Després de recollir les herbes pels volts de Sant Joan, deixar-les macerar quaranta dies a sol i serena i endolcir-la, la ratafia arriba ara al moment òptim de consum. Per això, aquest cap de setmana es fa a Santa Coloma de Farners la Festa de la Ratafia, la cita més veterana relacionada amb aquest licor d’elaboració casolana. És un esdeveniment organitzat per la Confraria de la Ratafia, una entitat sense ànim de lucre amb orígens que es remunten a l’època medieval i que mobilitza tot el poble.
L’activitat estrella de la festa és el concurs de ratafies casolanes. És el més antic que es fa al país, compta amb ratafies elaborades a tots els racons del planeta i el jurat és format per un bon reguitzell d’experts en la degustació d’alcohols: periodistes especialitzats, sommeliers, elaboradors… Però si voleu tastar la ratafia, la festa ofereix una bona fira amb totes les marques del Principat que elaboren aquest licor. Perquè la ratafia no és pas exclusiva de Santa Coloma ni de la zona de les Guilleries, sinó que hi ha tradició d’elaborar-ne a tota la meitat nord del país.
Butlletí de notícies de VilaWeb
Rep les notícies de VilaWeb cada matí al teu correu