divendres, 23 de novembre del 2018

Recepta: pomes farcides o farcit de festa major

Ingredients:
8 pomes mitjanes Royal Gala
150 g de carn de vedella
150 g de magra de porc
1 pit de pollastre petit
2 ous, llimona, 2 o 3 melindros
2 preses de xocolata sense llet
50 g de sucre
50 g d’ametlles torrades
sal, oli, llard, canyella, torró de Xixona (si es vol), pebre
brou (tant com calgui)
Per rostir les carns, com s’acostumi (admet llard, pastanaga, cebeta, alls,…)
Elaboració:
El dia abans rostim les carns juntes.
Un cop rostida, trinxem la carn amb un raig de suc de llimona i la pastem bé amb un ou batut. Si queda massa sucosa, l’espessim amb un melindro.
Rentem i assequem les pomes, els traiem el cor i les llavors, per la part oposada al pèndol, i farcim el forat amb la pasta de carn.
Posem una paella amb oli al foc. Suquem la poma per la part del farciment en ou batut i la posem a fregir a la paella per afermar el tap, per després sofregir tota la poma. Posem el suc de la cocció de la carn que ens ha quedat en una cassola de terrissa. A mesura que enllestim el fregit de la paella, hi col·loquem les pomes, amb el tap de carn cap amunt. Si cal, afegim una mica més d’oli. Tres o quatre escarrotxes de llimona, un polset de sal, una escampada de sucre.
Afegim brou fins a cobrir les pomes. Quan les pomes canvien de color (mitja hora, més o menys), afegim una picada amb melindros esmicolats, xocolata ratllada, ametlles ben fines, sucre i, si es vol, els torrons i la canyella. I continuem la cocció.
L’endemà, tornem a escalfar la cassola, damunt d’una planxa de ferro i a foc ben lent. Repetim aquest procés durant quatre dies. És la manera de confitar les pomes, fer-les gustoses i amb un suc espès i perfumat. Sobretot, cal vigilar la cocció, perquè és un guisat molt fàcil d’enganxar-se.

 

Recepta: Bacallà amb espinacs, patata i allioli

Ingredients:
4 trossos de morro de bacallà
2 manats d’espinacs
4 patates mitjanes
Per a fer l’allioli:
1 ou (només el rovell)
2 grans d’all
oli i sal
Elaboració:
Bullim el bacallà amb poca aigua i quan comenci a fer l’escuma apaguem el foc.
També bullim els espinacs deu minuts i els escorrem ben escorreguts.
Bullim les patates amb pell fins que siguin cuites.
En una safata d’anar al forn, posem els espinacs a la base i a sobre les patates pelades i tallades a rodanxes. Esmicolem el bacallà per sobre les patates. Cobrim la safata amb l’allioli.
Enfornem i gratinem el plat durant un quart d’hora a 200 graus. Ja podem servir.

Valls inaugura la temporada del calçot

A Valls, la temporada de calçotades comença de manera oficial dissabte amb la Jornada Gastronòmica del Calçot a Valls. L’esdeveniment és una gran festa que té la ceba dolça com a protagonista i aplega els principals restauradors de l’Alt Camp amb diversos xefs de prestigi, cellers i agricultors. Carme Ruscalleda, que acaba de tancar l’etapa al seu restaurant Sant Pau, serà l’encarregada d’arrencar el primer calçot. Aquest acte carregat de simbolisme dóna per encetada la temporada de calçots i es farà en un camp proper a Valls on es produeix la IGP Calçot de Valls.
La plaça del Pati serà l’escenari central de la festa, amb el Mercat de Tastets de Cuina de Calçot. Allà, diversos restaurants de la comarca oferiran una desena d’especialitats diferents amb el calçot com a ingredient principal. El preu de la tapa o ració costa dos euros i es podrà maridar amb els vins de sis cellers de la Denominació d’Origen Tarragona a un euro la copa. En el decurs de la festa, també s’atorgarà a Carme Ruscalleda el títol d’Amiga de l’Autèntica Calçotada.
Butlletí de notícies de VilaWeb
Rep les notícies de VilaWeb cada matí al teu correu
Un altre dels actes destacats de la jornada són les demostracions de cuina, en què cada any participen un bon reguitzell de cuiners de prestigi. L’objectiu és explorar totes les possibilitats gastronòmiques que el calçot ofereix i per això protagonitzarà diversos plats. Enguany hi participaran els xefs Albert Raurich, del restaurant especialitzat en cuina asiàtica Dos Palillos; Carles Abellán, del restaurant barceloní La Barra; i Joel Castanyé, del restaurant La Boscana, de Bellvís, que opta per la cuina tradicional de qualitat.
Aquesta és una de les moltes propostes que us oferim per al cap de setmana. Si voleu descobrir-ne més, cliqueu a Què podem fer aquest cap de setmana: deu propostes

diumenge, 11 de novembre del 2018

La Guia de vins de Catalunya, un retaule ric i divers

El Diccionari català-valencià-balear conté una accepció de la paraula ‘retaule’ que s’ajusta a allò que es va viure aquesta setmana en la presentació de la Guia de vins de Catalunya 2019, elaborada per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo, i l’atorgament dels premis als vins més ben puntuats. La definició diu així: «Retaule: Escena, sia de paisatge, sia de persones, que s’ofereix a la vista o a la consideració.» Perquè el conjunt de vins i cellers premiats en aquesta edició de La Guia té dues virtuts: per una banda, representa pràcticament tot el paisatge vinícola del Principat, on hi són presents gairebé totes les denominacions d’origen. Per altra banda, ens endinsa en molts projectes vinícoles petits, uns emergents, altres consolidats, molts valorats perquè recuperen varietats a punt de desaparèixer, que contenen un ventall de valors i maneres d’entendre la viticultura prou diferents, que arriben fins a l’agricultura biodinàmica. I aquest retaule de persones i paisatges construeix un retrat potent i atractiu del que és avui el món del vi a Catalunya. Ric i divers.
Enguany el vi més ben valorat de tota La Guia és el Picapoll Negre 2015 del celler Heretat Oller del Mas, DO Pla de Bages. Aquest vi també ha estat destacat com el Millor vi negre i el Millor vi de varietat recuperada. Aquest celler el va fundar el 2003 la família Margenat, hereus d’un mas que es remunta al segle X. Tradicionalment havien cultivat la vinya i venien el raïm a altres viticultors, fins que Franc Margenat (36a generació de la família, els agrada dir) va decidir fundar el celler i elaborar el vi propi. Pel que fa a la recuperació del picapoll negre, la història comença amb uns quants ceps vells abandonats que es trobaven a la finca. Els van fer analitzar genèticament i van entendre que aquells ceps havien de ser picapoll negre, perquè genèticament coincidien en un 99% amb el picapoll blanc. Van recuperar aquesta varietat plantant una vinya el 2006. La primera anyada embotellada fou la del 2012. I ho feren com a monovarietal. El picapoll negre és una varietat que dóna poc color i poc grau i és delicada per a treballar en grans volums. Ells ara en fan un vi de 12º i una producció que no arriba a les tres mil ampolles. És el vi de gamma més alta del celler. Aquest 2015 ha fet una criança de dotze mesos en bóta nova i bóta vella.
Durant la presentació de La Guia de vins de Catalunya al Museu marítim de Barcelona, es van atorgar divuit premis (deu dels quals destacaven els millors vins monovarietals de varietats autòctones) que referenciem al final de l’article. Però abans, recollim quatre històries més de paisatges, vins i persones premiades en aquesta edició:
Segurament, el projecte més radical en propòsits i valors que s’ha premiat és el de Joan Rubió, que treballa l’agricultura biodinàmica. La Guia ha destacat el seu Tiques 2017 com el millor Xarel·lo d’enguany. És plaent escoltar Joan Rubió com parla de la vinya, de la importància de la biodiversitat del sòl, i dels processos que segueix per fer els seus vins, de com combat les malures amb infusions, i que tot el procés és manual.  El Tiques 2017, l’ha fet macerar vuit dies amb les pells i sense premsar i després l’ha tingut tres setmanes en àmfora vermella.
Els vins blancs brisats, o sigui, els que fermenten amb la brisa (sigui només amb les pells o amb les pells i la rapa) tendeixen a ser cada vegada més apreciats i se’n troben cada vegada més referències al mercat. En aquesta edició La Guia n’ha premiat uns quants, entre els quals l’Escabeces 2016, Vinyes del Tiet Pere, DO Tarragona, Millors vi rosat (ex aequo amb dos més). Aquest és un projecte de Mercè Salvat i Oriol Pérez de Tudela (Sine Qua Non i Camí de la Font), juntament amb René Barbier i Sara Pérez (Venus la Universal). Tots quatre es van proposar a partir del 2014 salvar les vinyes de cartoixà vermell que s’estaven arrencant al poble de Vilabella, ja que el poc rendiment d’aquesta varietat era penalitzat pels cavistes i molts pagesos de la zona arrencaven les vinyes. Ells cultiven una vinya de seixanta-dos anys i han estat treballant aquesta varietat durant quatre anys per entendre-la i fer-li pujar el grau. Segons explica Oriol Pérez de Tudela, baixant el rendiment a 3500 kg han aconseguit augmentar el grau alcohòlic fins als 12º. De manera que la idea de fons que n’extreu és que ‘no farem grans vins si no fem un equilibri de rendiments’. Una idea de fons que ha de tenir en compte tot el sector.
Una altra història de recuperació és la que hi ha darrere del Millor vi de Sumoll negre, elaborat pel celler Solergibert a la DO Pla de Bages. El sumoll negre 2017 neix d’una vinya de 112 anys de gairebé una hectàrea i de la qual se’n treu un rendiment escàs d’uns mil quilos. Aquesta varietat es cultivava molt en aquest territori, però als anys noranta es va començar a arrencar en favor d’altres varietats, sobretot franceses. Ells també el van arrencar tot. Tanmateix, el 2013, es van quedar aquesta vinya vella, propietat d’un avi de prop d’Artés (en viudet li diuen), de més de noranta anys, que la tenia de feia moltes dècades i que no havia arrencat perquè se’n feia un vi per a consum propi. Ara el celler Solergibert ha recuperat dues vinyes velles més de sumoll, i tot que són petites, el procés de recuperació d’aquesta varietat continua creixent.

La Guia de vins de Catalunya 2019 conté 1403 vins tastats de 267 cellers, de les dotze denominacions d’origen catalanes. I els premiats d’aquesta edició (o sigui, els més ben puntuats) han estat:
  • Premi La Guia 2019 al Millor Vi Negre i Millor Vi de l’edicióPicapoll Negre 2015, Celler Oller del Mas, DO Pla de Bages.
  • Premi La Guia 2019 al Millor Vi Blanc: Ex aequo Metamorphika Sumoll Blanc Brisat 2017, Celler Costador, DO Catalunya i Masia Carreras Blanc 2016, Celler Martí Fabra, DO Empordà.
  • Premi La Guia 2019 Millor Vi Rosat: Ex aequo Escabeces 2016, Vinyes del Tiet Pere, DO Tarragona, Finca Olivardots Rosa d’Àmfora 2017,Vinyes d’Olivardots, DO Empordà, i Dido “La Solució Rosa” 2016, Celler Venus La Universal, DO Montsant.
  • Premi La Guia 2019 al Millor Vi Escumós 2019: Paratge Qualificat Turó d’en Mota 2004, Celler Recaredo, DO Cava.
  • Premi La Guia 2019 Millor Vi DolçAlta Alella 1981 Ismael Manaut, Celler Alta Alella, DO Alella.
 En les categories de premis honorífics, els guanyadors han estat:
  • Premi La Guia 2019 Vi de Patrimoni: La Pell Negre 2017, Celler Lagravera, DO Costers del Segre.
  • Premi La Guia 2019 Vi de Cupatge Històric: Mestres Mas Via Vintage Brut Gran Reserva Mágnum 2000, Caves Mestres, DO Cava.
  • Premi La Guia 2019 Trajectòria: Pere Bonet i Ferrer
 Enguany, com a novetat s’han afegit els premis a millors vins monovarietals de varietats autòctones:
  • Premi La Guia al Millor Carinyena Negra 2019: Vall Llach Mas de la Rosa Vi de Finca 2016, Celler Vall Llach, DOQ Priorat.
  • Premi La Guia al Millor Garnatxa Negra 2019, Ex Aequo: Venus de La Figuera 2014, Celler Venus La Universal, DO Montsant i Vi d’Altura Les Manyes 2015, Terroir al Límit, DOQ Priorat.
  • Premi La Guia al Millor Sumoll Negre 2019: Sumoll de Solergibert 2017, Celler Solergibert, DO Pla de Bages.
  • Premi La Guia al Millor Trepat Negre 2019: La Coma Trepat 2017, Celler Molí dels Capellans, DO Conca de Barberà
  • Premi La Guia al Millor Garnatxa Blanca 2019: Pla de Pey 2016, Vins El Tros, DO Terra Alta.
  • Premi La Guia al Millor Macabeu 2019: Brisat del Coster Macabeu 2017, Celler Mas Foraster, DO Conca de Barberà
  • Premi La Guia al Millor Moscatell 2019: Vinum Verum Muscat 2016, Terroir al Límit, DOQ Priorat.
  • Premi La Guia al Millor Parellada 2019: L’Home Peix 2017, Agrícola de Corbera d’Ebre, DO Terra Alta.
  • Premi La Guia al Millor Picapoll Blanc 2019: Foranell Picapoll 2016, Celler Quim Batlle, DO Alella.
  • Premi La Guia al Millor Xarel·lo Blanc 2019: Tiques 2017, Joan Rubió, vi sense DO.

Recepta: Bacallà amb espinacs, patata i allioli

Ingredients:
4 trossos de morro de bacallà
2 manats d’espinacs
4 patates mitjanes
Per a fer l’allioli:
1 ou (només el rovell)
2 grans d’all
oli i sal
Butlletí de notícies de VilaWeb
Rep les notícies de VilaWeb cada matí al teu correu
Elaboració:
Bullim el bacallà amb poca aigua i quan comenci a fer l’escuma apaguem el foc.
També bullim els espinacs deu minuts i els escorrem ben escorreguts.
Bullim les patates amb pell fins que siguin cuites.
En una safata d’anar al forn, posem els espinacs a la base i a sobre les patates pelades i tallades a rodanxes. Esmicolem el bacallà per sobre les patates. Cobrim la safata amb l’allioli.
Enfornem i gratinem el plat durant un quart d’hora a 200 graus. Ja podem servir.

dissabte, 10 de novembre del 2018

Santa Coloma de Farners, capital de la ratafia

Després de recollir les herbes pels volts de Sant Joan, deixar-les macerar quaranta dies a sol i serena i endolcir-la, la ratafia arriba ara al moment òptim de consum. Per això, aquest cap de setmana es fa a Santa Coloma de Farners la Festa de la Ratafia, la cita més veterana relacionada amb aquest licor d’elaboració casolana. És un esdeveniment organitzat per la Confraria de la Ratafia, una entitat sense ànim de lucre amb orígens que es remunten a l’època medieval i que mobilitza tot el poble.
L’activitat estrella de la festa és el concurs de ratafies casolanes. És el més antic que es fa al país, compta amb ratafies elaborades a tots els racons del planeta i el jurat és format per un bon reguitzell d’experts en la degustació d’alcohols: periodistes especialitzats, sommeliers, elaboradors… Però si voleu tastar la ratafia, la festa ofereix una bona fira amb totes les marques del Principat que elaboren aquest licor. Perquè la ratafia no és pas exclusiva de Santa Coloma ni de la zona de les Guilleries, sinó que hi ha tradició d’elaborar-ne a tota la meitat nord del país.
Butlletí de notícies de VilaWeb
Rep les notícies de VilaWeb cada matí al teu correu
Saps com fer ratafia? T’oferim la recepta de l’Herbolari de Sau
Però més enllà dels actes al voltant de la ratafia, hi ha activitats per a tots els gustos. En l’apartat musical, destaquen els concerts de Smoking Souls, el Poni Pisador, Alidé Sans, Balkan Paradise Orchestra i Xavi Lozano. La mainada tindrà un espai a la Vela de Circ, al pati de l’escola la Salle, amb actuacions i tallers. També hi haurà actes de cultura popular, com ara una cercavila de gegants amb colles convidades i el ball de diables.
Els millors experts de la ratafia i les plantes
Amb motiu de la Festa de la Ratafia, els millors experts fan parada a Santa Coloma de Farners per difondre la infinitat de possibilitats que té la ratafia, les plantes i els productes que se’n deriven. Hi haurà el xocolater Ivan Pascual, que va presentar un bombó condimentat amb ratafia al Campionat Mundial de xocolaters, i el barista Damià Mulà, autor del llibre Còctels amb ratafia. Es farà un col·loqui sobre els secrets de l’elaboració de ratafia amb l’enginyer agrònom i expert en licors casolans Josep Escudero i un altre amb Joan Tàpies, director del Museu del Vermut de Reus.
Aquesta és una de les moltes propostes que us oferim per al cap de setmana. Si voleu descobrir-ne més, cliqueu a Què podem fer aquest cap de setmana: deu propostes

 

dimarts, 6 de novembre del 2018

Els primers finalistes del Cartaví 2018 són vuit restaurants de Girona

Els primers finalistes del Cartaví 2018 són vuit restaurants de Girona

La primera semifinal d'aquest concurs que premia la presència de vins catalans a les cartes dels restaurants s'ha fet al Patronat de Turisme de Girona
El jurat de la senifical gironina del concurs Cartaví
El jurat de la senifical gironina del concurs Cartaví | AVC
Vuit restaurants de les comarques gironines han estat escollits finalistes del premis Cartaví 2018 per un jurat professional que s'ha reunit aquest dimarts a la seu del Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona.

Els restaurants que passen a la final són en la categoria A, és a dir que el preu mitja supera els 40€ són:
-Vicus Restaurant de Pals
-Es Portal Hotel gastronòmic de Pals
-Casamar de Llafranc
-Entre dos Mons de Palamós

En la categoria B, amb un preu mitjà entre 20€ i 40€ són:
-Es Baluard de Cadaqués
-El Llevataps de Girona
-Voramar Restaurant de Portbou

Finalment en la categoria C amb un menú de menys de 20€ el finalista és:
Macabeu de Palamós.

En aquesta primera semifinal, el jurat que ha valorat les cartes de vins de la província gironina ha estat format per: Audrey Doré, Sommelier delegada de la província de Girona de l’ACS, Xavier Albertí, President del CRDO Empordà, Marta Casas, responsable de la Ruta del Vi de l’Empordà  i representant del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Josep Font, representant de la Unió d’Hostaleria i Turisme Costa Brava Centre i la Cuina de l’Empordanet, Carles Playà, representant de l’Associació Catalana d’Enòlegs i Pep Nogué, Assessor Culinari del Segell Girona Excel·lent i director de Gastronomia del CIB Culinary Institute Barcelona.

L’Associació Vinícola Catalana, organitzadora d’aquests premis, es mostra satisfeta per l’interès que suscita aquest tipus d’acció, ja que animen el consum de vins catalans a l’hora que desperta la curiositat del consumidor per saber més sobre el vi que esta consumint, de la zona d’origen del vi, del seu procés d’elaboració, de les seves particularitats, etc.

La voluntat de Cartaví és distingir els restaurants catalans que realitzen dia a dia una important defensa i promoció dels vins emparats en qualsevol de les onze denominacions d’origen catalanes. En aquesta edició, l’Associació Vinícola Catalana compta amb la col·laboració de l’INCAVI, de  les 11 Denominacions d’Origen Catalanes, l’Associació Catalana d’Enòlegs, l’Associació Catalana de Sumillers, les Diputacions de Barcelona, Lleida, Tarragona i Girona i de la Fundació per a la Investigació del Vi i la Nutrició.

Carles Llarch (ceramista): “Una àmfora pot pujar un vi fins a la glòria o bé destrossar-lo”

Cerca

Carles Llarch (ceramista): “Una àmfora pot pujar un vi fins a la glòria o bé destrossar-lo”

Entrevista a Carles Llarch, el gran referent a Catalunya de la producció artesana de gerres ceràmiques per a elaborar vi
Vadevi
El ceramista Carles Llarch
El ceramista Carles Llarch | Ramon Francàs
Cada cop que reunia 6 pessetes, de minyó, el vilafranquí Carles Llarch es comprava una capseta de plastilina (pasta modelable composta d'argila plàstica, cera, oli, sofre i zinc) i modelava i modelava fins a omplir a vessar el seu armari d’infinitat de peces. Després va passar per una època adolescent “golfa”, i només pensava en passar-s’ho bé i en “sobreviure dia a dia”. Però un bon dia, l’any 1986, se li va despertar novament la dèria per modelar, i ja no ha parat. Va triar l’ofici artesà de ceramista i no ha deixat d’afaiçonar peces amb argiles i terres. Diu que no sap, ni vol saber, quantes peces ha arribat a fer. El seu és un ofici que consisteix en donar forma, vida i utilitat a les terres amb les seves mans. Així resumeix la seva feina: “Aigua i pols, barrejades i pastades, fang a punt per donar forma amb les mans i deixant assecar les peces al vent de la marinada; per acabar al forn, el foc transforma el fang en ceràmica”.

Carles Llarch, com l’escultor Auguste Rodin, creu que l'art és el plaer d'un esperit que penetra en la naturalesa i descobreix que també aquesta té ànima. La seva sòlida formació s’ha modelat a centres com l’Escola-taller d'Arts i Oficis de Vilafranca del Penedès, el  taller de restauració del Museu de Ceràmica de Barcelona, l’Escola de Ceràmica de la Bisbal d'Empordà, l’Escola d'Arts Aplicades de Tarragona o amb el ceramista Wali Hawes a Palau de Plegamans.

Carles Llarch amb una de les seves à mfores
Carles Llarch amb una de les seves àmfores | xx

S’hi posa cada dia a les vuit del matí a l’obrador que té a casa seva, a la privilegiada talaia alt penedesenca de La Mata Vella de Font-rubí. Va començar fent peces decoratives, “d’aquelles que t’agrada veure a casa” i “algun encàrrec per sobreviure, del sector de la construcció”. Acumula una vintena d’exposicions i ha treballat en la restauració ceràmica de la Font de Sant Magí de Vilafranca del Penedès, l’Hospital de Sant Pau de Barcelona, els palaus barcelonins de la Fira de Mostres, el campanar de Santa Maria de Vilafranca del Penedès, la Casa-Museu Pau Casals de Sant Salvador (El Vendrell), el monestir de Sant Sebastià dels Gorgs (un antic i bell cenobi benedictí d’Avinyonet del Penedès) i fins i tot a la basílica de la Sagrada Família.

Avui, però, és tot un referent a Catalunya en la producció artesana d’àmfores (només aquelles que tenen dues anses i forma de fus) i gerres ceràmiques per a elaborar i criar vins. N’ha fet per a cellers catalans com ara Heretat Mont-Rubí, Mas Candí, La Salada, Cal Tiques Joan Rubió, Avgvstvs Forvm, Parés Baltà, La Gravera, Alta Alella, Vinyes Singulars, Anna Martí de Ca n’Estruc o Sicus, entre d’altres. També ha arribat a rebre encàrrecs des dels Estats Units d’Amèrica o del celler Les Freses de Jesús Pobre (Dènia). En fa des de 75 cl. de capacitat a 1.000 litres, a uns preus que poden oscil·lar entre els 15 i els 1.500 euros, depenent dels accessoris.

“Fer de supermercat de l’àmfora és absurd, no té cap mena de sentit”

Recorda que antigament s’havia fet més ceràmica que no pas vi al Penedès, i que hi havia hagut un gran nombre de bòbiles. El vi i la ceràmica, segons Llarch, van ser descoberts per l’home per atzar. Considera que els matisos que una gerra ceràmica pot aportar a un vi són “infinits”. En aquest sentit afegeix que “una àmfora pot pujar un vi fins a la glòria, o bé destrossar-lo”. No accepta, així com així, cap encàrrec. De fet, no treballa si no s’implica en cadascun dels projectes. I arriba a afirmar que “fer de supermercat de l’àmfora és absurd, i no té cap mena de sentit”.

Carles Llarch i una de les seves à mfores per fer vi
Carles Llarch i una de les seves àmfores per fer vi | xx

Aquest ceramista penedesenc no té dubtes que la millor terra és “la que més estimes”. Ara, per fer les seves peces, s’inclina per aquelles terres que “més respecten el vi”. No totes les terres valen. Recomana als seus clients ni tartaritzar ni, molt menys, recobrir interiorment les seves gerres amb resina epoxi. Reconeix que en la seva feina no tot és treball manual i química, sinó que també cal certes dosis d’intuïció. Puntualitza, però, que “la intuïció sense coneixement és absurda”. O sigui, des del coneixement i l’expertesa intenta “imaginar” com serà el vi que passarà pels seus atuells ceràmics.

D’entrada pot donar la sensació que és un personatge esquerp, però en realitat és pura passió. Carles Llarch, com el cantautor i poeta Silvio Rodríguez, és dels que pensa que “només l'amor engendra la meravella, només l'amor converteix en miracle el fang”.

Un diputat del PP demana que li parlen en castellà «per educació»

La DO Catalunya busca el millor bloc de vins

La DO Catalunya busca el millor bloc de vins

Per sisè any, aquesta denominació d'origen organitza el concurs BlocDOCat, i els candidats es poden inscriure fins el proper 18 de novembre
Concurs de BlocDOCat

La Denominació d’Origen Catalunya organitza enguany el 6è Concurs BlocDOCat, i ho fa amb novetats respecte a les categories de participació. Es buscarà el Millor text sobre #vicatalà i cultura vitivinícola, el Millor vídeo sobre #vicatalà i cultura vitivinícola i la Millor imatge sobre #vicatalà i cultura vitivinícola.

Els tres premis estaran valorats en 2.000€ i qualsevol text, vídeo o imatge presentat a concurs haurà de publicar-se en les xarxes socials (Twitter, Facebook, Instagram o YouTube) etiquetant a la DO Catalunya i afegint l’etiqueta #VIBlocDOCat.

Les inscripcion estan obertes fins diumenge 18 de novembre a través de la web de la DO Catalunya omplint el formulari pertinent per a cada categoria.

Una altra de les novetats és que el concurs no comptarà amb categories en funció de l’origen dels participants. Qualsevol persona, de qualsevol lloc del món podrà presentar-se a qualsevol de les 3 categories establertes i en qualsevol de les llengües permeses en el concurs: català, castellà i anglès.

La finalitat del concurs ha estat sempre la de reconèixer i premiar la difusió dels valors de la cultura del vi i concretament del vi català, seguint sempre una visió innovadora i creativa. Seguint aquest criteri, la DO Catalunya vol reconèixer els espais virtuals que serveixen com a plataforma de reflexió, divulgació o intercanvi d’opinions i sobretot els nous suports i canals que han aparegut els darrers anys.

Com s’atorgaran els premis

Un jurat multidisciplinari valorarà totes les candidatures i, en aquesta ocasió, nomenarà un guanyado per a cada categoria. Però a més podrà atorgar fins a 2 mencions especials per categoria, si s’escau, que guanyaran uns lots de vins DO Catalunya.

Trobareu les bases del concurs seguint aquest enllaç. 

6è Concurs BlocDOCat

6è Concurs BlocDOCat

Home6è Concurs BlocDOCat
La Denominació d’Origen (DO) Catalunya organitza el VIè concurs BlocDOCat amb la finalitat de reconèixer i premiar les iniciatives particulars per difondre els valors de la cultura del vi i del vi català. La DO Catalunya manté una visió innovadora i creativa del vi, i amb aquest criteri vol reconèixer els espais virtuals de reflexió, divulgació, intercanvi d’opinions, valoracions i tastos de vins catalans, una eina que considerem important i de gran projecció per a la difusió de la cultura del vi, en especial a Catalunya.

Al llarg dels més de 10 anys del Concurs BlocDOCat, el món de la comunicació ha viscut grans canvis: han aparegut nous suports i canals i d’altres han perdut pes i/o presència. El concepte transmèdia esquitxa la majoria de les comunicacions de professionals i particulars i aquest certamen pretén reconèixer la difusió de la cultura del vi en tots els canals i suports possibles.

D’una altra banda, la vocació de la DO Catalunya ha estat exportadora i internacional des de la seva creació. És per això que la VI edició d’aquest concurs no comptarà amb categories en funció de l’origen / ubicació dels participants. Qualsevol persona, de qualsevol país, podrà presentar-se a qualsevol de les 3 categories establertes, sempre que compleixi amb els requisits marcats a continuació.
MILLOR TEXT SOBRE #VICATALÀ I CULTURA VITIVINÍCOLA
Amb un primer premi valorat en 2.000€(*)
Podran participar les publicacions en almenys una de les següents plataformes (amb les etiquetes que estableixen les bases) i en els següents formats:
  • Posts publicats en blocs personals
  • Articles publicats en mitjans digitals
  • Publicacions en Facebook
  • Tuits: en aquest cas, degut a la llargada de la publicació, es valorarà també la creativitat i originalitat.
MILLOR VÍDEO SOBRE #VICATALÀ I CULTURA VITIVINÍCOLA
Amb un primer premi valorat en 2.000€(*)
Podran participar els vídeos amb una durada menor als 15 minuts publicats en almenys una de les següents plataformes (amb les etiquetes que estableixen les bases):
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Youtube
MILLOR IMATGE SOBRE #VICATALÀ I CULTURA VITIVINÍCOLA
Amb un primer premi valorat en 2.000€(*)
Podran participar les fotografies pròpies, quedant exclosos de concurs els muntatges fotogràfics (mosaics, etc) en almenys una de les següents plataformes (amb les etiquetes que estableixen les bases):
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
(*)Sotmès a impostos segons la legislació vigent

Àngel Garcia Petit proposa fer 'La volta a Catalunya en 50 vins'

Àngel Garcia Petit proposa fer 'La volta a Catalunya en 50 vins'

Un nou llibre de l'enòleg mostra un recorregut per la geografia catalana a través dels seus cellers i dels seus vins amb propostes enoturístiques i activitats complementàries
|
 
Àngel Garcia Petit és enòleg i l'autor de La Volta a Catalunya en 50 vins. En aquest nou llibre repassa vins i cellers de tota la geografia catalana. Ho fa a través de les denominacions d'origen i també d'alguns vins i cellers que n'estan fora.

En declaracions a Vadevi, Garcia Petit expllica que aquest va ser un "encàrrec irresistible de l'editorial Larousse, que vol donar eines per fer conèixer el món del vi a Catalunya. Ha estat difícil fer-ho només amb 50 vins. Molts n'han quedat fora però es tractava d'acostar-ho d'alguna manera".

Totes les denominacions d'origen hi apareixen en funció més o menys del pes que tenen al sector del vi, i hi ha posat tambçe DO Cava "perquè malgrat estar repartida per tot l'Estat és indiscutiblement catalana", assegura l'autor. 

La Volta a Catalunya en 50 vins d'Àngel Garcia Petit

Així en aquest llibre es parla de cellers, amb la seva història, la seva filosofia i la manera de treballar, també de vins amb les notes de tast corresponent i amb propostes per acompanyar-lo, i es parla també de persones. Garcia Petit ha volgut posar en valor alguns projectes personals que ha considerat rellevants i atractius.

L'autor vol destacar, per això, que al llibre s'ha preocupat per recollir llocs dels voltants dels cellers que mereixin una visita i d'aquesta manera arrodonir tota l'experiència. La Volta a Catalunya en 50 vins és una iniciativa de l'editorial Larousse i ja és a les llibreries. 

dissabte, 3 de novembre del 2018

L'esmorzar perfecte

L'esmorzar perfecte

Comença el dia amb energia
Tria un liquat de fruites de temporada
Tria un liquat de fruites de temporada | Cedida
Tothom sap que l'esmorzar és l'àpat més important del dia, però pocs són els que l'acaben respectant, normalment per la manca de temps. Avui descobrim com seria un esmorzar ideal per a un dia de festa.

  • L'esmorzar, d'entrada, s'ha de servir a una taula correctament organitzada. No s'ha de menjar dempeus i ràpid.
  • No prenguis sucs envasats. Tria un liquat de fruites de temporada. I afegeix-hi una mica de gingebre, per les seves propietats antioxidants.
  • Acompanya-ho amb una gran llesca de pa artesanal, afegint-hi un raig generós d'oli l'oliva verge extra i una culleradeta de sèsam torrat.
  • Pots complementar el menú amb un ou ecològic passat per aigua.
  • I per acabar, un té verd ben calent amb una bona cullerada de mel.

Amb aquest esmorzar el cos rep entre el 20 i el 30% de l'energia que necessitem, protegint el sistema cardiovascular, i cuidant del nostre pes.

La Soperí: amor a cada cullerada

Tacos
Als Miguelines també ens ha arribat l'onada de fred polar i per això volem parlar-te d'un lloc on protegir-te de les inclemències climàtiques i en el qual, malgrat el nom, podràs degustar més que reconfortants sopes: La Soperí.
Situat en ple Eixample Esquerra barceloní, aquest lloc desprèn amor en cada un dels detalls que el componen. El local, que té menys d'1 any de vida, disposa de dos espais no excessivament grans, agradables i íntims. La llum càlida, les parets de pedra i l'ús de fustes naturals generen un acollidor ambient, ideal per a un sopar en parella o amb el grup d'amics més tranquils.
L'artífex d'aquesta combinació és la Naiara, canària d'origen però criada i establerta a Barcelona i, ni més ni menys que, bailaora de flamenc! Després de formar-se a l'Escola d'Hostaleria Hofmann, va decidir unir els seus 10 anys en un restaurant mexicà eivissenc amb el plaer de menjar, creant La Soperí sota el concepte de cuina art-sana i cocteleria orgànica. La Naiara aposta per productes ecològics i sans, els tracta amb cura, certa originalitat i fent picades d'ull a cuines internacionals.
La seva declaració d'intencions és tan clara, que no disposa de les típiques marques comercials de refrescos, ja que la majoria d'aquests els confecciona ella mateixa de manera natural. La marca de cervesa que tenen no porta conservants ni colorants i pel que fa a la secció vinícola, treballa amb L'Olivera, una cooperativa lleidatana d'integració social que ocupa persones amb dificultats.
Però anem al que anem: el menjar! La carta la formen uns 16 platets, pensats per compartir i on les verdures regnen. Resulta una carta molt adequada per si busques opcions vegetarianes, veganes i/o sense gluten. En la nostra visita, els Miguelines ens deixem assessorar per Moisès, un cordovès amb molta gràcia, i Romina, una argentina acabada d'aterrar al local, ambdós ens van fer sentir com a casa.
Dels plats que tastem, et recomanem: el trio de guacamoles, ideal per anar obrint boca mentre arriba la resta de plats o, per si vols cuidar la línia, els rotllets de carbassó farcits de sashimi de salmó amb una fresca i suau marinada cítrica.

El trio de guacamoles

Trio de guacamoles

Rotllets de carbassó farcits de sashimi de salmó amb marinada fresca

Rotllets de calabacin i salmon

Daus de carbassa a la brasa amb formatge feta i mel d'atzavara

Carbassa i formatge

Tacos de blat de moro artesanals

Tacs|Renecs
No et decebrà el plat de daus de carbassa a la brasa amb formatge feta i mel d'atzavara, ja que és una combinació que és difícil que no agradi i la Naiara l'executa a la perfecció. Tampoc no pots deixar de tastar els tacos de blat de moro artesanals, amb la carn cuinada en el seu punt, i ideals per tacar-te però quedar-te ban a gust.
Com a colofó de la vetllada, et recomanem que deixis lloc per a alguna de les postres que confecciona la Naiara de manera artesanal cada dia. Nosaltres, ens decantem per un brownie i un pastís crudi-vegà d'anacards i te verd. Postres saboroses, sanes i que segueixen amb la filosofia del local.

Brownie

Brownie

Pastís crudi-vegà d'anacards i te verd

Pastel Crudi Vegano
Si et ve de gust una cuina feta amb cura i afecte, amb productes de temporada, ecològica i de proximitat, no ho dubtis: La Soperí és el teu lloc!
Puntuació
Menjar   Vins
65   65
Servei   Local
66   67
Preu   Estrelles Miguelín
25€   0 estavellis

 

 

On és La Soperí?

Adreça: Carrer del Rosselló, 197, Baixos 2, 08036 Barcelona
Horari: Dilluns tancat. De dimarts a dijous de 13:00 h a 15:30 h i de 20:00 h a 01:30 h. Divendres i dissabte fins a les 02:30 h. I diumenge de 12:00 h a 19:00 h.
Web: https://www.lasoperi.com/
Telèfon: 931 57 62 88
Patates braves
Estrelles Miguelin Mala Hierba: El refugi de Vallcarca Eulogi Bordas i Miquel Espinet
Tartar de tonyina
Estrelles Miguelin La Barra d'en Regué: excel·lent producte i tracte Eulogi Bordas i Miquel Espinet

Recepta: Panellets i galetes per a celebrar la Castanyada

Per als panellets:
Ingredients:
(per a uns setanta panellets)
400g ametlla mòlta
400g sucre de llustre
150g patates
Ratlladura de llimona
Una cullerada de sucre de vainilla
Guarnició:
100g pinyons
100g ametlles crues picades
100g coco ratllat
una cullerada de Nescafé
2 ous
Maizena
Elaboració:
Bullim les patates amb pell. Les aixafem. Barregem la patata amb l’ametlla mòlta i el sucre. Ho treballem. Ratllem la pell de la llimona i el sucre de vainilla. Continuem treballant la pasta fins que sigui uniforme. La deixem reposar vint-i-quatre hores a la nevera. Ja tenim el massapà fet.
Dividim el massapà en quatre parts iguals i procedim a fer els panellets de diferents gustos:
Pinyons: fem boles de massapà, les passem per Maizena i per clara d’ou batuda. Enganxem els pinyons a les boles i les pintem amb rovell d’ou.
Ametlla: formem petits cilindres de massapà i hi passem Maizena i clara d’ou batuda. Els cobrim amb ametlles picades i les pintem amb el rovell d’ou.
Coco: barregem el massapà amb la meitat del coco. Formem petites piràmides, que arrebossarem amb coco ratllat.
Cafè: barregem el massapà amb una cullerada de Nescafé i en fem boles.
Untem una plata de forn amb una mica de mantega i farina i coem els panellets al forn, preescalfat a 200 graus, de 12 a 15 minuts.
També us oferim la recepta d’uns panellets que no tenen com a base el massapà, sinó el coco:
Panellets de coco banyats amb xocolata
Ingredients:
100g de coco ratllat
100g de sucre
1 llimona
150g d’aigua mineral
200g de xocolata de cobertura
1 boleta de mantega
Elaboració:
Posem l’aigua al foc amb el sucre i una mica de ratlladura de llimona. Remenem a foc baix fins que el sucre es dissolgui. Quan l’aigua comenci a bullir, la retirem del foc i hi afegim el coco. No deixem de remenar. Ho deixem refredar una mica. I fem boletes de la mida d’un bombó. Desem les boletes a la nevera unes hores.
Mentrestant, posem la xocolata i la mantega en un bol. La desfem al microones anant en compte, un minut, remenat i si convé tornant a desfer-la. Quan la xocolata ja és desfeta, banyarem les boletes de coco i les deixarem refredar a la nevera. Abans que es refredin del tot, podem guarnir les boles amb encenalls de xocolata o anissos petits de colors.
Galetes.
Galetes per a la Castanyada
Ingredients:
150g de mantega pomada
225g de farina de força
1 ou
100g de sucre de glaça
sal, vainilla (líquida o sucre avainillat)
Elaboració:
En un bol, posem la mantega tova i el sucre de glaça i ho treballem. Després batem un ou i l’afegim. Un polsim de sal, una mica de vainilla i ho tornem a treballar. Afegim la farina. Pastem una mica fins que la pasta quedi enganxada. Posem la pasta a sobre d’un paper vegetal. L’emboliquem i la posem a la nevera, una o dues hores. Traiem la pasta de la nevera i la cobrim amb un altre paper vegetal. Hi passem per sobre el corró fins que la pasta quedi del gruix d’una galeta. Tallem la pasta amb els motlles que vulguem. I enfornem a 200° de 18 a 20 minuts.
Un cop les galetes siguin fredes, les decorem amb una barreja de sucre de glaça i unes gotes d’aigua. Ho barregem i quan queda com una pasta de merenga, suquem cada galeta per una cara. Ho deixem assecar, d’un dia per l’altre, i acabem de decorar les galetes fent els detalls amb tubs de sucre de diferents colors.

 

divendres, 2 de novembre del 2018

Amb el primer raig d’oli arriben les festes de l’oli nou


Amb l’arribada del primer fred, en alguns indrets del país ja pot començar la collita de l’oliva. I, amb el primer raig d’oli que surt del molí, arriben les festes de l’oli nou. Aquest oli acabat d’esprémer té un seguit de propietats que el fan únic perquè és el resultat de les primeres olives de la collita, sovint amb un punt encara de verdor. Per això sol tenir un gust més astringent que l’habitual, un color verd intens, i, com que és oli sense filtrar, un aspecte tèrbol. Com a conseqüència té una durada més efímera que el tradicional i s’ha de consumir més de pressa. Tot i això, el seu gust varia en funció de l’indret, el clima i les condicions meteorològiques de l’anyada.
Així, entre els mesos de novembre i principis de desembre es fan fires d’aquest estil per tot el país, sovint lligades a les principals denominacions d’origen com ara Garrigues, Siurana o Terra Alta. Són fires molt arrelades en la tradició. S’hi pot tastar oli i comprar-ne, però a banda això, sovint es completen amb visites als camps on encara es fa la collita, als trulls o bé amb jornades gastronòmiques de tota mena. Ací en trobareu una quinzena:
Butlletí de notícies de VilaWeb
Rep les notícies de VilaWeb cada matí al teu correu
Festa de l’Oli Nou i jornada gastronòmica. Cambrils (Baix Camp). 4 de novembre
Festa de l’Oli Nou. Mont-roig del Camp (Baix Camp). 4 de novembre
Festa de l’Oli Nou. Riudoms (Baix Camp). 11 de novembre
Fira de l’Oli Verd. Maials (Segrià). 17 i 18 de novembre
Festa de l’Oli Nou de la DOP Siurana. Reus (Baix Camp) 16 i 17 de novembre.
Fira de l’Oli Novell i Cítrics. Santa Bàrbara (Montsià). Del 16 al 18 de novembre.
Festa de l’Oli i el Vi Novell. Llorenç del Penedès (Baix Penedès). 25 de novembre.
Festa de l’Oli Nou. La Bisbal de Falset (Priorat). 25 de novembre.
Festa de l’Oli Nou. Alforja (Baix Camp). 25 de novembre.
Festa de l’Oli Nou. El Catllar (Tarragonès). 25 de novembre.
Degustació de l’Oli Nou. Bràfim (Alt Camp). 25 de novembre
Festa de l’Oli Nou. Almoster (Baix Camp). 3 de desembre.
Fira de l’Oli. Cabacés (Priorat). 8 de desembre
Festa de l’Oli. La Fatarella (Terra Alta). 8 i 9 de desembre.
Festa de l’Oli Nou. La Serra d’Almos (Ribera d’Ebre). 9 de desembre.

Aquesta és una de les moltes propostes que us oferim per al cap de setmana. Si voleu descobrir-ne més, cliqueu a Què podem fer aquest cap de setmana: deu propostes

dijous, 1 de novembre del 2018

Recepta per fer panellets de pinyons... t'hi atreveixes?

tots sants
 

Recepta per fer panellets de pinyons... t'hi atreveixes?

Una proposta de la popular blocaire Dolorss Mateu

per Dolorss Mateu, Lleida, 1 de novembre de 2018 a les 23:46 |
Pastissers de Sabadell preparant panellets | Juanma Peláez
Celebrarem la castanyada, oi? Dons apa, a fer panellets que no és gens complicat

Ingredients per a unes 30-35 unitats:

Per a la massa:
300gr de farina d’ametlla
150gr de sucre
100gr de moniato rostit
1 rovell d'ou
1 culleradeta de sucre avainillat
ratlladura de llimona

Arrebossat:
150-200gr de pinyons
1 rovell d'ou

Per fer la massa barregeu tots els ingredients de la mateixa i el moniato que estigui ben aixafat amb una forquilla. Podem emprar un robot o fer-ho amb les mans. Es barreja seguida.

Feu una bola, emboliqueu en film transparent i deixeu a la nevera d'un dia per l'altre.

Per fer els panellets traieu la massa de la nevera i passats uns minuts feu unes boletes de uns 15 grams cada una amb aquest massapà.

Poseu els pinyons en un plat junt amb el rovell de l'ou, remeneu bé i arrebosseu les boletes en aquesta barreja de pinyons.

Col·loqueu els panellets en una safata amb paper de forn, els introduïu al forn preescalfat a 180º, encès dalt i baix, en el segon nivell d'altura, per espai d'uns 8 minuts.

NOTA: La farina d’ametlla és ametlla en pols

**Per rostir els moniatos es pot fer al forn a 180º fins que estiguin tous al tacte, o bé al microones.

** El temps de cocció depèn de la mida dels mateixos i de la quantitat, més de 30 minuts al forn i a partir de 5 minuts al microones.

** Arrebossar el massapà amb els pinyons no és tasca fàcil, encara que també es poden passar primer les boletes en el rovell d’ou batut i després pels pinyons que haurem posat en un plat.

** El temps de permanència en el forn és orientatiu depèn de la mida dels mateixos, però cal estar atents ja que es poden cremar o quedar durs de seguida.