Trepitjant raïm.
Trepitjant raïm.
Les festes de la verema que se celebren als Països Catalans combinen els actes tradicionals de la tallada de raïms a la vinya, la trepitjada de raïms i el primer most, amb noves maneres de difondre la cultura del vi i d’apropar la feina dels viticultors i elaboradors a un públic eminentment urbà. És clar que amb l’auge de l’enoturisme, hi ha molts cellers que també organitzen aquesta mena d’activitats, però volem relacionar algunes de les festes de la verema més populars d’arreu del territori, tot donant valor al fet col·lectiu de la festa, a l’esforç de fer valdre tot un col·lectiu de viticultors, sovint acompanyat per una mostra gastronòmica de restauradors del mateix territori. La cultura del vi des del fet col·lectiu fa més festa i fa patrimoni.
Us relacionem algunes festes de la verema que se celebren aquest cap de setmana en endavant, fins a finals d’octubre. Algunes ja s’han celebrat, com la Festa de la fil·loxera de Sant Sadurní d’Anoia, la Festa de la Verema antiga de Poboleda al Priorat o la Festa de la Verema de Requena, però la majoria es concentren el mes d’octubre. En aquesta època també se celebren considerables mostres de vins de territoris concrets, com la Mostra del vi de l’Empordà (del 8 a l’11 de setembre), la 36a Mostra de Vins i Caves de Catalunya (al Passeig Lluís Companys de Barcelona, del 22 al 25 de setembre) o el Cavatast, que arriba a la vintena edició i enguany es farà el 7, 8 i 9 d’octubre. Però en aquest recull ens centrem en les anomenades festes de la verema.
Festa de la Verema d’Alella
Del 8 al 18 de setembre
La capital de la Denominació d’Origen que porta el seu nom, la més petita i una de les més antigues, celebra la Festa de la Verema aquest cap de setmana, tot i que el degoteig d’activitats s’allargarà fins al cap de setmana vinent. És una festa consolidada (se celebra la 42a edició) i de molt d’èxit de públic, perquè a més de poder tastar el vi dels cellers de la DO Alella, també s’ofereix una mostra gastronòmica on participen alguns dels millors restaurants de la zona. A més dels actes tradicionals, el programa ofereix visites als cellers, una verema nocturna, tres tastos magistrals, l’exposició Olor de vinya d’Alella de la col·lecció olorVISUAL del perfumista Ernesto Ventós, i moltes més activitats. Consulteu el programa.
Festa de la Verema a Alella. Mostra de vins i gastronomia.
Festa de la Verema d’Alella. Mostra de vins i gastronomia.
Festa des Vermar o Sa Vermada de Binissalem
Del 9 al 25 de setembre
A Mallorca, en el marc de la Denominació d’Origen Binissalem, trobem la Festa del Vermar de Binissalem, una festa també amb anys a l’esquena que la fan tradicional. Entre els actes que se celebren trobem un concurs de glosses i les glosses de Mateu Xuri Entre el vi i la paraula, concurs de trepitjar raïm,, el torneig de truc vermada, un tast de vins i el curs Les aromes del vi, amb la DO Binissalem. També se celebra la XXXV festa de fideus de vermar.
Festa de la Verema, la Gotimada a Torrelavit
24 i 25 de setembre
Entre els actes principals que tenen lloc al llarg del cap de setmana en aquests poble del Penedès, cal destacar la Gotimada Popular, una guerra de raïm. Altres actes són: sopar de la verema, espectacle, presentació del pubill i la pubilla, cercavila, exhibició de balls, representació de l’aixafada del raïm a càrrec del pubill i la pubilla, dinar popular…
Festa de la Verema i el Vi de Verdú
De l’1 al 2 d’octubre
Aquesta vila de l’Urgell celebra el temps de verema com es feia abans, amb un acte central que és la ‘piada‘ del raïm (trepitjar el raïm amb els peus). També hi ha un concurs de llançament de ceps, una cursa de portadores, una demostració d’aixecament de porró… Es presenta una mostra de vi de la DO Costers del Segre, amb degustacions de vi, esmorzars de veremador i una mostra gastronòmica de les Terres de Lleida.
festa verema copa
Les copes per degustar els vins de les Festes de la Verema acostumen a anar gravades amb el nom de la festa i l’any.
Festa de la Verema del Bages a Artés
1 i 2 d’octubre
La inauguració de la festa serà a càrrec de la Fundació Alícia, amb un taller fresc i divertit sobre la relació entre la cuina i el vi. I al llarg del cap de setmana hi haurà diferents activitats vinícoles que maridaran amb música, gastronomia, caminada entre vinyes, etc.
Festa de la verema de Xest (la Foia de Bunyol)
Tercer diumenge d’octubre
Dins la Denominació d’Origen València, cada tercer diumenge d’octubre, Xest celebra la verema. Aquest territori vinícola, on la varietat de raïm estrella és el moscatell d’Alexandria, comença amb la collita dels pomells i l’aixafada amb els peus. Les joves es guarneixen amb mocadors brodats a mà.
29a Festa del Vi a Gandesa
Del 28 al 30 d’octubre
Inclou una Mostra de vins de la DO Terra Alta. El plat fort és la Nit de les Garnatxes blanques, una vetllada dedicada a la varietat de raïm més emblemàtica i tradicional de la Terra Alta, doncs aquest territori vinícola compta amb gairebé 1400 hectàrees de vinya i representa un 33% de la producció mundial. Aquesta activitat permetrà al visitant poder degustar al voltant de 40 vins diferents elaborats majoritàriament amb aquesta varietat. Tots aquests vins estaran maridats amb unes tapes escollides per l’ocasió obra del Restaurant Villa Retiro de Xerta (una estrella Michelin). Consulteu el programa.
(Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu en aquesta pàgina.)