diumenge, 27 de gener del 2019

Recepta: Cigrons amb capipota

Recepta cigrons amb capipota.
Ingredients:
(per a 4 persones)
1 kg de capipota bullit
600 g de cigrons per a coure o 1 kg de cigrons bullits
1 tros de pernil d’uns 150 g
100 g de xoriç (si agrada)
1 ceba grossa
3 grans d’all
julivert
3 tomàquets grossos per a ratllat
1 gotet de vi blanc
oli, sal, pebre negre, pebre vermell, una fulla petita de llorer
Per a fer la picada:
80 g d’ametlles i avellanes barrejades (dotze de cada)
2 galetes Maria
Elaboració:
Posem els cigrons en remull durant dotze hores amb una mica de sal, abans de coure.
Després, fem bullir els cigrons un parell d’hores a foc mitjà, mirant que no deixin de bullir en cap moment.
En una cassola de ferro colat o de fang, amb un raig d’oli, sofregim els alls a trossets amb la ceba tallada fina. Quan la ceba sigui transparent, afegim el pernil tallat a trossets petits i el xoriç, també a trossets. Hi tirem el vi, i tot seguit els tomàquets ratllats i una fulla petita de llorer.
Mentrestant, rentem la careta i la tallem a trossos petits i l’afegim al guisat.
Un cop cuit, escorrem els cigrons (desarem una mica de suc) i els posem a la cassola.
Preparem la picada: en un morter posem un gra d’all, les avellanes, les ametlles, les galetes i una mica de julivert. Ho piquem tot i ho desfem amb una mica de suc dels cigrons. Tirem la picada al guisat. Ho salpebrem i ja ho podrem servir.

Receptaris que basteixen ponts: ‘Halar, cuina gitana de Catalunya’

Cuineres i cuiners de la comunitat gitana van cuinar els plats a la Fundació Alícia.
La gastronomia traça ponts culturals i emocionals com poques activitats socials de la humanitat són capaces de fer. La cuina és un camí que no acostuma a fallar mai per a la descoberta i fascinació, trencant prejudicis, cap a altres cultures. ‘Efectivament —diu Toni Massanés, director de la Fundació Alícia—, la cuina és allò que ens agrada de l’altre. I en aquest sentit, la gastronomia és com la música.’
La Fundació Alícia s’ha posat al davant d’un projecte apassionant, impulsat pel departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya: la creació d’un receptari de cuina gitana, que han titulat Halar, cuina gitana a Catalunya. Explica Massanés: ‘Bernat Valls, del departament, va impulsar un procés de reflexió amb la Fundació Alícia, per fomentar elements patrimonials del poble gitano, elements sobre els quals no acostumem a pensar, que vol dir més enllà de la música per exemple. I així va sorgir la idea d’elaborar el receptari. No és el primer llibre de cuina gitana que s’ha fet, però aquest volum sí que és únic i singular en el sentit que la cuina gitana s’entén com una part del corpus de la cuina catalana.’
Patrimoni culinari
‘La cuina reflecteix com han viscut i on han viscut les diferents comunitats gitanes establertes a Catalunya. Perquè en el receptari n’hi ha de diferents procedències dins de la península Ibèrica i també de comunitats amb una presència llarga i continuada a Catalunya. Per això el que vam fer és inventariar una part d’aquesta cuina, cercant els valors patrimonials a preservar, sobretot en un moment de trencament de la transmissió de la cuina familiar, de pares a fills, no només en les comunitats gitanes sinó en tota la societat.’
‘Entrevistes, grups de discussió, sobretot amb dones, també amb algun cuiner gitano, sobretot centrant-nos en l’àmbit familiar. I aquestes dones van venir a cuinar a la Fundació Alicia, amb nosaltres.’ I tot aquest treball es va acabar materialitzant en un receptari de trenta-quatre receptes, que s’han anat transmetent i incorporant al llarg dels sis-cents anys, els que fa que el poble gitano va arribar a Catalunya.
El treball patrimonial, és clar, també ha cercat si hi ha elements característics en aquesta cuina, senyals que es repeteixin, per marcar-los com a definitoris, maneres de menjar… Com diu Massanés en el llibre: «El menjar es troba al moll de l’os d’allò que ens defineix com a societats. I la cuina, que és l’art de fer el menjar, es caracteritza en cada comunitat per aquells ingredients emprats, per les maneres en què es combinen i es transformen per convertir-los en preparacions, per les maneres de menjar (i els usos, costums, calendaris i rituals), i per fi el significat compartit que té cada aliment i cada pràctica, les històries relacionades amb cada plat, els relats lligats a cada gest, els refranys i les dites que contribueixen a perpetuar la saviesa ancestral…»
Descobertes
Li preguntem a Toni Massanés què han après de tota aquesta recerca. Entre més, constata que per als gitanos seure la taula a menjar continua essent avui un fet molt important, sobretot en l’àmbit familiar, i que és envoltat també d’una idea festiva. Les portes sempre són obertes per oferir un cafè, per poder parlar. I sovint la sobretaula es fa amb música.
Per altra banda, també s’ha constatat que la cuina gitana incorpora les tradicions d’allà per on han passat els qui la fan, d’allà on s’han establert. Recullen la cuina d’on han passat i d’on són. Això vol dir que és una cuina permeable. De manera que a través de la cuina es trenca la idea tan arrelada que la gitana és una comunitat tancada. Doncs no ho pot ser tant si la seva és una cuina d’intercanvi i d’incorporació.
El llibre Halar, cuina gitana a Catalunya és com dèiem al principi, una eina molt útil i necessària de coneixement del poble gitano. Perquè tal com diu en el llibre Manuel Fernández Cortés, del Consell assessor del pla integral del poble gitano: «Després de sis-cents anys el poble gitano segueix sent, en molts sentits, un gran desconegut per al conjunt de la societat europea, i també per a la catalana. La imatge d’aquesta comunitat continua associada a prejudicis i estereotips que no permeten veure les innumerables contribucions culturals i socials del poble gitano. Contribucions que no només se centren en la música i la dansa, sinó que també arriben al cinema, a la poesia, a les arts plàstiques, a la participació social o al pensament filosòfic i científic.»
Estructura del receptari
El receptari s’ha dividit en quatre categories escollides segons la forma en què es mengen els plats: de cullera, de cullera i forquilla, de forquilla i ganivet i amb les mans. Explica el llibre que els menjars de cullera de la cuina gitana solen ser molt nutritius i dels quals s’aprofita tot. Són uns grans exemples de la cuina dels nostres avantpassats que han perdurat fins als nostres dies. Els menjars de cullera i forquilla podrien ser aquells que requereixen una forquilla de tant en tant per poder punxar els trossos de carn o peix que hi neden, sense menysprear la riquesa de les verdures, els llegums o els farinacis que els subjecten. Els plats de forquilla i ganivet comparteixen la característica de tenir ingredients principals, sobretot carnívors, enaltits per una cocció concreta que els fa esdevenir exquisits i capitanejar àpats vinculats a diades o celebracions. També s’ofereixen tres elaboracions amassades i/o menjades amb les mans, característiques d’èpoques concretes però que han traspassat diades per esdevenir menges comunes durant altres dates festives o diàries de la resta de l’any.
Destaca Manuel Fernández Cortés «el famosíssim potaje de bacallà que en tantes cases gitanes es hala la nit de Nadal, el cocido amb fonoll i sopa de pa, el brou de chicharros o mongetes vermelles, les gachas, l’escudella a la catalana amb col, l’arròs amb fesols vermells i fonoll, o les patates amb bacallà, són alguns dels plats típics de la cuina gitana que en moltes cases (gitanes i paies) se segueixen cuinant avui dia. També les migas, els nochebuenos, o els biñuelos, postres gitanes que es fan en moltes cases gitanes de Catalunya.»
Aquestes i altres receptes es troben explicades en aquest llibre, que Toni Massanés insisteix amb tota la raó que són cuina catalana, que formen part del nostre patrimoni.

dissabte, 26 de gener del 2019

La salut de les plantes de l’hort

Molt hem parlat fins ara dels cultius de l’hort, però quasi no hem dit res de les plagues i malalties que poden afectar-los. És un assumpte que preocupa molt els nous agricultors: molts probablement han tingut ja alguna experiència negativa i han patit en veure com morien les seues plantes sense saber què fer. Per al nou llaurador, sembla que tot un grapat d’insectes, àcars, nematodes, fongs, bacteris, virus i altres éssers vius estan pendents de berenar-se les nostres plantes.
La salut de les plantes de l’hort cal afrontar-la amb tranquil·litat i mètode. Hem de conèixer els éssers vius implicats i la seua relació amb els factors ambientals –com el clima, per exemple– i amb els moments i la intensitat de les pràctiques de cultiu. Ací els agricultors hem de ser bons observadors i avaluar les conseqüèn­cies de les feines fetes. Els assumptes relacionats amb la sanitat de les plantes són una part molt important de la nostra tasca com a productors d’aliments i, segons com ho mirem, poden ser una oportunitat excel·lent per a conèixer i admirar la complexitat de les relacions entre els organismes del nostre hort.
Un famós micòleg i botànic francès, Charles-Marie Messiaen, en retirar-se després d’una llarga trajectòria professional com a patòleg de l’Institut Nacional de Recerca Agronòmica de Montpeller, va donar uns consells per aconseguir un hort sa i amb pocs problemes sanitaris. Ens va dir què faria ell si hagués de mantenir el seu hort amb tot el que coneixia.
Llig l’article sencer al web de Mètode
Josep Roselló Oltra. Tecnòleg agrícola. Estació Experimental Agrícola de Carcaixent.

divendres, 25 de gener del 2019

La Festa de la Calçotada de Valls, el tret de sortida de la temporada del calçot

festa calçotada valls
Tot i que del mes de novembre ençà ja es poden menjar calçots, és entre el gener i el febrer quan se n’intensifica el consum. Per això, al cor de la temporada, diumenge es fa a Valls la Festa de la Calçotada. Aquesta jornada a la capital del calçot va destinada a difondre les propietats gastronòmiques i les tradicions entorn d’aquesta menja. Durant tot el dia se succeeixen demostracions per a aprendre com coure calçots a l’estil tradicional, degustacions i mostres de cultura popular, com ara cercaviles de danses i d’imatgeria festiva.
En el programa de la festa hi ha diversos concursos –de cultivadors de calçots, d’elaborar salsa…– però el més popular, per l’espectacularitat, és el de menjar calçots, en què participa gent de tot arreu. El guanyador de l’any passat va engolir més de cinc quilos de calçots, amb més de 300 unitats ben sucades en salsa.
Per a qui vulgui tastar calçots amb calma i moderació, a la plaça de la Zeta s’hi fa una degustació popular. És un menú format per calçots, salsa i una llesca de pa per a acompanyar. Tot plegat regat amb vi de la zona i, per postres, una taronja.
Des de quan mengem calçots? Les calçotades són el nou plat nacional?
Amb aquesta festa s’estrena la temporada del calçot, que es pot menjar fins al mes d’abril. Aquests dies diversos restaurants del poble i de tota la comarca ofereixen menús especials de la calçotada. Perquè una calçotada completa, tal com mana la tradició, és formada per moltes més menges, a part dels calçots i la salsa: se solen aprofitar les brases per a coure-hi carn, llonganissa i carxofes. A més perquè la calçotada sigui ben autèntica, la dita diu que s’ha de fer a Valls o al voltant: ‘Ha de tenir com a teló de fons la serralada de Miramar; com a escenari, una masia vallenca, i, com a platea, la ciutat de Valls amb el seu campanar alterós.’

Cap de setmana de carxofes a Benicarló

carxofa benicarló
Entre totes les varietats de carxofa que hi ha al país, la de Benicarló és una de les més preuades. Per això en aquesta població del Baix Maestrat hi dediquen la Festa de la Carxofa, que abasta gairebé tota la temporada: del gener al març. Entre els actes, s’hi destaquen tot d’activitats gastronòmiques per a potenciar tots els vessants que ofereix aquesta hortalissa: pintxos amb carxofa, tallers de cuina, unes jornades en què participen tot de restaurants de la ciutat, excursions als camps de conreu, col·loquis sobre les propietats que té…
Aquest cap de setmana es fan alguns dels actes centrals de la festa. N’és un la fira de productes gastronòmics de proximitat que es farà dissabte; a més de carxofes, s’hi podran comprar i tastar més menjars de la terra. I al vespre es farà un dels actes més concorreguts de la festa: la gran torrada de carxofes. Ben amanides amb un raig d’oli, es couran a la graella centenars de carxofes autòctones. Tot seguit, la festa es clourà amb un ball.
Diumenge, els restaurants que participen en les jornades gastronòmiques presentaran a la plaça de la Constitució les creacions més innovadores en la Demostració Gastronòmica de la Carxofa de Benicarló. Serà un acte obert a tothom i s’hi podran degustar tot de plats que tenen la carxofa d’element principal. La programació es completa amb tallers de dansa, concerts de música folk, esdeveniments esportius i activitats per a la mainada.
D’ençà del 1998, les carxofes de Benicarló tenen  Denominació d’Origen Protegida, un reconeixement a un cultiu que hom creu que es va començar a conrear al segle XIII, però que no es va començar a produir a gran escala fins ara fa setanta anys. Benicarló no és pas l’única població que celebra una festa gastronòmica dedicada a la carxofa; s’hi afegeixen també, per exemple, Cambrils i el Prat del Llobregat, que durant el mes de març i abril fan fires dedicades a promoure’n el consum.

La Garoinada: Palafrugell difon les propietats gastronòmiques de l’eriçó de mar amb unes jornades

garoinada palafrugell
De mitjan de gener a final de març, la garoina arriba al punt òptim de consum. Conegut també com a garota o eriçó de mar, aquest animal marí de la família dels equinoderms no és gaire apreciat en altres zones de la costa, però es consumeix molt a les comarques nord-orientals i a l’Alguer. Per això ja fa anys que Palafrugell organitza cada hivern la Garoinada, unes jornades gastronòmiques dedicades a aquesta menja que duren fins al 31 de març.
Hi participen una desena de restaurants repartits entre Palafrugell, Llafranc i Calella de Palafrugell. Cadascú ofereix un menú especial protagonitzat per les garoines, que habitualment es mengen crues com a aperitiu. Acabades de recollir, es parteixen per la meitat i és quan s’aprecia millor el marcat gust de mar de la seva carn. Però també es poden menjar d’altres maneres: gratinades, estofades amb patates, acompanyant pastes i arrossos, etc.
La resta del menú pot variar lleugerament d’un restaurant a un altre, però tots ofereixen un segon plat amb carxofes com a base i unes postres protagonitzades per la poma. Són dos productes locals i de temporada, perquè un altre dels objectius de les jornades, més enllà de difondre les propietats gastronòmiques de la garoina, és potenciar aquestes menges. Per això els menús també van maridats amb vins del celler Espelt, que pertany a la denominació d’origen Empordà.

dijous, 24 de gener del 2019

Una de cada quatre vinyes de Catalunya és ecològica, i anirà a més

Una de cada quatre vinyes de Catalunya és ecològica, i anirà a més

El CCPAE intueix un creixement generalitzat de l’agricultura ecològica en general i de la vinya en particular a l’espera de tenir les xifres de l’any 2018 que presentaran aquesta primavera
VADEVI
VADEV
La vinya ecològica d'Espelt Viticultors
La vinya ha estat un dels cultius que més increment ha experimentat entre els cultius ecològics de Catalunya. En aquests moments, segons el Consell Català de la Producció Agrària Ecològica, pràcticament una de cada quatre vinyes és ecològica i al Penedès arriba quasi al 40%.

Tot just ara s’estan recopilant les dades de l’any 2018 que es presentaran la propera primavera però fonts del CCPAE han explicat a Vadevi que l’agricultura ecològica continua creixent a Catalunya. Aquest any l’organisme regulador de la producció ecològica a casa nostra fa 25 anys, però no és fins a l’any 2000 que tenen dades comparables.

Quan es miren aquestes xifres el cultiu que destaca pel seu ràpid creixement és precisament la vinya. Fa 18 anys ocupava 455 hectàrees, la majoria d’elles a la província de Barcelona, 249, 29 a Girona, 52 a Lleida i 125 a Tarragona. L’any 2017 la vinya ecològica era de 14.880 hectàrees, 7.919 a Barcelona, 330 a Girona, 938 a Lleida i 5.693 a Tarragona.

De fet del tipus de cultius dedicats al consum humà, la vinya és el més ràpid de tots. 

diumenge, 20 de gener del 2019

Recepta: Carxofes amb ous escalfats i pernil

recepta carxofes ous pernil
Ingredients:
(per a 4 persones)
8 carxofes
4 talls de pernil finets
4 ous
1 botifarra crua
oli d’oliva
sal, pebre negra
suc de llimona
Elaboració:
En una cassola, amb dos dits d’oli, posem les carxofes a coure, pelades i tallades en sis trossos (les haurem ruixat amb llimona perquè no s’ennegreixin). A foc suau, les fem fins que siguin cuites. Les escorrem i reservem. Amb el mateix oli de la cassola, fregim la botifarra tallada a rodanxes petites.
Fem els ous escalfats: en un cassó amb aigua bullent, amb dues cullerades de vinagre i un polsim de sal, tirem els ous (sense closca), un cada vegada, un minut i ja seran cuits.
Muntem el plat: fem un llit de carxofes amb les rodanxes de botifarra. Posem l’ou escalfat a sobre, el salpebrem i el cobrim amb el tall de pernil.

dissabte, 19 de gener del 2019

Freixenet obté el seu pitjor resultat en 100 anys

Freixenet obté el seu pitjor resultat en 100 anys

Henkell, que té el 50,67% del grup, reescriu els resultats de la companyia, que retalla el benefici, però augmenta la facturació un 1,3%
Freixenet ha tancat l'exercici fiscal 2017-18, que va finalitzar a l'abril, amb un benefici net d'1,067 milions d'euros enfront dels guanys de 8,4 milions registrats un any abans, és a dir, ha guanyat set vegades menys que l'any anterior. Segons ha explicat la companyia, el grup ha incrementat el seu negoci un 1,3%, aconseguint els 542,25 milions d'euros, respecte als 535,1 milions obtinguts en l'exercici anterior. Aquests mal resultats, els pitjors de Freixenet en els últims 100 anys, coincideixen amb l'entrada de Henkell a l'accionariat del grup, del qual té un 50,67%.

Fonts de la companyia han atribuït aquests resultats a l'augment dels preus de les matèries primeres derivades de les males condicions climatològiques, una situació que s'ha anat desenvolupant al llarg del temps. També han afegit que els resultats també s'han vist afectats per "una gran quantitat de costos i provisions" i han destacat que hi ha hagut una reducció de les despeses operatives del 2%.

Sobre els deutes a curt i llarg termini que el grup tenia a l'abril de 2018 amb els bancs, han precisat que el passiu a curt termini ja s'ha retornat al sistema bancari gràcies als actius líquids, és a dir, préstecs intragrup: "L'aliança amb Henkell permet a Freixenet enfrontar el futur des d'una posició financera estable".
Freixenet va començar a finals d'any un procés de reestructuració de la xarxa comercial al conjunt de l’Estat espanyol després de l’entrada de Henkell com a accionista majoritari amb l'objectiu "d'optimitzar els recursos". En aquest sentit, l’empresa líder del sector del cava va decidir tancar la seu comercials de València, l'activitat de la qual es traslladarà a Catalunya, així com les de Galicia i La Rioja, que es traslladaran a Madrid.

dilluns, 14 de gener del 2019

Tendencias gastro que arrasarán en 2019


Tendencias gastro que arrasarán en 2019

Los primeras apuestas foodies del año llegan cargadas de sorpresas, desde la pizza de coliflor hasta la leche de guisantes. Pero la lista no acaba aquí ¿Te atreves con alguno de los nuevos alimentos de moda?

Redacción Viajar
 | 
Foto: casanisaphoto / ISTOCK
El recién inaugurado 2019 tiene novedades para los amantes del universo gastro, y especialmente para aquellos que se han sumado a un estilo de vida saludable, porque los pronósticos nos hablan de un año donde el impero de la healthy food será imparable.
sveta_zarzamora / ISTOCK
Hay diferentes métodos para elaborar la lista de elementos que invadirán bares, despensas y restaurantes pero algunas plataformas, como Pinterest o Uber Eats, utilizan los datos de sus usuarios para hacer estas predicciones. Otros como la cadena de supermercados Whole Foods, publican listas anuales de tendencias gastronómicas que son todo un referente en las revistas culinarias.
Kesu01 / ISTOCK
Sin embargo, hay una serie de platos y alimentos en los que la mayoría de empresas parece estar de acuerdo en incluir en incluir en este grupo. Son las tendencias que nos acompañarán este 2019. La selección pasa por las bebidas de CBD (hechas a base de cannabis) y otras bebidas con hierbas que compartirán protagonismo con los exitosos cafés y tés.
Por otro lado, la comida vegana, seguirá teniendo cada vez más espacio en los supermercados al igual que la carne "cultivada" en laboratorio o el heme, una proteína vegetal que aporta a las hamburguesas vegetales la apariencia y el sabor de la carne.
sveta_zarzamora / ISTOCK
También hay hueco en esta lista para los alimentos fermentados "saludables" como la kombucha. Y por supuesto, para la leche de avena, que ha ido captando a muchos adeptos a lo largo de estos años.
AlexPro9500 / ISTOCK
Atrás quedaron alimentos "pasados de moda", según los expertos, como los mencionados por Uber Eats: coles de Bruselas, el aloe vera, la fruta del dragón, el açai o el aguacate. En su lugar llegan nuevos titanes culinarios dispuestos a estar en boca de los paladares más exquisitos. Los alimentos con sabor a pepinillo, el café de brócoli, los bowls o el carbón activado son algunos de ellos.
sveta_zarzamora / ISTOCK
Todas estas apuestas en alimentación son muy extensas y variadas, por ellos Easter ha realizado una completa recopilación donde unifica las voces de los expertos.
asab974 / ISTOCK
En ella aparecen sabores top del 2019 como las setas, la leche de guisante, pan (en especial de masa madre), el “Peganismo”: una fusión entre paleo y vegano, el kimchi, la comida de origen vegetal, el seitán, el tofu, el bulgur (alimento elaborado a partir de trigo), los probióticos, los postres congelados con ingredientes como aguacate, hummus, tahini y agua de coco, la cerveza de café, la pizza de coliflor, la quinoa, el celtuce (el nuevo kale) o los insectos.
nito100 / ISTOCK
Si eres de los que disfruta probando nuevos platos, ¿te animas con las tendencias gastro del nuevo año?

diumenge, 13 de gener del 2019

Recepta: Estofat de vedella amb patates i bolets

Ingredients:
(per a 4 persones)
650 g de carn de vedella tallada a trossos
1 ceba grossa
2 tomàquets
2 grans d’all
800 g de patates
un grapat de bolets variats secs
mig got de vi ranci
pebre negre, sal i pebre vermell
un buquet d’herbes aromàtiques
aigua o brou
Elaboració:
En una cassola posem un raig d’oli i sofregim la carn salpebrada a foc fort per segellar-la. Posem els alls tallats a trossets, la ceba tallada petita. Abaixem el foc i quan la ceba es torni transparent, posem els tomàquets ratllats. Quan comencin a sofregir-se, afegim el vi ranci i el buquet d’herbes. Deixem que l’estofat bulli una mitja hora a foc mitjà.
Mentrestant, tindrem els bolets en remull amb aigua tèbia.
Quan la carn comenci a ser tova, hi afegim les patates, els bolets hidratats i ho cobrim tot amb aigua o brou. És el moment de posar-hi una cullerada petita de pebre vermell i rectificar de sal. Hi podem posar una mica de l’aigua d’hidratar els bolets. I si cal, hi afegim miquetes d’aigua. Quan les patates són cuites, ja podem tancar el foc.

divendres, 11 de gener del 2019

Cinc fires d’oli d’oliva verge extra per al mes de gener

Amb l’arribada del primer fred, a la majoria d’indrets del país ja es pot fer la collita de l’oliva. I això vol dir que passades les festes de Nadal, molts olis ja són a punt per a consumir. Per això, durant el mes de gener proliferen les fires de l’oli. La majoria van lligades a les principals denominacions d’origen que hi ha a Catalunya, com ara les Garrigues, Siurana, l’Empordà i Terra Alta. A més, l’oferta d’aquestes fires se sol completar amb activitats de tota mena, que van de tastos guiats a visites a les oliveres, passant per maridatges amb vins, col·loquis i concursos.
Tot seguit, us en detallem cinc:
Festa de l’Oli. Granyena de les Garrigues (les Garrigues). 13 de gener. L’oli de la cooperativa del poble s’obté només d’olives de la varietat arbequina i presenta dues gammes d’oli: el verge extra i el verge extra ecològic.
Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra. Les Borges Blanques (les Garrigues). 18, 19 i 20 de gener. Aquesta és la fira més important que fa la denominació d’origen protegida de les Garrigues i aplega a més de trenta productors. Completa l’oferta amb un ventall molt ampli d’activitats: demostracions de cuina de la mà de reputats xefs, degustacions, concerts…
Fira de l’Oli i l’Olivera. Espolla (Alt Empordà). 18, 19 i 20 de gener. Diuen que els olis de la zona de l’Empordà són els més aromàtics que es fan i aquest poble del nord del país n’és la capital. Per això programa tres dies amb tot d’actes al voltant de l’oli, l’olivera i altres productes de la terra, com ara el vi.
Fira Intercomarcal de l’Oli. Móra la Nova (Ribera d’Ebre). 27 i 28 de gener. La principal característica d’aquesta fira és que aplega les dues denominacions que hi ha a banda i banda del riu Ebre: la de Siurana i la de la Terra Alta. Per això, el pavelló comercial de la localitat s’omple d’almàsseres provinents de la Ribera d’Ebre, el Priorat i la Terra Alta.
Festa de l’Oli. L’Espluga de Francolí (Conca de Barberà). 26 i 27 de gener. L’oli és el protagonista d’aquesta fira multisectorial, on també es poden trobar tota mena de productes de proximitat. L’acte central és un gran esmorzar comunitari on es degusten les millors varietats de l’oli de la zona, que pertanyen a la prestigiosa DOP Siurana.

diumenge, 6 de gener del 2019

Recepta: Pica-pica per a tancar les festes

Boletes de foie amb cruixent d’avellana
Ingredients:
(per a deu persones)
1 llauna de foie de 250 g
100 g avellanes torrades
100 g formatge Philadelphia
100 g de maonesa
Butlletí de notícies de VilaWeb
Rep les notícies de VilaWeb cada matí al teu correu
Elaboració:
Fem boletes de foie amb les mans i les passem per avellana picada (que no ho sigui gaire, de picada). Posem les boletes a sobre d’unes culleretes. Després, barregem formatge Philadelphia amb maonesa i la salsa resultant la posem dins d’una mànega pastissera i en posem una mica al costat de la bola de foie. Ho acompanyem amb ou filat i cibulet.

Vol-au-vent farcits de salmó i cuetes de gamba
Ingredients:
(per a deu persones)
12 vol-au-vent petits
1 llauna de tonyina petita
1 ou dur
150 g de gambetes bullides
3 cullerades de maonesa
1 pebrot del piquillo
Elaboració:
Els vol-au-vent es posen al forn mitja hora abans de menjar, de cinc a deu minuts, a 180º. D’aquesta manera aconseguim que la pasta tingui una textura més cruixent. Els deixem refredar. Quan ja són freds, els farcim.
Per a fer el farciment: en un bol posem la tonyina sense oli, l’ou dur, un grapat de cuetes de gamba, la maonesa i un tall de pebrot del piquillo. Ho triturem tot. Omplim la mànega pastissera i anem farcint els vol-au-vent, que són petits. Els guarnim amb una cueta de gamba a sobre.
Tartaletes de salmó fumat
Ingredients:
(per a deu persones)
1 paquet de tartaletes petites
1 paquet de salmó fumat
una mica de surimi
tres cullerades de formatge Philadelphia a les fines herbes
1 pot d’olives farcides
Elaboració:
Posem les tartaletes al forn mitja hora abans de menjar, de cinc a deu minuts, a 180º. D’aquesta manera aconseguim que la pasta tingui una textura més cruixent. Les deixem refredar. Quan ja són fredes, les farcim.
Per a fer el farciment: en un bol barregem el salmó picat, el surimi picat i el formatge. Ho passem tot pel túrmix o per la picadora, que quedi ben fi. Omplim la mànega pastissera i farcim les tartaletes. A sobre, hi posem mitja oliva farcida, per a guarnir-les.

Croquetes de calamar amb la tinta
Ingredients:
1/4 kg de calamar
1 ceba grossa
2 grans d’all
la tinta del calamar
150 g de farina
1/2 litre de llet
oli d’oliva
sal
1 cullerada sopera de mantega
pebre negre
Per a l’arrebossat:
2 ous
farina blanca
pa ratllat gruixut
oli per a fregir
Elaboració:
Posem oli en una paella i hi sofregim la ceba ratllada. Quan sigui daurada, hi afegim el calamar a trossets molt petits. Si la textura dels trossets no ens fa el pes, podem passar-los pel túrmix. Els sofregim. Tot seguit, hi tirem la mantega i la farina i els remenem, que rossegin. Després hi anem tirant la llet calenta. Abans, a la llet hi haurem hagut d’afegir la tinta del calamar, desfeta amb un parell de cullerades d’aigua. Remenem la pasta fins que no s’enganxi a les parets de la paella. Aleshores la retirem del foc, la posem en una plata i la hi deixem refredar. La posem a la nevera dins una carmanyola tancada.
Podem fer la pasta d’un dia per l’altre. Una vegada freda ja podem muntar les croquetes. A l’hora de fregir-les, les passem primer per farina blanca, després per ou batut i finalment les arrebossem amb pa ratllat. Les fregim amb oli abundant ben calent fins que siguin ben daurades.
Podem acompanyar les croquetes amb una salsa de pebrots del piquillo. En un bol posem un all cru, dues cullerades de salsa de tomàquet, quatre cullerades d’oli d’oliva, una mica de sal, una mica de pebre negre i unes quantes avellanes picades i ho passem tot pel túrmix.

dissabte, 5 de gener del 2019

Els periodistes espanyols trien tres caves

Els periodistes espanyols trien tres caves

Copes de cava
L’Associación Española de Periodistas y Escritores de Vino tria, com cada any, els millors vins de l’any i en aquesta ocasió, en l’apartat d’escumosos, el podi és per tres caves catalans: Agustí Torelló Brut Nature Gran Reserva Barrica 2014 d’Agustí Torellló Mata, Gramona II Lustros 2011 de Gramona i Kripta 2008 d’Agustí Torelló.

En els vins tranquils ens canvi, no hi ha presència catalana, a diferències dels últims tres anys en què Milmanda de Torres de la DO Conca de Barberà sempre s’havia aconseguit posicionar entre els tres primers de la categoria de vins blans amb pas per bóta.

En aquesta ocasió, els membres de l’associació han escollit entre 575 marques a la primera fase del concurs dels qual s’han triat 139 vins i 48 espirituosos que s’han repartit en 11 categories. El vi més votat ha estat Pago de Carraovejas 2016 de la DO Ribera del Duero amb 173 punts i rebrà el Gran Premi AEPEV. Aquests guardons es lliuraran dia 12 d’abril. Una de les marques que rebrà una plata en la categoria "D'altres espirituosos" és el Gin Xoriguer de les Destil·leries Xoriguer de Menorca.

divendres, 4 de gener del 2019

Tortell de Reis, pas a pas

‘De fet, el tortell de Reis és un brioix enriquit, que vol dir que hi posem una mica més de mantega, i que podem substituir l’aigua per llet o per un ou més.’ Així comença l’explicació de com fer el tortell de Reis que ens fa el forner artesà Lluís Artés, del Forn de la Plaça d’Alella. Amb ajut de les imatges, potser us animareu a provar de fer aquestes postres tradicionals de la diada més màgica de l’any.

Elaboració
:
Dins un bol, fem una muntanyeta amb la farina i, dins, hi introduïm el sucre, la sal, el llevat i l’ou. Comencem a barrejar la pasta amb les mans i hi anem afegint l’aigua a poc a poc, a mesura que la pasta la va absorbint. Quan la pasta comenci a agafar textura hi afegim la mantega (a punt de pomada) en dues tongades. La mantega no s’hi posa abans perquè el greix envolta les partícules de la farina i això dificulta el procés de pastar. També s’hi afegeix la canyella i les ratlladures de llimona i taronja.
Quan la pasta comenci a fer el tel sense trencar-se, es deixa reposar trenta minuts, tapada amb un drap humit. Això reforça la massa de manera que, en acabat, només caldrà pastar-la cinc minuts més i ja la tindrem a punt.
Per elaborar el massapà, es barreja la farina d’ametlla i el sucre. S’hi pot posar la clara d’un ou per a afavorir la barreja. Al massapà, li fem fer forma de cilindre i, dintre, hi amaguem el rei i la fava.
La pasta del brioix s’estira amb un corró i s’unta amb llard de porc (això farà que quan el tortell sigui al forn es fregeixi la pasta i agafi una textura de capes fullades).
Es dóna una forma rectangular a la pasta de brioix i el cilindre de massapà es col·loca en un dels cantons curts. I es comença a caragolar fins que quedi un cilindre amb el massapà a dins. En un cap el massapà sobreeixirà i en l’altre, no. D’aquesta manera, quan s’ajuntin els dos caps per fer el tortell, aquesta juntura també contindrà massapà.
El cilindre, abans de fer rotlle, s’allarga una mica amb les mans i després s’ajunten els dos caps. El que no té el massapà s’aixafa i l’altre es col·loca a sobre i s’ajunta.
Ja tenim el tortell. Es pinta amb ou batut per enganxar la fruita confitada i perquè llueixi.
Lluís Artés acaba així: ‘Si jo fes el tortell a casa, com que només en faria un, el deixaria reposar vint-i-quatre hores perquè fermentés (el millor lloc és a dintre el forn, apagat, és clar). El tortell ha de doblar el volum. Després el pintaria amb ou i hi posaria la fruita. Per sobre el tortell, també s’hi pot tirar ametlla en làmines i sucre.’

dijous, 3 de gener del 2019

Quim Torra lloa la 'Catedral del Vi' del Pinell de Brai

Quim Torra lloa la 'Catedral del Vi' del Pinell de Brai

"La Cooperativa del Pinell de Brai és una arquitectura excepcional", assegura el president de la Generalitat
La Catedral del Vi del Pinell del Brai
La Catedral del Vi del Pinell de Brai | catedraldelvi.com
El president de la Generalitat, Quim Torra, s'ha mostrat encantat i meravellat amb el Celler Cooperatiu del Pinell de Brai: "Amb raó és coneguda com 'la Catedral del Vi'", ha afirmat en una publicació al seu Instagram. El president ha penjat tres fotos d'aquest edifici situat a la Terra Alta i ha explicat: "Obra de Cèsar Martinell, amb un fris de Xavier Nogués inoblidable, la Cooperativa del Pinell de Brai és una arquitectura excepcional". Martinell era deixeble directe d’Antoní Gaudí. El fris de Nogués compta amb figures humorístiques plenes de fina ironia que recorda tot el món entre íntim i ritual que les veremes, els cellers i el vi tenen per als catalans.

 
 
 
 

Inauguració de les obres d’ampliació del Celler de Batea

El president de la Generalitat farà aquest dijous una visita institucional a les comarques de la Terra Alta i el Priorat, i aprofitarà per presidir la inauguració de les obres d’ampliació del Celler Cooperativa Agrícola de Batea. El president d’aquest celler, Pere Rams, l’acompanyarà en la visita que farà a les instal·lacions de l’empresa. El Celler Batea data del 1961, i, actualment, compta amb gairebé 200 socis, sent el principal productor de raïm de les comarques vinícoles tarragonines. Després de visitar la sala de barriques i la planta embotelladora d’aquesta cooperativa, es farà la presentació de la nova anyada dels vins de garnatxes blanques del Celler, que ha guanyat diverses medalles i premis a concursos internacionals de prestigi com el Grenaches du Monde.

Viatge català al maridatge perfecte

Viatge català al maridatge perfecte

Recollim les impressions de nou professionals sobre quina és la millor combinació amb vi

elMón 

VADEVI

La restauració, de la mà de grans sommeliers catalans, ha viscut una gran revolució pel que fa als maridatges, molts d’ells protagonitzats per vins catalans. El sommelier Joan Lluís Gómez, conegut sobretot pel seu pas pel triestrellat restaurant Sant Pau de Carme Ruscalleda, fa temps que ha encaminat la seva tasca professional cap al món de la formació. Imparteix un curs sobre ‘Sumilleria i Maridatge’ a l’Escola d’Enoturisme de Catalunya, una formació de nivell avançat subvencionada pel Departament de Treball de la Generalitat.  A les seves classes a Vilafranca del Penedès, Joan Lluís Gómez explica que un 10% de la clientela que tenia el restaurant Sant Pau de Sant Pol de Mar no bevia vi. Buscar opcions de maridatge com ara amb sucs, mostos o infusions, doncs, es va convertir en una opció.

Joan Lluís Gómez ex sommelier del restaurant Sant Pau
Joan Lluís Gómez ex sommelier del restaurant Sant Pau | Ramon Francàs
Un 25% dels comensals del Sant Pau feien maridatge amb diversos vins mentre que la resta de clients no canviaven de vi durant tot l’àpat. Gómez afirma que “els maridatges per afinitat són els més comuns”, tot recordant que “no tenen risc i semblen senzills, tot i que aporten harmonia a tot el plat sense distreure”. Ara bé, aquest sommelier recorda que hem de veure més enllà del producte, prenent atenció en veure com està cuinat o quin acompanyament té. També es mostra convençut que “no existeixen els enemics del vi” i que, per tant, “tot és maridable: les carxofes, el vinagre, els ous...” També considera que “combinar el menjar amb les begudes de la zona és el maridatge més lògic, i la manera més senzilla d’entendre els maridatges”. En aquest sentit posa com a exemples un cabrales amb sidra, marisc gallec amb albarinyo o una choucrutte amb vins d’Alsàcia.

Josep Roca, sommelier i cap de sala del triestrellat restaurant El Celler de Can Roca de Girona, entén que un bon maridatge és “una combinació plaent de menjar i beure a partir d’harmonia, versatilitat, complementarietat o contrast”. Afegeix que “poden ser de trobaments físics, aromàtics, costumistes, paisatgístics, emocionals o d’harmonia integral”. Josep Roca posa com a exemples una  Garnatxa de l’Empordà amb bunyols de poma de l’Empordà o un Fondillon amb torró de Xixona.

Arròs de tòfona del restaurant MacaBeu
Arròs de tòfona del restaurant Macabeu

Per a la presidenta de l’Associació Catalana de Sommeliers (ACS), Anna Vicens, un bon maridatge és un que va viure recentment al restaurant Macabeu de Palamós. Dins del menú de la tòfona que han ofert, Anna Vicens es queda amb l'arròs de tòfona acompanyat del vi Raió 2017. És el vi el fan els mateixos propietaris del restaurant, la Marta i el Ricardo, “dos bons amics d’un restaurant on em sento molt a gust i m'encanta el que fan: producte local i de temporada. I el lloc és únic, davant la badia de Palamós, molt a prop del port de pescadors”. Per a la presidenta de l’ACS, “maridatge per mi és el plat, el vi, la companyia i el lloc”.

Ferran Centelles, és sommelier del Bulli Lab
Ferran Centelles, és sommelier del Bulli Lab  

Per a Ferran Centelles, sommelier de El Bulli Lab i col·laborador de la prestigiosa crítica britànica Jancis Robinson, “un bon maridatge és el que et dona plaer, el que et fa gaudir més, el que aconsegueix que et recordis d'ell”. Així, posa com a exemple un maridatge de contrast “genial”: un formatge blau  amb un vi ranci dolç.  També apunta que “un del millors que he tastat aquest any ha estat unes sardines amb fonoll i una copa de xarel·lo (al restaurant Gresca de Barcelona). També recordo un plat acabat amb tòfona negre i un Priorat madur. Aquets són els que m'han fet gaudir més aquest any”.

Per a Xavier Ayala, sommelier del restaurant Can Jubany de Nandu Jubany a Calldetenes, un bon maridatge és aquell que et sorprèn no només per l’elecció i/o la tipologia del vi sinó que també et sorprèn quan es fusionen en boca el plat i el vi. Ayala ressalta dos maridatges. Un està molt a l’ordre del dia de les festes que hem tingut o de la gastronomia del temps d’hivern: amb els canelons. Diu que “a priori, amb els canelons hi podríem posar un vi negre però jo aposto més per un vi blanc amb bota de roure francès nova d’una garnatxa de clima càlid com pot ser el Montsant o el Priorat, ja que la fusta aporta certa cremositat que va molt bé per lligar amb la beixamel. A més, els vins blancs tenen aquest tacte sec derivat de la tannicitat, que el que fa és contrarestar la part greixosa de la pasta d’ou. Els canelons, a més, com que solen ser fets amb pollastre, que és una carn blanca, accepten bé aquest maridatge”. El sommelier lleidatà d’aquest restaurant amb una estrella Michelin també proposa un altre maridatge interessant i antagònic: “Un plat de tonyina a la brasa amb un trepat de la Conca de Barberà Per un cantó tenim una sensació greixosa derivada de la tonyina, on la part sàpida de la carn aguanta bé el vi negre i la part fumada”. En aquest maridatge també hi veuria bé una garnatxa negra de la Terra Alta.

Per al sommelier Carles Aymerich, director del restaurant Abrasa’m de Pals, “els bons maridatges són els que busquen ser un ingredient més per al plat, no són els mes evidents de buscar, però són els que aporten un punt de creativitat a la nostra feina”. Reconeix que li agrada “jugar, sobretot, amb els elements oxidatius d'alguns vins que, a part d'aportar gustos concrets, sumen profunditat al maridatge”. Apunta que “exemples evidents són el caràcter cítric d'un vi que pot fer de llimona per una ostra”. Per a Carles Aymerich un gran maridatge és, per exemple, una mousse de plàtan amb sopa de coco, pinya i poma verda harmonitzada amb una Garnatxa de l’Empordà, com ara la Solera del Celler Espolla: “on la garnatxa l'hi aporta un toc caramel·litzat al plat que l'acaba d'arrodonir”.  En aquest cas manifesta que “podríem dir que el vi millora les postres”.

José Gallego del restaurant Marejol de Vilanova i La Geltrú
José Gallego del restaurant Marejol de Vilanova i La Geltrú | Ramon Francàs

El copropietari i responsable del gran celler del restaurant Marejol de Vilanova i la GeltrúJose Gallego, defensa els maridatges on hi ha harmonia entre el vi i el plat, on hi ha “complementarietat”. Gallego afirma que “la clientela cada cop vol jugar més i està més oberta a experimentar noves sensacions, i fins i tot s’apunta cada vegada més a cursos i tallers de maridatges”. Entre els seus maridatges predilectes en destaca un de proximitat: el e la gamba vermella de Vilanova, que diu sense dubtes que és “la millor del món”, amb una anyada antiga d’una malvasia de Sitges del Penedès.

Judith Cercós i la seva parella Ludovic Dubois
Judith Cercós i la seva parella Ludovic Dubois  

La sommelier Judith Cercós, que regenta el bistrot Les Poulettes Batignolles de París i que acaba d’obrir el bar de vins Poussin a la capital gala, considera que “tècnicament un bon maridatge és una complementació d’un plat i una beguda, per afinitat o per contrast”. Afegeix que “estem acostumats a fer los per afinitat, com ara un foie gras amb un vi de Sauternes o unes postres dolces amb un cava dolç, però hi ha moltes maneres de casar un plat i un vi”. Judith Cercós recorda que quan treballava amb la xef Carme Ruscalleda “provàvem tots els plats per poder afinar més la seva cuina amb el vi o cervesa corresponent. Ella fins i tot maridava cada formatge seleccionat. Jo a Paris marido molts plats i m’he adonat que els encanten les varietats mediterrànies com ara la sumoll, la macabeu, la xarel·lo, la garrut...”.  Com a mostra dels seus maridatges Cercós defensa una  xocolata amb un 72% cacau, oli d’oliva arbequina i Maldon harmonitzada amb un amontillado de 12 anys de Maestro Sierra de Jerez de la Frontera. També proposa un carpaccio de petxina de pelegrí amb una crema de nyàmera maridada amb un xarel·lo brisat de Sicus (Bonastre) d’Eduard Pié: “el gust de la petxina de pelegrí amb el nas de iode del vi dóna un maridatge molt maco i molt mediterrani”.

La sommelier Anna Casabona, del Celler Capçanes, manifesta que en els maridatges “1+1 no és igual a 2, sinó 3 o més”. Opina que “un bon maridatge l'aconseguim quan unint un vi i un plat es crea una sinergia entre els dos i s'intensifiquen les seves qualitats”. Destaca la part divertida dels maridatges: “el fet de jugar per trobar aquella combinació que a vegades ens pot sorprendre pel ventall de nous aromes i sabors que se n'obtenen”. El maridatge que proposa Casabona és l'últim amb el qual s’ha trobat. Ho diu així perquè no va ser premeditat: “senzillament en un àpat amb una amiga, vam decidir acabar-nos el vi amb les postres, un vi negre de Vila del Priorat, un Torroja 2016 del celler Terroir al Límit amb un tiramisú casolà. El Torroja és un Priorat més fresc i amb menys grau del que esperaríem, 13,5º, elaborat amb garnatxa i carinyena de vinyes velles. En nas trobem notes terroses, grafit, musk, fruita madura que ens porta al mediterrani, clau i pell de taronja. En boca és fresc, elegant, rodó, amb taní madur, fusta integrada i llarg final. Fresc i vellutat. D'aquelles ampolles que s'acaben. Amb el maridatge el vi ressalta el cacau del tiramisú i refresca el mascarpone sense emmascarar-se. Un vi i unes postres del mediterrani”.

dimarts, 1 de gener del 2019

Les neules, les postres de Nadal més antigues?

Fines, cruixents i lleugeres. Així són les neules, unes de les postres de Nadal més populars que hi ha: cada any en venem i en consumim milions! Però poca gent sap que són una menja nadalenca molt antiga, que fa molts segles que gaudeix d’una estima especial i amb parentes escampades per tot Europa. Voleu saber més coses d’aquestes postres amb arrels medievals?
Jaume I ja menjava neules
Expliquen les cròniques que Jaume I en va servir al banquet de Nadal que va oferir l’any 1267. Hi havia més de cent convidats i, a més de neules, de postres també es van menjar pinyons i ametlles. Això ens porta a pensar que són unes de les postres de Nadal més antigues que hi ha i que, pel cap baix, es remunten a l’edat mitjana. En són bona prova les moltes receptes documentades als principals llibres de cuina medieval i el fet que també les esmentin autors tan dispars com ara Francesc Eiximenis a Com usar bé de beure e menjar, Ramon Llull a El llibre de les bèsties o Sant Vicent Ferrer en un dels seus sermons.
Unes postres molt populars del segle XIII ençà
A més, també són esmentades (juntament amb els torrons, el pollastre i els derivats del porc) en força cançons populars dels segles XIV i XV, segons les historiadores Carme Batlle i Teresa Vinyoles, autores de l’estudi ‘El menjar de Nadal a la Barcelona medieval‘. És un senyal que eren una menja prou popular entre tots els estaments de la societat medieval. És a dir, que no eren només de reis perquè és àmpliament documentat que al segle XIII les festes de Nadal ja se celebraven amb àpats extraordinaris.
Neules planes?
Però les neules que van menjar Jaume I i els seus convidats eren una mica diferents de les actuals. L’historiador de la cuina Jaume Fàbrega explica en el seu bloc que originalment eren planes. Això vol dir que no es van començar a menjar cargolades després d’uns quants segles i que llavors tenien una forma semblant a una hòstia consagrada o al pa d’àngel. Eren fetes amb un neuler, una planxa molt pesada, i se solia decorar la fina superfície amb relleus diversos, que podien representar escuts, emblemes, frases…
Sucar les neules al cava, sí o no?
Fàbrega també explica que un costum molt estès al Nadal medieval era sucar les neules amb piment, un vi dolç aromatitzat que era una de les begudes més apreciades de la cuina medieval catalana. Es podia fer tant amb vi blanc com negre i a l’hivern se solia prendre calent. Entre els ingredients que hi afegien hi ha mel, pebre, romaní, canyella, clavell d’espècia i nou moscada. Per tant, si sou de sucar les neules amb cava, penseu que és un costum que ve de molt antic.
Les neules i les seves cosines europees
Les neules són molt apreciades, però no són pas una recepta exclusiva dels territoris de parla catalana: Jaume Fàbrega fa un recompte de tot de neules i derivats que es mengen pels volts de Nadal en uns quants indrets d’Europa. A més, en força més encara perviuen exemplars que s’assemblen a les medievals, és a dir, plans i amb algun relleu, com ara els Bretzeli suïssos, els wafers anglesos, els Waffeln alemanys, els wafels neerlandesos, els vafler noruecs, els våfflor suecs…
Les de paper, una altra mena de neules
Per Nadal en moltes esglésies de Mallorca perviu el costum de guarnir l’altar amb garlandes de paper que també s’anomenen ‘neules’. El més tradicional, tal com explica l’etnòleg Gustau Molas en aquesta entrada al bloc del Fes-ta-festa, és que la Sibil·la, quan ha acabat el cant, talli amb l’espasa el fil que les subjecta i que s’escampin per terra. Antigament aquestes neules eren de veritat (comestibles) i la gentada se solia precipitar davant l’altar a recollir-les. Molas afegeix que és un costum documentat àmpliament a tot el país del segle XIV ençà i que segurament era una mena d’estrena popular.