dimarts, 14 de maig del 2019

El Priorat singularitza "el millor del millor" dels seus vins

El Priorat singularitza "el millor del millor" dels seus vins

S’estrena una nova normativa emmirallada en la Borgonya, la Toscana i la Champagne
Vinyes de la Família Nin Ortiz a la DOQ Priorat
Vinyes de la Família Nin Ortiz a la DOQ Priorat
La DOQ Priorat s’ha emmirallat en tres de les denominacions més prestigioses del món, la Borgonya, la Toscana i la Champagne, amb l’objectiu d’incrementar el prestigi i preu dels seus vins i equiparar-los als de primer nivell mundial. S’ha impulsat un nou plec de condicions que dibuixa un sistema piramidal, batejat com ‘Els noms de la terra’, on en el vèrtex superior s’estrenen els vins de Gran Vinya Classificada. A la cúspide es representen “mostres molt escasses de talent natural i històric: una commovedora aliança del caprici de la natura i una tradició que ha sabut interpretar i salvaguardar fins al present les joies vitícoles més exclusives, inalterades en el temps”. Per sota, la nova classificació dibuixa els vins de Vinya Classificada: “una producció vitícola individual de virtuts excepcionals que mereix ser embotellada a part”. La piràmide descendeix cap als vins de Paratge (se n’han identificat un total de 459), els vins de Vila, i, a la base, se situen els vins genèrics de la DOQ Priorat.

Vinya de L'Ermita d'Álvaro Palacios
Vinya de L'Ermita d'Álvaro Palacios 

Des del Consell Regulador de l'única denominació d’origen qualificada de Catalunya s’afirma que “és l’hora d’aprofundir en una classificació més coherent i respectuosa amb la selecció històrica, i amb una demanda cada dia més documentada, exquisida i rigorosa”. L’objectiu és garantir l’origen del raïm de cada vinya i de cada vi segons la classificació atorgada, sota controls i traçabilitat.

Amb aquesta nova normativa es vol “estrènyer l’angle” i diferenciar els priorat més econòmics dels més exclusius. A partir d’ara es reglamenta anomenar el vi pel seu nom, des de la mirada més àmplia fins a l’observació més concreta. També es volen singularitzar amb una protecció especial les vinyes velles. A partir d’ara es reglamenta que qui etiqueti els seus vins amb l’expressió ‘Vinyes Velles’ haurà de demostrar que tenen més de 75 anys, o bé que han estat plantades abans de l’any 1945.

Vinyes de Mas d'en Gil
Vinyes de Mas d'en Gil

El president de la DOQ Priorat, Sal·lustià Álvarez, manifesta que “al Priorat estem obligats a fer vins bons i de preu elevat”. També afegeix que ara es pretén singularitzar “el millor del millor”, reconeixent que la nova normativa tindrà dos anys per anar-se “llimant”. Álvarez afirma que s’han fixat en la Toscana en els aspectes referits a la protecció del paisatge, en la Champagne pel model que ha permès que el viticultor obtingui un gran valor i en la Borgonya per la singularització d’un territori “petit i bonic”. El president de l’associació Cellers de Porrera, Gerard Batllevell, troba “extraordinària” la nova reglamentació, i afegeix que “ara qui vulgui fer més qualitat té l’opció de singularitzar-se d’altres productes que es poden trobar als supermercats”.

La DOQ Priorat compta amb 2.010 hectàrees, 532 viticultors i 109 cellers (111 a la propera verema). La producció és de 6,5 milions de quilos de raïm. La presentació oficial d'aquesta normativa es farà aquest divendres 17 de maig.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada