I entre els processos d’elaboració, va desgranar les diverses maneres de fer un dolç a partir del raïm sobremadurat o del deshidratat, l’adhesió d’alcohol o la parada de la fermentació. La denominació de vi naturalment dolç, a partir de l’assecatge al cep, la verema tardana, la congelació al mateix cep, la botrytis noble; o bé sistemes de pansificar-lo fora del cep, com ara el pansificat de cambra o al sol, la maduració en damajoanes o tines de fusta, el vi bullit…
Després d’aquestes nocions bàsiques (sobre les quals no entrarem al detall), la sommelier va oferir un tast de quatre dolços elaborats de maneres diferents, maridats amb quatre sorprenents tastets gastronòmics obra del restaurant la Cuina del Guinardó, propietat de la família Velasco.
Llopart Nèctar Terrenal Semidolç 2016
Escumós de Corpinnat, de Subirats, al Penedès. Elaborat amb les varietats xarel·lo i parellada al 50%, aquest escumós conté 38 grams de sucre per litre. Té un carbònic molt ben integrat.La sommelier hi va plantejar un maridatge de contrast, amb una tapa de bacallà amb crema de porro i pebrot del piquillo amb un punt de pimentó. La tapa en potencia la frescor, que fa desaparèixer una part de la dolçor que conté l’escumós.
Penjat d’un fil 2018 del celler Can Roda
Aquest dolç DO Alella, de Santa Maria de Martorelles, té 11,5º i és
100% de pansa blanca. La concentració de sucre s’aconsegueix collint el
raïm madur, deshidratant-lo penjant els gotims d’un fil durant tres
mesos i parant-ne la fermentació en fred.Montse Velasco hi va maridar una croqueta de gorgonzola amb nous.
Ambre 2009 del celler Mas Llunes
Seguidament, es va entrar en els dolços de l’Empordà, amb una
garnatxa de Garriguella elaborada per aquest celler familiar. Es tracta
d’un dolç ranci. En aquest cas el raïm es cull sobremadurat i el procés
de fermentació es para afegint-hi alcohol.Montse Velasco va maridar aquest dolç amb una torradeta de sobrassada (del forn Trinitat i de Xesc Reina, respectivament) amb cacauets petits del Brasil.
Simfonia en dolç 2007 del celler Sangenís i Vaqué
Es tracta d’un celler familiar de Porrera, DOQ Priorat, propietat de
Pere Sangenís i Conxita Vaqué fundat el 1978. És un vi naturalment dolç,
fet de garnatxa i una mica de carinyena, de 15,5º. Criat amb bótes de
roure, tira una mica cap al dolç ranci.Montse Velasco va proposar un maridatge jugant també amb el dolç: panet de xocolata negra (també del forn Trinitat), amb un punt de taronja i una capa de sucre de glassa pel damunt.
Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada