El Priorat singularitza "el millor del millor" dels seus vins
S’estrena una nova normativa emmirallada en la Borgonya, la Toscana i la Champagne
Des del Consell Regulador de l'única denominació d’origen qualificada de Catalunya s’afirma que “és l’hora d’aprofundir en una classificació més coherent i respectuosa amb la selecció històrica, i amb una demanda cada dia més documentada, exquisida i rigorosa”. L’objectiu és garantir l’origen del raïm de cada vinya i de cada vi segons la classificació atorgada, sota controls i traçabilitat.
Amb aquesta nova normativa es vol “estrènyer l’angle” i diferenciar els priorat més econòmics dels més exclusius. A partir d’ara es reglamenta anomenar el vi pel seu nom, des de la mirada més àmplia fins a l’observació més concreta. També es volen singularitzar amb una protecció especial les vinyes velles. A partir d’ara es reglamenta que qui etiqueti els seus vins amb l’expressió ‘Vinyes Velles’ haurà de demostrar que tenen més de 75 anys, o bé que han estat plantades abans de l’any 1945.
El president de la DOQ Priorat, Sal·lustià Álvarez, manifesta que “al Priorat estem obligats a fer vins bons i de preu elevat”. També afegeix que ara es pretén singularitzar “el millor del millor”, reconeixent que la nova normativa tindrà dos anys per anar-se “llimant”. Álvarez afirma que s’han fixat en la Toscana en els aspectes referits a la protecció del paisatge, en la Champagne pel model que ha permès que el viticultor obtingui un gran valor i en la Borgonya per la singularització d’un territori “petit i bonic”. El president de l’associació Cellers de Porrera, Gerard Batllevell, troba “extraordinària” la nova reglamentació, i afegeix que “ara qui vulgui fer més qualitat té l’opció de singularitzar-se d’altres productes que es poden trobar als supermercats”.
La DOQ Priorat compta amb 2.010 hectàrees, 532 viticultors i 109 cellers (111 a la propera verema). La producció és de 6,5 milions de quilos de raïm. La presentació oficial d'aquesta normativa es farà aquest divendres 17 de maig.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada