diumenge, 22 de març del 2020

Dieta confinament: Els aliments que cremen més greix i ens evitaran guanyar pes

Dieta confinament: Els aliments que cremen més greix i ens evitaran guanyar pes

 
Els experts asseguren que, de mitjana, ens engreixarem uns 5 quilos durant el confinament pel coronavirus. Per evitar-ho, pren nota d'alguns dels millors aliments que ajuden a cremar el greix.
Així, menjant alguns tipus de fruita, verdura, peix i prenent determinades infusions, aconseguirem plantar cara a la famosa retenció de líquids i cremar el greix fàcilment. Si comencem ara, aconseguirem evitar-ho.

Aliments que cremen greix

I quins són aquests aliments? Com i quan s'han de menjar per evitar un disgust quan, d'aquí a uns dies, ens pesem a la bàscula? Llegeix amb atenció perquè alguns et sorprendran!
Pinya: Ajuda a perdre pes molt ràpidament. És molt diürètica i porta molta fibra. És un dels millors aliats per acabar amb l'habitual retenció de líquids. En només una setmana notareu la diferència. Podeu sopar només pinya o barrejar-la amb altres aliments.

Sopar estrella

Sardines: Són un dels sopars estrella en la dieta. A l'hora de perdre pes, ens ajudarà molt menjar-nos un bon entrepà de sardines per sopar. A més, són molt riques en Omega 3 i eviten que les neurones s'oxidin per l'estrès. A tot això, són un potent antiinflamatori. També serveixen les sardines de llauna perquè no perden l'Omega 3. En aquest cas, però, es recomana escórrer bé l'oli de la llauna i posar-ne del bo.

Suc d'api en dejú

Api: Igual que les carxofes, és un dels millors aliments per depurar, aprimar i prevenir el càncer. És molt ric en potassi i estimula la producció d'orina. És fantàstic per combatre la retenció de líquids i eliminar toxines. Es molt aconsellable prendre'l en forma de suc i en dejú.

Nous per perdre greix abdominal

Nous: Un fruit sec amb moltes i bones propietats. Van molt bé, per exemple, per reduir el colesterol. En la seva justa mesura no ens faran guanyar pes: de fet, al contrari! Alguns estudis asseguren que menjar quatre o cinc nous al dia durant tres mesos ens ajuda a perdre greix abdominal. Un grapat de nous ens farà sentir tips i evitarem menjar convulsivament altres coses.

Síndria per sopar

Síndria: No és la millor època per trobar síndria al mercat però, com sabeu, ara podem trobar de tot durant pràcticament tot l'any. En aquest cas, seria aconsellable comprar-ne perquè és una de les millors fórmules per perdre pes ràpidament. Sopar només síndria durant un mes ens permetrà perdre tres quilos com si res.
Espàrrecs: Un dels millors diürètics que podem trobar al mercat. Una fàcil i bona manera de perdre pes.

Infusions per perdre un quilo al mes

Te verd: Conté un polifenol antioxidant que, a banda de ser un potent anticancerígen, destrueix la grassa blanca que habitualment acumulem a l'abdomen. Lògicament perquè sigui més efectiu recomanem prendre-se'l sense sucre. Es calcula que, si en prenem tres o quatre tasses al dia, podem perdre gairebé un quilo cada mes.
Llimona: Només cal sentir la dita catalana "Amb llimona i amb all, els metges al carall" per deduir que estem davant un dels millors aliments per millorar la nostra salut. És un gran desintoxicant i ajuda a cremar el greix.
Llenties: A banda de portar vitamina B12 que ajuda a convertir la grassa en energia, també són molt riques en vitamina B3 i cremen el greix fàcilment. 
Carxofes: Una de les millors verdures de temporada. A banda d'ajudar a netejar el fetge gras, elimina toxines i substàncies nocives. També ens ajudaran a perdre pes ràpidament.
Chile (en català, vitxo havà o vitxo de l'Havana): Porta capsaicina que fa que piqui moltíssim. Justament això fa que ens pugi la temperatura del cos i, per tant, crema el greix acumulat al cos.
Aquests són només alguns dels aliments que recomanem incloure a la nostra dieta habitual durant aquests dies de confinament pel coronavirus.

dijous, 19 de març del 2020

Idees d'esmorzar per als nens en aquests dies de confinament per coronavirus

Niño desayuno Unsplash
Ara que hi ha més temps per esmorzar a casa, és important que els més petits facin un esmorzar complet. I no només amb referència que sigui complet quant a nutrients, sinó com presentar-l'hi de forma atractiva perquè s'alimentin de forma correcta.
Segons l'Associació Espanyola de Pediatria (AEP), l'esmorzar és un menjar fonamental per als més petits. Ja no es repeteix el mantra que és el més important del dia, però en el cas dels nens està clar que els ajuda a mantenir la concentració i la capacitat d'esforç durant el matí.
Esmorzo fruites
Ara que tenen una llarga llista de deures a la llar és important consolidar-los l'hàbit d'alimentar-se correctament tot just aixecar-se i que l'esmorzar cobreixi entre un 20 i un 35% de les necessitats calòriques diàries del seu dia a dia, perquè després de les hores de son i dejuni el cos necessita l'energia de l'esmorzar per començar les activitats. La recomanació de la major part dels nutricionistes és prendre llet o derivats lactis, cereals i fruita fresca o suc natural per aportar energia, proteïnes i vitamina.
Com dèiem abans, és important establir una rutina, aixecar-se a la mateixa hora i començar a esmorzar a la taula, i no dempeus ni de qualsevol manera. Ha de durar almenys 15 minuts. Els experts creuen també que s'ha de fer en família perquè els nens copiïn els bons hàbits dels seus pares i per establir una estona en família abans de començar les tasques.
Un altre consell és el de ser flexibles sempre que es tingui en compte una sèrie de criteris d'alimentació saludable. Si un nen no vol llet al matí, se li pot oferir un iogurt o mantega. La recomanació de prendre cereals també ofereix diferents alternatives: torrades, llesques de pa integral, civada, muesli..., sols o amb trossos de fruites com a poma o plàtan, o fins i tot panses barrejats amb iogurt natural. Presentar-los de forma atractiva de vegades és una feina senzilla i té grans beneficis, sobretot en els més petits.
Esmorzar complet
Hi ha aliments i plats que són una bona alternativa al matí i que van més enllà dels clàssics esmorzars saludables del pa amb tomàquet o els cereals integrals. Receptes que incloguin l'alvocat, el porridge de civada o barreges de fruita amb xocolata negra són opcions diferents i que solen donar bon resultat. I no es pot oblidar l'ou, que té una gran quantitat d'aminoàcids. Aquest últim sense abusar, perquè en el cas dels nens no n'han de prendre més de 5 per setmana. Sempre acompanyat d'un lacti i d'una fruita.

Un jurat només de dones japoneses tria 69 vins catalans entre els millors del món

Un jurat només de dones japoneses tria 69 vins catalans entre els millors del món

560 jutgesses han estat les encarregades d’avaluar els 4.333 vins de 29 països que han participat en l’edició del 2020 dels SAKURA Japan Women Wine Awards
 
Sakura Women Awards
Sakura Women Awards | A ホテル雅叙園東京 Hotelgajoen-tokyo

Els SAKURA Japan Women Wine Awards són un premis que atorguen les dones de la indústria vitivinícola japonesa als vins d’arreu del món que estan disponibles pels consumidors en supermercats, botigues de vi i portals on-line del Japó.

L’objectiu d’aquests premis és ampliar l’abast del consum de vi a les zones rurals del Japó i es caracteritzen perquè el jurat està format exclusivament per dones especialistes en vi, entre les que s’hi troben sommeliers, enòlogues, docents, periodistes, directores de food & beverage d’hotels i restaurants i compradores de cadenes de botigues minoristes, empreses importadores i empreses distribuïdores.

Els cinc vins catalans guardonats amb “Doble Or” són els següents:

Vins blancs:

Lignum Blanc 2018 del celler Albet i Noya (DO Penedès)

Vins negres:

Coma Vella 2014 del celler Mas d’en Gil (DOQ Priorat)
Les Joveres de Margalef 2017 del celler Ronadelles (DO Montsant)

Vins Escumosos:

Tresor Reserva Brut 2017 del celler Pere Ventura (DO CAVA)
Vilarnau Brut Reserva N.V. de les caves Vilarnau-González Byass (DO CAVA)

Els cellers catalans es preparen per una patacada econòmica encara incerta

 

Els cellers catalans es preparen per una patacada econòmica encara incerta

El sector del vi català viu amb resignació la crisi del coronavirus mentre adapten la seva activitat a un escenari excepcional
La finca de Sant Miquel de Tremp de Torres on s'experimenta amb la pirene
La finca de Sant Miquel de Tremp de Torres on s'experimenta amb la pirene | Torres

Els cellers catalans estan mostrant, com tot Catalunya, la seva bona predisposició per aturar el contagi del coronavirus. De fet molt abans que es decretés el tancament oficial ja eren molt els que anunciaven que per “responsabilitat” anul·laven les activitats d’enoturisme i tancaven portes a les seves botigues.

Ara, com tothom, estan adaptant el seu funcionament a una situació nova, del tot excepcional que ha de permetre fer front a aquesta crisi que ningú sap quan s’acabarà ni quin és l’abast de les conseqüències econòmiques que pot comportar. La majoria ho viu amb resignació, amb mesures sanitàries extremes i amb poc marge de maniobra per idear plans de xoc per entomar un cop que tothom intueix que serà important però ningú té clar fins a quin punt.

A Família Torres, amb cellers i vinya a la DO Penedès, la DO Conca de Barberà, la DO Costers del Segre, la DO Catalunya i a la DOQ Priorat estan fomentant el teletreball en totes aquelles àrees que ho permeten. Les reunions es fan per vídeo conferència, el Centre de Visites i els punts de restauració estan tancats i en les àrees de producció i agrària estan treballant amb totes les mesures de seguretat i la màxima precaució per minimitzar el risc de contagi.

Així s’han sectoritzat els grups i establert jornades intensives per evitar que els grups de treball coincideixin, respectant en tot moment les mesures de seguretat i intensificant la neteja i desinfecció dels espais i aparells i material comuns. A partir d’aquest dimarts es faran controls de temperatura als treballadors quan s’accedeixi a les instal·lacions. Però aquestes mesures s’estudien i s’avaluen dia a dia per adoptar, si cal, noves, mesures.

Miquel Torres Maczasseck explica en declaracions a Vadevi que “el flux de transport no s’està interrompent i mantindrem la distribució mentre sigui possible, però ja estem veient com moltes comandes s’estan cancel·lant. A la Xina, per exemple, les vendes al mes de febrer van caure estrepitosament però sí que van veure un repunt de les vendes online. Potser passarà el mateix aquí, és difícil de dir”.

Al Celler de Capçanes adapten les mesures en funció de com evoluciona la situació
Al Celler de Capçanes adapten les mesures en funció de com evoluciona la situació

Al Celler de Capçanes a la DO Montsant també han establert el teletreball on és possible. Anna Casabona, sommelier de l’equip comercial del celler explica a Vadevi que per les feines del celler han creat dos equips de treball formats pel mínim de persones imprescindible, que fan torns alternatius i durant aquests torns s’apliquen totes les mesures de seguretat possibles.

Davant aquesta situació del tot nova intenten ser el més flexibles que poden “hem servit les comandes pendents de la setmana passada, però de moment no estem rebent comandes i si arribem veurem que fem. Anem decidint moment a moment”, explica Casabona.

Vinyes del celler Espelt que es treballen amb totes les mesures de seguretat necessàries
Vinyes del celler Espelt que es treballen amb totes les mesures de seguretat necessàries

Anna Espelt, enòloga i propietària del celler Espelt de Vilajuïga a l’Alt Empordà també explica que ells ja van tancar el centre d’enoturisme i van anul·lar totes les visites i tastos que tenien previstos. Pel personal administratiu també han establert un pla de teletreball i al celler també han reduït les operacions a les mínimes imprescindibles, d’igual manera pels treball a la vinya. Amb to de resignació, l’Anna declara “estem aprenent a conviure amb la incertesa. Després de patir els efectes del temporal Glòria, ara ens toca gestionar les conseqüències d’aquest virus” i també està convençuda que els costos econòmics seran elevats pel celler.

Per Leo Gramona del celler Gramona de Sant Sadurní d’Anoia, el pitjor d’aquesta situació és la incertesa “estem intentant fer un pla d’empresa per veure com hem d’actuar si aquesta situació s’allarga”. A Gramona també han tancar el seu centre d’enoturisme i cancel·lat tota activitat presencial amb persones externes al celler. Tot l’equip comercial treballa des de casa, donant especial suport als clients que tenen més risc de patir de manera severa els efectes d’aquesta situació.

A Gramona també han tancar el seu centre d’enoturisme i cancel·lat tota activitat presencial
A Gramona també han tancar el seu centre d’enoturisme i cancel·lat tota activitat presencial

“A Gramona tenim clar que haurem d’ajudar als clients, que per la seva mida són més vulnerables a les conseqüències d’aquesta crisi” afirma el responsable de vendes i màrqueting del celler. El personal administratiu també treballen tots des de casa i a l’àrea de producció han deixat el personal mínim per fer les tasques imprescindibles. “No tenim comandes, i si n’arriba alguna en principi intentarem servir-la, sempre prioritzant la seguretat dels nostres treballadors” explica amb resignació.  

La vinya resistirà el coronavirus

A la vinya, la majoria de cellers treballen amb el nombre mínim de persones necessari per cuidar els animals i fer els treballs de camp més imprescindibles. A Família Torres han fet grups de treball per les feines al camp evitant el contacte entre treballadors i només per tasques imprescindible. I Miquel Torres entén que si es mantenen les mesures de seguretat i “sobretot el sentit comú” la collita no s’hauria de veure afectada.

Del mateix parer és Maite Esteve de Vins El Cep. “La collita no es veurà afectada però però en la part econòmica sí. Preparem-nos pel preu del raïm” adverteix Esteve. A Vins El Cep estan treballant la vinya amb totes les mesures de seguretat. La gent accedeix per separat amb el seu transport i treballen guardant una distància mínima de dos metres en tot moment. “Aquestes mesures que poden canviar en funció de com evolucioni la situació” explica Esteve.

Les vinyes de Can Prats de Vins El Cep
Les vinyes de Can Prats de Vins El Cep

El president del Col·legi i l’Associació d’Enòlegs, Joan Miquel Canals, explica ara és el moment de fer treballs de plantacions, de col·locació de trampes de confusió sexual o de fer els primers tractaments per l’oïdi. Però tenint en compte que són tasques que es poden fer sense contacte amb altres persones és poc probable que la vinya es ressenti d’aquesta crisi.

Una crisi global

Família Torres té una forta implantació a tot el món i ja assumeixen que a la majoria dels mercats les vendes de vi disminuiran. “És una crisi global i l’impacte també ho és” afirma Miquel Torres però encara mostra una certa esperança per l’experiència xinesa que ja des del primer moment va afectar a Família Torres tal com explicàvem en aquest reportatge a l’inici de la crisi.

“Sabem que arribarà un moment en què el virus aquí també afluixarà però si volem que sigui aviat, hem de ser molt conscients de la gravetat de la situació i fer cas a les recomanacions dels governs” explica Torres i afegeix que “valorem i confiem en la responsabilitat dels nostres col·laboradors i que esperem que quan passi aquest malson, hi hagi una recuperació tal com sembla que està passant a la Xina”.

Ara bé, tot i que “els esdeveniments van molt ràpid i no tenim una xifra tancada a dia d’avui, les pèrdues econòmiques seran importants” conclou.


dimecres, 11 de març del 2020

Preparem un boníssim arròs amb bacallà

Preparem un boníssim arròs amb bacallà

El bacallà es pot menjar tot l'any, però la millor època és des de finals de tardor fins a la primavera

La cuina catalana és rica en varietat i en propostes que fan que els àpats esdevinguin un autèntic plaer si s'aprofiten els productes de temporada. Coincidint amb la Quaresma, avui parlem del bacallà. Un peix que podem trobar fresc, assecat, salat, fumat i congelat, que el podem menjar tot l'any, però que la seva temporada principal va des de finals de tardor fins a la primavera.
El bacallà és un peix blanc amb baix contingut en greix. Amb tot, és ric en àcids grassos essencials, i és un aliment bàsicament proteic contenint tots els aminoàcids essencials. A més, destaca pel seu contingut en potassi, que afavoreix el bon funcionament del sistema nerviós, i en fòsfor, present als ossos i les dents.
Avui us presentem una recepta fàcil de fer perquè el pugueu gaudir a casa: Arròs amb bacallà.
Bacallà dessalat Bacallà dessalat

INGREDIENTS:

  • 500 grams de bacallà
  • 400 grams d'arròs
  • 1 ceba i 1 pebrot vermell
  • 100 grams de pèsols
  • 100 grams de tomàquet triturat
  • 2 grans d'all i julivert
  • Sal i oli
  • 1 litre i mig d'aigua

ELABORACIÓ:

  • Dessalem prèviament el bacallà, que el tindrem reservat.
  • Trinxem la ceba i tallem el pebrot vermell a trossos petits, i ho fregim en una paella.
  • Quan la ceba estigui rossa, afegim els pèsols i l'all i el julivert picats.
  • Afegim el tomàquet triturat.
  • Quan estigui cuita la barreja, afegim l'arròs i el sofregim.
  • Afegim el bacallà esmicolat, i ho sofregim tot junt.
  • Afegim l'aigua prèviament escalfada.
  • Corregim de sal si és necessari.
  • Ho deixem bullir tot junt uns 20 minuts, remenant de tant en tant.
Llest per menjar!

dijous, 5 de març del 2020

Per què els estudis sobre nutrició són tan contradictoris?

Comida Unsplash

És un dels grans problemes de la nutrició avui dia. Existeix tanta informació a través d'Internet, llibres i informes i, en ocasions tan contradictòria, que moltes persones no arriben a saber realment que planifiques seguir a l'hora d'alimentar-se, ni si determinats aliments no són bons o dolents la seva salut. Tenint en compte que la societat és cada vegada més interessada en trobar maneres de millorar el seu estat a través de la dieta i que malalties com l'obesitat i la diabetis s'han convertit en veritables epidèmies, és normal que tota aquesta quantitat de dades contradictòries resulti molt frustrant.
Excepte en alguns casos en els quals s'ha trobat un vincle entre un compost en particular i una patologia específica, com la falta de vitamina C amb l'escorbut o de vitamina D en els casos de raquitisme, el normal és que sigui difícil provar aquesta associació tan directa. Això és especialment complicat quan s'investiguen afeccions en què intervenen múltiples factors, com l'obesitat, l'osteoporosi, la diabetis o les malalties cardíaques. A més, el món ha canviat tant que, si bé abans el problema era la deficiència de nutrients, avui ens trobem en una situació completament diferent en el que la principal preocupació és la ingesta excessiva.
Costella|Xuleta
Perquè un estudi fos perfecte i així conèixer l'impacte real d'un aliment, els científics haurien de reunir un grup de persones i prendre dades durant un període de temps prolongat sense cap interferència exterior. Haurien de realitzar els mateixos hàbits per evitar biaixos excepte referent a l'aliment en qüestió, doncs una part del grup i un altre no. Ni els investigadors ni els participants no saben qui està rebent l'aliment en qüestió, perquè no es produeixi un efecte placebo. I haurien d'estar tancats en un laboratori sense ingerència exterior. Però això seria complicat.
Per això generalment es realitzen els anomenats estudis d'observació, en els científics busquen vincles entre el que una persona consumeix i el seu estat de salut actual o futur. Són molt útils, però generalment es basen en enquestes als pacients que no sempre recorden les dades ni són sempre fiables. De fet, més enllà de 24 hores, no es pot assegurar que el record dels pacients sigui totalment nítid.
Els experts a més es queixen que en la premsa en ocasions es realitzen reportatges que no són del tot fiables perquè no se citen les fonts científiques respectives o s'exageren els resultats, la qual cosa indueix a error a molts dels lectors. I finalment, el finançament de la indústria per a la investigació de diferents productes com els refrescos, els sucs o la llet, que s'ha demostrat que sens dubte han desvirtuat els resultats i ha donat dubtes sobre la veracitat dels mateixos.
Suc taronja
Per això, el més adequat és preguntar als especialistes i remetre's a aquelles fonts fiables que ofereixen resultats basats en l'evidència i no en pàgines web de les quals no se sap l'origen ni els casos dels influencers i altres, que cada vegada tenen més seguiment, tal com s'ha demostrat en moltes ocasions.