La Fira de la tòfona de Centelles, una oportunitat única per tastar el ‘diamant negre’
El poble es considera la capital de la tòfona a Catalunya per la seva història en la comercialització d'aquest producte
Per: Redacció
16.12.2016 02:00
Vilaweb
Les tòfones neixen de forma silvestre a Centelles i voltants per les particularitats de latitud, vegetació, alçada, sòl i clima adequats pel creixement d’aquest fong soterrani. A aquest territori es cullen majoritàriament dues varietats de tòfona, la d’estiu i la d’hivern.
El diumenge la Fira de la Tòfona coincidirà amb el mercat setmanal del poble. A més, hi haurà un concurs de gossos tofonaires, on cada concursant, juntament amb la seva mascota tindrà 5 minuts per localitzar totes les tòfones amagades dins d’una parcel·la.
Centelles és considerat la capital de la tòfona a Catalunya, per la seva rellevància en el desenvolupament del negoci d’aquest aliment al país. Les primeres referències culinàries del territori sobre les tòfones es troba a principis del segle XVII. Des d’aleshores l’afició a les tòfones va anar creixent fins que el 1820 un veí de Centelles es va atrevir a comerciar amb elles, esdevenint el primer i únic, durant un temps, comerciant de tòfones i convertint Centelles en un poble de referència pel comerç d’aquest producte. Aquesta tradició va fer sorgir una cultura de producte al poble que se celebra cada any.
Les primeres referències històriques d’utilització d’aquest aliment a la cuina arriben fins al 3000 aC, tot i que durant l’Edat Mitjana se’n va eliminar l’ús, ja que pel seu color negre, se li atribuïa poders malèfics, propietats que se li van seguir atribuint durant molt de temps, i per això apareix en nombroses fórmules curatives o rituals de bruixeria.
La tòfona, coneguda científicament com a túber, sempre ha estat envoltada d’un vel misteriós, especialment pel seu elevat preu que la fa ser cobejada per a molts. Antigament se la considerava un bolet silvestre qualsevol i poc valorat, però ha acabat sent un producte de qualitat i preuat per les seves propietats gustatives a la cuina.
[Heu pensat que ajudaríeu molt VilaWeb aportant-hi una petita quantitat per a fer-vos-en subscriptors? Cliqueu ací per apuntar-vos-hi. I gràcies per llegir-nos.]
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada