SALUT
Per què els estudis sobre nutrició són tan contradictoris?
Mercè TerèsBarcelona. Dijous, 5 de març de 2020
2 minuts
És un dels grans problemes de la nutrició avui dia. Existeix
tanta informació a través d'Internet, llibres i informes i, en ocasions
tan contradictòria, que moltes persones no arriben a saber realment que
planifiques seguir a l'hora d'alimentar-se, ni si determinats
aliments no són bons o dolents la seva salut. Tenint en compte que la
societat és cada vegada més interessada en trobar maneres de millorar el
seu estat a través de la dieta i que malalties com l'obesitat i la
diabetis s'han convertit en veritables epidèmies, és normal que tota
aquesta quantitat de dades contradictòries resulti molt frustrant.
Excepte en alguns casos en els quals s'ha trobat un vincle entre un compost en particular i una patologia específica, com la falta de vitamina C amb l'escorbut o de vitamina D en els casos de raquitisme, el normal és que sigui difícil provar aquesta associació tan directa. Això és especialment complicat quan s'investiguen afeccions en què intervenen múltiples factors, com l'obesitat, l'osteoporosi, la diabetis o les malalties cardíaques. A més, el món ha canviat tant que, si bé abans el problema era la deficiència de nutrients, avui ens trobem en una situació completament diferent en el que la principal preocupació és la ingesta excessiva.
Excepte en alguns casos en els quals s'ha trobat un vincle entre un compost en particular i una patologia específica, com la falta de vitamina C amb l'escorbut o de vitamina D en els casos de raquitisme, el normal és que sigui difícil provar aquesta associació tan directa. Això és especialment complicat quan s'investiguen afeccions en què intervenen múltiples factors, com l'obesitat, l'osteoporosi, la diabetis o les malalties cardíaques. A més, el món ha canviat tant que, si bé abans el problema era la deficiència de nutrients, avui ens trobem en una situació completament diferent en el que la principal preocupació és la ingesta excessiva.
Perquè un estudi fos perfecte i així conèixer l'impacte real d'un aliment, els
científics haurien de reunir un grup de persones i prendre dades durant
un període de temps prolongat sense cap interferència exterior.
Haurien de realitzar els mateixos hàbits per evitar biaixos excepte
referent a l'aliment en qüestió, doncs una part del grup i un altre no.
Ni els investigadors ni els participants no saben qui està rebent
l'aliment en qüestió, perquè no es produeixi un efecte placebo. I
haurien d'estar tancats en un laboratori sense ingerència exterior. Però
això seria complicat.
Per això generalment es realitzen els anomenats estudis d'observació, en els científics busquen vincles entre el que una persona consumeix i el seu estat de salut actual o futur. Són molt útils, però generalment es basen en enquestes als pacients que no sempre recorden les dades ni són sempre fiables. De fet, més enllà de 24 hores, no es pot assegurar que el record dels pacients sigui totalment nítid.
Els experts a més es queixen que en la premsa en ocasions es realitzen reportatges que no són del tot fiables perquè no se citen les fonts científiques respectives o s'exageren els resultats, la qual cosa indueix a error a molts dels lectors. I finalment, el finançament de la indústria per a la investigació de diferents productes com els refrescos, els sucs o la llet, que s'ha demostrat que sens dubte han desvirtuat els resultats i ha donat dubtes sobre la veracitat dels mateixos.
Per això, el més adequat és preguntar als especialistes i remetre's a aquelles fonts fiables que ofereixen resultats basats en l'evidència i no en pàgines web de les quals no se sap l'origen ni els casos dels influencers i altres, que cada vegada tenen més seguiment, tal com s'ha demostrat en moltes ocasions.
Per això generalment es realitzen els anomenats estudis d'observació, en els científics busquen vincles entre el que una persona consumeix i el seu estat de salut actual o futur. Són molt útils, però generalment es basen en enquestes als pacients que no sempre recorden les dades ni són sempre fiables. De fet, més enllà de 24 hores, no es pot assegurar que el record dels pacients sigui totalment nítid.
Els experts a més es queixen que en la premsa en ocasions es realitzen reportatges que no són del tot fiables perquè no se citen les fonts científiques respectives o s'exageren els resultats, la qual cosa indueix a error a molts dels lectors. I finalment, el finançament de la indústria per a la investigació de diferents productes com els refrescos, els sucs o la llet, que s'ha demostrat que sens dubte han desvirtuat els resultats i ha donat dubtes sobre la veracitat dels mateixos.
Per això, el més adequat és preguntar als especialistes i remetre's a aquelles fonts fiables que ofereixen resultats basats en l'evidència i no en pàgines web de les quals no se sap l'origen ni els casos dels influencers i altres, que cada vegada tenen més seguiment, tal com s'ha demostrat en moltes ocasions.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada