Aliments frescs i conserves
El fred és un gran mètode de conservació dels aliments perquè provoca la inhibició del creixement microbià i de les reaccions enzimàtiques, que són les que en provoquen la degradació.La refregiració que ens permet mantenir els aliments frescos uns dies a la nevera en bones condicions. Tot i així, el temps de conservació és finit, només d’uns quants dies depenent del producte.
Pel que fa al Covid-19, el fred no l’elimina, però no resisteix les temperatures de cocció, per tant, tots els aliments cuinats no poden tenir virus.
Haurem d’anar en compte amb els aliments que mengem crus, com la fruita que haurem de rentar bé amb les mans ensabonades i esbandir-la. Pel que fa a les amanides, cal rentar bé l’enciam amb aigua i algun producte desinfectant que es ven a les farmàcies (Amukina o similars) o bé comprar els enciams que estan dins de bosses que ja venen rentats i en atmosfera modificada per tal que no es malmetin.
Conservació d’aliments frescs
- La nevera ha d’estar neta, sense taques, ni sucs ni productes destapats o que degotin.
- La carn que no és envasada s’ha de guardar en una carmanyola de plàstic o vidre ben tapat.
- El peix fresc comprat a la peixateria s’ha de posar en una carmanyola amb reixeta perquè el suc quedi a la part de sota i no hi estigui en contacte.
- Cal treure la sorra dels aliments d’origen vegetal abans de posar-los a la nevera i treure’n les fulles o branques que sobrin.
- Temperatura de refrigeració de la carn, el peix i el formatge tou: entre 0 °C i 4 °C.
- Temperatura de refrigeració de la verdura, la fruita, els llegums i el formatge sec: 8 °C (als calaixos).
- Temperatura de conservació d’aliments congelats: -18 °C.
- No deixeu menjar preparat calent damunt els taulells. Quan s’hagi refredat, guardeu-lo a la nevera si no s’ha de consumir de seguida.
- S’ha d’evitar de mantenir els aliments a temperatura ambient, perquè els microorganismes s’hi multipliquen ràpidament.
- Per congelar aliments cuinats s’han de refredar tan de pressa com es pugui i després s’han de congelar a -18 °C.
- La carn picada comprada a la carnisseria sense envasar només un dia.
- La carn fresca de vedella comprada a la carnisseria es pot guardar quatre dies en una carmanyola amb reixeta perquè els sucs no la toquin.
- La carn de pollastre, conill o porc es pot guardar uns cinc dies o sis.
- El peix fresc comprat a la peixateria es pot guardar només dos dies.
- Si compreu carn o peix envasat al supermercat protegits en atmosfera protectora, mireu la data de caducitat.
- Ous: vint dies a la nevera.
- Les llaunes i els pots de conserva no han de fer mala olor quan s’obren. Si en fan, s’han de llençar.
- Si no ens acabem el producte de la conserva, hem de posar la part que en sobri en un pot de vidre o una carmanyola tapada a la nevera. No ho hem de deixar mai a la llauna.
Data de caducitat i de consum preferent
Data de caducitat d’un producte- S’utilitza en productes peribles (del punt de vista microbiològic). Ens indica que no s’ha de consumir després perquè no és segur per al consum. Per exemple els lactis i els preparats de peix o de carn.
- Fa referència al temps en què un producte sense obrir manté les propietats. Una vegada superada la data, potser la qualitat pot disminuir, però consumir-lo no implica cap risc. Per exemple: oli, cereals, galetes…
- Com que les circumstàncies han fet que haguem de passar més temps a casa, per evitar llençar el menjar i que no ens caduqui o es faci malbé, pot ser molt útil fer una llista, abans de sortir, de tot allò que necessitem. Això també ens ajudarà a ser més ràpids a l’hora de fer la tria dels productes i a estar menys estona dins l’establiment. En aquest moment, hem de dedicar més estona a anar a comprar perquè hem de fer cua per entrar (almenys això passa a les ciutats) i hem de conformar-nos en no trobar tot el que necessitem. Tot plegat és un repte per aprendre a cuinar amb el que hi ha disponible i per aprendre a comprar el que es necessita i no haver de llençar res.
- Dolors Borau: ‘Hi haurà un canvi molt gran i cauran molts mites en l’alimentació’
- Cuina de confinament (1): La distribució dels àpats
- Cuina de confinament (2): necessitats nutricionals
- Cuina de confinament (3): Un bon moment per a coure els llegums a casa
- Cuina de confinament (4): Tècniques culinàries
VilaWeb necessita el vostre suport
El dret d'informació és
indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir
accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar
la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de
pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens
ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la
independència del diari.Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.
Vicent Partal
Director de VilaWeb
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada