dissabte, 17 d’octubre del 2020

Espectacular florida de bolets a l'Alt Pirineu: aprofiteu abans que geli!


 EL CASO

Espectacular florida de bolets a l'Alt Pirineu: aprofiteu abans que geli!

Rovellons

Passen les setmanes i la festa del bolet sembla no tenir final. I segons sembla va per llarg en bona part de Catalunya. Això sí, en les cotes més altes, a l'Alt Pirineu, on aquesta temporada està havent florides de bolets realment espectaculars, la festassa té data de caducitat, ja que tan bon punt els termòmetres baixin dels zero graus els bolets s'acomiadaran molt probablement fins a l'any que ve.

Bolets / Frederic Verge

Una boletaire, a punt de collir un bon grapat de rovellons / Frederic Verge

És per això que des d'ElCaso.cat volem recomanar un parell de zones de l'Alt Pirineu on aquest cap de setmana podreu collir un bon munt de bolets. Recordeu, però, que com a bons boletaires els boscos concrets no es poden revelar.

Os de Civis, un poble preciós i envoltat de boscos on podeu trobar molts rovellons / Google Maps

Os de Civis, un poblet preciós envoltat de boscos fructífers 

Si no heu anat mai a Os de Civis, acostar-s'hi amb l'excusa d'anar a buscar bolets serà un premi doble. I és que aquest petit poble de l'Alt Urgell, situat a 1.492 metres  d'altitud i amb només 74 habitants censats, és una autèntica joia de l'arquitectura pirinenca. A més, té la particularitat que per accedir-hi haureu d'entrar a Andorra i tornar a sortir.

Rovellons / Frederic Verge

Una bona collita de rovellons, el cap de setmana passat a l'Alt Urgell / Frederic Verge

Més enllà de la seva bellesa arquitectònica i paisatgística, la zona d'Os de Civic és ara mateix un paradís per al boletaire, que amb una mica de traça podrà omplir el cistell de rovellons, camagrocs i fredolics amb facilitat.

No us perdeu els voltants d'Adrall: zona de bolets

Una altra zona que us volem recomanar per fer-hi una ullada és la dels boscos dels voltants d'Adrall, un nucli de la Ribera d'Urgellet, molt aprop de l'aeroport Andorra - La Seu. Com en el cas d'Os de Civis, el gran protagonista de la vostra visita serà el rovelló, tot i que també podreu trobar altres tipus de bolets, com moixerons o rossinyols.

Rovellons / Frederic Verge

Una cassola amb rovellons recent cuinats amb all i julivert, un plaer per als sentits / Frederic Verge

Un excel·lent cap de setmana per buscar bolets pels boscos de Catalunya

A banda de l'Alt Pirineu, la baixada generalitzada de les temperatures, les pluges i la humitat dels darrers dies fan que les altres zones clàssiques de bolets segueixin en temporada alta, amb opcions de tot tipus per sortir a gaudir de la natura i omplir els cistells.

Per als preuats rovellons, podeu anar als boscos de pins del Pallars Sobirà, l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, el Solsonès, el Ripollés, el Berguedà o el Montseny, i només per citar les zones més emblemàtiques.

També podeu buscar ja amb èxit escarlets i trompetes, en boscos humits de roures, alzines o castanyers . Els llocs recomanats serien el Montseny, el Corredor,  el Bages i la Garrotxa.

Mai colliu un bolet que no conegueu al 100%

És un tòpic entre els boletaires més experts, i és del tot cert. Mai heu de collir un bolet que no tingueu 100% identificat, ja que no paga la pena jugar-se la salut per un bolet. A Catalunya hi ha 50 espècies verinoses de bolets i d’aquestes set són mortals.

farinera borda

La farinera borda és un bolet mortal que, quan acaba de néixer, s'assembla a l'ou de reig / ACN

Les intoxicacions més comunes són per haver consumit una farinera borda, que neix d'un ou d'una manera molt semblant a l'ou de reig; una Lepiota brunnoincarnatasemblant als fredolics; o una Galerina marginata, un bolet petit que creix damunt de les soques i les branques mortes dels pins.

divendres, 16 d’octubre del 2020

ReWine ha reutilitzat 80.000 ampolles de vi

 

ReWine ha reutilitzat 80.000 ampolles de vi

El projecte de reutilització d’ampolles de vi presenta resultats després de 4 anys, en un acte online obert a tothom en el que es mostrarà la seva viabilitat en el sector del vi a Catalunya

ReWine ha aconseguit reutilitzar fins a 80.000 ampolles de vi a Catalunya
ReWine ha aconseguit reutilitzar fins a 80.000 ampolles de vi a Catalunya
 

VADEVI

Dimecres 21 d'octubre, el projecte ReWine presenta resultats. Han estat 4 anys d’estudis, de proves i d’anàlisis econòmics i mediambientals que demostren la viabilitat d’un sistema sostenible de recollida, neteja i reutilització d’ampolles de vidre en el sector vinícola de Catalunya. En una jornada online oberta a tothom però en la que cal inscriure’s seguint aquest enllaç es presentaran les conclusions i els detalls de com s’ha desenvolupat aquest projecte.

Amb un pressupost de prop d’un milió d’euros, la major part finançats per la UE, s’ha coordinat des del Parc de Recerca de la UAB i l’Agència Catalana de Residus i ha comptat amb la participació dels cellers de la Cooperativa Falset Marsài  Família Torres, a més de Rezero, Inèdit i Infinity.

A més de mostrar els resultats de la prova pilot realitzada pel reWINE, entre d'altres s’han reutilitzat fins a 80.000 ampolles de vi, l'esdeveniment comptarà també amb una taula rodona sobre diferents iniciatives que promouen la reutilització d'ampolles i un debat sobre com implementar la reutilització a Catalunya. L'acte el conduirà la directora de Vadevi, Margalida Ripoll.

El projecte reWINE és un projecte cofinançat pel programa LIFE de la UE que es va iniciar a finals del 2016. Ha involucrat cellers, comerços, restaurants, consumidors i deixalleries amb l'objectiu de fer una prova pilot per reutilitzar 100.000 ampolles de vi i demostrar la viabilitat tècnica, ambiental, social i econòmica d'un sistema sostenible de recollida, neteja i reutilització d'ampolles de vidre en el sector vitivinícola de Catalunya.

La Guia de Vins de Catalunya dona a conèixer els guanyadors dels Millors Vins de l'Edició 2021

 

 

La Guia de Vins de Catalunya dona a conèixer els guanyadors dels Millors Vins de l'Edició 2021

El Premi La Guia 2021 al Millor Vi de l’Edició ha estat per: Brisat del Coster 2019, Pesseroles Brisat 2017, Señora Carmen 2018 i Torelló 225 2012

Sílvia Naranjo i Jordi Alcover amb La Guia de Vins de Catalunya 2021 i els Millors Vins de l’Edició
Sílvia Naranjo i Jordi Alcover amb La Guia de Vins de Catalunya 2021 i els Millors Vins de l’Edició | Cedida

La Guia de Vins de Catalunya ha anat desvetllant, des del passat 1 d’octubre, els vins més ben puntuats, valorats i tastats a cegues per l’equip. Enguany, el lliurament de premis s’ha realitzat en format digital per complir amb les mesures de seguretat establertes per la crisi de la Covid-19. En aquest sentit, diàriament s’ha anat presentant un nou guanyador a través de la seva pàgina web i les seves xarxes socials.

Segons els impulsors, "aquest nou format ha tingut una gran acollida perquè ha permès arribar a un públic més ampli, donant la possibilitat a tots els usuaris de conèixer els premiats de manera immediata, accedint des de qualsevol dispositiu electrònic".

La Guia de Vins de Catalunya 2021 sortirà publicada el proper 15 d’octubre i es podrà adquirir tant en format paper com en digital

Enguany, els premiats han estat els següents:

  • Premi La Guia 2021 al Millor Vi de l’Edició: Brisat del Coster 2019, Josep Foraster, DO Conca de Barberà; Pesseroles Brisat 2017, Mas Martinet, DOQ Priorat; Señora Carmen 2018, Vins del Tros, DO Terra Alta; i Torelló 225 2012, Torelló, Corpinnat.
  • Premi La Guia 2021 al Millor Vi Negre: Señora Carmen 2018, Vins del Tros, DO Terra Alta.
  • Premi La Guia 2021 al Millor Vi Blanc: Brisat del Coster 2019, Josep Foraster, DO Conca de Barberà; Pesseroles Brisat 2017, Mas Martinet, DOQ Priorat
  • Premi La Guia 2021 al Millor Vi Rosat: Pla dels Àngels 2019, Scala Dei, DOQ Priorat.
  • Premi La Guia 2021 al Millor Vi Dolç: Ambre, Celler La Gutina, vi sense DO.
  • Premi La Guia 2021 al Millor Vi Escumós: Torelló 225 2012, Torelló, Corpinnat.
  • Premi La Guia 2021 al Millor Vi Ranci: Sagristia Masia Roqueta C1, Abadal, vi sense DO.

Enguany, els premis a millors vins monovarietals de varietats autòctones i de cupatges tradicionals han estat:

  • Premi La Guia 2021 al Millor Carinyena Negra: Mas la Mola La Vinya del Coster 2013, Mas la Mola, DOQ Priorat
  • Premi La Guia 2021 al Millor Carinyena Blanca: Singulars Vinyes Velles 2018, Mas Llunes, DO Empordà
  • Premi La Guia 2021 al Millor Garnatxa Negra: Señora Carmen 2018, Vins del Tros, DO Terra Alta.
  • Premi La Guia 2021 al Millor Garnatxa Blanca: Bancal Del Bosc 2013, Vinyes Domènech, DO Montsant; Herència Altés Trementinaire 2016, Herència Altés, DO Terra Alta; Pla de Pey 2017, Vins del Tros, vi sense DO; i Istiu 2018, Vinyes dels Aspres, DO Empordà.
  • Premi La Guia 2021 al Millor Garnatxa Roja: Vinya del Metge 2019, Cellers d’en Guilla, DO Empordà
  • Premi La Guia 2021 al Millor Sumoll Negre: Mestre Vilavell 2018, Bodegas Puiggròs, DO Catalunya
  • Premi La Guia 2021 al Millor Trepat Negre: Carles Andreu Trepat 2018, Celler Carles Andreu, DO Conca de Barberà
  • Premi La Guia 2021 al Millor Macabeu: Brisat del Coster 2019, Josep Foraster, DO Conca de Barberà
  • Premi La Guia 2021 al Millor Parellada: Durona Parellada 2019, Montrubí, DO Penedès
  • Premi La Guia 2021 al Millor Xarel·lo: Venus de Cartoixà 2016, Venus La Universal, DO Montsant
  • Premi La Guia 2021 al Millor Picapoll Blanc: Abadal Nuat 2008, Abadal, DO Pla de Bages
  • Premi La Guia 2021 al Millor Vi de Varietat Recuperada: Les Tallades de Cal Nicolau 2015, Orto Vins, DO Montsant
  • Premi La Guia 2021 al Millor Cupatge Tradicional: Torelló 225 2012, Torelló, Corpinnat

Per últim, enguany s’ha lliurat també un premi a la millor puntuació mitjana d’un celler. En aquest cas:

  • Premi La Guia 2021 a la Millor Puntuació Mitjana de Celler: Terroir al Límit, DOQ Priorat.

Rendé Masdéu, el celler arrasat per la riuada del Francolí, inaugura noves instal·lacions

Rendé Masdéu, el celler arrasat per la riuada del Francolí, inaugura noves instal·lacions

Un any després del temporal que va destruir completament el celler, dia 23 d'octubre s'obren les portes oficialment a unes noves instal·lacions

La família Rendé Masdéu davant de les instal·lacions del nou celler
La família Rendé Masdéu davant de les instal·lacions del nou celler | Instagram
 

El proper divendres, 23 d’octubre, a partir de les 18 hores, Rendé Masdéu inaugura el seu nou celler, just quan es compleix un any de la riuada del Francolí que va arrasar les seves antigues instal·lacions. El celler familiar torna a obrir les seves portes a l’Espluga del Francolí, havent reformat un antic celler ubicat en un antic molí fariner del segle XII.

Divendres, la família Rendé Masdéu realitzarà un petit acte inaugural per a públic professional, clients i col·laboradors amb la participació d’en Josep Roca i amenitzat pel grup musical Txek & Olga Pes. A més, durant tot el cap de setmana, el celler oferirà visites guiades i tastos en grups no superiors a 6 persones.

Tot i que les mesures de prevenció del contagi de la COVID19 no permeten fer la inauguració i la festa que la família hagués desitjat, l’agenda d’accions previstes pretén ser un primer acte d’agraïment a totes les persones, empreses i institucions que van protagonitzar nombroses mostres de solidaritat i d’afecte després de la tragèdia de l’octubre del 2019.

 

dimarts, 6 d’octubre del 2020

Aprenem a conservar el bolet estrella a casa nostra: el rovelló

 

Aprenem a conservar el bolet estrella a casa nostra: el rovelló

El rovelló rep diferents noms depenent de la zona, com ara pinetell, pinenca, pinenc i esclata-sang

Els bolets comestibles més freqüents a Catalunya, recordem, són la llenega negra, el camagroc, el rovelló, el pinetell, el rossinyol, el fredolic, el carlet i la trompeta. De tots ells, n'hi ha un que, any rere any, esdevé l'estrella entre els boletaires: el rovelló. Un bolet bastant comú i fàcil de distingir, que és molt preuat a la cuina.

El barret del rovelló és del color de la seva sang, taronja o vermellós, igual que les làmines. De jove, aquest barret és còncau i a mesura que va creixent es torna pla o en forma d'embut. Un bolet que, a més, rep diferents noms segons la zona. Els noms més habituals, després de rovelló, són pinetell, pinenca, pinenc i esclata-sang.

A l'hora de consumir-lo, el rovelló es pot cuinar de múltiples maneres. I també se'n poden fer conserves per gaudir-ne durant més temps si hem fet una bona collita. Hi ha diferents tècniques per fer-ho, però la més recomanable és bullir-los i conservar-los en pots de vidre.

Per fer-los, hem de tallar els rovellons a trossos i els posem a bullir en una olla amb aigua i sal. Els retirem de l'olla i els deixem refredar. Quan ja estiguin freds, els posem dins dels pots de vidre amb llorer, pebre, all i l'aigua de bullir-los. Quan ja tenim tancats els pots, els hem de bullir al bany maria perquè quedin tancats al buit.

I ja teniu rovellons per menjar-ne fora de temporada!
Més informació

La DO Cava preveu una reducció de la producció del 25% interanual

 

 

La DO Cava preveu una reducció de la producció del 25% interanual

Les comarques de l'Alt i el Baix Penedès i les parcel·les de vinya ecològica han estat les més afectades

Un treballador de Raimat transportant una caixa amb raïm, en l'inici de la verema
Un treballador de Raimat transportant una caixa amb raïm, en l'inici de la verema | ACN

La DO Cava preveu que la producció d'aquest any serà un 25% inferior respecte a l'exercici anterior. A través d'un comunicat, el Consell Regulador del Cava ha detallat que durant la verema d'enguany, tancada el passat 5 d'octubre, s'han recollit 240 milions de quilos de raïm, una xifra que contrasta amb els 322 milions de quilos de l'any passat. Segons la DO Cava, aquest descens es deu als efectes del míldiu –una malaltia que ataca la vinya-, als intensos temporals de primavera i a les mateixes limitacions imposades pel Consell Regulador, que aquest any ha limitat la producció a 10.000 quilos per hectàrea. Les comarques de l'Alt i el Baix Penedès i les parcel·les de vinya ecològica han estat les més afectades.

Una persona collint raïm amb mascareta durant la verema 2020
Una persona collint raïm amb mascareta durant la verema 2020 | ACN

Malgrat tot, des de l'organisme regulador apunten que la collita serà de bona qualitat. "La sequera dels dos últims mesos abans de la verema va contribuir a mitigar els efectes del míldiu i a obtenir una fruita petita, de grau i acidesa moderada, assegurant un raïm de bona qualitat", explica el director dels serveis tècnics del Consell Reguladors, Luis Marco. Per altra banda, la DO assenyala que les condicions climatològiques han anticipat la verema en dues setmanes respecte al que és habitual.

divendres, 25 de setembre del 2020

Las Vermudas: mapa cartogràfic del bon vermut a Barcelona


Las Vermudas: mapa cartogràfic del bon vermut a Barcelona

Quatre socis, 200.000 euros de capital i tones d'il·lusió a l'abordatge de "La millor vermuteria de Barcelona"

 

 
 Filippo Andriola y Andrea Senna, propietarios de Las Vermudas

Acaba de complir dos anys des que va obrir la seva "ambaixada" al barri de Gràcia, i ha estat distingida per votació popular com "La millor vermuteria de Barcelona" en el marc dels últims Premis Vinari de Vermut del 2020. Las Vermudas té quatre socis, gent apassionada del bon beure als quals emociona per igual aquesta beguda pròpia (o no) dels migdies dels diumenges: el vermut.

"Des del dia que ens vam reunir per parlar de la idea fins al dia de l'obertura van passar només tres mesos!", recorda darrere la colorida barra Andrea Senna, un dels seus fundadors. "Sabíem exactament el que volíem crear, i el fet que entre els quatre socis tinguem professionals experimentats en el món de l'hostaleria, una experta internacional de brand màrqueting i un empresari del retail, ha fet possible que un repte tan dur pogués resoldre's àgilment".

El far d'escabetx, port angostura, el canal de les anxoves, o l'estret de l'escopinya…. L'onomàstica del lloc explota tot al voltant del més conegut entre els vins especiats i macerats. L'Embajada de Gracia va obrir a l'agost del 2018 en un local d'uns 70 metres quadrats que van aconseguir aprofitar molt bé: la seva gran barra i la seva original decoració reben l'atenció del visitant de forma immediata. "A més de ser un local molt ben ventilat, comptem amb una magnífica terrassa", assenyala Senna. Una dada, el de la ventilació, que anima a visitar llocs com aquest, malgrat la cautela que molts consumidors senten encara a l'hora de sortir "de copes". El seu èxit els va encoratjar a obrir una segona proposta a una altra zona de Barcelona. "Ens va animar a desenvolupar el model consolat. Al juny del 2019 obrim "La vermuteria més petita del món": el Consulado de Sant Antoni, Las Vermudas en una píndola", resumeix Filippo Andriola, un altre dels amos.

"És veritat que el paladar dels vermutaires evoluciona i busca novetats: ara, per exemple, agraden molt els vermuts herbacis, com els de tall gallec"

Disposen de 100 referències del dolç beure, vingudes de tot el món. A cada vermut hi ha un veritable món, un ecosistema únic on els seus elements es barregen amb major o menor encert: la mescla d'herbes, espècies, fruites i escorces, el seu vi base, la seva maduració fan de l'exploració vermutera un repte apassionant. "És tan personal que és complex parlar d'estils de vermut: més aviat es tracta de constel·lacions amb infinits sistemes", riu Andriola. "És veritat que el paladar dels vermutaires evoluciona i busca novetats: ara, per exemple, agraden molt els vermuts herbacis, com els de tall gallec".

A Las Vermudas té molt d'èxit el Petroni, un clàssic entre els clàssics que entre la seva mescla d'ingredients d'origen atlàntic té el pebrot del padró i que utilitza un vi albariño amb denominació d'origen com a base. "A més, notem més i més la tendència a l'amarg: es torna a apreciar el clàssic i mític italià Punt e Mes, o el catalaníssim i modern Padró Dorado Amargo", assegura Senna i afegeix que els seus dos puntals són dos grans vermuts d'aixeta: Las Vermudas del Sur, avellutat i balsàmic i Las Vermudas del Norte, sec i herbaci. "Abans de la covid-19, cada setmana servíem una mitjana de 700 vermuts", remata.

L'hora del vermut a casa

Ja en la reobertura van contemplar l'opció de delivery o take away per donar una embranzida a la demanda i poder sanejar la caixa. "Des de la nostra web venem el vermut Premium El Cónsul de las Vermudas, els vermuts Las Vermudas del Sur i Las Vermudas del Norte, així com packs amb tot el necessari per celebrar l'hora del vermut a casa: olives, xips, musclos, cloïsses, navalles: tot amb denominació d'origen i producte "Oficialment Deliciós de las Vermudas".

El interior de la vermutería Las Vermudas

L'interior de la vermuteria Las Vermudas

 

La pandèmia ha baixat els nombres de servei (ara hi ha cinc empleats en tots dos locals i encara alguns en situació d'ERTO) i, per descomptat, la recaptació en caixa de la immensa majoria d'establiments amb les dificultats per atendre al pagament de proveïdors. "Tampoc ha estat ni està essent fàcil gestionar els lloguers, estem vivint una situació excepcional i encara hi ha qui no empatitza amb aquesta realitat. Serà molt difícil superar aquesta crisi", es lamenta Andriola.

Però no hi falta il·lusió. "La inversió més important ha estat sens dubte la dels nostres cors! Parlant de capital... hem invertit al voltant de 200.000 euros en el negoci", sosté Senna.

Las Vermudas

Carrer del Robí, 32, Barcelona

Tel.:936 53 67 60

Preu mitjà: 15-20€

Més informació
Acomiadar l'estiu a la terrassa de Messi
Bar Maracaibo: Entrepans i ‘finger food’ en la remor colonial de la Barceloneta
Nits a la fresca amb brases i cava

dijous, 24 de setembre del 2020

Cinc vins catalans, dos d’ells escumosos, entre els millors del món

 

 

Cinc vins catalans, dos d’ells escumosos, entre els millors del món

Fins a 109 vins catalans han obtingut 90 o més punts als premis Decanter.Els escumosos de la DO CAVA, amb 31 vins, són els més nombrosos, seguits de la DOQ Priorat amb 26 vins i la DO Terra Alta amb 13 vins

Finca Grans Muralles
Finca Grans Muralles | Família Torres

Els prestigiosos Decanter World Wine Awards 2020 han fet públic els seus resultats. Durant el mes d’agost, 116 dels millors experts en vi del món, inclosos 37 Masters of Wine i nou Master Sommeliers, van tastar 16.518 vins sota estrictes pautes de seguretat Covid. Aquest jurat va atorgar 50 mencions Best in Show, 178 medalles de platí, 537 medalles d’pr, 5.234 medalles de plata i 7.508 medalles de bronze.

En el palmarès dels premis hi apareixen puntuats poc més de 300 vins catalans, 47 dels quals han estat puntuats entre 83 i 85 punts, són els que la revista Decanter considera com a Recomanables, 149 han estat puntuats entre 86 i 89 punts, són els de categoria Bronze, 91 han estat puntuats entre 90 i 94 punts, són els de la categoria argent, 13 han estat puntuats entre 95 i 96 punts, són els de la categoria Or i 5 han assolit una puntuació de 97 punts, són els de la categoria Platí. Un d’ells ha estat guardonat amb la menció “Best in Show”.

El cinc vins que han encapçalat la llista de vins catalans amb 97 punts són els següents:

  • Grans Muralles 2016 del celler Família Torres de la DO Conca de Barberà, que a més ha estat distingit amb la menció “Best in Show”, que només han rebut 50 vins d’arreu del món.
  • Mas de la Rosa Vi de Finca 2017 del celler Vall-Llach de la DOQ Priorat
  • Doix Costers de Vinyes Velles 2016 del celler Mas Doix de la DOQ Priorat
  • Rabetllat i Vidal Gran Reserva Brut Nature 2015 del celler Ca N’Estella de la DO CAVA
  • III Lustros Brut Nature 2012 del celler Gramona de l’agrupació Corpinnat

Els vins procedents de l’estat espanyol són els que han guanyat més medalles de platí amb un total de 20, entre ells els 5 vins catalans citats.

Podreu trobar totes les puntuacions dels DWWA fent click aquí.

dijous, 17 de setembre del 2020

Fàstic a Joc de Cartes: ungles brutes, insolència i plàstic de postre a TV3

 

ungles brutes Joc de Cartes TV3

La proposta prometia: batalla culinària a Joc de Cartes entre Vilanova i la Geltrú i Sitges, competint per veure qui domina el plat estrella de la comarca, el xató. Malauradament, però, la nit va resultar decebedora i irritant. La tria de restaurants no va complaure els espectadors, tot i que el 90% dels retrets i crítiques tenen un nom: Anna, de la Pasifae, a la capital del Garraf. La seva insolència i un esperit competitiu molt malament entès van començar provocant rebuig, però en apagar el televisor molts compartien una altra sensació: fàstic.

Anna Pasifae Vilanova Joc de Cartes TV3

Anna Pasifae Vilanova Joc de Cartes TV3

La cuinera i propietària de l'establiment es va prendre molt seriosament fer un xou a la tele. Excessiva, incoherent, mestretites, busca-raons... Llàstima, però, que no s'apliqués amb la mateixa intensitat de fer lluir el seu restaurant, cuina i servei. El seu xató, saladíssim, decebedor i deficient. A més a més, es va presentar com a experta en gambes, sardines i seitons, però d'excel·lència, ni rastre. Es va passar el programa cercant porqueria a les cuines dels contrincants, però es va oblidar de mantenir les seves ungles netes. Sobta i indigna en una professional del gremi, sí, però a més a més, ensenyar-ho per la televisió a tota Catalunya sembla kamikaze. La cirereta: un plàstic dins d'un dels postres, que va atribuir a un boicot per fer-li quedar malament. L'autocrítica no va amb ella. I la xarxa s'ha despatxat a gust.

Anna Parsifae gambes Joc de Cartes Tv3

Anna Pasifae gambes Joc de Cartes TV3

ungles brutes Joc de Cartes TV3

ungles brutes Joc de Cartes TV3

plàstic Joc de Cartes Tv3

plàstic postre Pasifae Joc de Cartes TV3

votacions Pasifae Joc de Cartes Tv3

votacions Pasifae Joc de Cartes Tv3

Marc Ribas Joc de Cartes Tv3

Marc Ribas Joc de Cartes TV3

Imagineu-vos com va ser la cosa, que fins i tot Marc Ribas, sempre remant a favor, li va retreure el seu comportament i la va 'castigar' amb un 5,7 que, segons els barems de l'espai de TV3, és un suspens com a una catedral. Potser es penedirà dels seus 5 minuts de glòria.


dimecres, 16 de setembre del 2020

Preparem un boníssim pastís de poma

 

Preparem un boníssim pastís de poma

Una recepta senzilla amb producte de temporada

La poma és un dels productes estrella del mes de setembre. Hi ha moltes varietats de poma, i com totes les fruites, és baixa en calories i conté fibra, sucres presents de manera natural, minerals i vitamines. La poma és una fruita molt fàcil de transportar i molt còmoda de menjar. A més, és pot cuinar de moltes maneres.

Avui us proposem fer un pastís de poma molt fàcil de preparar i per llepar-se els dits!


INGREDIENTS:

  • 100 grams de farina
  • 100 grams de sucre
  • 3 pomes golden
  • 250 ml de llet
  • 2 ous
  • 1 polsim de llevat químic
  • Confitura d'albercoc

ELABORACIÓ:

  • Triturem en un bol la farina, el sucre, la llet, els ous i el llevat.
  • Pelem dues pomes, les fem a daus, i les afegim a la barreja, mesclat bé.
  • Posem la barreja resultant en un motlle cobert amb paper de forn.
  • Tallem la tercera poma a làmines i cobrim la barreja.
  • Coem el resultat al forn a 150 graus durant 45 minuts.
  • Un cop el pastís estigui cuit, el deixem refredar i el desemmotlem.
  • Abans de servir, el pintem amb confitura d'albercoc.

Bon profit!

dissabte, 12 de setembre del 2020

La DO Catalunya, els vins oficials de la 38a setmana del llibre en català

 

VADEVI

La DO Catalunya, els vins oficials de la 38a setmana del llibre en català

La Setmana del Llibre en Català inaugura aquest dimecres la seva 38a edició i de nou ho fa amb una barra de vins DO Catalunya, els vins oficials de La Setmana
DO Catalunya a la Setmana del Llibre

La Denominació d’Origen Catalunya repeteix la col·laboració amb La Setmana, considerada una de les propostes culturals més importants del país, perquè permet reconèixer tant la tasca de les editorials que editen en català com dels llibreters, que en donen visibilitat. Es tracta d’un punt de trobada per lectors, llibreries, editorials i revistes amb una àmplia proposta d’activitats per a tots els públics. I la DO Catalunya, ferma defensora del vi com a part del nostre patrimoni cultural, no podia faltar a la cita. En total, es podran tastar fins a 5 referències de vi DO Catalunya: 2 blancs, 2 negres i un rosat.

Enguany, i de manera excepcional, La Setmana es trasllada al Moll de la Fusta de Barcelona per tal de garantir tots els protocols sanitaris i de seguretat. A més, la programació de les activitats es reforça amb una aposta digital que per primera vegada, permet estendre la fira a tot el territori.

Fem una copa DO Catalunya amb…

A banda de la barra, els vins DO Catalunya acompanyaran de nou el cicle d’activitats anomenat  “Fem una copa DO Catalunya amb…” dirigit per la periodista i guionista Anna Guitart, que conversarà amb diferents autors. Els autors que hi participaran són: Martí Gironell, Anna Ballbona, Julià Guillamon, Eva Baltasar, Carlota Gurt o Rafel Nadal. I tancant la programació d’aquesta edició, el diumenge a partir de les 19:10h, Txell Feixas Torras i Carles Porta.

dimecres, 9 de setembre del 2020

Articles del Víctor -EL CANVI CLIMÀTIC, I EL FUTUR- El problema del CC., és el Neocapitalisme, i els seus derivats.

Articles del Víctor

23-31.08.20
EL CANVI CLIMÀTIC, I EL FUTUR- Segona Època. EN TEMPS DE LA COVID-19- (1)
Tornem a escriure sobre el Canvi Climàtic, CC., en el que n'anomenem Segona Època, dins de la pandèmia de la COVID-19, que en alguns llocs sembla estar en la segona part, amb uns contagís que corren com la pólvora tant al món, com al nostre voltant.
Sabem que ara són mals temps per anàlisis, ja que estem aclaparats per Coronavirus i per la calor sufocant que molts és pensàvem mataria o reduiria els efectes de la COVID-19, “maleida”, però resulta que és a l'inrevés, l'està mantenint més molt calent, diríem al “Bany Maria”, i ens fa anar a tots de corcoll, ho tastoca tot- per bé o per mal-. Hom feia dies que no escrivia sobre el “CC., i el futur”, però sí, hem pogut rumiar, també, els culpables, sobre els motius i les seves conseqüéncies. 
 
El problema del CC., és el Neocapitalisme, i els seus derivats.
De fet està ben clar que els principals problemes del CC.-i des de fa molts temps-, és el Neocapitalisme, de cop pensareu: “Car, són els principals promotors dels alts nivells de CO2 que s'envia a l'atmosfera del planeta, amb l'ús dels combustibles fòssils- que tots plegats ajudem a estendre, dins d'una societat, que gairebé ha assolit un consumisme absolut, ja que cada vegada més ens deixem dominar per les grans companyies multinacionals, que ens dirigeixen com volent tota classe dels àmbits de la vida, afectant molt aquest món, que només en tenim un. Sembla calcat d'un conjunt de novel·les de distopia futurista, com: ”El món feliç”, d'Aldous Huxley (1931), “1984”, de George Orwell (1948), de Fahrenheit 451” (1953), de Ray Bradbury, entre altres, que com profetes que pronosticaren 70 o 90 anys enrere vindria un món més controlat, com comprovem els contemporanis, sigui en política, hàbits de viure, de menjar, de comprar, de llibertats, el treball, l'oci, el lleure, el turisme, viatjar, en definitiva, tot. Això ho podeu posar transversalment, encara que no ho sembli, fa que el consum desmesurat, i sumat a l'egoisme paranoic, que ha arribat la societat. Dirigit pels que ens manipulen- o aconsellen-, i això també influeix al CC., entre altres coses a molta gent.
El consum desmesurat i el món dels obesos mòrbids. (1) 
 
Doncs reflexionem, ja que parlem del Neocapitalisme, pur, anem als EUA (Estats Units d'Amèrica), on la societat està basada i acostumada al consum diari- matí i tarda-, a la compra i ingesta de menjars i veure's de l'anomenat “menjar ràpid”-per dir-ho en fi- acompanyat de begudes de cola. I que tot plegat està dissenyat des del principi (cultius, granges, fabriques, begudes, formules, màrqueting, logística, establiments, distribuïdors, etc.), estimulant al consum sense tenir en compte el medi ambient, l'ecologia, ni les persones. Per això han convertit als EUA, en la primera potència del món en Obesos Mòrbids, ja que 1/3 dels adults són obesos, i alguns dels d'obesitat mòrbida arriben a tenir al voltant dels 300 kg. Tenint en compte que molts dels que tenen aquest pes, tenen insuficiència circulatòria, necessiten ajuda en tot i no poden estar sols, com que tenen mals afegits prenent un reguitzell de pastilles.
Continuarà
Quan començava l'escrit, el dissabte passat, 28 d'agost, va ploure molt- com digueren- a tot Catalunya, i de cop les temperatures baixaren, més de 10 ºC, i avui darrer dia d'agost, hi ha hagut la nit més freda, dels darrers 25 o 30 anys, això també és CC.
Víctor Lluelles i Cardona

dimarts, 25 d’agost del 2020

Com fer una melmelada de móres?

CULTURA > GASTRONOMIA

Com fer una melmelada de móres?

Recepta de la nutricionista Dolors Borau dins la sèrie 'Fruites d'estiu'

El periodisme que l'actualitat necessita
Aquest 2020 és un any de canvis arreu del món, i nosaltres us volem ajudar a entendre'ls. En temps de crisi, el periodisme compromès és més important que mai i el vostre suport és l'únic que pot assegurar la continuïtat de VilaWeb.
Si ho vols i ho pots fer, col·labora amb VilaWeb.
VilaWeb us presenta una altra recepta amb fruita, a càrrec de la nutricionista Dolors Brofau. Avui, melmelada de móres.

Ingredients per a dos comensals

  • Móres
  • La meitat del pes de les móres en sucre
  • El suc d’una llimona
  • Aigua (1 got ple per 1 kg de fruita)

Preparació

  • Poseu les móres en una escorredora i renteu-les a raig amb aigua freda.
  • Deixeu-les escórrer i peseu-les per poder calcular la quantitat de sucre.
  • Poseu-les en una cassola on després coureu la melmelada i afegiu-hi la meitat del pes en sucre.
  • Poseu-hi la part proporcional de l’aigua. Es calcula que cal un got ple per 1 kg, 1/2 got per 500 g o 1/4 de got per 250 g.
  • Escorreu-hi el suc d’una llimona o de mitja, depenent de la quantitat de fruita que tingueu.
  • Deixeu-ho macerar unes quantes hores (d’avui per demà o del matí al vespre).
  • Quan hagi passat l’estona, poseu la cassola a foc lent i aneu-ho reduint fins que quedi una barreja espessa.
  • Tritureu-ho amb la batedora.
  • Si no us agrada trobar-hi els petits pinyols que tenen les móres, passeu-ho pel colador xinès.
  • Mentrestant, heu d’haver posat a bullir els pots de vidre que creieu que necessiteu perquè siguin esterilitzats.
  • Els pots es bullen coberts d’aigua fins dalt durant deu minuts, s’escorren i es deixen refredar.
  • Ompliu els pots ja freds fins a la línia on el pot es fa més estret, perquè s’adapta al diàmetre de la tapa, i tapeu-los amb unes tapes que ajustin bé.
  • Quan els pots siguin plens, poseu-los cap per avall per desplaçar l’aire contingut i així aconseguireu fer un buit casolà al pot de conserva.

Observacions

  • Si feu la melmelada amb móres que heu anat a collir, penseu a dur-les amb un estri on no s’aixafin, com una carmanyola de plàstic resistent o un pot de vidre; no les poseu dins una bossa de plàstic, que s’aixafaran i se’n farà un puré abans d’arribar a casa.
  • Antigament, la melmelada era una alternativa per a emmagatzemar els excedents de fruita de temporada i s’hi afegia molt de sucre per assegurar-ne la conservació durant uns quants mesos: s’hi posava tant sucre com fruita.
  • Actualment no cal afegir-n’hi tant i, a més, ja no ens agrada que hi hagi una dolçor tan exagerada: el paladar ha canviat.
  • A més, molts de nosaltres tampoc no vivim en una masia, on hàgim de suportar les inclemències del temps i sortir a llaurar el camp cada dia: no necessitem tantes calories ni fem tanta despesa energètica per gastar-les.
  • És millor calcular que una melmelada es faci amb la proporció de la meitat del pes de la fruita en sucre.
  • Quan es tracta d’aquestes fruites àcides (les móres, les maduixes, els albercocs, els préssecs…), també és agradable de mantenir el gust original, amb el toc àcid, i que no siguin tan dolces.
Taula 1. Valoració nutricional de la preparació de la melmelada amb 1/2 kg de móres
Butlletí de VilaWeb
Rebeu les notícies de VilaWeb cada matí al vostre correu
Font: Taula de composició d’aliments, CESNID-Publicacions de la Universitat de Barcelona, 2002.

Interpretació de la taula 1

Atenció: aquests són els valors de la melmelada amb la suma de 550 g de móres i 250 g de sucre (amb un pes total en cru de 750 g): no són els valors del que s’ingereix en una torrada!
Taula 2. Valoració nutricional del sucre
Font: Taula de composició d’aliments, CESNID-Publicacions de la Universitat de Barcelona, 2002.

Interpretació de la taula 2

  • El sucre només aporta calories i no té cap altre nutrient: ni proteïnes, ni greixos ni vitamines ni minerals.
  • Per això les calories del sucre no són dietèticament interessants: s’anomenen calories buides.
Taula 3. Valoració nutricional de la ració d’una torrada (1 cullerada sopera rasa)
Font: Taula de composició d’aliments, CESNID-Publicacions de la Universitat de Barcelona, 2002. Càlculs fets a partir dels valors anteriors.

Interpretació de la taula 3

  • Aquests són els valors de la melmelada de móres per a una torrada.
  • Penseu que aquesta melmelada és feta amb menys quantitat de sucre que les habituals.
  • Si es pren una torrada per esmorzar, no solament ingerirem sucre, sinó que també hi haurà la fibra i els minerals de les móres.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.