‘De fet, el tortell de Reis és un
brioix enriquit, que vol dir que hi posem una mica més de mantega, i que
podem substituir l’aigua per llet o per un ou més.’ Així comença
l’explicació de com fer el tortell de Reis que ens fa el forner artesà
Lluís Artés, del Forn de la Plaça d’Alella. Amb ajut de les imatges,
potser us animareu a provar de fer aquestes postres tradicionals de la
diada més màgica de l’any.
Elaboració:
Dins un bol, fem una muntanyeta amb la farina i, dins, hi introduïm el
sucre, la sal, el llevat i l’ou. Comencem a barrejar la pasta amb les
mans i hi anem afegint l’aigua a poc a poc, a mesura que la pasta la va
absorbint. Quan la pasta comenci a agafar textura hi afegim la mantega
(a punt de pomada) en dues tongades. La mantega no s’hi posa abans
perquè el greix envolta les partícules de la farina i això dificulta el
procés de pastar. També s’hi afegeix la canyella i les ratlladures de
llimona i taronja.
Quan la pasta comenci a fer el tel sense trencar-se, es deixa reposar
trenta minuts, tapada amb un drap humit. Això reforça la massa de
manera que, en acabat, només caldrà pastar-la cinc minuts més i ja la
tindrem a punt.
Butlletí de notícies de VilaWeb
Rep les notícies de VilaWeb cada matí al teu correu
Per elaborar el massapà, es barreja la farina d’ametlla i el sucre.
S’hi pot posar la clara d’un ou per a afavorir la barreja. Al massapà,
li fem fer forma de cilindre i, dintre, hi amaguem el rei i la fava.
La pasta del brioix s’estira amb un corró i s’unta amb llard de porc
(això farà que quan el tortell sigui al forn es fregeixi la pasta i
agafi una textura de capes fullades).
Es dóna una forma rectangular a la pasta de brioix i el cilindre de
massapà es col·loca en un dels cantons curts. I es comença a caragolar
fins que quedi un cilindre amb el massapà a dins. En un cap el massapà
sobreeixirà i en l’altre, no. D’aquesta manera, quan s’ajuntin els dos
caps per fer el tortell, aquesta juntura també contindrà massapà.
El cilindre, abans de fer rotlle, s’allarga una mica amb les mans i
després s’ajunten els dos caps. El que no té el massapà s’aixafa i
l’altre es col·loca a sobre i s’ajunta.
Ja tenim el tortell. Es pinta amb ou batut per enganxar la fruita confitada i perquè llueixi.
Lluís Artés acaba així: ‘Si jo fes el tortell a casa, com que només
en faria un, el deixaria reposar vint-i-quatre hores perquè fermentés
(el millor lloc és a dintre el forn, apagat, és clar). El tortell ha de
doblar el volum. Després el pintaria amb ou i hi posaria la fruita. Per
sobre el tortell, també s’hi pot tirar ametlla en làmines i sucre.’
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada