallà fregits, després el sofregit, els ous durs i en acabat les panses. Si veieu que queda poc suc, hi aboqueu una mica d’aigua. Hi ha qui afegeix un got de vi blanc o una bona picada, però no és imprescindible. Sense afegir-hi res es notarà més el gust original del contrast de sabors. D’aquest plat, és molt peculiar l’aroma que fa la barreja de l’ou amb la pansa.

7) Coure. Tot junt, ho deixeu coure poca estona. Deu minuts, quinze. Millor que us fixeu en la consistència del bacallà per decidir quan el traieu del foc. Les vostres observacions no les superarà mai cap recepta. Normalment no s’hi ha de posar sal, però valdrà més que ho tasteu. I si cal, ho rectifiqueu.

A moltes cases, hi afegeixen cigrons.

Altres receptes tradicionals fàcils de fer:




[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]


dijous, 15 de març del 2018

El bunyol de l’Empordà té la seva fira



Som al bell mig de la Quaresma i, per tant, en plena temporada de bunyols. Però de bunyols n’hi ha de dues menes: els de vent i els que es coneixen popularment com els ‘de l’Empordà’. Aquests segons, molt típics de les comarques gironines, tenen la seva fira a Figueres. Es fa dissabte, dura tot el dia, i a més de la degustació i la venda de quilos de bunyols també hi ha parades d’artesania i de productes d’alimentació.
Els bunyols de l’Empordà es diferencien dels de vent perquè són molt més amassats. Mentre que els de vent són lleugers i a vegades farcits de nata, crema o xocolata, els de l’Empordà són molt més contundents. També es caracteritzen per ser més aromàtics: a la massa s’hi ratlla pell de llimona i s’hi posa matafaluga. De fet, és aquest derivat de l’anís que els dóna un gust únic, característic i inconfusible.
[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]

Olot, capital de l’embotit



Aquest cap de setmana es farà la Fira de l’Embotit al Firalet d’Olot, on els assistents podran degustar i comprar productes artesanals derivats del porc en una cinquantena de parades d’alimentació. L’objectiu de la festa és promoure l’embotit i posar a l’abast de tothom el prestigi d’aquest aliment, així com els formatges, riques hortalisses i cerveses naturals.
La fira obrirà demà i diumenge a les 10.00 i es mantindrà fins tard acompanyada d’altres activitats lúdiques i gastronòmiques associades als productes de proximitat. Així, es podran veure dues demostracions de cuina a càrrec del col·lectiu Cuina Volcànica, la de demà amb el xef Joan Masegur a les 19.00 i diumenge a les 18.30 de la mà de David Colom, totes dues a l’Espai Tast.
Entre les activitats proposades per al cap de setmana hi haurà dansa, teatre, xerrades i tallers per a petits i grans: de farciment de botifarres per als més menuts i de maridatges per als adults. A més, qui vulgui podrà formar part del joc ‘Un dia a pagès’, que pretén acostar la granja i el camp als més joves amb dinàmiques que permeten gaudir aprenent els oficis més tradicionals.
Producte convidat
Enguany, el producte convidat és el formatge de cabra de Las Montañas de León, que es presentarà al Firalet amb un grup de música popular de la zona per promocionar la cultura gastronòmica i folklòrica del festival.
[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]