Som a la primavera i les plantes s’acosten al punt òptim de floració. Per això dissabte és el millor moment perquè a Igualada es faci la Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades. És una idea del col·lectiu Eixarcolant,
que vol difondre els usos i aplicacions gastronòmiques de les plantes.
Aquesta entitat sense ànim de lucre en fomenta la recuperació dels usos
tradicionals i vol difondre la virtut de les plantes en pro d’una
alimentació saludable i una agricultura sostenible.
L’objectiu és recuperar les sensacions, els gustos, les aromes i les textures que experimentaven els nostres avis quan recollien i consumien les mal anomenades ‘males herbes’. Anaven a l’hort, al bosc, al prat, als marges o al tros a omplir el cistell i n’obtenien aliments tan simples i bons com ara truites, dolços, amanides, licors de sobretaula o verdures.
La programació de la jornada es divideix, a grans trets, entre els col·loquis i els tallers. En aquest primer apartat es farà molta difusió de les propietats de les plantes silvestres indicant les que són més freqüents i comestibles, parlant del seu paper creixent en la cuina d’alta gamma o recuperant el paper destacat que havien tingut segles enrere. Però també es parlarà d’altres temes relacionats amb el món de les plantes silvestres, l’ecologia i la sostenibilitat a través de col·loquis sobre sobirania alimentària o la presentació del calendari del bon consumidor, on s’hi indiquen els productes de temporada.
Pel que fa als tallers, n’hi ha de molt variats i toquen temes tan diversos com l’elaboració de tinta amb pigments naturals a les propietats nutritives de les algues passant pels fermentats vegetals. En els de caràcter més pràctic, es podrà aprendre a fer begudes refrescants i còctels amb plantes silvestres, saber com introduir-les a la nostra cuina quotidiana, fer patés vegetals o maridar herbes aromàtiques amb vi. També hi ha molts tallers dedicats a descobrir algun producte en concret i moltes vegades oblidat com ara les nyàmeres, el xampanyet de saüc, el xarop de pi, el licor de marialluïsa, les borraines, les figues esbardades o el pa romà, elaborat amb varietats de cereals antigues.
L’oferta de la fira es completa amb diverses exposicions, tallers per la mainada i una fira on s’hi poden trobar tot de productes ecològics, de qualitat i de proximitat que habitualment no es venen als comerços ni a les fires generalistes. Un altre dels elements destacats de la fira és el dinar silvestre, on es pot comprovar de primera mà com plats molt presents en la gastronomia tradicional catalana adquireixen una nova dimensió gràcies a la incorporació en la recepta de plantes silvestres comestibles. Finalment, en el marc de la fita també es faran dues sortides etnobotàniques pels voltants de la fira on un guia descobrirà aquelles plantes útils que tenim a tocar i que moltes vegades ens passen desapercebudes.
Aquesta és una de les moltes propostes que us oferim per al cap de setmana. Si voleu descobrir-ne més, cliqueu a Què podem fer aquest cap de setmana: deu propostes
L’objectiu és recuperar les sensacions, els gustos, les aromes i les textures que experimentaven els nostres avis quan recollien i consumien les mal anomenades ‘males herbes’. Anaven a l’hort, al bosc, al prat, als marges o al tros a omplir el cistell i n’obtenien aliments tan simples i bons com ara truites, dolços, amanides, licors de sobretaula o verdures.
La programació de la jornada es divideix, a grans trets, entre els col·loquis i els tallers. En aquest primer apartat es farà molta difusió de les propietats de les plantes silvestres indicant les que són més freqüents i comestibles, parlant del seu paper creixent en la cuina d’alta gamma o recuperant el paper destacat que havien tingut segles enrere. Però també es parlarà d’altres temes relacionats amb el món de les plantes silvestres, l’ecologia i la sostenibilitat a través de col·loquis sobre sobirania alimentària o la presentació del calendari del bon consumidor, on s’hi indiquen els productes de temporada.
Pel que fa als tallers, n’hi ha de molt variats i toquen temes tan diversos com l’elaboració de tinta amb pigments naturals a les propietats nutritives de les algues passant pels fermentats vegetals. En els de caràcter més pràctic, es podrà aprendre a fer begudes refrescants i còctels amb plantes silvestres, saber com introduir-les a la nostra cuina quotidiana, fer patés vegetals o maridar herbes aromàtiques amb vi. També hi ha molts tallers dedicats a descobrir algun producte en concret i moltes vegades oblidat com ara les nyàmeres, el xampanyet de saüc, el xarop de pi, el licor de marialluïsa, les borraines, les figues esbardades o el pa romà, elaborat amb varietats de cereals antigues.
L’oferta de la fira es completa amb diverses exposicions, tallers per la mainada i una fira on s’hi poden trobar tot de productes ecològics, de qualitat i de proximitat que habitualment no es venen als comerços ni a les fires generalistes. Un altre dels elements destacats de la fira és el dinar silvestre, on es pot comprovar de primera mà com plats molt presents en la gastronomia tradicional catalana adquireixen una nova dimensió gràcies a la incorporació en la recepta de plantes silvestres comestibles. Finalment, en el marc de la fita també es faran dues sortides etnobotàniques pels voltants de la fira on un guia descobrirà aquelles plantes útils que tenim a tocar i que moltes vegades ens passen desapercebudes.
Aquesta és una de les moltes propostes que us oferim per al cap de setmana. Si voleu descobrir-ne més, cliqueu a Què podem fer aquest cap de setmana: deu propostes
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada