dissabte, 10 de desembre del 2016

Consells per unes festes de Nadal sense residus i més sostenibles

Societat

Consells per unes festes de Nadal sense residus i més sostenibles



per MónTerrassa 05/12/2016
elMón                                               

Segons dades de l'Agència de Residus de Catalunya, la ciutadania genera un 3% més de residus per Nadal que la resta de l'any. Els residus de vidre es disparen un 45%, seguit del paper i el cartró, amb un 23% més, i els envasos lleugers, amb un 5%. És per això que el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental difon uns petits consells que permeten avançar cap a unes festes més sostenibles socialment, ambientalment i econòmicament.

Per un consum responsable
Apostem per un consum responsable. Quan estem davant d’un producte que volem comprar ens hem de preguntar: és del tot necessari? amb quins materials està fet? d’on ve? amb quin envàs està embolicat ?,conté elements tòxics ? és reciclable?

Ens agraden els regals immaterials. 
Quantes vegades ens han portat regals els Reis que han acabat arraconats al fons d’un armari? O els regals dels amics invisibles… Proposem-nos fer regals immaterials. Regalem una entrada de circ o de teatre, un massatge, un cap de setmana a la platja o un forfait d’esquí. No generarem residus, i a més, recordem que els regals inoblidables normalment, no es poden tocar.
Pots descarregar-te els teus vals de regals immaterials a www.residusvalles.cat


Som solidaris

La solidaritat acompanya especialment les festes nadalenques. Per què no donar aquella joguina que encara està en bon estat? Moltes associacions i ONG’s agrairan rebre les joguines i poder donar-les a algun nen o nena que d’altra manera, es quedarà sense regals.

Trobades sostenibles

No caiguem en la temptació d’utilitzar la vaixella, gots i coberts d’un sol ús. Podem planificar la quantitat de menjar necessària en els àpats familiars i consumir productes frescos, de producció local i solidaris. Fem els sopars en llocs accessibles amb transport públic.

Cuina d'aprofitament

Segur que després de dinar ens ha sobrat menjar... Què en fem? El podem reaprofitar. Amb imaginació podem fer receptes d’aprofitament boníssimes: canelons, croquetes, broquetes de fruita, sucs... tot el que puguis inventar! Als restaurants també pots demanar endur-te el menjar sobrant a casa.

Fem decoracions i regals amb residus o objectes vells. Innovem!

Amb les càpsules del cafè, palets, llanes i fils, pots i llaunes i altres elements habituals podem crear decoracions precioses! I amb pots de vidre de iogurt podem fer espelmes espectaculars. Fins i tot, d’una revista vella en podem fer un arbre de Nadal ben original. Una altra bona opció és donar nova vida a objectes que ens envolten. Amb una mica de creativitat segur que podem crear peces d'utilitat a la mida de les persones a qui volem sorprendre.

Embolicar amb imaginació

Cal comprar paper nou per embolicar els regals que fem? Segur que a casa tens papers d’altres regals que t’hagin pogut fer. La teva imaginació és bàsica per aconseguir reduir els embolcalls dels regals i fer-los ben originals.

Les postals, electròniques

I una altra forma d’innovar és enviar postals electròniques desitjant bones festes: estalviarem diners i generarem menys residus.

I després del Nadal què?
Segurament tots ho haurem intentat, però probablement haurem generat molts residus per Nadal. Per això cal recordar que cal deixar cada residu al seu lloc, als contenidors o a la deixalleria:
- Les restes de menjar al contenidor d’orgànica.
- Pleguem les caixes de cartró i entrem-les al contenidor blau.
- Els arbres de Nadal cal portar-los als llocs habilitats o a la Deixalleria.
- No deixem els residus al costat dels contenidors, a tots ens agrada veure la
nostra ciutat neta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada