divendres, 31 de gener del 2020

Com gaudir de la carxofa, a Benicarló

Fotografia: Elena Cid Beltran / DO Carxofa de Benicarló.
Si hi ha un indret on la carxofa és ben arrelada és Benicarló. El cultiu d’aquest producte és un eix bàsic sociocultural del municipi. Tant és així, que a l’escut del poble apareix representada una planta de carxofa. És per això que quan arriba el temps de collir-les, Benicarló fa festa grossa, i durant el mes de gener hi dedica un reguitzell d’activitats de tota mena: des de torneigs d’escacs i pàdel fins a tallers de dibuix o concerts. Però, com no pot ser d’una altra manera, les activitats més aclamades de la Festa de la Carxofa són la torrada popular, la Fira de Productes Gastronòmics i de Proximitat i les Jornades Gastronòmiques de la Carxofa, que es fan aquest cap de setmana.
Què podem fer aquest cap de setmana: deu propostes
Divendres arriba el cinquè festival Art&Xoc, una proposta que marida la música i les carxofes adreçada a tota mena de públic però amb un punt en comú: els ritmes d’arrel afroamericana i afrocaribenya com el reggae, l’ska i el hip hop. Hi haurà gastroteques amb productes relacionats amb la carxofa, tallers i música per als més menuts i, a partir de les onze de la nit, concert a càrrec de Soweto, Rigodonians, Black Fang i un discjòquei. 
Qui vulgui gaudir simplement de la gastronomia, a dos quarts de nou del vespre del mateix divendres es farà el Sopar de Gala de la Carxofa, en què s’homenatjarà una persona destacada del món de l’agricultura i es lliurarà el distintiu Carxofa d’Or.
Podeu consultar tota la programació de la Festa de la Carxofa
Dissabte és el dia gros. Comença la fira de productes gastronòmics, que ocuparà l’avinguda de Joan Carles I i el carrer de Sant Joan. A partir de les deu del matí es faran tota mena d’activitats, des d’un taller de balls tradicionals valencians fins a una visita teatralitzada al Poblat Ibèric del Puit de la Nau. També es podrà fer la ruta de la Carxofa de Benicarló, que descobrirà els conreus dels voltants del municipi. A més, a dos quarts de dotze a l’avinguda de Joan Carles Primer aterrarà el festival Sonora amb el concert d’Òscar Britz i Vera Green.
El moment més esperat de la festa és la torrada popular de carxofes, que es farà dissabte a les set del vespre a la plaça de la Constitució. Es preveu que s’hi torraran uns tres mil quilos de carxofes. Per acabar la festa, a les onze de la nit, es farà el ball popular amb l’orquestra Àgora, a la mateixa plaça.
Diumenge hi haurà la tradicional Demostració Gastronòmica de la Carxofa de Benicarló, en què hi participaran els establiments de la ciutat. A més, també començaran les Jornades Gastronòmiques de la Carxofa de Benicarló, que s’allargaran fins al primer de març i on participaran diversos restaurants de la ciutat, que ofereixen un menú singular amb la carxofa com a element principal.

La carxofa de Benicarló

D’ençà de 1998, les carxofes de Benicarló tenen Denominació d’Origen Protegida, però el conreu d’aquest aliment ve d’antic. Hom creu que es va començar a conrear al segle XIII, però no va ser fins als anys quaranta del segle XX que no es va començar a produir la carxofa que coneixem avui en dia.
Pel clima de la zona, la carxofa de Benicarló té unes característiques morfològiques que li aporten qualitat: el cos més compacte i el fruit més apinyat. A més, per a reconèixer-les, les carxofes de Benicarló tenen un clotet al centre que les distingeix d’altres tipus.
Us oferim un recull de receptes amb carxofa:
Carxofes amb ous escalfats i pernil
Carxofes farcides
Carxofes confitades
Carxofes de Benicarló amb gavardina
Cors de carxofa farcits de ‘steak’ tàrtar
Pèsols i carxofes estofats amb botifarra negra
Rap amb carxofes, tomàquets i gambes
Calamars i carxofes arrebossades
Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot
Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.
Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.
Vicent Partal
Director de VilaWeb

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada