Avui farem una recepta amb un llegum. Els llegums són les llavors d’unes plantes, les lleguminoses, i es troben dins d’una tavella de dues valves. Es conreen fent rotació amb altres plantes, cosa que fa que millori la fertilitat del sòl. Les lleguminoses ajuden a fixar nitrogen a terra i a alliberar-ne el fòsfor, i d’aquesta manera s’aconsegueix de disminuir l’ús de fertilitzants. Se sap que 10.000 anys enrere, a l’oest asiàtic, ja es conreaven llegums, i avui encara formen part de moltes receptes tradicionals. N’hi ha de diverses menes: cigrons, llenties, mongetes seques, fesols, pèsols, faves, soja… Els cacauets també són un llegum, encara que no us ho sembli.
Es pot comprar el gra sec envasat o a granel. Tot i que el llegum sec es pot conservar força temps, cal saber que el gra es pot corcar i és quan hi apareixen uns petits insectes. Per evitar que es corqui, el gra s’ha de desar en un lloc fred, sec i amagat de la claror dins de pots hermètics. A l’estiu, és recomanable deixar-lo a la nevera.
Butlletí de notícies de VilaWeb
Rep les notícies de VilaWeb cada matí al teu correu