dissabte, 30 de novembre del 2019

La Pobla reivindica el seu arròs en una fira de tardor


Quan s’acaba el novembre i arriba el fred que més cala, ve de gust el menjar ben calent i el recolliment a casa. I quin plat millor que un bon arròs brut per a fer passar les hores més gelades? Per reivindicar la qualitat del seu arròs, ja fa cinc anys que la Pobla organitza la Fira de l’Arròs Pobler, que arriba aquest cap de setmana amb tot d’activitats al voltant de la gastronomia i l’agricultura.
Què podem fer aquest cap de setmana: deu propostes
L’arròs acaba essent una excusa per a celebrar la tardor: durant tot el cap de setmana, pels carrers del municipi hi haurà parades, atraccions, una exposició d’animals i bestiar, una mostra de vehicles i maquinària agrícola i el mercat dominical.
Podeu consultar tota la programació de la Fira de l’Arròs Pobler
Entre les activitats més destacades, hi ha la fira agroalimentària, novetat d’enguany, que obrirà dissabte a les cinc de la tarda. La voluntat dels organitzadors és d’oferir una selecció de productes i productors de qualitat de la Pobla. A més, dissabte, a partir de les 9.30, es farà una demostració d’elaboració d’un arròs brut pobler que els assistents podran tastar a partir de les 12.00 en una degustació solidària. Els beneficis es destinaran a l’Associació Espanyola Contra el Càncer.
Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Seitons arrebossats

Ingredients:
800 g de seitons
2 grans d’all
1 ou
farina
sal, oli d’oliva
1 cullerada de vinagre de Xerès
Verdura variada per a acompanyar
Elaboració:
Traiem els caps i les espines dels seitons, els rentem bé i els deixem cinc minuts en aigua freda perquè perdin la sang.
Els salem i per sobre hi tirem un raig de vinagre.
En una paella, amb oli abundant, posem els grans d’all tallats a làmines. Els traiem abans no es cremin.
Preparem un plat amb farina blanca i un altre amb un ou batut.
Enfarinem els seitons, oberts com un llibre, i després els passem per l’ou. Els fregim amb oli ben calent. És un moment. I els escorrem amb paper de cuina.
Mentrestant, fem unes verduretes al vapor pera  acompanyar el plat. Hi tirem per sobre els alls fregits. I ja podem portar el plat a taula.
Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

La dolça relació entre Catalunya i Casamance

Coopérative de Mamans de Ziguinchor
Barri de Lyndiane
Mapa a Google
Aquest dijous al vespre es va presentar a la llibreria Laie de Barcelona Receptes de confitures, un recull de melmelades per a elaborar a casa explicades únicament amb el llenguatge universal dels dibuixos. A més de la il·lustradora Lluïsa Jover, darrere la concepció del llibre hi ha el químic Pere Castells, autor de la taula periòdica de les confitures, i la cuinera i escriptora Georgina Regàs, figura clau en la recuperació i divulgació de la cuina tradicional catalana i impulsora del llaminer Museu de la Confitura de Terrades (Alt Empordà).
Butlletí de notícies de VilaWeb
Rep les notícies de VilaWeb cada matí al teu correu
Des que es va inaugurar aquest museu, el 24 de juliol de 2004, no ha parat de fer exposicions, cursos i celebracions sobre confitures, a més d’investigar nous gustos de melmelades i gelees i, fins i tot, d’elaborar-ne. A la botiga, de fet, en podeu trobar un centenar llarg, algunes de les quals ens transporten a la regió africana de Casamance a través d’una història de casualitats i causalitats.
Per a explicar la connexió d’aquest territori enclavat entre Gàmbia i Guinea Bissau amb Catalunya cal remuntar-se al juny del 2015, quan Regàs va coincidir com a ponent en una conferència TEDxYouth amb Mamadou Saliou, un noi nascut a Ziguinchor, la capital casamancesa, que va arribar a Barcelona amb la idea de jugar a futbol professionalment. Després de passar per un centre de menors, va acabar obrint un negoci de lloguer de bicicletes a la ciutat i va crear una fundació per a ajudar a escolaritzar els nens del barri on s’havia criat, Lyndiane.
L’encontre fortuït de dues ments emprenedores de 84 anys i 24, respectivament, va quedar filmat a A l’ombra del mango, en què s’expliquen les dificultats de la majoria de dones senegaleses per poder oferir educació als seus fills i l’interès de Regàs per implicar-se en la iniciativa solidària de Saliou. Com? Doncs viatjant fins a Ziguinchor per ensenyar a un grup de dones a elaborar confitures i gelees de mango, la fruita local. El 2016 es posava fil a l’agulla de la Coopérative de Mamans de Ziguinchor, una iniciativa autogestionada per mares amb l’objectiu de produir confitures amb què obtenir ingressos per a escolaritzar els fills i millorar les seves condicions de vida.
‘Són unes dones excepcionals que em sedueixen i treballant-hi he après més del que jo els hagi pogut ensenyar, i per això vull lluitar per elles’, explica Regàs, que només l’any passat va anar quatre vegades a Casamance. Alguns dels viatges del 2018 es van deure a un problema amb el primer intent d’exportar melmelades cap a Catalunya, on es preveien distribuir en algunes botigues i supermercats i al Museu de la Confitura.
Mentre espera l’arribada imminent del primer gran carregament, Regàs continua rumiant la manera de consolidar la cooperativa i obrir camí als seus productes més enllà dels petits hotels de Casamance i Catalunya. Explica que acaba de contactar amb els organitzadors del festival més important de melmelades del món, els Marmalade Awards de Dalemain (Anglaterra), per portar-hi les de les mares de Ziguinchor el març vinent: ‘Estic convençuda que les seves confitures poden competir en qualitat amb qualssevol.’
I una mica més: A l’oest de Ziguinchor, a la costa nord de Casamance, hi ha el poble pesquer de Kafountine, on des del 2007 treballa impulsant iniciatives educatives i de desenvolupament l’entitat no lucrativa Catalunya-Casamance. El 2007 hi va obrir una escola d’adults i el 2011 una escola infantil. I el 2015, a més, va posar en marxa un centre d’alfabetització gratuïta per a dones que treballen al mercat de Brikama, a la veïna Gàmbia.
Què és Com a casa?
Tots els articles
—Suggeriments per a la secció: marti.crespo@partal.cat
Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

dimecres, 27 de novembre del 2019

L'oli d'oliva també protegeix de patir diferents tipus de demència

Aceite de oliva Unsplash

L'oli d'oliva s'ha fet mundialment famós no només a causa del seu exquisit sabor, sinó també a les propietats nutritives que aporten els seus àcids grassos monoinsaturats, o greixos bons, que ajuden a reduir el risc de patir malalties cardiovasculars. Ara, un nou estudi ha descobert més beneficis derivats del seu consum. Concretament, efectes neuroprotectors i cognitius que ajuden a prevenir diferents tipus de demència.
Fa temps que es coneixia que aquest aliment millorava l'aprenentatge i el rendiment en les proves de memòria, gràcies als polifenols, uns compostos antioxidants que poden revertir el deteriorament cognitiu a causa d'una malaltia o com a procés de l'envelliment. També, un estudi realitzat en ratolins, va descobrir que l'oli d'oliva verge extra va reduir els primers signes neurològics de la malaltia d'Alzheimer.
Demència
Ara, una nova investigació dona nova llum sobre això. Segons han descobert els experts de la Universitat de Temple a Filadèlfia, Pennsilvània, seguir una dieta rica en oli d'oliva verge extra pot prevenir l'acumulació tòxica de la proteïna tau, que és un signe de desenvolupament de múltiples tipus de demència.
La ingesta d'oli d'oliva verge extra va millorar l'autofagia, és a dir, la capacitat de les cèl·lules cerebrals per eliminar els rebutjos tòxics, i va ajudar a mantenir la integritat de les sinapsis dels rosegadors en els quals es va realitzar l'estudi, que són les connexions entre les neurones. Com a part d'aquest estudi, els investigadors van analitzar l'efecte de l'oli sobre les taupaties, és a dir, les condicions cognitives relacionades amb l'edat en les quals la proteïna tau s'acumula a nivells tòxics al cervell, desencadenant diverses formes de demència.
Els investigadors van utilitzar un model de taupatia de ratolí i van modificar genèticament els seus organismes perquè fossin propensos a acumular quantitats excessives d'aquesta proteïna. En l'Alzheimer i altres formes de demència, com la demència frontotemporal, la proteïna tau s'acumula dins les neurones mentre que a un cervell sa, els nivells normals de la proteïna tau ajuden a estabilitzar els microtúbuls, que són estructures de suport per a les neurones.
En les tauopaties, dins de les neurones s'impedeix que les cèl·lules nervioses rebin nutrients i es comuniquin amb altres neurones. En aquest estudi, els ratolins propensos a les acumulacions de tau van consumir una dieta rica en oli d'oliva verge extra a partir dels 6 mesos. Segons algunes estimacions, això equival a uns 30 anys d'edat humana. Al voltant d'un any després, el que equivaldria a uns 60 anys d'edat humana, els experiments van revelar que els rosegadors propensos a la tauopaties que havien consumit una dieta rica en oli d'oliva verge extra tenien un 60% menys de dipòsits de tau que els rosegadors que no ho havien fet.
Ampolla oli
I no només això, també van obtenir millors resultats en les proves estàndard de memòria de reconeixement d'objectes i laberint i una millor neuroplasticitat. Les anàlisis també van revelar un augment en una proteïna anomenada complexina 1, que també incideix que els cervells realitzin sinapsis saludables (connexions entre neurones). En definitiva, que ha de ser un aliment imprescindible en la nostra dieta.

dilluns, 25 de novembre del 2019

Recepta: crema de llimona

Ingredients:
(per a sis persones)
4 llimones
4 ous
300 g de sucre
50 g de Maizena
1 l d’aigua
Elaboració:
Amb un ratllador fi, ratllem les pells de les quatre llimones i les reservem.
Escorrem els suc de les llimones i el reservem.
Posem un litre d’aigua al foc i quan arrenqui el bull hi afegim la ratlladura i el sucre.
Mentrestant, en un bol, hi posem els ous, el suc de la llimona i la Maizena. Ho batem tot.
Una vegada ben batut, ho aboquem dins l’aigua sense deixar de remenar. Amb el primer bull, retirem la crema del foc i continuem remenant, fins que quedi ben fina.
Colem la crema i la col·loquem en copes o bols individuals i els posem a la nevera. Quan la crema sigui freda, ja la podrem servir.
Podem acabar les postres decorant les copes amb un trosset de fruita i una pela de llimona.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

'Priorat en persona': quan el vi i la literatura es donen la mà

PORRERA 2015 Priorat en Persona
Un projecte literari per implicar els escriptors del país en la vida del Priorat i per potenciar les dinàmiques culturals de la comarca. Això és Priorat en persona, un projecte que ja acompleix 10 anys i que està en la seva sisena edició. Aquest projecte convida escriptors del conjunt dels Països Catalans al Priorat, perquè coneguin aquesta terra a través de la gent d'aquelles terres i així l'incorporin al panorama literari. I, més tard, l'experiència té un retorn amb les visites dels escriptors a centres escolars de la terra, perquè els nens vegin la seva realitat amb els ulls dels altres a través d'una mirada literària. Per donar a conèixer aquest projecte, l'editorial Vibop d'Alella ha publicat un petit llibret, amb una edició molt cuidada, titulat Priorat en persona. Diccionari literari d'un paisatge excepcional. Montse Serra, editora de l'obra, té molt clar perquè calia publicar aquest llibre: "Priorat en persona és un projecte literari que té sentit en aquest país". En l'acte de presentació del llibre i del projecte a la premsa, a l'Ateneu Barcelonès, s'ha brindat amb vi. Però per una vegada no ha estat un vi del Priorat, com el que tasten els escriptors que participen al projecte. Se n'ha preferit un del Celler Rendé Masdéu, de l'Espluga del Francolí, que va ser destruït per la riuada del passat 22 d'octubre. El nom del vi, idoni per al projecte: Inquiet.
ELS GUIAMETS 2015 Priorat en persona

Sis escriptors a la descoberta d'un territori

L'objectiu de Priorat en Persona és fer trobades d'escriptors per fer visible dins l'imaginari literari d'aquest país un territori que no hi és. "El Priorat no és visible, ni dins l'imaginari literari, ni en d'altres. Forma part dels territoris invisibles", explica Roser Vernet, impulsora del projecte i del Centre Quim Soler. El projecte consisteix en portar a fer una immersió de 4 dies a la comarca a un grup de sis escriptors dels Països Catalans, de característiques ben diferents (3 homes i 3 dones, d'edats diferents, que escriguin diversos gèneres literaris...). Seran guiats per 4 persones de la comarca, els anomenats adalils (també tots ells ben diversos), que els duran a llocs insòlits de la comarca. Conviuran durant quatre dies, teixiran vincles amb la gent de la comarca, s'amararan del paisatge i buscaran com donar-li forma literària. "El Priorat és invisible en el món literari català", explica Roser Vernet, que es reafirma en la seva voluntat de fer-lo present en aquest àmbit, "però no a qualsevol preu o de qualsevol manera". Mitjançant la tasca dels adalils els escriptors poden allunyar-se dels tòpics sobre el Priorat i apropar-se d'una forma excepcional a la terra.
Ells, elles i els seus adalils2018
Autors i adalils.

El retorn

Als escriptors que participen en el projecte se'ls demana que, un cop retornats, escriguin textos sobre el Priorat amb format d'entrada de diccionari. Així va creixent una obra en contínua construcció, que representa alhora una expressió individual i col·lectiva, i que es pot consultar mitjançant la pàgina web del Priorat en Persona. El Penedès es dota, així, d'un corpus literari molt especial, fet per escriptors de tots els Països Catalans. Però el projecte no acaba aquí. Un any després de la seva primera visita, els escriptors tornen al Priorat i fan intervencions a les escoles i instituts, i allà es troben amb alumnes que han llegit els seus textos i que han visionat els vídeos de la seva anterior estada a la comarca. Segons Vernet, aquestes trobades tenen un impacte molt fort entre els nens: "És molt interessant quan els escriptors parlen amb els nens d'escrits que es refereixen a les coses que ells coneixen, és molt diferent a que només parlin de les seves obres". Ho confirma Júlia Viejobueno, que era alumna a l'institut quan es va celebrar la primera edició del Priorat en Persona. Va quedar tan impressionada per la trobada que anys després es convertiria en adalil i guiaria d'altres escriptors per la seva comarca. Es sent molt satisfeta del projecte, i apunta que per als habitants del Priorat, és molt important llegir els textos dels escriptors forans que descriuen la comarca amb una mirada fresca i que això ajuda a que els joves de la zona trenquin amb els estereotips negatius sobre la seva terra i el seu futur.
A L'IES PRIORAT

La satisfacció dels escriptors

També els escriptors que han passat pel projecte es senten colpits per l'experiència, que l'andorrà Albert Villaró defineix com "sensacional" i el barceloní Antoni Munné-Jordà com a "inoblidable". Tots resalten el paper que juguen en la trobada els adalils, que "et regalen allò més íntim" i això permet que la visita esdevingui "una vivència molt forta", com explica Ramon Erra. La trobada també reforça els contactes entre els participants, i a la fi, ajuda a establir xarxes entre escriptors, però també entre la gent de la comarca: "és com una família que va creixent", explica Ramon Erra.
Vi avellanes Priorat en persona

Vi i literatura al Priorat

Pel Priorat en Persona ja hi han passat 35 escriptors. Entre ells autors tan reconeguts com Martí Domínguez, Manuel Baixauli, Marina Espasa, Raül Garrigasait, Ramon Solsona... Tota la iniciativa està organitzada pel Centre Quim Soler, la literatura i el vi, una organització privada sense ànim de lucre que dirigeix la Roser Vernet. L'entitat va néixer el 2006, al Molar, i duu el nom de Quim Soler, el qui va ser el company de la Rosa Vernet. Associar vi i llibres no va ser una decisió difícil: "El vi i els llibres hi van formar part de forma automàtica, perquè formen part de la nostra vida", explica la Roser. Ara l'associació ja té 130 socis, bàsicament del Priorat, i la seva vocació és dinamitzar la vida cultural de la comarca. El Priorat en Persona, un dels seus principals projectes, és finançat amb aportacions dels ajuntaments i de cellers i empreses de la comarca.
AL COLL DELS SOLANS 2017 Priorat en persona

El Diccionari en paper

El Diccionari literari del Priorat està penjat a la pàgina web del projecte. El conjunt de l'obra comença a ser extens. L'editorial Vibop ha decidit que valia portar una part d'aquest patrimoni literari prioratí a la màgia del paper imprès, i ho fa mitjançant una plaquette, un llibre de petit format i cuidada edició que vol difondre el projecte i animar a exportar-lo a d'altres paisatges. A Priorat en persona. Diccionari literari d'un paisatge excepcional se'ns explica el projecte i se'ns descriuen els participants i els adalils. Però allò que és més important: hi trobem una tria de les definicions incloses al diccionari. Per exemple, una de l'escriptor infantil Jaume Copons: "Tast a la vinya: Tastar el vi a peu de vinya, és un ara i aquí que ja no pot ser més gran". O el poema de Carles Terès: "Pedra: / Si és seca, se'n fan marges i barraques / Si és menuda, es barreja amb l'avellana o se't fica a la sabata. / Si és picada, se'n fa gent del Priorat". O un de Manuel Baixauli: "Nosaltres: / Des del llit, desvetllat, sent les campanades de les tres de la matinada. / Són les mateixes campanades que degué sentir alguna volta, fa molts anys, el meu pare. I, fa molts més anys, el meu avi. / No passa el temps, passem nosaltres". Indubtablement, el Priorat s'ha amarat de literatura.

dissabte, 23 de novembre del 2019

La temporada de les calçotades arrenca a Valls

calçotada
A Valls, la temporada de calçotades comença de manera oficial dissabte amb la Jornada Gastronòmica del Calçot. L’esdeveniment és una gran festa centrada en la ceba dolça, que aplega els principals restauradors de l’Alt Camp, amb diversos xefs de prestigi, cellers i pagesos. Una jornada que té l’objectiu de reivindicar l’autèntica calçotada i la cuina del calçot.
Des de quan mengem calçots? Les calçotades són el nou plat nacional?
La festa comença amb l’arrencada simbòlica del primer calçot de la temporada en un camp d’un productor de la IGP Calçot de Valls. L’encarregat d’arrencar-lo enguany serà el pastisser Christian Escribà, que prèviament haurà estat nomenat Amic de l’Autèntica Calçotada.
La plaça del Pati serà l’escenari central, amb el Mercat de Tastets de Cuina de Calçot que obrirà a les 11.30. Nombrosos restaurants de la comarca oferiran sis especialitats diferents amb el calçot com a ingredient principal. El preu de la tapa o ració costarà dos euros i es podrà maridar amb els vins de cellers de la Denominació d’Origen Tarragona a dos euros la copa.
A la festa hi haurà també els tallers de demostració de cuina a càrrec de Fran López, el xef ebrenc amb estrella Michelin; David Andrés, del Via Veneto de Barcelona; i Víctor Quintilla, també amb estrella Michelin al restaurant Lluerna. Tots oferiran receptes amb calçots.
Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

El Banc d’Aliments recull més de quatre mil tones de menjar durant el Gran Recapte

El Banc d’Aliments ha quantificat en més de 4 milions de quilos el menjar recollit durant el Gran Recapte, que enguany ha complert onze anys. En declaracions a l’ACN, el seu director a Barcelona, Lluís Fatjo-Vilas, ha assegurat que la valoració és molt positiva perquè es constata que ha estat ‘una mobilització ciutadana multitudinària’.
A més, recorda que la xifra definitiva no se sabrà fins a mitjan mes de desembre, de manera que pot augmentar. Recorda que l’any passat es van recollir 4,5 milions de quilos de menjar i apunta que enguany es va en la línia dels altres anys. Hi ha participat més de 28.000 voluntaris que han cobert els gairebé 3.000 punts de recollida arreu del territori.
Butlletí de notícies de VilaWeb
Rep les notícies de VilaWeb cada matí al teu correu
Segons Fatjo-Vilas, la xifra donada no és tancada perquè encara falten molts aliments per a recomptar. Com ha recordat, són moltes les caixes que hi ha repartides pel territori i, per tant, fins que no hagin estat totes comptabilitzades no se sabrà quants quilos s’han recollit realment.
Com ha informat l’entitat, avui mateix han començat les tasques de classificació de tots els aliments perquè es puguin començar a distribuir dilluns. El menjar arribarà a les 700 entitats d’iniciativa social amb qui col·laboren els Bancs dels Aliments i es farà arribar als 196.000 atesos.
Així i tot, recorden que la campanya de donació continuarà activa fins al 15 de desembre a la web del Gran Recapte.

‘No deixa de sorprendre’

Roser Brutau, presidenta de la Federació Catalana de Bancs dels Aliments, ha afirmat en un comunicat que a la seva entitat ‘no deixa de sorprendre que, tot i que són onze els anys en què s’ha apel·lat a la solidaritat col·lectiva, la gent continua responent-hi amb un compromís ferm’.
La Federació recorda que la campanya, de fet, no s’acabarà fins al 15 de desembre, car es podrà tramitar la donació a la web del Gran Recapte.
Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot
 

El celler Rendé Masdéu distribuirà 10.000 ampolles del ‘Vi Solidari’ per refer-se després dels aiguats

Així van quedar algunes ampolles de celler Rendé Masdéu després de la riuada
El celler Rendé Masdéu ha presentat aquest dissabte el ‘Vi Solidari‘ a l’Espluga de Francolí. El vi s’ha elaborat amb les aportacions, principalment, dels cellers de la DO Conca de Barberà i està previst que distribueixin unes 10.000 ampolles. Els diners recaptats amb aquesta iniciativa solidària es destinaran a la construcció de les noves instal·lacions Rendé Masdéu, ja que els aiguats, d’ara fa un mes, les van engolir. La propietària del celler, Mariona Rendé, ha agraït el suport rebut del sector i ha subratllat que el nou vi és un vi ‘jove, fred i molt versàtil’. A banda, durant aquest cap de setmana, la Riuada Solidària ha organitzat un reguitzell d’activitats en benefici dels afectats per la llevantada.
El vi s’ha elaborat amb diferents varietats de la Conca de Barberà, com són el trepat o el cabernet. Es tracta d’un vi jove, fred, especiat amb fruita, que segons Rendé, és un vi ‘molt versàtil que pot maridar molt bé tant amb un pa amb tomaca com una carn a la brasa’. La família Rendé Masdéu vendrà aquestes ampolles als distribuïdors que venen als supermercats i als especialitzats. Tot i que encara no saben com evolucionaran les vendes, la recaptació es destinarà a la construcció d’unes noves instal·lacions.
Butlletí de notícies de VilaWeb
Rep les notícies de VilaWeb cada matí al teu correu
‘Estem súper agraïts. Sempre dic que ni vivint cent anys tindríem temps per agrair tot el suport de la gent i del sector. És una cosa que no ens esperàvem’, ha expressat la propietària. Per això, ha tornat a agrair l’ajuda rebuda per part dels proveïdors que han proporcionat la matèria primera – ampolles, taps, etiquetes, cartó- per fer viable la recuperació del seu negoci.
En la presentació, conduïda pel periodista Xavier Graset, també s’ha presentat l’etiqueta solidària que es podrà afegir a les ampolles dels elaboradors de vi de Catalunya que ho vulguin. D’aquesta manera, els cellers col·laboradors recaptaran un euro per cada botella.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

dimecres, 20 de novembre del 2019

Nandu Jubany cuina truites de bolets amb sifó, i els gelats de xuixo triomfen al Fòrum Gastronòmic de Barcelona


TRINITAT GILBERT
BARCELONA

Nandu Jubany cuina truites de bolets amb sifó, i els gelats de xuixo triomfen al Fòrum Gastronòmic de Barcelona


El cuiner Nandu Jubany ha deixat bocabadats els passavolants que l’han vist cuinar a l’estand d’Estrella Damm amb la seva truita de bolets, on ha estat dos dies, ahir dilluns i avui dimarts. La clau, el sifó, que li ha permès que la preparació amb ou quedés esponjosa, i no flàccida i sense consistència, com sovint queda als fogons de casa. Mentrestant, el cuiner Paco Pérez ha cuinat la gamba de Llançà (sempre de Llançà!) com actualment la cuina, en espeto. Les cues per tastar-la han sigut el senyal de l'èxit. Els Premis InnoFòrum han premiat el gelat de xuixo, de l’empresa Cupio Elaborats del Territori. I el pastisser Víctor Gonzalo, del restaurant Àbac, ha aconseguit el premi com a millor pastisser de postres de restaurant a la final dels V premis TheBestDessert-Espaisucre. Tot ha tingui lloc al Fòrum Gastronòmic de Barcelona, organitzat per Alimentaria Exhibitons dins del recinte de Fira de Barcelona, que acabarà dimecres 20 de novembre.