És temps de calçots, i ens agrada!
Les calçotades són una de les tradicions d'hivern més arrelades a Catalunya
Quan el fred és ben viu, és temps de calçots a Catalunya. I és que, un any més, i ara que ja ha passat Sant Antoni, és el moment de les tradicionals calçotades
arreu del territori. Tot i que ja des de principis de gener, o fins i
tot abans, hi ha qui gaudeix d'aquesta tradició gastronòmica, el període
de les calçotades s'estén des de Sant Antoni i fins a finals d'abril.
Una època d'àpats a casa, al camp, o als restaurants de Catalunya, que
aplega famílies i amics al voltant d'un foc i una taula per degustar
aquest producte tan nostre.
Els calçots són populars els de l'Alt Camp, especialment a Valls, tot i que actualment es conreen arreu de Catalunya.
A l'hora de coure'ls, la calçotada consisteix a enfilar els calçots amb un filferro i coure'ls en una brasa feta de llenya i trossos de cep de vinya. Tot seguit, es mengen amb la tradicional salsa romesco, i s'acompanyen d'una rostida de carn, i botifarra amb seques.
.
Les calçotades varien en funció del clima, però s'acostumen a fer a partir de Sant Antoni i abans de Sant Jordi. Tres mesos que comencen amb la celebració de la tradicional Festa de la Calçotada de Valls, el darrer cap de setmana de gener.
Els calçots són propis de l'hivern. FOTO: C.Caballé
Què són els calçots?
Els calçots són un tipus de cebes tendres i allargades que es poden cultivar a les zones on no hi ha massa gelades. El nom del calçot s'atribueix a la manera com es planta, mig colgat a la terra. Una tècnica que es coneix com "calçar", i que permet que el brot sigui blanc i tendre.Els calçots són populars els de l'Alt Camp, especialment a Valls, tot i que actualment es conreen arreu de Catalunya.
A l'hora de coure'ls, la calçotada consisteix a enfilar els calçots amb un filferro i coure'ls en una brasa feta de llenya i trossos de cep de vinya. Tot seguit, es mengen amb la tradicional salsa romesco, i s'acompanyen d'una rostida de carn, i botifarra amb seques.
Els calçots es couen amb foc de llenya i s'acompanyen de salsa romesco. FOTO: C.Caballé
La tradició
La tradició de fer calçotades començà a Valls, a les primeres dècades del segle XX. Els vallencs aprofitaven l'època de poda de la vinya per fer àpats amb calçots a la masia. El costum familiar inicialment es va estendre als restaurants de la zona atraient turisme a la zona. Actualment, la tradició s'ha estès arreu del territori, i ha esdevingut una festa familiar o d'amics.Les calçotades varien en funció del clima, però s'acostumen a fer a partir de Sant Antoni i abans de Sant Jordi. Tres mesos que comencen amb la celebració de la tradicional Festa de la Calçotada de Valls, el darrer cap de setmana de gener.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada