criadors_mercat_aviram-4692
Per Nadal proliferen les fires i els mercats per tot el país: n’hi ha d’especialitzades en pessebres,  de caràcter ramader, d’artesania, de joguines… i també són molt abundants les d’aviram, un producte que es consumeix molt per Nadal. Aquests dies de festa és costum en moltes llars menjar pollastre de pagès, capó, gall d’indi, ànec o gall. I quan es tracta d’aviram de categoria, a Catalunya hi ha dos productes de referència: el Pollastre Pota Blava del Prat i el Gall Negre de Vilafranca, dues poblacions que aquest cap de setmana fan sengles fires.
Durant tres dies el Prat de Llobregat es volca al producte estrella de la localitat, el pollastre de pota blava, dedicant-li una fira. Però aquesta trobada va molt més enllà de la mera compravenda de pollastres i amb el pas dels anys s’ha convertit en un aparador dels productes del Parc Agrari del Baix Llobregat. Així hi van diversos pagesos i ramaders del poble, els principals criadors de pollastre i s’hi fan unes jornades gastronòmiques protagonitzades per tots aquests productes autòctons: el pollastre pota blava, les carxofes…
I si el Prat de Llobregat té el pollastre de pota blava, Vilafranca té el gall negre del Penedès, a qui també li dedica una fira aquest cap de setmana. Hi haurà un mercat d’aviram on es podran comprar exemplars vius i escorxar-los i desplomar-los a la fira mateix, una mostra gastronòmica protagonitzada pel gall del Penedès on participen diversos restaurants de la zona i una fira d’artesania. I com que la fira es fa a Vilafranca, la capital del Penedès, el vi no hi podria faltar i hi haurà un espai de celler dedicat als maridatges per arrodonir l’àpat de Nadal.

[Heu pensat que ajudaríeu molt VilaWeb aportant-hi una petita quantitat per a fer-vos-en subscriptors? Cliqueu ací per apuntar-vos-hi. I gràcies per llegir-nos.]