dijous, 16 de gener del 2020

Catalunya, un país tofoner

Catalunya, un país tofoner

L'afectació del canvi climàtic a la producció de la tòfona centrarà el Congrés Internacional del Trufforum d'enguany

La festa de la tòfona i la gastronomia que se celebra per segon any consecutiu a Vic, el Trufforum, busca promoure l’ús responsable de la tòfona tant a nivell domèstic com a les cuines dels xefs. Un dels pilars del certamen que començarà el 24 de gener és el Congrés Internacional de la Tòfona que convoca experts de reconegut prestigi i que com a eix vertebrador, tractarà sobre com afecta el canvi climàtic en la producció de la tòfona. A banda del congrés, el Trufforum també oferirà un mercat on comprar tòfona fresca directa del productor. Com a novetat, destaca un taller infantil de cuina amb el xef Uri Sala, del restaurant El Gravat de Vic. Aquest any l’ambaixador de la tòfona serà el xef Ferran Adrià.
El director del Trufforum, Daniel Oliach, ha explicat que l’objectiu del certamen és popularitzar la tòfona i que la gent la deixi de veure com un producte “car”. Però també arribar a productors i cuiners que la puguin introduir a les seves cuines. El certamen també és un punt de trobada per a experts de la tòfona en un congrés. Enguany, el focus se centrarà al voltant del canvi climàtic i la globalització i les seves afectacions al producte.
Amb tot, Oliach ha destacat que la variabilitat en la producció de la tòfona és deguda al canvi climàtic, però també a una barreja de diferents factors, com la gestió del bosc, per exemple. En aquest sentit, Oliach ha assenyalat que en els darrers dos anys la producció ha passat dels 850 quilos a les més de tres tones. Precisament, com que el producte depèn molt de les condicions meteorològiques, en els darrers anys el cultiu d’aquesta producte està agafant rellevància ja que es busca una certa estabilitat de la producció.
A banda del Market Trufforum, el lloc on trobar productes agroalimentaris trufats artesanals i descobrir experiències i propostes turístiques entorn a la tòfona, el certamen també acollirà l’Aula de la Tòfona, un lloc per tocar, olorar, tastar i aprendre els secrets d’aquest producte tan preuat. A més, els assistents també podran participar en tastos guiats, tallers pràctics i realitzar activitats de caràcter divulgatiu. Durant el cap de setmana de l’any passat, es van vendre uns vint quilos de tòfona.


 
Un caneló amb tòfona, i també llonganissa amb tòfona, alguns dels producte que es podran trobar al Trufforum de Vic | ACN
Michelin amb tòfona
La majoria d’activitats són obertes i gratuïtes pel públic general, com per exemple els tallers de demostració de la cuina de la tòfona. Dissabte es podrà assistir a les demostracions de tres cuiners amb estrella Michelin que explicaran com apliquen la tòfona als seus plats i preparacions. Es tracta de Nandu Jubany, de Can Jubany de Calldetenes; Oriol Rovira, del restaurant Els Casals de Sagàs; i Toni Sala, de la Fonda Sala d’Olost. Diumenge serà el torn de Ricard Martínez, un reconegut xef de postres de l’Espai Sucre.
Ferran Adrià serà l’ambaixador tofonaire com un reconeixement al seu treball i la trajectòria professional entorn a la innovació culinària. El lliurament de la distinció es farà el primer dia del certamen, el divendres 24. Aquella mateixa tarda, Ferran Adrià dirigirà la sessió del trufforum LAB centrada en la creativitat i la innovació, dirigida a professionals del sector.
Una de les activitats més populars és el 2n Campionat de Catalunya de Gossos Tofonaires que es farà diumenge 26 de gener al migdia a la Plaça Major de Vic. Els millors quinze equips del país competiran en directe entre ells per decidir quin és el millor i es farà un reconeixement al sector.
Catalunya com un país tofoner
De la seva banda, el sotsdirector de Boscos del Departament d’Agricultura, Enric Vadell, ha reivindicat Catalunya com un país tofoner i ha explicat que amb l’objectiu de desenvolupar el sector a Catalunya s’ha impulsat un Pla d’Acció que es basa en tres grans branques: la producció, el consum i la governança.
El Trufforum és un esdeveniment de referència promogut per l’European Mycological Institute (EMI) que es va celebrar ara fa dos anys, per primer cop, a Saragossa. La segona edició va ser la primera que acollia Vic i el regidor de Fires i Mercats, Titi Torca, ha asseyalat que la ciutat lluitarà perquè la iniciativa “arreli” i s’hi pugui mantenir.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada