Amb l’arribada del primer fred, en alguns indrets del país ja pot començar la collita de l’oliva. I, amb el primer raig d’oli que surt del molí, arriben les festes de l’oli nou. Aquest oli acabat d’esprémer té un seguit de propietats que el fan únic perquè és el resultat de les primeres olives de la collita, sovint amb un punt encara de verdor. Per això sol tenir un gust més astringent que l’habitual, un color verd intens, i, com que és oli sense filtrar, un aspecte tèrbol. Com a conseqüència té una durada més efímera que el tradicional i s’ha de consumir més de pressa. Tot i això, el seu gust varia en funció de l’indret, el clima i les condicions meteorològiques de l’anyada.
Així, entre els mesos de novembre i principis de desembre es fan fires d’aquest estil per tot el país, sovint lligades a les principals denominacions d’origen com ara Garrigues, Siurana o Terra Alta. Són fires molt arrelades en la tradició. S’hi pot tastar oli i comprar-ne, però a banda això, sovint es completen amb visites als camps on encara es fa la collita, als trulls o bé amb jornades gastronòmiques de tota mena. Ací en trobareu una quinzena:
Butlletí de notícies de VilaWeb
Rep les notícies de VilaWeb cada matí al teu correu